szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:114/407)

Jak przechowywać mięso 78

długo można przechowywać mięso – surowe, gotowane lub pieczone? Ile można trzymać je w zamrażalniku? Ile czasu upieczona szynka może stać na biesiadnym stole? Odpowiedzi na te pytania mają kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia i wartości odżywczych posiłku. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia co roku umiera 420 tys. osób w związku z zatruciem nieświeżym, źle przygotowanym, niewłaściwie przechowywanym jedzeniem. Sprawa(...)deski, noże i naczynia, których używasz. Separuj mięso surowe od pozostałych składników spożywczych (przede wszystkim nie krój go tym samym nożem i na tej samej desce co inne produkty). Gotuj lub piecz mięso w temperaturze powyżej 73,9 stopni C. Szybko schładzaj ugotowane/upieczone mięso. Przeczytaj nasz poradnik 7 grzechów głównych popełnianych przy obróbce mięsa A teraz przejdźmy do szczegółów

Niedzielny kucharz
TORTELLINI W SOSIE POMIDOROWYM ZAPIEKANE Z SEREM 121

SKŁADNIKI :  tortellini suszone 250 g  1 puszka pomidorów  100 g chudej szynki ( wędliny ), pokrojonej w kostkę  150 g pieczarek, poszatkowanych 1 cebula 2 ząbki czosnku 150 g żółtego sera 2 łyżki oleju sól, pieprz, cukier i bazylia do smaku szczypiorek do posypania(...)PRZYGOTOWANIE :  Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy studzimy. Na patelni, na oleju podpiekamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodajemy szynkę i pieczarki oraz pomidory z puszki. Sos gotując mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami. Kiedy znacznie zgęstnieje zakręcamy gaz. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wykładamy tortellini na to wylewamy sos i lekko mieszamy z makaronem, posypujemy wierzch serem

Kulinarne Fantazje Marioli
kartacze z mięsem/cepeliny 195

jajka -3/4 szklanki mąki ziemniaczanej -1/2 szklanki mąki pszennej -sól,pieprz  FARSZ -około 700g mięsa wieprzowego np szynki lub łopatki -1 cebula -2 ząbki czosnku -sól, pieprz -trochę maggi do smaku 1200g ziemniaków gotujemy (waga po obraniu) Studzimy i przepuszczamy przez praskę lub mielimy. Surowe ziemniaki trzemy na małych oczkach i odkładamy na sitko by się odcedziły

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Duńska zupa z porów 110

5min. 2. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 15min. 3. Dodaj do zupy serek topiony i gotuj do momentu, aż się rozpuści. 4. Dopraw zupę do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 5. Podawaj z porcją szynki i posyp startym żółtym serem. Smacznego! Danish leek soup for 4 servings Ingredients: 2 big leeks 1 medium onion 1 tablespoon

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sałatka warstwowa z makaronem 165

osolonej wodzie al dente. Po ugotowaniu przelać na sitku zimną wodą. Brokuł podzielić na małe różyczki i w osolonej wodzie gotować około 5 minut ta by różyczki również był al dente. Po ugotowaniu przelać na sitku zimną wodą. Szynkę i paprykę pokroić w paski. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Majonez wymieszać z śmietaną. W szklanych pojemnikach Raptor układać kolejno warstwami. Makaron

Ala piecze i gotuje
sałatka meksykańska 2507

czerwonej fasoli z puszki 1/2 cebuli czerwonej 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki czerwonej opcjonalnie: 150 g szynki lub pierś kurczaka lub mięsa (pierś kurczaka lub inne mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu w przyprawie gyros) wykonanie: Ryż gotujemy na sypko. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Fasolkę przelewamy zimną wodą. Cebulę oraz papryki kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy

Domowy Smak Jedzenia
Zielone szparagi zapiekane pod beszamelem 142

gdzie kończy się zdrewniała część. Nie obieramy.  Włożyć  szparagi do garnka z gotującą się wodą, gotować pod przykryciem ok 4 minut. Przełożyć do naczynia z zimną wodą.  Ostudzone szparagi osuszyć, zawijać po 3  - 4 sztuki w plaster szynki parmeńskiej i układać w naczyniu do zapiekania przygotować sos: Mleko podgrzać. W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać

Stare Gary
Bułki pszenno żytnie razowe z suszonymi pomidorami 144

Bułeczki drożdżowe z wiśniami i czekoladą Bułeczki pszenno-żytnie Calzone z mięsem mielonym i domowym sosem BBQ Drożdżowe kieszonki z serem i szynką   Artykuł Bułki pszenno żytnie razowe z suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie

Słodkie Gotowanie
Sałatka brokułowa 571

kanapki z wędlinką :). Można ją modyfikować dodając np. szynkę, majonez czy jogurt naturalny, jajko. Składniki: jeden mały brokuł puszka kukurydzy 3-4 pomidory (ja miałam tylko dwa małe, więc mało widać je na zdjęciach) opakowanie sera feta pieprz,suszona pietruszka, koperek, czosnek granulowany Brokuły myjemy, dzielimy na małe kawałki i gotujemy w osolonej wodzie kilka minut, po ugotowaniu przelewamy zimną

