szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:167/407)

Makaron z jarmużem i suszonymi pomidorami 159

może często go jadacie? Ja lubię bardzo, w ostatnich dniach często przygotowuję posiłki z jego udziałem. Jednym z nich jest makaron z jarmużem, suszonymi pomidorami, szynką szwarcwaldzką i serem. Danie smakuje rewelacyjnie. Jarmuż jest warzywem zawierającym dużo witamin i minerałów, m.in chlorofil, witaminę K i C, karotenoidy, kwas foliowy, wapń, żelazo(...)Chroni przed nowotworami i chorobami układu pokarmowego. Polecam, jest zdrowy i bardzo smaczny Post Makaron z jarmużem i suszonymi pomidorami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Świąteczny bigos ze śliwkami 78

wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia ani Nowego Roku bez prawdziwego, długo gotowanego domowego bigosu. U nas jest to zawsze obowiązkowy punkt naszego świątecznego menu. Ja przygotowuję go zawsze na bazie kiszonej kapusty, której nie płuczę, bo lubimy właśnie taki kwaśny bigos. W środku obowiązkowo ląduje boczek, kawałek szynki wieprzowej, dobra kiełbasa, sporo czerwonego wytrawnego wina, suszone grzyby i śliwki. Dobry(...)roku przygotowywanie poszło jak z płatka, bo w moim domu pojawił się nowy kuchenny pomocnik. Wolnowar marki Crock-Pot stał się moim ulubionym kulinarnym gadżetem, który bardzo ułatwia mi gotowanie, a na dodatek wydobywa z potraw w nim przygotowanych wspaniały smak. No i nic się już nam w kuchnii nie przypali. Powiem Wam, że w tym roku nasz bigos był

Kulinarne przygody Gatity
Domowa wędlina z szynkowara 165

www.mgotuje.pl Dzisiaj chciałabym przedstawić wam sposób na przygotowanie domowej wędliny. Jakiś czas temu otrzymałam szynkowar firmy Tradismak , w którym możecie zrobić swojską wędlinę, czy to szynkę, schab, boczek, pierś z kurczaka czy z indyka. Ja posiadam praskę singiel o pojemności 900 g. Przygotowałam w niej wędlinę z piersi kurczaka z dodatkiem(...)którym możecie kupić szynkowar (do wyboru są różne wielkości) oraz przyprawy do przyrządzenia wędlin. Post Domowa wędlina z szynkowara pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Świateczny pasztet zapiekany. 188

następnym razem dopilnuję, żeby boczek był naprawdę tłusty pasztet będzie lepiej się smarował. Zrobiłam dwa rodzaje do jednego dodam trochę żurawiny uwielbiam ją- po prostu! SKŁADNIKI: 1/2 kg. szynki wieprzowej 1 kg. boczku(raczej tłusty) 1 pierś z kurczaka 1 udko kurczaka 1/2 kg. wątróbki drobiowej kawałek wołowiny(u mnie szponder z rosołu) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek(...)łyżki czubate majeranku 1 szkl. bułki tartej 3-4 jajka gałka muszkatołowa  majeranek 1 szkl. wywaru(można więcej) WYKONANIE: mięso  pokroić na kawałki( za wyjątkiem wątróbki) gotować  razem z warzywami i czosnkiem, zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem ziarnistym i solą do miękkości, cebulę posiekać zeszklić na maśle, zmielić z mięsem, następnie mięso odstawić do ostygnięcia, odlać

Kuchnia Beaty
Hrabioske roladki 89

Mąka pszenna do panierki Składniki na sos: ·        1 cebula ·        10 dag szynki ·        2 duże marchewki ·        1 czerwona papryka ·        1 szk. bulionu lub kostka rosołowa(...)każdej strony. 4.    Na drugiej patelni smażymy obraną, drobno pokrojona cebulę. Do cebuli dodajemy pokrojoną drobno szynkę oraz obrane, pokrojone w plasterki marchewki, obraną z nasion, pokrojoną w paseczki paprykę. Podlewamy bulionem, wlewamy sos sojowy, przecier, ketchup, tabasco i gotujemy. Na koniec sos zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody. 5.    Sos z warzywami łączymy

Kulinarna Chwila
Domowy pasztet 56

gatunków mięsa to propozycja idealna na co dzień i od święta. Składniki oraz sposób przygotowania: Mięso (wieprzowe, z szynki, schab, karkówka, podgardle, trochę wątróbki i serc też wieprzowych) wszystko kroję na małe kawałki, podsmażam chwilkę na patelni. Szykuje duże garnki do gotowania, które od spodu wykładam słoniną i podsmażone mięso przekładam do garnków. Na górę do garnków dokładam też kilka

Wasze Przepisy
Sos czosnkowy 91

niebo w gębie! Dzięki dodatku majonezu oraz musztardy sos ma charakterystyczny, wyraźny smak. Zobacz też: Tortilla z pieczarkami, szynką i serem Pieczone ziemniaczki z wędzoną papryką i ziołami Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Przepis na sos czosnkowy Drukuj przepis Czas gotowania: 15 minut Składniki 150 g jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy łyżeczka majonezu ząbek czosnku sól i pieprz Przepis

