pikantna. Oczywiście jeżeli naprawdę mocno nie lubicie mortadeli, to można z powodzeniem zastąpić ją szynką. 300 g mortadeli 4 jajka 5 średnich ogórków konserwowych 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy francuskiej sól, pieprz Mortadele kroimy w paski, jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę, ogórki również w kostkę. Majonez mieszamy z musztardą i dodajemy
Jadło i czytadłoznać ich tradycyjnych potraw. Zwłaszcza tych naprawdę dobrych:) Składniki: Na 10 kotlecików: 30 dkg mięsa mielonego z szynki 1 woreczek kaszy gryczanej (100g) 1 jajko 1 cebula 4 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtaczania Sposób przygotowania: Do gotującej się, osolonej wody wrzucamy woreczek kaszy gryczanej i gotujemy ok 10 minut na al dente. Odcedzamy, wysypujemy
Kuchnia w czekoladziedobry sposób na zużycie wędlin zalegających w lodówce. Składniki: 250 g makaronu świderki 250 g wędliny (kiełbasy, szynki, boczku itp.) garść oliwek zielonych papryka czerwona puszka kukurydzy 200 ml jogurtu jajko 150 g sera żółtego papryka wędzona sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Paprykę i wędlinę kroimy w paski. Kukurydzę
e-PrzepisyKulinarnelitr wody, sól do smaku, 4 łyżki masła. Wykonanie: Czosnek pokroić i podsmażyć na maśle, dodać pokrojoną szynkę i chleb. Posypać papryką i usmażyć na złoto. Wlać wodę, posolić do smaku i zagotować. Jajka wbić na wrzącą zupę ( tuż nad powierzchnią). Gotować 3 minut ostrożnie by nie uszkodzić żółtek. Rozlać na talerze i posypać zieleniną (proponuję świeże zioła
Tradycyjna KuchniaSłynna jajówka to chyba najprostsze i najszybsze danie z jajek, jakie istnieje:) Jest wiele sposobów jej przygotowania, na maśle, z szynką, na bułce, z łososiem, z
Pause Gotowanie!odrobinę poczuć wiosny proponuje taką kolorowa sałatkę z porem i wędzonym kurczakiem. 250 g makaronu tortellini z szynką 1 udko wędzone 1 ogórek 2 pomidory 1 por (biała cześć) 1 pęczek rzodkiewki 1 puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu Sól Pieprz Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Udko wędzone obieramy ze skóry i kroimy w kosteczkę. Pomidory
VioletoweKucharzeniewłóż szynkowar. Zalej wodą tak aby nie dostała się do środka podczas delikatnego pyrkania na gazie. Gotuj 65 minut. Wyciągnij z garnka i nie otwieraj klamry zaciskowej. Odstaw do wystygnięcia. Włóż szynkowar z szyneczką do lodówki. Na drugi dzień wyciągnij szynkę ze środka, przewracając szynkowar do góry dnem. Powinna wypaść, jeśli nie- włóż na chwilkę do ciepłej wody. Pyszna aromatyczna
Z Kuchni Do Kuchnimąki prażymy na suchej patelni, dodajemy olej, zdejmujemy z ognia i mieszamy. Stopniowo rozrzedzamy zasmażkę wodą z gotowania karkówki, następnie całość wlewamy do garnka, mieszamy. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem, zagotowujemy sos. Można wykorzystać inne rodzaje mięs, na zdjęciu jest akurat szynka. Najlepiej smakuje z kluskami na parze lub śląskimi i surówką z kiszonej kapusty lub ogórkami kiszonymi. Smacznego
chwile dla mnieJako ewidenty pożeracz brokułowy przedstawiam Wam kolejną wariację sałatkową :) Składniki: - 1 opakowanie tortellini z szynką - 1 średni brokuł - 3 jajka - 1 ogórek gruntowy - 1 puszka kukurydzy - 1 jogurt naturalny (250 ml) - 3 ząbki czosnku - sól - pieprz Przygotowanie: Tortellini gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu i studzimy. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i dzielimy na różyczki. Jajka gotujemy
