szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:169/407)

CALZONE 109

SKŁADNIKI: CIASTO: • 500g mąki pszennej • 1/4 łyżeczki soli • łyżeczka ziół prowansalskich • 2 łyżki oleju • 50g drożdży rozrobionych w szklance ciepłej wody FARSZ: • kilka plastrów szynki • 20dag

KUCHNIA POLSKA
Pizza z szynką włoską wypiekana na kamieniu 148

ciasto 500 g mąki 1 szkl wody 10 g drożdży 1 łyżka cukru 25 g oliwy nadzienie na 3 szt 300 g szynki włoskiej Hańderek papryka

Gotowanie jest łatwe
Zraziki z gorgonzolą. 102

Pewnie niektórzy z Was korzystali już z mojego przepisu na zraziki ze śliwką, tym razem wzbogaciłam go o gorgonzolę i zamiast boczku zawinęłam je w szynką

Kuchnia Beaty
Roladki drobiowe z fasolką szparagową 139

Z obiadu zostało mi trochę ugotowanej fasolki szparagowej więc pasowało ją wykorzystać. Przygotowałam pieczone roladki drobiowe. Fasolkę szparagową dałam do środka a całe roladki owinęłam wędzoną

Monia miesza i gotuje
Sajgonki ala leniwe 129

ziemniaków  2 średnie cebule  100 dag szynki długo dojrzewającej  1 kubek serka ziołowego almette  1  paczka placków ryżowych ( do sajgonek ) sól himalajska  pieprz czarny  2 łyżki oliwy  Wykonanie  Ziemniaki obieram i myję , następnie zalewam wodą dodaję soli i wstawiam do gotowania , ziemniaki gotuję do momentu kiedy będą miękkie .   Kiedy ziemniaki(...)żadnych gródek , aby były gładkie , kiedy nasze ziemniaki mamy już rozgniecione , odstawiamy na chwilkę ziemniaki i zajmujemy się resztą naszego farszu .  Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę , szynkę także kroję w drobną kostkę , kiedy mamy pokrojoną szynkę i cebulę , rozgrzewamy patelnie , dodajemy 2 łyżki oliwy i przesmażamy cebulę i szynkę tak około 10 minut , często mieszając , kiedy nasza

Mój Smak
Wielkanocne rollsy z szynką i sałatką jajeczną 1669

paprykę, ogórka i rzodkiewki kroimy w drobną kosteczkę *** *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Jajka przekładamy do warzyw i dodajemy posiekany szczypiorek *** *** W miseczce mieszamy majonez z jogurtem oraz przetartym czosnkiem *** *** Powstały sos dodajemy do sałatki, mieszamy i całość doprawiamy solą oraz pieprzem *** *** Na każdym plasterku szynki układamy porcję sałatki *** *** Szynkę zwijamy w rulon *** *** Każdy rulon

Blog z Apetytem
Kociołek z wieprzowiną 362

chłodne dni każdy z chęcią zjadłby pożywne, dobrze doprawione  dania, które mocno rozgrzeją nas od środka. Dlatego proponuje Wam kociołek z wieprzowiny przyprawione ostrą papryką. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej olej 3 duże cebule 2 liście laurowe 30 dag małych pieczarek po pół strąka papryki żółtej i czerwonej puszka krojonych pomidorów 3 ząbki czosnku paczka mieszanki kiełków(...)rondla. Cebule obrać, pokroić w grubą kostkę, lekko zrumienić na oleju,dodać do mięsa. Całość zalać bulionem i wodą, tak by lekko pokrywała mięso. Dodać liście laurowe, zagotować. Gotować na małym ogniu ok. 30 min. W tym czasie oczyścić pieczarki (większe pokroić w połówki lub ćwiartki). Dodać je wraz z pokrojoną w paski papryką i pomidorami z zalewą do mięsa

Konrad Gotuje
Klopsy wieprzowo-wołowe z brukselką 181

smakuje zupełnie inaczej niż szynka. Z kolei jeśli chodzi o wołowinę, warto rozważyć antrykot lub rostbef. Po raz kolejny proponujemy „kontrowersyjną” brukselkę. Tak, nie każdy ją lubi, ale będziemy powtarzać do upadłego, że większość negatywnych doświadczeń z tym warzywem wynika z jego nieumiejętnego przygotowania. Pamiętajcie, brukselkę wrzucamy do dużej ilości dobrze osolonego wrzątku i gotujemy zawsze bez przykrycia. Kontrolujemy też(...)minutach gotowania. Jeśli będziecie przestrzegać tych zasad, wielu sceptyków „przeprosi” się jeszcze z tym sympatycznym warzywem. Klopsy wieprzowo-wołowe z brukselką 2015-11-23 22:32:31 Nieskomplikowany i „szybki” przepis na rewelacyjnie prezentujące się klopsy wieprzowo-wołowe z kolorowymi jarzynami. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 300g mielonej wieprzowiny (najlepiej szynki z odrobiną surowego boczku) 300g mielonej wołowiny

