Roladki z tortilli ze szpinakiem, szynką i pomidorkami Dziś mam dla Was przepis na szybkie i pyszne roladki ze szpinakiem, szynką i pomidorkami. To idealna przekąska
Słodkie okruszkiDo powstania tegoż przepisu zainspirowała mnie Diana. Składniki są proste, pewnie większość z Was ma je w domu, a efekt jest smakowity więc warto wypróbować. Składniki
Oka w rosole czyli KaFka gotujeJuż dużo razy robiłam roladki z tortilli i próbowałam eksperymentować z dodatkami. Te które zrobiłam dzisiaj jak do tej pory zdecydowanie zajmują pierwsze miejsce. Chrupiąca gruszka
Ala piecze i gotujePolecamy mięso z szynki w wersji duszonej z wyśmienitym sosem, danie godne polecenia dla uwielbiających sosy, a tych zapewne jest wiel u; Na niedzielny obiad danie
kgwjanczewoobnażam słabości, pokazuję, że potrafię mieć emocje. ___________________________________________ Po ludzku opowiem Wam o placuszkach. Są pewne nadprzyrodzone i niczym nieuzasadnione moce, które motywują mnie do robienia ładniejszych zdjęć i gotowania ciekawych potraw. Te same nadludzkie moce spowodowały, że wczesne poranki zdarza mi się spędzać w kuchni. I to trochę niebywałe, bo już tak nie było za często. Kiedyś często(...)uwielbiam z łososiem wędzonym. Lubię z szynką parmeńską. Z chipsem z boczku. Z mascarpone czy kwaśną śmietaną. Można się pobawić. Składniki (na 2-3 porcje): jedna mała cukinia jedno jajko 3 łyżki mąki orkiszowej olej do smażenia sól, pieprz 3 łyżki kefiru jajka do gotowanych jajek w koszulce sals warzywna: pomidorki koktajlowe
Mango Papajawilgotny i nie zdominowany wątróbką. Taki jak lubimy najbardziej. Smak z gotowanego mięsa na pasztet przelałam do trzech pojemników i zamroziłam. Mam bazę na trzy zupy! Świąteczny pasztet 1 długa keksówka i1 krótka keksówka 300 g wołowiny zrazowej 300 g schabu 300 g cielęciny 300 g szynki wieprzowej 300 g karkówki wieprzowej 300 g piersi z kurczaka woda(...)słoniny) podzielić na mniejsze kawałki, oczyścić z kości (jeśli trzeba) i włożyć do dużego garnka. Zalać wodą – jak na rosół – i dodać włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować do miękkości mięsa. Wywar przecedzić. Powstały bogaty w smaki rosół wykorzystać do zupy. W czasie jak mięso się gotuje, wątróbkę oczyścić z błon i usmażyć na oleju z dodatkiem cebuli
Posadzone i zjedzonestole. Przed przyjściem gości wystarczy skropić zielonym pesto i kremem balsamico. Opcjonalnie można posypać płatkami chili. SKŁADNIKI / 2-3 porcje 1/2 melona kantalupa oczyszczonego z nasion 100 g szynki parmeńskiej 100 g małych kulek mozzarelli garść listków świeżej bazylii BAZYLIOWE PESTO / 1/2 szklanki 2 garści listków świeżej bazylii 2 łyżki orzeszków pinii zrumienionych na patelni 2 łyżki tartego parmezanu(...)umieszczamy w rondelku, zagotowujemy. Zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy, często mieszając, aż sos zredukuje się i zgęstnieje. PESTO: Wszystkie składniki rozcieramy w moździerzu lub blendujemy na gładką pastę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. SAŁATKA : Z melona łyżeczką wydrążamy kulki i układamy na talerzu, dodajemy cieniutkie plastry szynki parmeńskiej i dokładnie odsączone z zalewy kulki mozzarelli. Posypujemy listkami
