puszki - 750ml bulionu - 250ml mleka - 125ml kremówki - 30g masła - 1 łyżeczka startego imbiru (pominęłam) - 1/2 łyżeczki białego pieprzu - 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej - sól do smaku Dodatkowo: - kawałki podsmażonej szynki włoskiej (surowej, wędzonej) lub boczku - lub grzanki W dużym garnku na maśle zeszklić cebulę, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Następnie dorzucić pokrojony w plastry por. Chwilę podsmażyć(...)zalewą), zalać całość gorącym bulionem, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz imbirem (gdy dajemy) i gotować na małym palniku, pod przykryciem ok.15 minut. Na końcu dodajemy mleko i śmietanę. Całość dokładnie blendujemy na gładką masę. Podajemy z podsmażoną na suchej patelni szynką włoską, kawałkami boczku lub grzankami. Smacznego
Smaczne ZdroweU nas nadal króluje menu grzybowe. Jesień w tym roku łaskawa i ciepła, w lesie nadal pełno grzybów więc korzystamy. Dziś sznycle z szynki w śmietanowym
Smaczny zeszytZapiekany makaron z serem i szynką to rodzinny klasyk obiadowy. Niewyszukane, codzienne danie, które smakuje wszystkim. Makaron mieszamy z serem, jajkiem i śmietaną, dodajemy szynkę, do
Smaczny zeszytNajłatwiejszy sposób na omlecik :) Niebawem dodam inny który robię. SKŁADNIKI: 4 jajka 2-3 łyżki mleka 1 łyżka śmietany 60g szynki 60g sera żółtego 1 łyżka
Dziś Ja gotujeLekka, delikatna, orzeźwiająca sałatka, w sam raz na wiosenno - letni czas. Makaron ryżowy, świeży ogórek, odrobina szynka i bardzo dużo świeżego koperku daje bardzo fajne, letnie
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieWielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Czas więc najwyższy ustalić wielkanocne menu. Roladki z szynki idealnie nadają się do podania na wielkanocny stół. Są ciekawą alternatywą
Pobite gary Barbaryjest już mięsna ;) Frittaty z szynką Składniki: 1/2 brokułu 5 jajek 5 plasterków szynki 3 pieczarki suszony szczypiorek 3 plasterki żółtego sera sól pieprz papryka słodka bazylia suszona olej do foremek Przygotowanie: Brokuła myjemy i kroimy na bardzo małe różyczki. Wrzucamy je do gotującej się posolonej wody i blanszujemy przez 3 minuty. Odcedzamy je na sicie i przelewamy
Lawendowe NieboPeklujemy: 1,3 kg szynki wieprzowej 1,3 kg boczku ze skórką 1,3 fileta z indyka 1,3 karkówki 1,3 łopatki sól gruba morska 5-8 ząbków czosnku 5-8 liści laurowych 5-8 ziaren jałowca 5-8 ziela angielskiego 5-8 ziaren pieprzu 1 opakowanie suszonego majeranku Wykonanie: Mięso myjemy oraz osuszamy, nożem o ostrym zakończeniu przekuwamy(...)kilku miejscach mięso, aby dobrze się zapeklowało. W garnku gotujemy wodę razem ze solą oraz przyprawiani i studzimy. Wystudzoną wodą zalewamy w misce mięso i odstawiamy na 4-5 dni w chłodne miejsce. Ilość wody oraz soli dodajemy według kalkulatora http://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.html Mięso 12 godzin przed wędzeniem wyjmujemy z zalewy, osuszamy i zakładamy siatki. Postępujemy podobnie
kgwjanczewopolskich" zup :) Zna ją każde dziecko i większość z nas lubi. Nie wymaga długiego gotowania, więc jest mało kłopotliwa w przyrządzaniu. To jedna z nielicznych zup, której nie gotuję na mięsie. No ewentualnie delikatne drobiowe skrzydełka mogą być :) albo lekkie mięsne pulpeciki. Jednak zawsze dodaję do niej śmietanę, która podkreśla słodycz kalafiora i sporej ilości marchewki, która jest(...)słodkiej śmietany (ja używam gęstej 18% z Piątnicy) natka lub koperek Na pulpety: 500g mięsa mielonego (łopatka, szynka, drób) 1 jajko trochę kaszy manny sól pieprz Wykonanie: Warzywka myjemy, obieramy wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, solimy i gotujemy. Mięso mielimy, dodajemy do niego jajko, kaszę manną, sól, pieprz i wyrabiamy na gładką masę. Mokrą dłonią
