szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:163/407)

Bigos z kiszonej kapusty 259

łopatka,szynka) 6 listków laurowych po kilka ziarenek jałowca i angielskiego ziela woda sól 3 łyżki majeranku 500 g cienkiej kiełbasy 2 cebule 3 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Grzyby namczyć wcześniej w letniej wodzie. Łopatkę przełożyć do garnka i wlać ok 3 l wody. Zagotować i zebrać szumowiny. Dodać sól oraz 2 listki laurowe i gotować do miękkości

Monia miesza i gotuje
Aromatyczny gulasz z łopatki 173

łyżeczka suszonej papryki 2 ząbki czosnku 1/2 ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz szczypta oregano szczypta majeranku olej do smażenia Sprawdź nasz przepis na: Aromatyczny gulasz z szynki Aromatyczny gulasz z łopatki – przepis Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Przesmażamy do oleju. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Czosnek kroimy w cienkie(...)Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy kolejne 45 minut. Błyskawiczny przepis: Buraczki na zimno Smacznego! Artykuł Aromatyczny gulasz z łopatki pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zimne cannelloni z mozarellą, ricottą, bakaliami i szynką parmeńską 185

mozzarella   Galbani 15 dag sera ricotta Galbani 8 dag szynki parmeńskiej w plastrach 5 dag suszonych fig 5 dag suszonych moreli 5 dag orzechów włoskich Sól morska do smaku Świeżo mielony czarny pieprz do smaku Sposób przygotowania: Makaron cannelloni   wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 7-8 minut, najlepiej aby pozostał jędrny i lekko twardy czyli(...)Mozzarellę osączyć z zalewy , zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach , przełożyć do miski, wymieszać z serem ricotta, dodać pokrojone w kostkę bakalie i połowę pokruszonych drobno orzechów włoskich, szynkę parmeńską pokroić w kosteczkę ,   dodać do masy, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, całość wymieszać. Wypełnić farszem cannelloni, pomagając sobie małą wąską łyżeczką, ułożyć na talerzu obtoczyć w pozostałych

Wanilia i Kardamon
Zapiekanka makaronowa z szynką 171

Pewnie zdarza się Wam, że ugotujecie za dużo makaronu do zupy, ale wtedy kolejny obiad macie z głowy! Zapiekanka po prostu!Dziś zrobiłam zapiekankę makaronową z

Kuchnia Beaty
Moja ulubiona kanapka 153

Moje ulubione kanapki to : rzeżucha . Zima czy lato u mnie na oknie rośnie sobie poletko rzeżuchy. Składniki na 1 kanapkę  1 kromka chleba razowego 3

Eli Gotowanie
Roladki z indyka ze śliwkami 236

Czyli kolejna wariacja na temat piersi. Zainspirowany komentarzem przy jednym z moich postów na fejsbuku postanowiłem zrobić roladki z indyka z szynką i śliwkami. Znaczy miały

Gotuj z Misiem
Szynka i ser czyli Pršut i sir z Chorwacji 110

Szynka i ser Szynka i ser, czyli, Pršut i sir w Chorwacji a szczególnie w regionie Istrii to niemalże obowiązek przed posiłkiem.  Istryjska Szynka jest robiona z o skórowanej nogi wieprzowej, solonej na sucho w soli morskiej, doprawionej naturalnymi przyprawami, takimi jak czosnek, pieprz, rozmaryn czy liście laurowe, suszonej w wiatrach północnej Bury.  Szynka dojrzewa(...)zapraszam na deskę pyszności i życzę Ci smacznego. 👥 – ❌ ⏰ – 15 minut 🇭🇷 – Chorwacja Oczywiście potrzebujemy szynkę i ser Szynka istryjska Cecina wołowa Istarski ser Oliwki Bagietka Lampka różowego wina, oczywiście kto by poprzestał na lampce. Jeśli wino otwarte i mamy składniki, Szynka i ser czeka, by ją pożreć Myślę, że przepis zbędny, ale dla świętego spokoju podam. Po pierwsze

RafalCook
Staropolska zupa chrzanowa 2159

białej kiełbasy 0,25 kg wędzonki (wędzony boczek, wędzona szynka itp.) 2 żółtka sól, pieprz Warzywa obrać, wrzucić do garnka z wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i kawałek cytryny, zagotować bulion warzywny. Przyprawić solą i pieprzem. Do bulionu dodać kiełbasę i wędzonkę. Gotować ok. 20 min. Z bulionu wyciągnąć warzywa, cytrynę i mięso. Kiełbasę pociąć na plasterki (można wcześniej

