szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:155/407)

Koreczki z jajkami przepiórczymi 65

sobie po prostu ułatwić życie. Dlatego ilość składników jest orientacyjna. Rodzaje szynek pozostawiam Wam, możecie nawet zmienić rodzaj ryby, serków czy oliwek. Dajcie co lubicie. Polecam Wam jednak z całego serca opcję z wędzonym pstrągiem, ogórkiem i wasabi. Z tej ilości składników wyszło mi 9 koreczków z szynką, 9 z rybą. Jeżeli zostaną Wam jakieś resztki składników, wykorzystajcie(...)grubość nie więcej niż 5 mm) 80 g ulubionej wędzonej szynki 1 łyżka świeżo startego chrzanu (można użyć ze słoika) 9 czarnych oliwek 50 g wędzonego filetu pstrąga 1 łyżeczka wasabi (lub więcej) mały zielony ogórek (przepis na 18 sztuk) Jajka wkładamy do zimnej wody, zagotowujemy i gotujemy 3 minuty, zalewamy je zimną wodą, obieramy i odstawiamy. Z kromek wycinamy

Kardamonovy
ROLADKI SCHABOWE Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I BROKUŁAMI 370

maśle cebulki i drobno pokrojonego boczku wyszedł bardzo smaczny :-) Składniki: 6 plastrów schabu 6 plastrów szynki parmeńskiej 1 brokuł 1 marchewka 1 cebula kawałek boczku musztarda przyprawa do wieprzowiny pieprz sol 1 jajko bułka tarta olej do smażenia łyżka masła Wykonanie: Brokuł gotujemy wraz z marchewką w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy. Schab rozbijamy na cienkie plastry, smarujemy musztardą, posypujemy(...)drobno pokrojony chudy boczek. Smażymy chwilę. Ostudzony brokuł dusimy widelcem, dodajemy do przesmażonej cebulki i boczku. Wszystko mieszamy solimy, pieprzymy do smaku. Na każdym rozbitym plastrze schabu układamy plasterek szynki parmeńskiej, na to łyżeczkę musu brokułowego, a na to wąski plasterek ugotowanej wcześniej marchewki.  Zwijamy roladki dość ściśle obwiązując je nitką. Po wierzchu lekko solimy i pieprzymy. Rozgrzewamy olej

Walijskie Pichcenie
Penne lazur 338

znajdziecie poniżej :) Składniki: 0,5 l śmietany trójkąt sera lazur 0,5 dużej cebuli 20 dag szynki 2 garści brokułów paczka makaronu Wykonanie: Przed przystąpieniem do przyrządzania tego dania wstawcie wodę na makaron i ugotujcie penne. Ja użyłam makaronu razowego. W osobnym garnku gotujemy 2 - 3 garście różyczek brokułu, które po ostygnięciu drobno siekamy. Wędlinę kroimy w kostkę, a cebulę

Taste Of My Day
Wielkanocna babka z galarety 3000

żelatyny Dodatkowo: 200g chudej wędliny wieprzowej (może być także szynka konserwowa) 1 puszka kukurydzy Marchew z rosołu pokrojona w kostkę 1 puszka kukurydzy 1 słoiczek małych, marynowanych podgrzybków 2 piersi z kurczaka 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka przyprawy Kebab-gyros np. Galeo Sposób przygotowania: Udka zalewamy wodą, gotujemy chwilę, zbieramy szumowiny i dodajemy warzywa, ziele angielskie, liść laurowy(...)litr, w którym rozpuszczamy żelatynę.  W trakcie gotowania rosołu kroimy piersi na mniejsze kawałki i podsmażamy na łyżce oleju z przyprawą Kebab-gyros. Studzimy. Marchew z rosołu kroimy w kostkę i łączymy z groszkiem. Kukurydzę odcedzamy.  W metalowej formie na babkę układamy w żłobieniach zrolowaną szynkę. Na przemiennie z kukurydzą dajemy groszek wymieszany z marchewką i cały czas

Kuchnia w czekoladzie
Klopsiki gotowane w sosie pomidorowy 158

Dzień dobry :) Dzisiaj ma dla Was propozycję obiadową : pyszne klopsiki gotowane w sosie pomidorowym. Do przygotowania kuleczek mięsnych użyłam przypraw od  Galeo. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 1 kg dobrego mięsa mielonego np : z szynki 1 cebula 4 łyżki kaszy manny 4  łyżki śmietanki 12 % sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka oregano Galeo   1 łyżeczka pierzu ziołowego(...)wyrabiamy masę mięsną. Z mięsa formujemy malutkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego. W wysokim rondlu zagotowujemy bulion lub wodę, dodajemy przecier pomidorowy i przyprawiamy do smaku, wrzucamy kuleczki mięsne i gotujemy pod przykryciem około 13 minut.   Jeśli rondel macie na tyle duży to wrzucamy wszystkie na raz jeśli mały to partiami. Ugotowane klopsiki wyciągamy łyżką cedzakową, jeśli wywar dość dużo

