szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:137/407)

Sałatka z kaszą jaglaną 344

dodajemy 1/2 łyżeczki soli i doprowadzamy do wrzenia. Następnie przesypujemy kaszę, dodajemy olej i gotujemy, co pewien czas mieszając, przez ok. 20 minut. Po tym czasie przekładamy ugotowaną kaszę do miski i pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie kroimy w drobną kostkę ogórki, ser oraz szynkę. Do kaszy dodajemy kukurydzę i pozostałe składniki. Całość mieszamy z majonezem i doprawiamy

Emcia Pichci
Sałatka z makaronem orzo 66

tylko przyjemnie odświeżająca. Sałatka z makaronem orzo: 250 g makaronu orzo 200 g szynki drobiowej lub wieprzowej w plastrach 1 długi zielony ogórek (lub 3-4 gruntowe) 1 mały pęczek koperku 1 ząbek czosnku 1 łyżka gęstego jogurtu 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz Makaron gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy, a następnie

Poezja smaku
Sałatka z cukinii 146

składniki mieszamy razem z sosem. Wykładamy na talerz, posypujemy pokruszonym serem feta(tylko grecka feta daje się pokruszyć) i wykładamy dojrzewającą szynkę szwarcwaldzką lub prosciutto. Artykuł Sałatka z cukinii pochodzi z serwisu lysygotuje.pl | Blog łysego, co lubi gotować

lysygotuje.pl
Pierogi z dorszem i szpinakiem 157

szpinakiem oraz czosnkiem. Można użyć miksera. Doprawiamy masę do smaku. Wykładamy farsz partiami na wycięte z ciasta kółka i lepimy pierogi. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku ok. 4 minuty od czasu wypłynięcia pierogów. Ja podałam podsmażone z szynką prosciutto. Porcja z talerza (6 pierogów, 40 g szynki) to ok. 490 kcal

Kucharzyca
Pieczeń cielęca z szałwią i czosnkiem 150

Zakupiłam fajny kawałek szynki cielęcej i chciałam ją dobrze wykorzystać. Trafiłam na fajny pomysł w książce Mariety Mareckiej "ABC gotowania 3" a teraz przepis podaję abyście mogli sobie taką pieczeń przygotować np. na Wielkanoc. Polecam gorąco. Pieczeń cielęca z szałwią i czosnkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zrazy wieprzowe (z szynki) w sosie kurkowym 165

Moje pierwsze zrazy:). Zrezygnowałam z pomysłu zawijania ich nitką, jedynie spięłam wykałaczkami. Sprawdziło się, nie rozpadły się podczas gotowania i zaoszczędziłam sporo czasu. Sos kurkowo-warzywny pasuje do nich doskonale. Zrazy: 1 kg szynki wieprzowej  200g wędzonego boczku 4 ogórki kiszone 1 duża cebula musztarda sól, pieprz, papryka słodka  Sos: 300g kurek (mogą być mrożone) 2 marchewki

Szefowa kuchni
Spaghetti z sosem pomidorowym i szynką dojrzewającą 147

również sok z puszki. Dodajemy cukier, oraz sól i pieprz do smaku i dusimy pod przykryciem 20 minut. Dodajemy bazylię, podsmażoną szynkę, 4 łyżki oliwy i bez przykrycia trzymamy na ogniu jeszcze 3 minuty. Gotowe. W międzyczasie gotujemy makaron, w osolonej wodzie. Pamiętamy, że makaron powinien być al dente. Do sosu dorzucamy ugotowany makaron, całość mieszamy i wykładamy na talerze

Smak mojego domu
Tagliatelle z wieprzowiną w sosie pieczarkowym 165

smakowało jutro, bo na pyszne kluski z sosem czas zawsze jest dobry :D  Składniki na 3-4 porcje: (inspiracja: "Gotuj zdrowo i ze smakiem" cz. 1 Nature House)   ok. 300-350 g pieczarek  500 g szynki wieprzowej  1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 400 g makaronu pełne ziarno natka pietruszki curry zioła prowansalskie

Simply Food
Kabaczety z sosem tzatziki 341

mimo tak niewielu składników są przepyszne.  Podałam je z delikatnym sosem tzatziki… o tej porze roku szkoda czasu na długie gotowanie, a one szybko się robią i zawsze się udają. Polecam! Składniki: ½ kg mielonego mięsa z szynki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 4-5 łyżek wody 1 łyżka przyprawy do kebaba Sól i pieprz do smaku Sos tzatziki

Wanilia i Kardamon
Pierogi z mięsem 136

ciasto: 1 kg. mąki, 0,5 l gorącej wody, szczypta soli,   Składniki na farsz: 1,5 kg mięsa ( łopatki, szynki itp.) 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz,   Wykonanie: Mięso gotujemy razem z warzywami do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie mięso i warzywa mielimy. Jeżeli mięso po zmieleniu będzie

Passion of Cooking
Ogórkowo-kalafiorowa z mięsną wkładką 112

ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 kostka rosołowa Pieprz Sól Olej do smażenia 200 g śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej Szynkę wieprzową kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Mięso podsmażamy w garnku, w którym będzie gotowała się zupa. Dwie marchewki, seler oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Warzywa dokładamy do mięsa i razem wszystko

VioletoweKucharzenie
Szparagi w szynce parmeńskiej z awokado 118

Składniki: 8 zielonych szparagów, gotujemy w osolonej wodzie 5-6 minut 1/4 awokado, kroimy w plasterki garść roszponki 4 plastry szynki parmeńskiej sól, pieprz oliwa z oliwek Ugotowane szparagi, po dwa, oraz kawałek awodako zawijamy w plaster szynki parmeńskiej. Na talerzu kładziemy odrobinę roszponki, zawinięte szparagi. Całość doprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą z oliwek i gotowe

Mango Papaja
P... Pommes dauphine! 123

4średnie ziemniaki 2 różyczki brokułów* 2 łyżki startego parmezanu sól, pieprz, pietruszka panierka: mąka, jajko, bułka tarta 3 szklanki oleju Akurat gotowałam brokułową dla siebie i postanowiłam zrobić taki mały prezent Naczelnemu ;) ale można dodać dowolne dodatki (szynka, pieczarki itd.) Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki blendujemy z serem, brokułami oraz przyprawami (ich ilość zależy od Waszych upodobań). Rozbełtujemy jajko w misce

Kitchens Alphabet
Roladki schabowe z ricottą 294

Smarujemy każdy plaster na całej powierzchni oprócz brzegów grubą warstwą ricotty. Posypujemy rozmarynem – świeżo posiekanymi listkami lub suszonym. Przykrywamy plastrem szynki, a następnie zwijamy roladki. Zawijamy je ścisło w folię aluminiową. Wkładamy do wrzątku, przykrywamy i gotujemy pod przykryciem 15 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy przestygną rozwijamy z folii. Panierujemy w jajku roztrzepanym ze szczyptą soli

Poezja smaku
Zupa sabaudzka. 147

pokroić w drobną kostkę. Plaster szynki o grubości 1 cm pokroić w kostkę, również ser. Zagotować rosół, dodać włoszczyznę, groszek, szynkę, orzechy. Warzywa ugotować do miękkości (20-25min.) Zupę zaprawić śmietaną, zamieszać i już nie gotować. Szczypiorek drobno posiekać i dodać do zupy. Dodać kostki sera. Z kapusty zdjąć liście ,opłukać,zalać osolonym wrzątkiem, pogotować 15 minut. Miseczki ( talerze

Kulinarny karnet Christophera