Zainspirowana w kuchniMakaron wsypać do wrzącej wody z dodatkiem soli, gotować 4 minuty krócej niż zaleca producent. Cebulę posiekać, dynię razem ze skórą pokroić w drobną kostkę (ok. 0,5 cm), większe kurki podzielić na mniejsze kawałki, małe zostawić w całości. W rondlu zeszklić cebulę na oliwie, dodać pokrojoną w paseczki szynkę i chwilę smażyć. Dodać kurki, dynię i gałązki rozmarynu(...)płyn odparuje. Łyżką cedzakową przełożyć makaron do sosu, podlać kilkoma łyżkami wody z makaronu, dodać gorgonzolę i dusić mieszając, do czasu aż ser się rozpuści. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodać skórkę otartą z cytryny i masło, wymieszać, podać ze świeżymi ziołami
SzczyptaSmaQkażdym kawałku ryby. Posypujemy startym parmezanem. Zawijamy szynką. 2. Połowę gotowego ciasta francuskiego dzielimy na 4 równe części. Na każdym kawałku ciasta kładziemy po przekątnej 1 zawiniętą w szynkę rybkę i następnie sklejamy ze sobą kąty ciasta. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ustawionym na funkcje góra/dół w temperaturze 220 ° C przez(...)patelni rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojonego drobno selera oraz ziemniaki. 4. Jak warzywa zaczną się rumienić zalewamy całość wodą tak żeby przykryła całą zawartość. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy do miękkości. 5. Kolejnym krokiem jest zblendowanie warzyw i dodanie mleka. 6. Podajemy najlepiej na gorąco ale możemy też na zimno:) Gotowe… Smacznego!!! Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie potrawy
karolgotujeSkładniki: 2 ziemniaki (350g) 1 Cebula 3 Pory (600g białe części pora) 1,8L Bulionu drobiowego 1 serek topiony 100g Sól Pieprz Gałka muszkatołowa 100ml śmietanki 30% 3 plasterki szynki Zupa krem z pora Przygotowanie: Pora obieramy, zostawiamy tylko białą część, dokładnie myjemy i kroimy w talarki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i razem z porem szklimy na rozgrzanej patelni(...)cebulę wraz z porem, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Do wywaru dodajemy serek topiony, całość miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Gotowy krem doprawiamy wedle uznania solą, pieprzem, gałką muszkatołową, wlewamy słodką śmietankę, a na koniec dodajemy do zupy szynkę pokrojoną w słupki wielkości zapałek, która doda wyrazistości potrawie. Dodatkowo można zupa
Księga-Smakutego dania, ale niestety, pozostajemy przy suchym makaronie.... Lasagne z sosem beszamelowym, szynką parmeńską, gorgonzolą i pistacjami Składniki: 1) 4 płaty lasagne 2) 60 g pistacji bez łupinek 3) 70 g szynki parmeńskiej 4) kilka pomidorków koktajlowych(...)smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Gotujemy aż sos zgęstnieje około 10 minut cały czas mieszając. 2. Pistacje lekko rozdrabniamy w moździerzu albo przy pomocy tłuczka do mięsa. 3. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, gorgonzolę w grubą kostkę, a szynkę na mniejsze kawałki 4. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą
Na kulinarnym poligonieBardzo lubię gotowane pulpeciki. Zresztą zawsze przedkładałam gotowane mięso nad smażone. Pulpeciki w sosie z warzywami powstały zupełnie spontanicznie. W lodówce były warzywa, które prosiły się o wykorzystanie, była garść żółtej fasolki, pierś z kurczaka i mięso gulaszowe(od szynki). Postanowiłam w ramach porządków połączyć wszystkie składniki i tak oto powstało pyszne danie obiadowe. Będę wracać(...)cebulą. Dodajemy jajko, kaszę manną, sól i pieprz.Dobrze wyrabiamy masę. Zagotowujemy wodę, solimy lekko, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Mokrymi dłońmi formujemy niewielkie pulpety i wkładamy na wrzątek. Gotujemy ok 15 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz, a do wody wrzucamy najpierw pokrojoną na 1cm kawałki fasolkę - gotujemy 10 minut, a następnie starte na oczkach warzywa (fasolka gotuje się
Walijskie Pichcenie