ketchupu i sosu sojowego, wyszła mega pyszna i szybka do przygotowania….a i jeszcze jedno ryż do tej zapiekanki gotuję dzień wcześniej wtedy idzie dużo szybciej J Polecam gorąco, domownicy będą zachwyceni. Pomysł własny. Składniki: ½ kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1/4 główki małej kapusty włoskiej 1 torebka ryżu 2 cebule 1 jajko 40 dag pieczarek 3 łyżki pikantnego
Wanilia i Kardamonsałatka z makaronem tortellini o smaku szynki, aromatycznym koperkiem i chrupiącymi warzywami. Znika błyskawicznie! 250 g kolorowego tortellini z szynką 1 pęczek koperku 1 puszka kukurydzy 1 pęczek rzodkiewek 1 zielony ogórek 3 łyżki majonezu Sól Pieprz Makaron tortellini gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Rzodkiewki oraz obranego zielonego ogórka kroimy w kosteczkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Koperek siekamy
VioletoweKucharzenieczęściej cieszyć się wiosennymi daniami. Składniki (na keksówkę): 180 ml kaszy jaglanej kilka szparagów chili mozzarella wędlina, np. szynka, polędwica sól pieprz szczypiorek Kaszę wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami. Kaszę zalać 360 ml wody i gotować do odparowania wody. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć kaszę do keksówki i równomiernie ją rozprowadzić. Na kaszy ułożyć plastry mozzarelli
Weekendy w domu i ogrodziestołu i u nas często pojawiają się na świątecznym stole. W tym roku zapragnęłam odmiany więc nie było długiego gotowania wywaru tylko dużo szybsza, jarzynowa wersja ze śmietanką. Żeby mięsożercy nie narzekali razem z warzywami w galaretce zatopiłam kawałeczki szynki. Zapewniam, że taka galaretka smakuje doskonale . Spróbujcie koniecznie bo nie tylko jest pyszna, ale też wygląda efektownie, nie tylko
Smaczna Pyzacheddar, gruyère, bursztyn) 3 duże jajka 250 ml śmietany 36% (1 szklanka) 240 g szynki dojrzewającej (np. szwarcwaldzkiej) 3 gałązki rozmarynu (lub 1 łyżeczka suszonego) oliwa z oliwek mała szczypta soli, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzamy, krótko przelewamy zimną(...)termoobiegiem). Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy oliwą z oliwek. Wysypujemy ją drobno startym parmezanem. Do dużej miski wbijamy lekko roztrzepane jajka, śmietanę i sporą szczyptę pieprzu. Mieszamy. Dodajemy szynkę porwaną lub pokrojoną na małe kawałki, pozostały starty ser oraz posiekane igiełki rozmarynu. Mieszamy. Możemy dodać odrobinę soli, ale ostrożnie – parmezan i szynka są już same w sobie słone
Poezja smakukilka owoców jałowca (w całości) rozmaryn, natka pietruszki, sól, pieprz 25 g masła 2 łyżeczki mąki 600 ml wody Szynkę płuczemy, solimy, pieprzymy i podsmażamy na odrobinie oliwy, następnie zalewamy wodą i doprawiamy rozmarynem, natką pietruszki i owocami jałowca - gotujemy do miękkości mięsa. Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, taką zasmażkę dodajemy do gotującego się mięsa
Moje-pitraszeniegłęboką patelnie , bądź garnek , dodajemy naszą kapustę , do naszej kapusty dodajemy obraną i posiekaną cebulę , posiekany koper , oraz pokrojona szynka , wszystko razem przesmażamy około 15 minut ciągle mieszając , po tym czasie kapustę zalewamy wodą tak aby przykryła nam kapustę , gotujemy wszystko na małym ogniu aż kapusta będzie bardzo miękka , moja kapusta gotowała się około 1,5 godziny . Kiedy nasza kapusta
Mój Smakzgęstnieje, powstanie galaretka. Następnie gęstą galaretkę pokroić w kosteczkę. Plasterki szynki obłożyć galaretką. Trzecia wersja szynka na obiad, Szynkę wyjąć z woreczka, wytworzony sos wlać do garnuszka ( skórę lub boczek odłożyć do zamrażarki i dodać później jak będziecie gotować grochówkę :)) Dolać trochę wody, zagotować, w razie potrzeby doprawić solą. Można zagęścić mączką ziemniaczaną, ale nie jest to konieczne. Troszeczkę mąki