Kulinarna Pokusa
Mozaika drobiowa z pieprzem syczuańskim 120

wyobrazić inny produkt, który dawałby naszym kulinarnym umiejętnościom tak wielkie pole do popisu. Drób może być gotowany, pieczony, smażony, duszony, grillowany, wędzony… i nie tylko. Wspaniałe są domowe wędliny przygotowane właśnie na bazie tego mięsa. Przypomnę, że na blogu już są – najlepsza szynka drobiowa i szynka drobiowa . Kolejną propozycją będzie mozaika drobiowa z pieprzem syczuańskim. Składniki: - 2 duże filety(...)gifie). Tak przygotowany wyrób wieszamy w lodówce na 24 godziny. Po upływie doby mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Stawiamy „na gaz”. Gdy woda zaczyna się gotować zmniejszamy płomień (na elektrycznej dajemy na 3) i parzymy przez 1 godzinę 45 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Jeżeli macie termometr będzie prościej utrzymać temperaturę 85 º C. Ugotowany wyrób wyjmujemy

mojewypiekiinietylko
Sałatka z pory i makaronu 141

czerwonej 3 ogórki kiszone 2 parówki z szynki 1/2 papryki czerwonej sos 1 mały jogurt naturalny 2 łyżeczka musztardy 2 łyżeczka miodu sól i pieprz do smaku Wykonanie: Por oczyszczamy odcinamy białą część, przecinamy po długości, kroimy w kawałki, wkładamy do miski i blanszujemy wrzącą wodą odcedzamy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do przestygnięcia

kgwjanczewo
Pizzowe świderki 82

pizzy) 7 g suchych drożdży instant 1 łyżeczka cukru 1/3 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 250-300 ml ciepłej wody Dodatkowo: 3-4 łyżki ketchupu 100 g ulubionej szynki około 40 g salami 120 g tartej mozzarelli 30-40 g tartego sera cheddar zioła prowansalskie granulowany czosnek Sos: 1 duża czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka miodu 3 łyżki(...)lekko się przesmaży dodajemy zioła prowansalskie, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ocet i miód. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cały ocet odparuje (uwaga, nie nachylamy się nad naczyniem, jest intensywnie ) Przesmażoną cebulę łączymy z ketchupem. Miksujemy blenderem do uzyskania gładkiego sosu. Szynkę i salami kroimy w drobną kostkę. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Wałkujemy

Smaki Na Talerzu
zielone szparagi w cieście francuskim 132

Składniki: 1 op. szparagów 1 op. ciasta francuskiego 1 op. szynki włoskiej lekko wędzonej-najlepiej prosciutto cotto 1 kulka mozzarelli lub 1 kubek tartego sera dojrzewającego

Luźna Kuchnia
Makaron z zielonymi szparagami 78

zielonych szparagów, 1 czerwona papryka, 1/2 czerwonej cebulki, 4 plastry szynki parmeńskiej, 1 łyżka masła klarowanego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki sera mascarpone, sól, pieprz, zioła prowansalskie, 1 łyżka sera grana padano. Makaron z zielonymi szparagami – sposób przygotowania Najpierw odłam twarde końce szparagów i gotuj warzywa przez około 3 minuty we wrzącej, lekko osolonej wodzie(...)opakowania. W głębokiej patelni rozgrzej masło klarowane i jedną łyżkę oliwy. Podsmaż cebulkę, paprykę i szparagi przez około 4 minuty. Następnie dodaj do warzyw poszarpaną na mniejsze kawałki szynkę, całość wymieszaj i podsmażaj jeszcze przez 2 minuty. Później dodaj do zawartości patelni odcedzony i przelany zimną wodą makaron. Dodaj także 1 łyżkę oliwy z oliwek, ser mascarpone i przyprawy. Całość

Natka Pietruszki
SZYNKA DOMOWA Z SZYNKOWARU 220

mamy dostępu do saletry potasowej, do wyrobu szynki możemy użyć peklosoli w ilości 25g (zwykłej soli już nie dodajemy - ewentualnie odrobinę do smaku)    PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Szynkę dokładnie myjemy i osuszamy, kroimy na kawałki 3x3cm, lekko ubijamy tłuczkiem, wkładamy do miski. Krok 2. Przyprawy, czyli liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, kminek, kolendrę oraz rozmaryn rozgniatamy w moździerzu(...)przeznaczonego do szynkowaru, bardzo dokładnie ubijamy, woreczek zawiązujemy, szynkowar zamykamy - wkładamy do garnka z gotującą się wodą, dusimy w kąpieli wodnej o temperaturze 80-90 stopni przez 2,5h. Studzimy i wkładamy do lodówki na około 8 godzin (szynkowaru nie otwieramy wcześniej i nie wyjmujemy szynki z woreczka). *poziom wody w garnku powinien odpowiadać ilości farszu w szynkowarze (wody

Moja Książka Kucharska
Krem z białych warzyw z pesto i rukolą 164

Jesienna zupa z białych warzyw z kremowym serkiem o smaku rukoli i pesto. Doprawiona gałką muszkatołową i białym pieprzem. Świetnie smakuje na ciepło z paluchem grissini owiniętym szynką prosciutto. Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 4     Składniki: 1 seler (ok. 300g), 1/4 kalafiora, 1 cebula, Kawałek pora (biała część), 2 pietruszki, 2 ziemniaki, 2 ząbki czosnku, 1 l bulionu(...)Dusić ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać ziemniaki i bulion, gotować do miękkości ziemniaków ok. 10 minut.  Zdjąć z ognia, dodać serek i śmietanę, całość zmiksować blenderem, zagotować, ewentualnie doprawić do smaku. Przybrać szczypiorkiem.  Podawać na ciepło z grissini owiniętym szynką

SzczyptaSmaQ