cebuli, 2 ząbki czosnku Cykorie obrać ze zwiędniętych i brzydkich liści. Ugotować w osłodzonej wodzie (ja gotuję do miękkości wtedy krócej zapiekam) i ostudzić. Przygotować sos – na odrobinie tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek (można też wrzucić kawałki szynki jeżeli macie ochotę na bardziej mięsna wersję), dodać pomidory, zioła i przyprawić do smaku i ewentualnie zblendować. Ostudzone cykorie owijać
Szybko Tanio Smaczniesztuk suszonych morel - pół małego jabłka - 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej - 1 cebula - 1,5 cm korzenia imbiru - 500 g dyni - 1 łyżka masła - sól, pieprz - ostra papryka - ćwiartka pora Dodatkowo: - olej do smażenia pora - 1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy do smażenia roladki - folia spożywcza - woda do gotowania Składniki na 2 porcje. Pierś z kurczaka oczyszczamy, płuczemy i suszymy(...)kawałki folii jeden na drugim i kładziemy szynkę szwarcwaldzką (jeden plasterek musi zachodzić na drugi). Na szynkę dajemy roladkę i zawijamy w nią. Następnie tak przygotowaną roladkę zawijamy ciasno w folię, boki folii zawiązujemy na supeł. Robimy takiego cukierka Roladkę wrzucamy na gotującą się lekko osoloną wodę i gotujemy pod przykryciem ok. 18 minut. W między czasie robimy puree
Kuchenne Wariacjełyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka serek topiony śmietankowy ( ja używam takiego w „kiełbasce”) 3 łyżeczki musztardy francuskiej 15dag szynki w kawałku- opcjonalnie jeśli chcecie do dania dodać trochę mięsnego akcentu ;) Kopytka: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Studzimy. Szpinak rozmrażamy, podsmażamy na odrobinie masła, aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy solą i pieprzem(...)widelca- student w potrzebie poradzi sobie ze wszystkim ;)) Do wystudzonych ziemniaków dodajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki i wycinamy nasze kopytka o długości 3-4cm. Gotujemy partiami, w osolonej wodzie. Kopytka są gotowe gdy wypływają na wierzch. Odcedzamy na sitku i wykładamy tak aby nie stykały się ze sobą, bo inaczej się posklejają. Sos: W garnku rozpuszczamy
Czerwona Porzeczkatwarde, zdrewniałe końcówki (ok. 1/3 szparaga). Cienko obieramy pomijając główki (młode i cienkie zielone szparagi, w zasadzie, nie wymagają obierania). Gotujemy w niewielkiej ilości posolonej wody ok. 3 minuty (mają być al dente). Przygotowujemy cienkie plastry sera żółtego i szynki szwarcwaldzkiej. Na plaster szynki kładziemy wzdłuż plaster sera żółtego. Na ser układamy szparagi – ilość na 1 rolon dowolna. Ja dałam
mojewypiekiinietylkotwarde, zdrewniałe końcówki (ok. 1/3 szparaga). Cienko obieramy pomijając główki (młode i cienkie zielone szparagi, w zasadzie, nie wymagają obierania). Gotujemy w niewielkiej ilości posolonej wody ok. 3 minuty (mają być al dente). Przygotowujemy cienkie plastry sera żółtego i szynki szwarcwaldzkiej. Na plaster szynki kładziemy wzdłuż plaster sera żółtego. Na ser układamy szparagi – ilość na 1 rolon dowolna. Ja dałam
mojewypiekiinietylkokoktajlowych 1 duża cebula 150 g szynki prosciutto duża łyżka mąki sól pieprz pęczek koperku 1 łyżka masła 8 szt średnich pieczarek Przygotowanie Kapustę poszatkowałem niezbyt drobno. Zalałem około 3 szklankami wody. Posoliłem , dodałem pokrojona marchewkę i zagotowałem od czasu do czasu mieszając. Po około 10 minutach dodałem pokrojone pomidorki. Zamieszałem. Gotowałem około 15 minut. Na patelni rozgrzałem masło(...)zmiękły. Cebulę wraz z pieczarkami dodałem do kapusty. Na patelni podsmażyłem krótko szynkę prosciutto ( klasycznie byłby boczek ), którą wcześniej delikatnie podzieliłem na mniejsze kawałki. Na pozostałym tłuszczu zrobiłem zasmażkę z mąki, którą rozprowadziłem przed dodaniem płynem spod kapusty. Dokładnie kapustę wymieszałem, doprawiłem solą i pieprzem. Chwilę razem gotowałem. Na koniec dodałem posiekany koperek
