szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:144/407)

Zupa z serków topionych z chipsami z szynki i grzankami 147

serki topione, 100 ml śmietany 30%, 1 bułka, 50g masła, 2 plastry szynki, sól, pieprz, suszony koperek, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Bulion warzywny przelewam do garnka i zagotowuję. Cebulę kroję w małą kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do wywaru. Do bulionu dodaję rozdrobnione serki, mieszam. Gotuję na małym ogniu około 10 minut, aż serki się rozpuszczą. Wlewam śmietanę i zagotowuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zapiekanka ziemniaczana z szynką w sosie beszamelowym 247

pszennej szklanka mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa   Przygotowanie Ziemniaki i marchew gotujemy w mundurkach na półtwardo. Następnie studzimy i obieramy. Ziemniaki kroimy w plastry grubości około 1 cm, marchew w cienkie plasterki. W plasterki kroimy również pora i pieczarki. Oba składniki podsmażamy razem na patelni. Szynkę kroimy w paski. Pomidory parzymy w gorącej wodzie przez jakieś 10 minut

e-PrzepisyKulinarne
Pieczona szynka z marynaty 213

święta przygotowuję własną szynkę, karkówkę, boczek lub schab. I mam na mięso dwa patent. Pierwszy - smaruję mięso solą peklową i zostawiał w lodówce na minimum 24 godziny, następnie płuczę i wkładam do zimnej wody z przyprawami i gotuję dwa razy po kilkadziesiąt minut w odstępie 24-godzinnym. Drugi sposób, który dzisiaj zaprezentuję jest równie prosty, ale mięso ma nieco szlachetniejszy

Czerwień i błękit
Krokiety z chleba tostowego z parówką 407

Karnawałowo sylwestrowe przekąski sprawdzają się przez cały rok na różnych imprezach. Ja proponuję zrobić krokiety z chleba tostowego z parówką z szynki i mozzarellą. Można je

Ala piecze i gotuje
Zapiekanki 109

Spontaniczny pomysł na zapiekanki z łatwo dostępnych produktów. Składniki na zapiekanki (2 sztuki): pół bagietki 2 pomidory 3 plastry szynki wieprzowej 4 plastry sera żółtego 2

Karola gotuje
Sałatka z pierożkami 141

Składniki: 2 opakowania pierożków tortellini 2 pęczki świeżego koperku 1 puszka ananasów 30 dag szynki 2 puszki kukurydzy majonez sól, pieprz Sposób przygotowania: Pierożki przygotowujemy według

Pobite gary Barbary
Zapiekanka hawajska 393

 Składniki: 1 kg porów (u mnie dwie duże sztuki) 15 dag szynki (w plastrach) 15 dag żółtego sera (w plastrach) puszka ananasów 4 kromki pieczywa

Pobite gary Barbary
Omlet jajeczno-chlebowy 107

Doskonała alternatywa zwykłego śniadaniowego omleta   Składniki chleb, 5 kromek jajka, 5 szt śmietana 18%, 2 łyżki szynka, 2-3 plasterki salami, 3-4 plasterki ser

Gotowanie moimi oczami
Piersi z suszonymi pomidorami w prosciutto 186

Pierś z kurczaka nadziewana suszonymi pomidorami z dodatkiem serka topionego , bazylii, czosnku,owinięta w szynkę prosciutto. Lubię tak  robić wtedy piersi są bardziej soczyste i

Ala piecze i gotuje
Zupa krem z białych szparagów 88

solą, pieprzem, dodać szałwię, tymianek, pokrojony seler naciowy, podlać 1 litrem zagotowanej wody. • Gotować ok. 15 minut. Czubki szparagów wyjąć wcześniej do dekoracji, aby zbytnio się nie rozgotowały. • Zupę zmiksować, wlać śmietankę i wymieszać, • Na szpatułki drewniane nabić zwiniętą w różę szynkę i czubki szparagów. • Podawać zupę z szaszłykiem z szynki, posypaną natką

To co kocham
Spaghetti z szynką Prosciutto, suszonymi pomidorami i sosem carbonara 187

smażenia  Makaron ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oliwy, aby się nie sklejał (uwaga! Nie gotować makaronu dużo wcześniej, ponieważ musi być gorący w momencie połączenia z sosem).Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone pomidory i szynkę, chwilę razem podsmażyć. W tym czasie dobrze rozmieszać jajka, dodać do nich starty ser (zostawić odrobinę do posypania

Cook&Love
SZPARAGI DUSZONE NA MAŚLE Z CZOSNKIEM 112

masłem włożyć do niej szparagi, najlepiej na stojąco tak aby główki były nad powierzchnią wody. Gotować pod przykryciem 5-6 minut. Na patelni roztopić masło i przełożyć odcedzone szparagi, dodać czosnek i smażyć około 5 minut, aby nabrały maślano-czosnkowego aromatu. Na talerzu rozłożyć szynkę i ułożyć szparagi. Szynką zawinąć końcówki szparagów. Usmażyć jajko sadzone, z płynnym żółtkiem i ułożyć

Kuchnia w opałach
Zupa krem z fasolki szparagowej 193

podawany z szynką parmeńską i pieczywem czosnkowym. Mmmm Pychota! Składniki: 2 l bulionu 1,2 kg fasolki szparagowej  2 ziemniaki 1 marchewka 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka śmietany 18% pieprz, sól ( jeżeli nie masz bulionu i chcesz ugotować zupę na kostce rosołowej dodaj łyżkę masła) Przygotowanie: Do gotującego się(...)bulionu dodaj pokrojone ziemniaki w kostkę i marchewkę, jak marchewka zmięknie dodaj fasolkę i gotuj na małym ogniu ok 25 minut doprawiając. Po ugotowaniu dobrze zmiksuj zupę, aż powstanie krem i dodaj śmietanę. Porada: Podawaj zupę z pieczywem czosnkowym i szynką parmeńska albo boczkiem ,idealnie się komponuje z serem pleśniowym zamiast szynki. Smacznego

Niezły Młynek
pieczarki faszerowane konserwową szynką, zapieczone z ryżem i żółtym serem 180

żółtego sera sól, pieprz natka pietruszki sposób wykonania Ryż zalewamy wodą i gotujemy, uważając by się nie rozkleił. Pieczarki myjemy, delikatnie wykręcamy z ich kapeluszy nóżki, smarujemy z obu stron oliwą, lekko solimy i wstawmy na dziesięć minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Szynkę kroimy w drobną kostkę . W dużym rondlu podgrzewamy trzy łyżki oliwy, następnie wrzucamy pokrojoną

Miód i pieprz
SAŁATKA POROWA Z SZYNKĄ NA KRAKERSACH 306

drobną kostkę, umieszczamy na sitku i parzymy wrzątkiem. Odsączamy. Szynkę kroimy w niewielką kostkę. Małą garstkę pokrojonej szynki odkładamy, a pozostałą część mieszamy w misce razem ze sparzonym porem. Dodajemy 2 łyżki majonezu oraz szczyptę pieprzu do smaku, mieszamy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i oddzielamy żółtka od białek. Następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach najpierw białka, a później(...)drobno kroimy. Na blaszce układamy obok siebie 12 krakersów (3x4)w kształcie prostokąta. Na krakersy wykładamy masę serową, wyrównujemy i przykrywamy kolejną warstwą krakersów. Następnie wykładamy masę porową z szynką, wyrównujemy i przykrywamy ostatnią warstwa krakersów. Na wierzch wykładamy masę z białek, na nią żółtka i posypujemy odłożonymi kawałkami szynki oraz szczypiorkiem. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż krakersy

Kuchnia MagdaLeny