Składniki: 2 ziemniaki (350g) 1 Cebula 3 Pory (600g białe części pora) 1,8L Bulionu drobiowego 1 serek topiony 100g Sól Pieprz Gałka muszkatołowa 100ml śmietanki 30% 3 plasterki szynki Zupa krem z pora Przygotowanie: Pora obieramy, zostawiamy tylko białą część, dokładnie myjemy i kroimy w talarki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i razem z porem szklimy na rozgrzanej patelni(...)cebulę wraz z porem, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Do wywaru dodajemy serek topiony, całość miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Gotowy krem doprawiamy wedle uznania solą, pieprzem, gałką muszkatołową, wlewamy słodką śmietankę, a na koniec dodajemy do zupy szynkę pokrojoną w słupki wielkości zapałek, która doda wyrazistości potrawie. Dodatkowo można zupa
Księga-Smakutego dania, ale niestety, pozostajemy przy suchym makaronie.... Lasagne z sosem beszamelowym, szynką parmeńską, gorgonzolą i pistacjami Składniki: 1) 4 płaty lasagne 2) 60 g pistacji bez łupinek 3) 70 g szynki parmeńskiej 4) kilka pomidorków koktajlowych(...)smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Gotujemy aż sos zgęstnieje około 10 minut cały czas mieszając. 2. Pistacje lekko rozdrabniamy w moździerzu albo przy pomocy tłuczka do mięsa. 3. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, gorgonzolę w grubą kostkę, a szynkę na mniejsze kawałki 4. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą
Na kulinarnym poligonieBardzo lubię gotowane pulpeciki. Zresztą zawsze przedkładałam gotowane mięso nad smażone. Pulpeciki w sosie z warzywami powstały zupełnie spontanicznie. W lodówce były warzywa, które prosiły się o wykorzystanie, była garść żółtej fasolki, pierś z kurczaka i mięso gulaszowe(od szynki). Postanowiłam w ramach porządków połączyć wszystkie składniki i tak oto powstało pyszne danie obiadowe. Będę wracać(...)cebulą. Dodajemy jajko, kaszę manną, sól i pieprz.Dobrze wyrabiamy masę. Zagotowujemy wodę, solimy lekko, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Mokrymi dłońmi formujemy niewielkie pulpety i wkładamy na wrzątek. Gotujemy ok 15 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz, a do wody wrzucamy najpierw pokrojoną na 1cm kawałki fasolkę - gotujemy 10 minut, a następnie starte na oczkach warzywa (fasolka gotuje się
Walijskie Pichcenieużyte do przygotowania pomidorowego sosu. Zapraszamy do zapoznania się z naszą propozycją przepisu na pizzę z pieczarkami i szynką . Składniki na pizzę z pieczarkami i szynką Dodatki: 3 plasterki szynki 2 średnie pieczarki 1 szalotka 100 g żółtego sera w kawałku Ciasto na pizzę: 250 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 / 2 szklanki wody(...)czym dodać cukier i smażyć do zeszklenia się cebuli. Wlać przecier pomidorowy, dodać przyprawy, gotować na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem, przestudzić i zblendować. Dodatki: Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plastry. Szalotkę obrać, pokroić w krążki. Szynkę pokroić w cienkie paski. Ser żółty w kawałku zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wykonanie Na blat
niecodziennikparyDodatki: mascarpone szynka parmeńska natka pietruszki listki botwinki Na oleju podsmaż posiekany ząbek czosnku oraz szalotkę. Dodaj przyprawy i smaż składniki niespełna minutę. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz dynię. Duś całość kilka minut. Wlej bulion i ugotuj warzywa do miękkości. Wlej mleko kokosowe i na dość dużym ogniu gotuj zupę jeszcze 10- 15 minut, niech
Mango Papajawydrążyłam z kalarepek mroziłam by potem wykorzystać do zupy jarzynowej. W tej wersji gotuję obok kalarepy , miksuję i robię na tej bazie sos koperkowy. Czas : 1 godzina Składniki : 2 duże kalarepy 10 dag chudego mięsa wieprzowego ( użyłam kawałek polędwicy , ale może być od szynki) 1/2 szklanki ugotowanego ryżu 1 cebula 2 listki świeżych listków tymianku 1/2 pęczka pokrojonego(...)Wypełnić kalarepki farszem. Ułożyć w garnku .Wsypać obok wydrążony z kalarepek miąższ pokrojony drobno. Położyć też odcięte wierzch kalarepek. Zalać wodą .Dodać szczyptę soli i gotować ok. 30 minut od zagotowania aż kalarepy będą miękkie( to zależy jak duże są kalarepy- mniejsze będą dobre po 25 minutach , na duże trzeba będzie 40 minut). Wyjąć ostrożnie kalarepy. Do sosu
