szpinakiem oraz czosnkiem. Można użyć miksera. Doprawiamy masę do smaku. Wykładamy farsz partiami na wycięte z ciasta kółka i lepimy pierogi. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku ok. 4 minuty od czasu wypłynięcia pierogów. Ja podałam podsmażone z szynką prosciutto. Porcja z talerza (6 pierogów, 40 g szynki) to ok. 490 kcal
KucharzycaZakupiłam fajny kawałek szynki cielęcej i chciałam ją dobrze wykorzystać. Trafiłam na fajny pomysł w książce Mariety Mareckiej "ABC gotowania 3" a teraz przepis podaję abyście mogli sobie taką pieczeń przygotować np. na Wielkanoc. Polecam gorąco. Pieczeń cielęca z szałwią i czosnkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieMoje pierwsze zrazy:). Zrezygnowałam z pomysłu zawijania ich nitką, jedynie spięłam wykałaczkami. Sprawdziło się, nie rozpadły się podczas gotowania i zaoszczędziłam sporo czasu. Sos kurkowo-warzywny pasuje do nich doskonale. Zrazy: 1 kg szynki wieprzowej 200g wędzonego boczku 4 ogórki kiszone 1 duża cebula musztarda sól, pieprz, papryka słodka Sos: 300g kurek (mogą być mrożone) 2 marchewki
Szefowa kuchnirównież sok z puszki. Dodajemy cukier, oraz sól i pieprz do smaku i dusimy pod przykryciem 20 minut. Dodajemy bazylię, podsmażoną szynkę, 4 łyżki oliwy i bez przykrycia trzymamy na ogniu jeszcze 3 minuty. Gotowe. W międzyczasie gotujemy makaron, w osolonej wodzie. Pamiętamy, że makaron powinien być al dente. Do sosu dorzucamy ugotowany makaron, całość mieszamy i wykładamy na talerze
Smak mojego domusmakowało jutro, bo na pyszne kluski z sosem czas zawsze jest dobry :D Składniki na 3-4 porcje: (inspiracja: "Gotuj zdrowo i ze smakiem" cz. 1 Nature House) ok. 300-350 g pieczarek 500 g szynki wieprzowej 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 400 g makaronu pełne ziarno natka pietruszki curry zioła prowansalskie
Simply Foodmimo tak niewielu składników są przepyszne. Podałam je z delikatnym sosem tzatziki… o tej porze roku szkoda czasu na długie gotowanie, a one szybko się robią i zawsze się udają. Polecam! Składniki: ½ kg mielonego mięsa z szynki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 4-5 łyżek wody 1 łyżka przyprawy do kebaba Sól i pieprz do smaku Sos tzatziki
Wanilia i Kardamonciasto: 1 kg. mąki, 0,5 l gorącej wody, szczypta soli, Składniki na farsz: 1,5 kg mięsa ( łopatki, szynki itp.) 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, Wykonanie: Mięso gotujemy razem z warzywami do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie mięso i warzywa mielimy. Jeżeli mięso po zmieleniu będzie
Passion of Cookingziela angielskiego 3 liście laurowe 1 kostka rosołowa Pieprz Sól Olej do smażenia 200 g śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej Szynkę wieprzową kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Mięso podsmażamy w garnku, w którym będzie gotowała się zupa. Dwie marchewki, seler oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Warzywa dokładamy do mięsa i razem wszystko
VioletoweKucharzenieSkładniki: 8 zielonych szparagów, gotujemy w osolonej wodzie 5-6 minut 1/4 awokado, kroimy w plasterki garść roszponki 4 plastry szynki parmeńskiej sól, pieprz oliwa z oliwek Ugotowane szparagi, po dwa, oraz kawałek awodako zawijamy w plaster szynki parmeńskiej. Na talerzu kładziemy odrobinę roszponki, zawinięte szparagi. Całość doprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą z oliwek i gotowe
Mango Papaja4średnie ziemniaki 2 różyczki brokułów* 2 łyżki startego parmezanu sól, pieprz, pietruszka panierka: mąka, jajko, bułka tarta 3 szklanki oleju Akurat gotowałam brokułową dla siebie i postanowiłam zrobić taki mały prezent Naczelnemu ;) ale można dodać dowolne dodatki (szynka, pieczarki itd.) Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki blendujemy z serem, brokułami oraz przyprawami (ich ilość zależy od Waszych upodobań). Rozbełtujemy jajko w misce
Kitchens AlphabetSmarujemy każdy plaster na całej powierzchni oprócz brzegów grubą warstwą ricotty. Posypujemy rozmarynem – świeżo posiekanymi listkami lub suszonym. Przykrywamy plastrem szynki, a następnie zwijamy roladki. Zawijamy je ścisło w folię aluminiową. Wkładamy do wrzątku, przykrywamy i gotujemy pod przykryciem 15 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy przestygną rozwijamy z folii. Panierujemy w jajku roztrzepanym ze szczyptą soli
Poezja smakupokroić w drobną kostkę. Plaster szynki o grubości 1 cm pokroić w kostkę, również ser. Zagotować rosół, dodać włoszczyznę, groszek, szynkę, orzechy. Warzywa ugotować do miękkości (20-25min.) Zupę zaprawić śmietaną, zamieszać i już nie gotować. Szczypiorek drobno posiekać i dodać do zupy. Dodać kostki sera. Z kapusty zdjąć liście ,opłukać,zalać osolonym wrzątkiem, pogotować 15 minut. Miseczki ( talerze
Kulinarny karnet Christopherakaparów konserwowych 4 łyżki majonezu Przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano Przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie po ugotowaniu odcedzamy go i przekładamy do miski i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy makaron jest już wystudzony dodajemy kukurydzę, pokrojoną w kostkę szynkę, paprykę konserwową , oliwki, kapary i ogórki. Całość dokładnie mieszamy z majonezem doprawiając sałatkę
Emcia PichciFrancji w wersji light. To idealny obiad tłuszczowy w diecie montignaca, ale także obiad dla każdego i wtedy można dodać jakąkolwiek szynkę, ser i śmietanę 18%. Zapiekanka syta, idealna na dni gdy nie mamy czasu na długie gotowanie. Przepis z książki "Schudnij z montiniakiem". Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniktakie same jak z typowej budki z jedzeniem. Składniki : * bułki do hot-dogów * parówki najlepiej z szynki * kapusta pekińska * pomidor * ogórek konserwowy * cebula czerwona * majonez * ketchup Przygotowanie : Bułki podgrzewam w piekarniku . Parówki gotuję i uważam żeby nie pękły .Smaruję ciepłe bułki ketchupem i majonezem. Wkładam dodatki , parówkę. Polewam ketchupem. Podaje kiedy są jeszcze ciepłe
Magiczne Życie Marty