Kuchnia Bazylii
Domowy hot dog 80

zarówno dorośli jak i dzieci. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne . Składniki : 4 parówki z szynki 2 ogórki konserwowe 4 bułki do hot dogów 2 łyżki prażonej cebulki 3 łyżki musztardy 3 łyżki ketchupu Opis przygotowania: Na początku gotujemy parówki w wodzie. Następnie ogórki kroimy w drobną kostkę. Bułki do hot dogów musimy podgrzać. Kroimy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Warzywa na patelnię z resztkami wędlin 98

przede wszystkim ekologicznych! By znaleźć więcej tego typu przepisów odsyłam Was do takich tagów jak: Zero Waste , Tanie Gotowanie lub Oszczędzanie . PRZEPIS NA WARZYWA NA PATELNIĘ Składniki na warzywa na patelnie z resztkami wędlin: 100g lub więcej wędliny (np kiełbasa, boczek, szynka, karkówka, kurczak) – u mnie szynka wędzona 1 duża marchewka 4 duże liście kapusty pekińskiej 1 cukinia

Dorota Smakuje
Zielona grochówka 113

litr rosołu, - 1 marchewka, - 3 - 4 ziemniaki, - około 300 g mrożonego groszku, - 3 - 4 małe kiełbaski z szynki ( lub parówki ), - sól, pieprz. Wykonanie : Warzywa obrać i pokroić : ziemniaki w kostkę, a marchew w talarki. Przełożyć do garnka, zalać rosołem i gotować prawie do miękkości. Dosypać mrożonego groszku i gotować jeszcze około 5 minut, aby groszek zmiękł, ale się nie rozpadł

Przepisy Mikołaja
ruloniki z szynki nadziewane pastą jajeczno chrzanową 246

składniki: 12 plasterków szynki 2-3 jajka 1/3 czerwonej papryki 50 g sera żółtego 2-3 łyżki majonezu 1 łyża chrzanu sól, pieprz szczypiorek wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy a następnie rozdrabniamy widelcem. Paprykę kroimy w kosteczkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawimy solą oraz pieprzem. Na każdy plasterek nakładamy

Domowy Smak Jedzenia
Kapuściana botwinka z wędzonką i koperkiem 117

główka kapusty białej - młodej 1 pęczek botwinki 200 g boczku surowego 150 g wędzonki (u mnie szynka wędzona) 1 pęczek koperku około 200 ml wody sól i pieprz do smaku  PRZYGOTOWANIE : Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, podlewamy wodą i gotujemy 5-7 minut, po tym czasie dodajemy posiekaną botwinkę - całość dusimy przez około 15 minut.  Boczek oraz wędzonkę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Treściwy omlet ze szparagami, szynką parmeńską, pomidorem i kiełkami słonecznika 95

mineralne pochodzę z warzyw i kiełków. Składniki: 4 jajka 8-10 szparagów (odrywamy zdrewniałe końce szparagów i gotujemy je przez 3 minuty we wrzącej wodzie, następnie odcedzamy i postępujemy zgodnie z przepisem poniżej) 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 plastry szynki parmeńskiej 1 pomidor malinowy 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 żółtej papryki garść kiełków słonecznika szczypta soli

Mango Papaja
Sofficini czyli pierożki inaczej... 208

takim farszem jakie się lubi, dla każdego coś się znajdzie. A tutaj takie trochę inne pierogi, bo nie gotowane, a smażone. U mnie akurat z farszem z pieczarek z cebulką i sera, ale można zrobić z czym się chce np. z szynką i serem (1 plaster szynki i sera na 1 pieroga). Są chrupiące z wierzchu a mięciutkie w środku

Pelusiowa Kuchnia
Szynka czosnkowa (szynkowar) 108

płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Czosnek obieramy i kroimy w słupki. Szynkę nakłuwamy ,w miejsce nakłuć wciskamy czosnek. Szynkę obtaczamy w mieszance soli i majeranku ,owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Mięso przekładamy do szynkowaru i gotujemy w temperaturze 80°C przez 45 min. Następnie szynkowar schładzamy ,wstawiamy do lodówki na kolejne 24 godziny. Wędlina

R'n'G Kitchen
Sałatka z pierożkami tortellini, papryką i pieczarkami. 2387

pracy czy szkoły, obiad, kolację, czy dodatek do mięs, kiełbas z grilla. Polecam :) Składniki - 125 gram tortellini z szynką - 20 dkg pieczarek - 2 papryki kolorowe ( u mnie zielona i czerwona ) - 0.5 pęczka koperku - zielona cebulka - sól, pieprz, - majonez Wykonanie Pierożki tortellini gotuję w/g przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy. Odcedzam, przelewam zimną wodą i zostawiam

Kuchnia z widokiem na ogród
JAK PRZYGOTOWAĆ SZPARAGI? 145

wiele sposobów: gotowane we wodzie, pieczone w folii aluminiowej, ugotowane a potem smażone na maśle lub gotowane worku do pieczenia oraz na parze. Mogą być serwowane same lub z dodatkiem sosów – świetnie smakują z sosem holenderskim lub zapiekane w szynce parmeńskiej. Mogą być przygotowane w formie kremów i zup lub stanowić dodatek do zapiekanek, omletów, sałatek, tart, pizz

Ostra na Słodko