Studzianina, studzienina, studzielina – kuchnia podkarpacka

Studzianina, studzienina, studzielina – kuchnia podkarpacka

Studzianina, studzienina, studzielina – kuchnia podkarpacka

Studzianina*, studzienina**, studzielina***, albo zwyczajnie – galareta* – to nazwy, którymi na północy Podkarpacia określa się wieprzową galaretę. Jeszcze nie tak dawno nie było na podkarpackiej wsi świąt, chrzcin, imienin czy innej rodzinnej uroczystości, na której brakowałoby tego specjału. Ponieważ na większe uroczystości na wsi zawsze biło się świnię, galareta wieprzowa była jednym z popularniejszych sposobów na wykorzystanie części mięsa, niewykorzystywanych do innych potraw i na stole pełniła rolę przys... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Trzeci talerz

Autor

Trzeci Talerz

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

mięso, mielone, marchewka, żeberka, szynka, golonka, przepisy na święta, śniadania, chleb, śniadanie, groszek, drobiowe, galaretka, przystawki, kolacja, mięso mielone, dania mięsne, szynka gotowana, mielone z warzywami, chleb z ziarnami, chleb mieszany, dania na gorąco

Inne przepisy z Trzeci talerz

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.