R'n'G Kitchenpodkreślenie charakteru sezonowych składników i wydobycie z nich tego, co najlepsze. Chrupkie zielone szparagi, słodki zielony groszek, surowa suszona szynka i rozkosznie ciągnący się ser… Przyznajcie sami – tej wiosennej pizzy ciężko się oprzeć! Na ogniu szykujemy sobie szeroki garnek z gotującą się wodą, a w kuchennym zlewie – miskę z lodowato zimną wodą i kilkoma kostkami lodu. Szparagi myjemy i odcinamy(...)zdrewniałe końce. Każdego szparaga kroimy wzdłuż na ćwiartki. Przygotowane szparagi wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy przez minutę. Odcedzamy z wrzątku i od razu przekładamy szparagi do zimnej wody. Dzięki temu zabiegowi szparagi zachowają swój kolor i jędrność. Ciasto na pizzę dzielimy na dwie równe części , formujemy każdą w ciasną kulę i zostawiamy na 15-20 minut pod lnianą
Karo in the Kitchen…na śniadanie …na kolację …dla gości …na przyjęcia …na piknik …na przegryzkę do pracy Wspaniałe koszyczki z ciasta francuskiego, które
Kulinarny S.O.S.wrzątek, osolić i wrzucić szparagi na 8 minut. Wyciągnąć z wody i odsączyć (do wody można wrzucić oderwane końce, aby wygotować esencję z suchych końcówek). Ugotowane szparagi zawijać w szynkę drobiową i układać w naczyniu żaroodpornym jeden obok drugiego, a gdy braknie miejsca to ułożyć kolejną warstwę. Cebulę posiekać drobno (najlepiej w malakserze). Na patelni roztopić masło, dodać cebulkę(...)chwili dolać mleko, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dolać trochę bulionu lub wody. Gotować 2-3 minuty, następnie zdjąć z ognia i wylać na przygotowane wcześniej, owinięte w plasterki szynki szparagi. Zapiekać około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przełożyć delikatnie na talerze, uważając, żeby szparagi się nie rozpadły i podawać gorące
Dietologmakaronu świderki szynka i kiełbaski pokrojone w paski różyczki z 1/2 brokuła 1 średnia cebula 10 pomidorków koktajlowych pokrojonych na ćwiartki masło klarowane sól,pieprz WYKONANIE: makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu, rozpuścić masło, pokroić cebulę w piórka, dodać do masła, wraz z wędlinami, dodac pomidorki,smażyć do zrumienienia, różyczki brokuła wrzucić do wrzątku z dodatkiem vegety, gotować około
Kuchnia Beatyrzucony na ścianę przyklei się do kafli. Przy makaronie omnomnom jednak można śmiało zaufać instrukcji na opakowaniu :) Makaron jest idealny po upływie podanego czasu. W moim przepisie czas gotowania został jednak skrócony, ponieważ całość jest jeszcze zapiekana. Dzięki temu składniki i ich faktury doskonale się mieszają tworząc wspaniałą fuzję smaków. Po upieczeniu trzeba odczekać 5- 10 minut przed pokrojeniem(...)grana padano 40 g lazura błękitnego (ewentualnie kremowej gorgonzoli - dolce) sól i pieprz Okrągłą formę wyłożyć plastrami szynki (dno i boki), tak żeby boki wystawały ok. 1 cm ponad formę. Odstawić. Spaghetti włożyć do 1½ litra wrzącej osolonej wody i gotować na niewielkiej mocy 2 minuty krócej, niż podane jest na opakowaniu (czyli w przypadku makaronu omnomnom 8 minut). Odcedzić
Pełny talerzrozpuszczą. Dopraw sos solą i czarnym pieprzem. Podziel mięso na małe kawałki i zrumień na tłuszczu. Dodaj do sosu i gotuj przez 25 minut jeśli są to filety z udek. Filet z piersi wystarczy 5 minut. Na patelni usmaż szynkę prosciutto. Przełóż na talerz. Na tą samą patelnię wlej oliwę i usmaż pomidory. Pomidory powinny zachować swój kształt ale też
codojedzeniasera żółtego do posypania 500 g brukselki 100 g szynki w plastrach krem serowy 1 kostka twarogu półtłustego 2 łyżki śmietany sól pieprz pół szkl mleka 50 g mozzarelli (z bloku) 4-5 kawałków pomidora suszonego z oliwy 1 łyżka oliwy (zalewy od pomidorów) Brukselkę oczyszczamy i gotujemy w wodzie do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Ciasto zagniatamy dodając mąkę graham
Gotowanie jest łatweprzygotowania dania użyłam typowo jesienną dynię, Dynia ma małą ilość kalorii a także jest bogata w witaminy i mikroelementy. 300 g makaronu spaghetti Lubella 300 g dyni 100 g szynki parmeńskiej 1 ząbek czosnku 70 g masła 50 g parmezanu 1 papryczka chilli 1 szt cytryny sól(...)szałwia cięta Makron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Po zblanszowaniu pomidora ucinamy jego górę i wydrążamy środek. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Dynie kroimy w kostkę i dusimy ok 4 minut. Czosnek kroimy, chilli siekamy, szynkę parmeńską kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do dyni oraz przyprawiamy szałwią. Do dyni dodajemy ugotowany makaron Pomidory faszerujemy makaronem. Przyprawiamy solą, pieprzem
Kuchnia w oparach