Studzianina, studzienina, studzielina – kuchnia podkarpacka
Studzianina, studzienina, studzielina – kuchnia podkarpacka
Studzianina*, studzienina**, studzielina***, albo zwyczajnie – galareta* – to nazwy, którymi na północy Podkarpacia określa się wieprzową galaretę. Jeszcze nie tak dawno nie było na podkarpackiej wsi świąt, chrzcin, imienin czy innej rodzinnej uroczystości, na której brakowałoby tego specjału. Ponieważ na większe uroczystości na wsi zawsze biło się świnię, galareta wieprzowa była jednym z popularniejszych sposobów na wykorzystanie części mięsa, niewykorzystywanych do innych potraw i na stole pełniła rolę przys... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu Trzeci talerz
Autor
Trzeci Talerz
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
mięso, mielone, marchewka, żeberka, szynka, golonka, przepisy na święta, śniadania, chleb, śniadanie, groszek, drobiowe, galaretka, przystawki, kolacja, mięso mielone, dania mięsne, szynka gotowana, mielone z warzywami, chleb z ziarnami, chleb mieszany, dania na gorąco
Inne przepisy z Trzeci talerz
Dodaj komentarz