cool and mintyrozgrzaną blachę będzie lepiej wypieczona i bardziej chrupiąca. Zobacz też: Mini pizze z ciasta francuskiego z szynką Pizzerinki czyli mini pizze Domowa włoska pizza – przepis na ciasto Przepis na ciasto na pizzę z piekarnika Drukuj przepis Porcji: 2 duże pizze Czas gotowania: 2 godziny Składniki CIASTO 500 g mąki 7 g suszonych drożdży lub 25 g świeżych 2 łyżeczki cukru
Kuchnia BazyliiTakie danie robię raz na kilka dni w dużym garnku, w ten sposób oszczędzam czas i nie gotuję codziennie. Taką potrawę można szybko odgrzać i nic ona przy tym nie traci na jakości. Dziś również zrobiłam takie danie, a mianowicie gulasz z szynki wieprzowej z białą fasolą, marchewką i cebulą. Dodałam też pora i odrobinę selera. Gulasz zaprawiłam lekko koncentratem
Waniliowe Improwizacjeczerwona papryka pieprz Sposób wykonania: Przygotować nadzienie: Masło utrzeć na puch, dodać serki topione jajka, papryką i szynkę pokropione w kostkę. Doprawić pieprzem i odstawić na bok. Ser żółty zawinąć w folie spożywczą (bardzo szczelnie) i włożyć do garnka z wrzącą wodą- gotować do momentu aż ser się rozpuści. Następnie ser przełożyć na blat i rozwałkować, na to wyłożyć
Smaki Nataliibezpośrednio do sosu. Bardzo polecam! Składniki: ok 20 szt klopsy: 500 g mielonego mięsa (u mnie zmielona szynka wieprzowa) 1 jajko 1 czerstwa bułka (ok 60g) 1 łyżka średnio ostrej musztardy 1 cebula 3 filety anchois - opcjonalnie 1 łyżka natki pietruszki do gotowania: 400 ml bulionu ( miałam wywar drobiowy) 200 ml białego wytrawnego wina 2 listki laurowe 1 szalotka
Stare Garygulasz. Mimo upałów w końcu mówię, kupuj co trzeba i robimy. Nawet nie było z tym gotowaniem tak źle, a gulasz wyszedł pyszny, więc miałam przynajmniej na dwa dni obiad z głowy :-). Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: około 800 g szynki wieprzowej 500 g pieczarek 2 większe papryki czerwone 2 większe papryki białe lub zielone 1 słoik ogórków kiszonych
kruche babeczkiskładników, które są ogólnie dostępnie i tanie. Klasyczna sałatka ryżowa Składniki: 400 g wieprzowiny (najlepiej szynki) 200 g ryżu (2 woreczki, u mnie parboiled) 4 jajka ugotowane na twardo około 5-6 ogórków kiszonych 5 łyżek majonezu pieprz sól Mięso gotujemy do miękkości w osolonej wodzie lub bulionie. Gotowe pozostawiamy do wystudzenia. Gotujemy ryż, odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia. Mięso
PatiGotujepekińska połowa kapusty seler naciowy konserwowy 1 słoiczek ogórek długi zielony 1 szt. makaron kolory tortellini z szynką majonez 5 łyżek natka pietruszki siekana 3 łyżki ~~METODA~~ Kapustę szatkujemy. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Seler przecedzamy, aby usunąć nadmiar soków. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Wszystko razem mieszamy dodając majonez i natkę pietruszki. Wstawiamy do lodówki
Kuchnia Paulettesciasto. W głębokim garnku zagotować wodę. Z ciasta formować zgrabne kulki robiąc palcem wgłębienie pośrodku. Do gotującej się wody wrzucać kluski i wyciągać łyżką cedzakową, kiedy się zagotują i wypłyną do wierzchu. Kluseczki można omaścić podsmażoną cebulką z boczkiem lub dowolną szynką, jaką właśnie posiadamy lodówce. Ja oprócz tego udusiłam na maśle i cebuli, opakowanie mrożonego szpinaku, doprawiłam
Kulinarne przemyslenia