Pomysł na przystawkę wielkanocną ale nie tylko świetnie się też sprawdzi na różnego rodzaju uroczystościach. Jajka z szynką i warzywami w klarownej galarecie. 4 porcje 2 jajka ugotowane na twardo 5 łyżek groszku zielonego użyłam mrożonego 5 łyżek kukurydzy konserwowej 2 duże plastry szynki Galareta 500 ml wody 1 liść laurowy 3-4 kulki ziela angielskiego 1 łyżka octu 1 łyżka cukru szczypta soli 1 solidna łyżka żelatyny Wodę zagotować wraz z przyprawami, gotujemy około 10 minut na małym ogni... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...