szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:157/407)

Ekologiczne płatki śniadaniowe Symbio 130

temat śniadań, a raczej szybkich śniadań. Wielu z nas nie ma rano czasu na zjedzenie tego najważniejszego posiłku. W końcu gotowanie owsianki troche czasu zajmuje. To samo tyczy się zrobienia pożywnych kanapek (i nie mówię tu o standardzie "ser-szynka", tylko o zdrowych kanapkach wypełnionych warzywami i dobrej jakości wedlinami lub serami), czy smażenia śniadaniowych placuszków . A gdyby tak przygotowanie

Zawsze głodna!
Kalafior zapiekany pod beszamelem z szynką 137

sera łagodnego nadającego się do zapiekania mleko kawałek szynki gałka muszkatołowa, pieprz, sól pietruszka (do posypania) Kalafior umyć i podzielić na duże różyczki. Ugotować „al dente” (najlepiej na parze). Zrobić zasmażkę z mąki i masła, dodać mleko, wymieszać. w razie potrzeby dodać mleko by sos był odpowiednio gęsty. Gotować jeszcze przez chwilę – sos powinien być gęsty, o konsystencji tłustej

MarciochaKucharzy
Pizza na ziemniaczanym spodzie 285

duże * czosnek- 1 ząbek * cukier trzcinowy- 1 łyżeczka * przyprawy: łyżeczka oregano, sól, pieprz Dodatki: * brokuły * pieczarki * mozarella * pomidorki koktajlowe * szynka parmeńska * ser- (u mnie gouda) do posypania Zaczynamy od robienia sosu. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, zmiksować i gotować, aż sos zgęstnieje (u mnie trwało to ponad 30 min.). Pod koniec gotowania dodać przyprawy. Piekarnik nagrzać do 200 stopni

Kraina Miodem Płynąca
Galaretka wieprzowa - klasyka, ale bez nóżek. 170

może mi się tylko tak wydaje mniej tłusta. Składniki: 2 golonki wieprzowe 50 dag karkówki wieprzowej 50 dag szynka wieprzowa ziele angielskie liść laurowy włoszczyzna sól, pieprz żelatyna Wykonanie: Mięsa pokroić na mniejsze części ,umyć  zalać wodą  i gotować. Po godzinie dodać włoszczyznę, ziele, liść. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości. Mięso wyjąć, pokroić w drobną kostkę

Kulinarny karnet Christophera
Pizza hawajska 107

mozzarelli, a następnie zawijamy ją w ciasto tworząc zaokrąglony brzeg. Środek pizzy smarujemy sosem pomidorowym, na którym układamy następnie szynkę, ananasa oraz ser żółty. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika na +/- 20 minut. Smacznego!!! Źródło: "Radość gotowania" opracowanie zbiorowe

W mojej holenderskiej kuchni
Świnki - zimne nóżki - galareta wieprzowa 265

angielskiego pieprz, sól łyżeczka żelatyny puszka zielonego groszku do przyozdobienia 2 grubsze plastry szynki kilka ciemnych oliwek 8 goździków sałata karbowana pomidory koktajlowe koperek cytryna SPOSÓB PRZYGOTOWANIA     Oczyszczone i umyte mięso zalewamy zimną wodą, tak by mięso nie wystawało. Dodajemy ziele, liście. Gotujemy na małym ogniu. Po dwóch godzinach dodajemy marchew, pietruszkę, cebulę, solimy i pieprzymy. Gotujemy(...)NESTEA-0,5 l). Kładziemy zakręcone butelki w lodówce do stężenia. Rozcinamy butelki wzdłuż i usuwamy je. Nacinamy otwory na uszy i wsuwamy w nie wycięte z szynki trójkąty. Wycinamy koła z szynki i przymocowujemy je goździkami w miejsce ryjków. Wycinamy z szynki ogonki dla świnek. Połówki ciemnych oliwek mocujemy goździkami w miejsce oczu. Świnki układamy na sałacie karbowanej. Dekorujemy