Sama słodycz i szczypta chili
Krem z dyni z masłem orzechowym 93

początku połączenie dyni i masła orzechowego wydawało mi się szaleńczym pomysłem dopóki nie spróbowałam... Jeśli dołożysz do tego jeszcze szynkę i ser żółty, to na pewno Ci zasmakuje. ;-) Smacznego! Składniki: Cebula – 1 szt.Czosnek – 2 ząbkiMasło – 25gDynia w kostkach – 500g Zupa mocy (czytaj więcej o zupie mocy...) – 300ml Gładkie masło migdałowe (unikamy masła z orzechów ziemnych!) – 20g Mleko kokosowe – 200gImbir świeży(...)garnku przysmaż cebulę i dodaj pokrojone ząbki czosnku. Całość przysmaż do zarumienienia. Następnie całość gotujemy z pokrojonymi kawałkami dyni i bulionem (zupa mocy).Jak dynia będzie miękka, całość blendujemy i dodajemy starty imbir oraz dolewamy mleka kokosowego.Przyprawiamy według uznania. Podawaj z dodatkami: Szynka szwarcwaldzka – 1,5szt. przysmażona na patelniPestki dyni – uprażone na patelniSer żółty – starty Wartości odżywcze

Keto Przepisy
Szynka wieprzowa z szynkowara 87

czyli bez zbędnych wypełniaczy czy chemicznych dodatków. Taka szynkę wieprzową możemy zrobić przy pomocy szynkowara. To bardzo proste i przydatne w kuchni urządzenie. Zobaczcie jakie to proste! Szynka wieprzowa z szynkowara Szynka wieprzowa z szynkowara Czas przygotowania:    120 minut + czas peklowania   5  dni Składniki: ok 1200 g szynki wieprzowej, najlepiej kulki 1500 ml wody 4 łyżki(...)peklosoli 3 ząbki czosnku 4 listki laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu Wykonanie: Wodę gotujemy z dodatkiem ziela, listków laurowych i pieprzu. Gdy woda przestygnie dodajemy peklosól, mieszamy, a następnie dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Do całkowicie zimnej marynaty wkładamy mięso. Musi być ono całkowicie zanurzone w płynie. Garnek przykrywamy i ustawiamy w  zimnym miejscu

Kulinarne przygody Gatity
Gołąbki z marchewką (bez zawijania) 157

najlepiej zmielić samemu. Sprawdzi się tu zarówno mięso wieprzowe, wołowe, mieszanka obu lub mięso z szynki. Jeśli chodzi o ryż, to polecam Wam sięgać po ten najlepszej jakości, wówczas gołąbki nie tylko będą jeszcze lepsze w smaku, ale też nie rozpadną się Wam podczas gotowania. Polecam Wam ryż długoziarnisty basmati od Karoon . Jakość i smak, który zasługuje na uwagę. Uwielbiam

Słodkie okruszki
Makaron na winie wg. Pana Męża 123

sitku na garnku postawionym na małym ogniu, z niewielka ilością wody, jaka pozostała po gotowaniu makaronu - w ten sposób makaron nie ostygnie i w międzyczasie uzyska odpowiednią miękkość . Posiekaną w kosteczkę cebulę podsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Po chwili dodać pokrojoną w kawałki szynkę i jeszcze smażyć. Na końcu doprawić do smaku ulubionymi przyprawami - u mnie papryka słodka

Grunt to przepis!
szynka wyrób domowy--------prosciutto 153

wody Wykonanie Zagotować wodę ze składnikami zalewy oprócz ,żelatyny ,cukru pudru i pektosoli . Całość gotować na małym ogniu około 20minut.Do gorącej przecedzonej zalewy dodać cukier ,żelatynę i sól peklową Przestudzona zalewą nastrzykiwać mięso strzykawką z każdej strony. Woreczek foliowy włożyć do szynkowara ,do woreczka szynkę i wlać na nią zalewę,która nam pozostała..Woreczek skręcić i przycisnąć denkiem szynkowara

w mojej kuchni
Wiejskie kaszotto z białą kiełbasą i czerwoną cebulą 163

Składniki 100g kaszy gryczanej 200g cukinii 2 białe kiełbasy z szynki od Henryka Kani  4 pieczarki 1 czerwona papryka  por, biała część, kawałek wielkości kciuka pół czerwonej cebuli lub jedna mała  przyprawy - u nas to sól, pieprz kajeński, papryka ostra i zioła Kaszę gryczaną gotujemy, odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w pióra lub półplasterki, pieczarki w plasterki

Gotowanie i blogowanie
Gulasz na białym winie 118

potrawy mogą je jeść zarówno dzieci jak i kierowcy ponieważ wino podczas gotowania paruje pozostawiając po sobie delikatny smak i aromat. Pyszny, delikatny rozpływający się w ustach, niezwykle aromatyczny gulasz. Moja rodzina się nim zachwyca;) A jak Wam podoba się ta propozycja? Składniki: 1,20 kg szynki  2 średniej wielkości marchewki 3 małe cebule mąka  olej

Krakowskie smaki Ani
Jajka z sosem chrzanowym zawijane w szynce 541

wspaniale smakują. Polecam!     Składniki: 10 plasterków szynki (użyłam polędwicy sopockiej) 5 jajek pół pęczka szczypiorku ćwiartka czerwonej papryki ćwiartka żółtej papryki pół zielonego ogórka 5 rzodkiewek opcjonalnie: czarne oliwki Sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka chrzanu sól, pieprz, cukier     *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na ćwiartki *** *** Papryki

Blog z Apetytem
Wiosenne serowe kulki 75

tartego żółtego sera 3 łyżki bułki tartej (i jeszcze trochę na panierkę) 2 łyżki drobno pokrojonej kiełbaski, boczku lub szynki papier do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ugotować groszek: podsmażyć poszatkowaną cebulę, dodać mrożony groszek, szklankę wody, sól do smaku i gotować do miękkości ( około 15 minut ). Gotować pod przykryciem, wówczas zachowa swój piękny zielony kolor. Ugotowany groszek odcedzić

zielonacukinka