Walijskie Pichceniewersji z tuńczykiem. Wiele osób zastanawiało się, czy można ją przygotować z szynką, bo w sumie nie każdy lubi tuńczyka. Postanowiłam dla Was przygotować sałatkę na krakersach z szynką i właśnie taki przepis zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie. Sałatka na krakersach z szynką wyszła przepyszna, dlatego zachęcam Was do zapoznania się z przepisem. Przepis na ciasto sałatkowe jest bardzo łatwy(...)się oprzeć! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 150 g żółtego sera 150 g szynki 3 ogórki kiszone 1/2 pora 4 jajka 6 łyżek jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 27 krakersów sól pieprz szczypta chilli pęczek szczypiorku Wykonanie Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, pieprzem, solą oraz szczyptą chilli. Jajka gotujemy na twardo. Na blaszce układamy 9 krakersów (3×3) Ser żółty
Przepiski.plsmażenia sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek do podania: szynka parmeńska, natka pietruszki, mascarpone Na maśle podduś szalotkę i czosnek. Dodaj pokrojoną w kostkę gruszkę i ziemniaki. Dopraw gałką muszkatołową i tymiankiem. Na koniec dodaj kalafiora. Smaż składniki 3- 4 minuty. Wlej bulion i gotuj zupę do miękkości wszystkich składników. Dodaj śmietanę i gotuj składniki jeszcze około
Mango Papajakilka łyżek bułki tartej ok. 30-40ml oleju rzepakowego Do podania gotowane ziemniaki kiszone ogórki marynowane patisony, grzyby lub papryka Instrukcje Boczek kroimy na mniejsze kawałki i mielimy lub tniemy w blenderze na dość gładką masę. Z jajka odlewamy samo żółtko. Szalotki obieramy i drobno siekamy. Szynkę, boczek, żółtko oraz szalotkę umieszczamy w dużej misie. Najpierw widelcem lub łyżką
Kulinarna Pokusazapisuję sobie składniki.Teraz mając bloga, robię to tutaj właśnie, dzieląc się ze wszystkimi chętnymi moimi eksperymentami. Składniki: 200 g makaronu ze szpinakiem ( ja miałam gniazdka wstążki ) 100 g szynki szwarcwaldzkiej cieniutko pokrojonej 100 g sera pleśniowego camembert 1 dojrzałe awokado 1 nieduża kiść czerwonego winogronu 1/2 czerwonej papryki 1 pomidor duża garść świeżej bazylii kilka gałązek szczypiorku kilka(...)Makaron wrzucić do gotującej osolonej wody i ugotować al dente. Odcedzić, przełożyć do naczynia w którym będziemy podawać sałatkę. Do oliwy wrzucić rozdrobniony czosnek i delikatnie polać makaron,wymieszać... resztę oleju pozostawić do polania sałatki po wierzchu. Na makaronie ułożyć liście bazylii, pomidora pokrojonego w ósemki, awokado i paprykę w plasterki, ser pleśniowy w kostkę. Szynkę pozawijać w stożki
Gosia gotujeZawsze lubiłam surowe kalafiory. Dużo bardziej niż gotowane. Ta sałatka jest więc dla mnie idealna. Jeżeli chcemy aby kalafior nieco zmiękł, wystarczy wymieszać go z dressingiem i zostawić na ok 30 minut, zanim będziemy sałatkę wykańczać i podawać. Jeżeli całkiem surowy kalafior to nie nasz smak, można przez moment podgotować pokrojone warzywa na parze. Dosłownie przez chwilę, aby nie straciły(...)lekko podgotowanej, będzie smacznie. Polecam! Na podstawie przepisu z książki "River Cottage light & easy" Hugh Fearnley - Whittingstall składniki 1 mały kalafior (ok 300 - 400 g) ok 75 g szynki parmeńskiej lub innej podsuszanej szynki garść natki pietruszki do posypania sos 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżeczki płynnego miodu sok z cytryny - do smaku
Stare Gary