Przepisy Kulinarne
Rolowane ziemniaki z szynką szwarcwaldzką i mozzarellą 190

kulki mozzarelli 2 suche wafle/andruty 2 jajka bułka tarta olej Szynkę szwarcwaldzką kroimy na drobne paseczki, a następnie w kostkę. Mozzarellę osączamy z zalewy i trzemy na dużych oczkach tartki. Obrane ziemniaki (jeśli mamy duże, przekrawamy je na pół) wkładamy do garnka z osoloną wodą. Gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy. Do gorących ziemniaków dodajemy masło oraz mleko. Rozbijamy tłuczkiem

Smaki Na Talerzu
Rolowane ziemniaki z szynką szwarcwaldzką i mozzarellą 187

kulki mozzarelli 2 suche wafle/andruty 2 jajka bułka tarta olej Szynkę szwarcwaldzką kroimy na drobne paseczki, a następnie w kostkę. Mozzarellę osączamy z zalewy i trzemy na dużych oczkach tartki. Obrane ziemniaki (jeśli mamy duże, przekrawamy je na pół) wkładamy do garnka z osoloną wodą. Gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy. Do gorących ziemniaków dodajemy masło oraz mleko. Rozbijamy tłuczkiem

Smaki Na Talerzu
Krem z groszku, szparagów i szynki parmeńskiej (Crema di asparagi, piselli e prosciutto crudo) 107

SKŁADNIKI 500 ml bulionu warzywnego 400 g zielonych szparagów 200 g groszku 100 g szynki parmeńskiej 2 łodygi selera naciowego 1 cebula natka pietruszki s ó l, pieprz  oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 500 ml di brodo vegetale 400 g di asparagi verdi 200 g di piselli 100 g di prosciutto crudo 2 gambe di sedano(...)doprawiamy sol ą i  pieprzem.  Na koniec dolewamy gorący bulion. Zupę gotujemy ok. 10-15 minut. Po ugotowaniu zup ę miksujemy na krem.  Zupę oprószamy świeżo startym pieprzem, dekorujemy posiekaną natką pietruszki, plasterkami selera naciowego oraz szynki parmeńskiej. Dla uzyskania lepszego smaku, kawałki szynki parmeńskiej możemy podsmażyć na patelni

La grande e la piccola cuoca
Tagliatelle w pomidorowym sosie z prosciutto, pomidorkami i mozzarellą 80

skórki, pokrojone na mniejsze części pomidory. Można też zamiast polpy dodać większą ilość świeżych pomidorów lub passatę pomidorową). Gotujemy na średnim ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy całość solą, pieprzem, cukrem oraz oregano. Na koniec dodajemy drobno posiekane liście bazylii. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy ją na minimalnej ilości oleju. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Mozzarellę kroimy w kostkę

Smaki Na Talerzu
Domowe sposoby, by przekonać dziecko do jedzenia 163

położy ulubioną szynką, później kawałek papryki, ogórka pomidora czy znienawidzony przez wszystkich szpinak. Całość przykryj serem i drugą połówką kromki. Pokrój te wszystkie połówki na kwadraciki o długości maksymalnie 5 cm. Ułóż z nich wagon i rozpocznij zabawę z dzieckiem . Możesz pomagać dziecku w zjadaniu wagoników albo zaproponować jakąś nagrodę w postaci dodatkowej bajki za zjedzenie wszystkiego. Gotuj razem(...)szynki serce, dorzuć do tego pomidorki koktajlowe z odrobiną pieprzu odzwierciedlającą biedronkę a szczypiorek jako trawę lub czyjeś włosy. Przyda nam się tu dużo czas i zaangażowania ale nic tak nie cieszy mamy, jak pusty talerz po kanapkach. Post Domowe sposoby, by przekonać dziecko do jedzenia pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka brokułowa z szynką, jajkiem, papryką, rzodkiewką, sałatą lodową i sosem czosnkowym 127