Kuchnia Pokoleńplastry) 100g sera żółego 1 długi ogórek zielony 8 rzodkiewek 2 łyżki szczypiorku 2 łyżki majonezu pieprz - opcjonalnie Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, zostawiamy to wystudzenia. Ogórek obieramy, kroimy w kostkę. Rzodkiewki myjemy, odcinamy końce, kroimy na cztery części. Szynkę i ser kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce, opcjonalnie doprawiamy pieprzem
Gotowanie i blogowaniekażdy - gwarantuję. :-) Ciasto ptysiowe: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g margaryny 4 jajka L Pasta: 250g wędzonej szynki 2 ogórki konserwowe 1 łyżeczka ostrej musztardy 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz 1. W garnku z nieprzywierającą powierzchnią gotujemy wodę z margaryną. Kiedy się zagotuje wsypujemy mąkę pszenną, energicznie mieszamy by ciasto się nie przypaliło. Gotujemy do momentu
Szefowa kuchnikuchnia to tylko gotowanie? Zapraszamy Was do kącika kreatywnej kuchni. Składniki na 4 roladki : 4 kawałki cukinii ok 4 cm 4 plasterki dowolnej szynki 3 łyżki serka śmietankowego Almette 2 ugotowane jajka por do dekoracji Składniki na palmę z oliwek: około 9 czarnych oliwek patyk do szaszłyków paseczki z cukinii i buraków dowolny owoc potrzebny do wbicia szaszłyka np. nektarynkę
Podróż w kulinariatemat śniadań, a raczej szybkich śniadań. Wielu z nas nie ma rano czasu na zjedzenie tego najważniejszego posiłku. W końcu gotowanie owsianki troche czasu zajmuje. To samo tyczy się zrobienia pożywnych kanapek (i nie mówię tu o standardzie "ser-szynka", tylko o zdrowych kanapkach wypełnionych warzywami i dobrej jakości wedlinami lub serami), czy smażenia śniadaniowych placuszków . A gdyby tak przygotowanie
Zawsze głodna!sera łagodnego nadającego się do zapiekania mleko kawałek szynki gałka muszkatołowa, pieprz, sól pietruszka (do posypania) Kalafior umyć i podzielić na duże różyczki. Ugotować „al dente” (najlepiej na parze). Zrobić zasmażkę z mąki i masła, dodać mleko, wymieszać. w razie potrzeby dodać mleko by sos był odpowiednio gęsty. Gotować jeszcze przez chwilę – sos powinien być gęsty, o konsystencji tłustej
MarciochaKucharzyduże * czosnek- 1 ząbek * cukier trzcinowy- 1 łyżeczka * przyprawy: łyżeczka oregano, sól, pieprz Dodatki: * brokuły * pieczarki * mozarella * pomidorki koktajlowe * szynka parmeńska * ser- (u mnie gouda) do posypania Zaczynamy od robienia sosu. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, zmiksować i gotować, aż sos zgęstnieje (u mnie trwało to ponad 30 min.). Pod koniec gotowania dodać przyprawy. Piekarnik nagrzać do 200 stopni
Kraina Miodem Płynącamoże mi się tylko tak wydaje mniej tłusta. Składniki: 2 golonki wieprzowe 50 dag karkówki wieprzowej 50 dag szynka wieprzowa ziele angielskie liść laurowy włoszczyzna sól, pieprz żelatyna Wykonanie: Mięsa pokroić na mniejsze części ,umyć zalać wodą i gotować. Po godzinie dodać włoszczyznę, ziele, liść. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości. Mięso wyjąć, pokroić w drobną kostkę
Kulinarny karnet Christopheramozzarelli, a następnie zawijamy ją w ciasto tworząc zaokrąglony brzeg. Środek pizzy smarujemy sosem pomidorowym, na którym układamy następnie szynkę, ananasa oraz ser żółty. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika na +/- 20 minut. Smacznego!!! Źródło: "Radość gotowania" opracowanie zbiorowe
