Jeszcze kilka lat temu o czosnku niedźwiedzim wiedziałam jedynie ze słyszenia i pojęcia nie miałam, jak wygląda;) Pierwszy raz zobaczyłam czosnek niedźwiedzi w górach w Słowenii, gdy spacerując wąwozami wzdłuż rzeki doszliśmy do wodospadu. W lesie kwitły jakieś białe kwiatki, a ich liście przypominały konwalie. Dziwny był jednak zapach - otóż w całej okolicy pachniało... czosnkiem. Nie miałam pojęcia skąd roztacza się ten zapach, aż mnie olśniło: to musi być czosnek niedźwiedzi! Potarłam palcami liście - tak, to... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...