jest sosem czosnkowym, który uwielbiam. Sałatka dobrze się sprawdzi na świątecznym stole i na każdej imprezie Co potrzeba na sałatkę: 1/2 brokuła, 1 duża, czerwona, mięsista papryka, 4 plastry szynki konserwowej, 3 liście sałaty lodowej, 5 średnich rzodkiewek, 5 jajek ugotowanych na twardo   Co potrzeba na sos czosnkowy: 2 pełne łyki majonezu, 1 pełna łyżka śmietany, 4 duże ząbki(...)czosnek przepuszczony przez praskę, odrobinę soli, mieszamy, odstawiamy do przegryzienia się. Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie 4 minuty od chwili zagotowania się wody, odcedzamy, zostawiamy do wystudzenia. Zimnego dzielimy na mniejsze różyczki. Paprykę pozbawiamy pestek i miękkich części, kroimy w kawałki, szynkę kroimy w kwadraty ok. 1,5 x 1,5 cm, rzodkiewkę kroimy w ćwiartki

Bułka z Chlebem
Roladki z kurczaka ze szparagami 242

Składniki dla dwóch osób: 4 grube szparagi 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka octu jabłkowego 1 pierś z kurczaka 4 plastry szynki parmeńskiej lub crudo świeżo mielony pieprz Składniki na sos: 1 łyżka oleju 3 szalotki, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 50 ml whiskey 100 g śmietanki 30% 1 gałązka tymianku szczypta soli świeżo mielony pieprz(...)lodowatej wody, aby przerwać proces gotowania. Osuszamy na ręczniku papierowym i przecinamy na pół. 2. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Przecinamy poziomo na dwie równe części. Przykrywamy kawałkiem folii i rozbijamy na cieniutki kotlecik. Każdy kotlecik przecinamy na pół.  3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Na desce rozkładamy Plasterek szynki, na nim kładziemy drobiowy kotlecik

My Culinary Art
Kociołek warzywny z mięsem mielonym 143

dodać dowolne warzywa i doprawić ulubionymi przyprawami. Konsystencję dania można sobie regulować ilością wody i warzyw. składniki: 900 g mięsa mielonego ( ja miała 600 g łopatki i 300 g szynki) 2 marchewki (300 g) 2 średnie cukinie po ok 500 g 4-5 ziemniaków (500 g) 1 duża cebula 2 duże czerwone papryki 700 g pomidorów, u mnie lima(...)garnku rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać marchewkę, ziemniaki i pomidory. Całość zalać wodą. Dodać także przyprawy i gotować aż marchewka i ziemniaki będą al'dente. Potem dodać jeszcze cukinię i paprykę i gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie, od czasu do czasu przemieszać. Cukinię i paprykę daje później

Monia miesza i gotuje
Zupa czosnkowa z nutą sezamu serwowana z chipsami szwarcwaldzkimi 159

oleju sezamowego, 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej, oliwa, 2 gałązki tymianku, kilka pręcików szczypiorku do dekoracji, sól, pieprz biały. Przygotowanie: Czosnek przeciąć na pół, skropić oliwą, posypać solą, pieprzem i listkami tymianku, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić i wycisnąć z łupinek. W garnku, w którym będzie się gotowała zupa zeszklić cebulę z dodatkiem(...)posiekane ziemniaki, tym krótszy czas gotowania), chwilę smażyć, dodać bulion i czosnek. Gotować do miękkości ziemniaków, zdjąć z ognia. Do zupy dodać serek Almette, całość zmiksować na krem, doprawić solą i dużą ilością białego, mielonego pieprzu. Zupę skropić olejem sezamowym, podawać ze szczypiorkiem i chrupiącymi plastrami szynki szwarcwaldzkiej wysmażonymi na patelni (lub grzankami - wersja wegetariańska

SzczyptaSmaQ