Buniabaje w kuchnirzymskie 1 średniej wielkości brokuł 150 g szynki drobiowej pęczek rzodkiewki puszka kukurydzy 2 jajka ugotowane na twardo garść pestek dyni Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego 1-2 ząbki czosnku (lub łyżeczka granulowanego) pieprz sól Na początku dzielimy brokuł na średnie różyczki. Wrzucamy go do gotującej się, lekko posolonej wody i gotujemy al dente
PatiGotujełyżeczki musztardy 3 łyżki wody Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na pół. Wydrążam żółtka i przekładam je pojemnika, dodaję do nich obrane awokado, olej rzepakowy i sok z cytryny, sól, pieprz. Pastę wyciskam szprycą do jajek, dekoruję plastrami rzodkiewki. Sałatę myję, strzępię na talerzu, dodaje jajka, pokrojone papryk. Szynkę zwijam w rulon i wkładam w nią plastry ogórka
wesoła kuchniazimno. Polecam Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 450 g mrożonego szpinaku 15 pomidorków truskawkowych 4 jajka 300 ml śmietanki 30 % 1 łyżka startego parmezanu 2 plasterki szynki serrano 100 g sera feta 3 ząbki czosnku szczypta oregano sól pieprz Przygotowanie: Dno tortownicy o średnicy około 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem francuskim wyłożyć dno formy i boki(...)przełożyć do większego rondelka, dodać szczyptę soli, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować na średnim ogniu, aż woda odparuje. Ostudzić. Do ostudzonego szpinaku dodać jajka, śmietankę, parmezan, szczyptę oregano i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Gotową masę przełożyć na przestudzone ciasto. Na wierzch ułożyć pokrojoną szynkę serrano, przekrojone wzdłuż pomidorki truskawkowe i pokruszony ser feta. Piec w piekarniku nagrzanym
Oryginalny smakłopatki lub szynki 1 puszka pomidorów (mogą być z bazylią) 1 mała puszka mieszanki fasoli czerwonej z kukurydzą (212 ml ) 1 mała czerwona papryka 1 cebula mała 1-2 ząbki czosnku oraz przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra (lub szczypta chilli), oregano, tymianek makaron spaghetti (ilość na dwie osoby) 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Na patelni
Gotowanie...to proste !szczypta soli łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy sos pomidorowy: 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia puszka pomidorów przecier pomidorowy sól, pieprz, papryka ostra dodatki: boczek w plastrach szynka białe szparagi zielone oliwki cukinia żółty ser oregano Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę podgrzać. Zalać drożdże ciepłą (nie gorącą!) wodą. Dodać cukier i wymieszać. Do miksera wkładamy mąkę, sól, oliwę. Następnie(...)gładko. Doprawić do smaku przyprawami. Dodatki: Szparagi myjemy, dokładnie obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli oraz łyżki cukru. Kroimy na pół. Cukinie kroimy w grube plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy z obu stron plastry cukinii doprawiając je solą, pieprzem czarnym oraz tymiankiem. Szynkę i boczek kroimy w kostkę. Oliwki przekrawamy na pół. Ciasto rozwałkować, ponakłuwać gęsto
Pyry na Gazłyżki soli, szczypta pieprzu, 50 ml. octu, 100 g. salami lub szynki, 100 g. mrożonej, 1 cebula, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu, plasterki czerwonej cebuli do dekoracji, Sposób przygotowania: Golonkę i nóżki oczyścić. Włożyć do osolonej wody, dodać przyprawy i doprowadzić do wrzenia. Gotować 2 godz. na wolnym ogniu. Mięso wyjąć z wywaru i odstawić(...)większego naczynia. Do wywaru dodać obraną i drobno posiekaną cebulę, rozmrożone warzywa oraz mięso. Doprawić do smaku solą, pieprzem, octem. Do zawartości naczynia dołożyć pokrojone w kostkę salami lub szynkę. Następnie przygotowaną galaretę za pomocą chochli wlać do formy. Galaretę w formie odstawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Gdy się ostudzi, wstawić do lodówki. Przed podaniem galaretę można udekorować cebulą
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneszynki parmeńskiej lub boczku Zielony kleks – garść rukoli – 3 łyżki oliwy, sól do smaku – 2 łyżki soku z cytryny Kleks czerwony – 1 łyżka koncentratu barszczu czerwonego Wykonanie: – Rozgrzać masło i udusić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojoną pietruszkę, seler i ziemniaki, podlać 1 litrem wody, doprawić i gotować(...)Odłożyć 1/2 szklanki zupy i wymieszać z koncentratem buraczanym. – Zmiksować rukolę z oliwą i sokiem z cytryny, posolić do smaku. – Szynkę lub boczek nabić na drewniane szpadki i podsmażyć na patelni lub zrumienić w gorącym piekarniku. – Zupę podawać z czipsem z szynki i kleksami
To co kocham