Konrad Gotuje
Spaghetti 269

Składniki: 30 dkg mięsa z szynki 2 łyżki oleju rzepakowego 1 słoiczek pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łodyga selera naciowego 3 łyżki wina czerwonego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz świeżo mielony pół łyżeczki oregano szczypta gałki muszkatołowej makaron pełno ziarnisty 5 dkg sera Cheddara pietruszkę do posypania Wykonanie: Mięso myjemy mielimy przez maszynkę. Obraną cebulę, czosnek(...)minut, następnie dodajemy zmielone mięso. Dusimy w garnku przez 15 minut, wlewamy pomidory wraz z przecierem pomidorowym mieszamy łyżką aby składniki połączyły się ze sobą dodajemy wino i przyprawy gotujemy jeszcze parę minut bez przykrycia aby wino odparowało. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu makaron wykładamy na talerz polewamy sosem i posypujemy z tartym ser oraz natką pietruszki. Smacznego

kgwjanczewo
Domowy boczek na kanapki 107

różne sposoby. Możemy zrobić boczek pieczony w naczyniu, boczek pieczony w rękawie, boczek gotowany i boczek który skradł moje kubki smakowe, gotowany w łupinach cebuli. Ten prosty przepis na boczek, zaskakuje każdego kto się z nim spotkał po raz pierwszy. Domowa wędlina czy to boczek czy szynka może nie wyglądają tak atrakcyjnie jak sklepowe, ale na pewno są o niebo(...)kanapki kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu. Jeśli to ma być dodatek do obiadu, wyciągamy z piekarnika po 15 minutach.  Polecam także: - boczek  w łupinach cebuli - boczek gotowany - rolada boczkowa Smacznego

Dieta moja pasja
Prawdziwa pizza jak we Włoszech 168

dodać wszystkie składniki na sos,zmiksować 5 sek, obroty 6 nałożyć koszyk do gotowania na parze, gotować verona 20 minut, obroty 2 reszta jak wyżej Pieczenie – nagrzać piekarnik do 220 C i piec pizzę 15 minut. Wyjąć pizzę z piekarnika, rozłożyć plasterki szynki i rukolę. na koniec obsypać parmezanem pociętym w cienkie płatki. Smacznego, polecam

Kuchnia Pokoleń
Placki ziemniaczane z sałatką z boćwinyi i jajkiem w koszulce 166

musza być nudne i można je podać na wiele sposobów. Dziś propozycja z sałatką i jajkiem w koszulce. Zapraszam również na ich inne podanie tutaj: Placki ziemniaczane z szynką pieczarkami i papryką Placki po węgiersku Placki ziemniaczano- pieczarkowe Tradycyjne placki ziemniaczane Placki ziemniaczane inaczej Placki ziemniaczane zapiekane z mięsem i serem Składniki na placki: 0,7 kg ziemniaków(...)Smażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni z olejem. Jajka pojedyńczo wbić do małych foliowych woreczków, doprawić solą i pieprzem. Zawiązać starannie woreczki i umieścić w garnku z gotującą się wodą. Gotować około 3-4 minut.  W międzyczasie liście umytej boćwiny przełożyć do miski i dodać wszystkie składniki sosu i wymieszać. Na talerze wyłożyć po dwa placki, na wierzchu

Gosia gotuje
Bigos z cukinii 148

sprawą dużej ilości warzyw i kiełbasy. Tak przedstawia się bigos z cukinii, który gotuje się znacznie krócej. Cukinia może nie przypomina kapusty, ale podobnie doprawiona jest w stanie ją zastąpić tym, którzy mają jej nadmiar. Potrzebujemy: 2 cebule 300 g kiełbasy śląskiej z szynki Maestro Henryk Kania 2 marchewki 3 duże cukinie 4 pomidory malinowe 2 liście laurowe 3 kulki(...)dodajemy również liście laurowe i ziele angielskie. Cukinię obieramy (lub nie, jak kto woli), wydrążamy pestki i kroimy w kostkę. Dodajemy do podsmażonych warzyw z kiełbasą. Od momentu zagotowania gotujemy około godzinę z dodatkiem soli i pieprzu. Jeżeli lubicie bardziej "wodnisty" bigos gotujcie go z przykryciem, jeżeli bardziej treściwy - bez przykrycia, wtedy większość płynu odparuje. Do lekko rozgotowanej cukinii dodajemy

MamaOskarka
Gotowanie parówek -nigdy tego nie rób! Gotowanie wydziela substancje rakotwórcze! 4880

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gotowanie parówek – czemu nie wolno ich gotować? Parówki należą do produktów mięsnych homogenizowanych. Oznacza to, że mięso do produkcji parówek wykorzystano mięso bardzo drobno zmielone, o jednolitej strukturze bez wyczuwalnych kawałków mięsa. Do produkcji parówek oczywiście wykorzystuje się mięso najczęściej jest to mięso z szynki wieprzowej, piersi kurczaka albo indyka, ale nie tylko. Oprócz ”prawdziwego

To Musisz Wiedzieć
Kołduny litewskie i ciasto pierogowe na maślance 328

łyżeczka soli NADZIENIE NA KOŁDUNY /50-60 sztuk/ 230g łopatki lub szynki wieprzowej 230g wołowiny (polędwica, antrykot, rostbef) 100g surowej słoniny, bez skóry 200g cebuli 50g masła 2 duże ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 0,5 kostki bulionowej wołowej + 8 łyżek wrzącej wody świeżo mielony pieprz rosół drobiowy do gotowania i podania natka pietruszki do posypania

Karo in the Kitchen