W mojej holenderskiej kuchniangielskiego pieprz, sól łyżeczka żelatyny puszka zielonego groszku do przyozdobienia 2 grubsze plastry szynki kilka ciemnych oliwek 8 goździków sałata karbowana pomidory koktajlowe koperek cytryna SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Oczyszczone i umyte mięso zalewamy zimną wodą, tak by mięso nie wystawało. Dodajemy ziele, liście. Gotujemy na małym ogniu. Po dwóch godzinach dodajemy marchew, pietruszkę, cebulę, solimy i pieprzymy. Gotujemy(...)NESTEA-0,5 l). Kładziemy zakręcone butelki w lodówce do stężenia. Rozcinamy butelki wzdłuż i usuwamy je. Nacinamy otwory na uszy i wsuwamy w nie wycięte z szynki trójkąty. Wycinamy koła z szynki i przymocowujemy je goździkami w miejsce ryjków. Wycinamy z szynki ogonki dla świnek. Połówki ciemnych oliwek mocujemy goździkami w miejsce oczu. Świnki układamy na sałacie karbowanej. Dekorujemy
Przepisy Kulinarnekulki mozzarelli 2 suche wafle/andruty 2 jajka bułka tarta olej Szynkę szwarcwaldzką kroimy na drobne paseczki, a następnie w kostkę. Mozzarellę osączamy z zalewy i trzemy na dużych oczkach tartki. Obrane ziemniaki (jeśli mamy duże, przekrawamy je na pół) wkładamy do garnka z osoloną wodą. Gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy. Do gorących ziemniaków dodajemy masło oraz mleko. Rozbijamy tłuczkiem
Smaki Na Talerzukulki mozzarelli 2 suche wafle/andruty 2 jajka bułka tarta olej Szynkę szwarcwaldzką kroimy na drobne paseczki, a następnie w kostkę. Mozzarellę osączamy z zalewy i trzemy na dużych oczkach tartki. Obrane ziemniaki (jeśli mamy duże, przekrawamy je na pół) wkładamy do garnka z osoloną wodą. Gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy. Do gorących ziemniaków dodajemy masło oraz mleko. Rozbijamy tłuczkiem
Smaki Na TalerzuSKŁADNIKI 500 ml bulionu warzywnego 400 g zielonych szparagów 200 g groszku 100 g szynki parmeńskiej 2 łodygi selera naciowego 1 cebula natka pietruszki s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 500 ml di brodo vegetale 400 g di asparagi verdi 200 g di piselli 100 g di prosciutto crudo 2 gambe di sedano(...)doprawiamy sol ą i pieprzem. Na koniec dolewamy gorący bulion. Zupę gotujemy ok. 10-15 minut. Po ugotowaniu zup ę miksujemy na krem. Zupę oprószamy świeżo startym pieprzem, dekorujemy posiekaną natką pietruszki, plasterkami selera naciowego oraz szynki parmeńskiej. Dla uzyskania lepszego smaku, kawałki szynki parmeńskiej możemy podsmażyć na patelni
La grande e la piccola cuocaskórki, pokrojone na mniejsze części pomidory. Można też zamiast polpy dodać większą ilość świeżych pomidorów lub passatę pomidorową). Gotujemy na średnim ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy całość solą, pieprzem, cukrem oraz oregano. Na koniec dodajemy drobno posiekane liście bazylii. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy ją na minimalnej ilości oleju. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Mozzarellę kroimy w kostkę
Smaki Na Talerzupołoży ulubioną szynką, później kawałek papryki, ogórka pomidora czy znienawidzony przez wszystkich szpinak. Całość przykryj serem i drugą połówką kromki. Pokrój te wszystkie połówki na kwadraciki o długości maksymalnie 5 cm. Ułóż z nich wagon i rozpocznij zabawę z dzieckiem . Możesz pomagać dziecku w zjadaniu wagoników albo zaproponować jakąś nagrodę w postaci dodatkowej bajki za zjedzenie wszystkiego. Gotuj razem(...)szynki serce, dorzuć do tego pomidorki koktajlowe z odrobiną pieprzu odzwierciedlającą biedronkę a szczypiorek jako trawę lub czyjeś włosy. Przyda nam się tu dużo czas i zaangażowania ale nic tak nie cieszy mamy, jak pusty talerz po kanapkach. Post Domowe sposoby, by przekonać dziecko do jedzenia pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!