Kluski śląskie ze szpinakiem

Kluski śląskie ze szpinakiem

Kluski śląskie ze szpinakiem

Składniki:  -1 kg ziemniaków -25 dag mąki ziemniaczanej -2 jaja -sól Ziemniaki obrać, ugotować i jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Odczekać, aż całkowicie wystygną i dopiero dodać mąkę, jajka, lekko posolić i wyrobić gładkie ciasto. W głębokim garnku zagotować wodę. Z ciasta formować zgrabne kulki robiąc palcem wgłębienie pośrodku. Do gotującej się wody wrzucać kluski i wyciągać łyżką cedzakową, kiedy się zagotują i wypłyną do wierzchu.   Kluseczki można omaścić podsmażoną cebulką z boczkiem lub ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kulinarne przemyslenia

Autor

kulinarne przemysleniakulinarne przemyslenia

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

kluski, ziemniaki, ciasto, sosy, boczek, gulasz wołowy, szpinak, szynka, gulasz, sos pieczarkowy, szynka gotowana, pieczeń z szynki, pieczona szynka, pieczony boczek, ciasto z jogurtem naturalnym, pieczone ziemniaki z czosnkiem, pieczone ziemniaki

Inne przepisy z Kulinarne przemyslenia

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.