NA MOIM TALERZU
Jambalaya – przepisy na dania z ryżem 198

resztki ryżu z obiadu lub po prostu gotuję potrzebną mi porcję ryżu. Jambalaya to danie na ostro. Zawsze używam świeżej chili. Innym nieodzownym składnikiem tego dania jest natka pietruszki. Dodaję jej naprawdę sporo! Jambalaya to mieszanka ryżowa przypominająca pilau lub paella . Najczęściej przyrządzam jambalaya z krewetkami i szynką. To takie surf and turf czyli danie z mięsem i skorupiakami. Bardzo(...)garnka włóż kawałek masła i rozpuść. Wsyp ryż z durszlaka do garnka, przykryj pokrywką i gotuj na 3 poziomie przez 20 minut. Ugotowany ryż odstaw na bok i uchyl pokrywkę, aby lekko odparował. Papryki, chili, czosnek i por pokrój w cienkie plasterki. Szynkę pokrój w kostkę. Posiekaj grubo natkę pietruszki. Rozgrzej oliwę w głębokiej patelni. Wsyp przyprawy i smaż przez

codojedzenia
Zapiekanki na 3 sposoby 77

mozzarella kabanos ogórek kwaszony kukurydza cebula biała boczek wędzony ser parmezan szynka prosciutto cotto szuszone pomidory oliwki zielone ser gorgonzola rukola ser feta tuńczyk w oleju czerwona cebula czarne oliwki 1. Zaczynamy od przygotowania sosu. Do garnka przekładamy pokrojone pomidory dodajemy sól, cukier i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotujemy do momentu aż płyn się zredukuje a sos zagęści

karolgotuje
Serowe tortellini w sosie z szynką i brokułami 103

parmezanu i trochę do podania 1/2 łyżeczki suszonego tymianku sól i pieprz do smaku łyżka oleju   Tortellini gotujemy al dente, w dobrze osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i trzymamy w cieple.   Przygotowujemy resztę składników – cebulę drobno siekamy. Plasterki szynki kroimy w centymetrowe kwadraty. Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki – większe różyczki kroimy w ćwiartki, małe na pół. Czosnek obieramy(...)cebuli dodajemy pokrojoną szynkę oraz roztarty w dłoniach tymianek i smażymy jeszcze 3 minuty. Do tego dodajemy starty czosnek, smażymy minutę cały czas mieszając.   Na patelnię z szynką i cebulą wlewamy bulion, zagotowujemy. Wrzucamy do niego brokuły, mieszamy, zmniejszy ogień na mały i dusimy wszystko pod przykryciem, przez około 10. Po tym czasie dodajemy ugotowane tortellini, dokładnie mieszamy

Smaczna Strona
Roladki z szynki z sosem chrzanowym 1476

cienki szczypiorek do związania roladek 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka chrzanu     *** W małej miseczce mieszamy majonez z chrzanem *** *** Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na ćwiartki *** *** Paprykę, ogórka oraz rzodkiewki kroimy w paseczki *** *** Każdy plasterek szynki smarujemy sosem *** *** Na sosie układamy świeże kiełki lub posiekany szczypiorek *** *** Na kiełkach (lub szczypiorku) układamy ćwiartkę jajka i porcję pokrojonych warzyw

Blog z Apetytem
Grillowane szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim 124

szynki parmeńskiej , serrano lub innej w tym typie sos holenderski : 4 żółtka 200g masła 3 łyżki wody 1 łyżka soku z cytryny sól, biały pieprz Szparagi , oczyszczamy , co polega na odcięciu mniej więcej 2 cm grubego końca , bez ” czapeczki” Najczęściej ,jest tam dość mocno zdrewniały , a jakość potrawy będzie zależeć od jakości ,właśnie szparagów W garnku do gotowania(...)wrzenia . Wkładacie do niego pionowo , tak żeby łebki wystawały ponad powierzchnię szparagi , przykrywacie , gotujecie około 10 minut , jeśli były cienkie , krócej , grubsze nieco dłużej . Wyjmujecie , wylewacie wrzątek , zalewacie zimną wodą z lodem . Ostawiacie do całkowitego ostudzenia. Po tym czasie , szparagi osuszacie ręcznikiem papierowym i owijacie szynką parmeńską, pojedynczo lub po kilka . Moje były z własnej uprawy , nie przerośnięte , cieniutkie

Ogrodnik w podróży
Grillowana w szynce parmeńskiej pierś kurczaka w sosie z serka Apetina, z dodatkiem groszku cukrowego w szynce parmeńskiej z mło 113

białego wina  1/2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego  Młode ziemniaki szoruję i gotuję w całości przez 20-25 minut do miękkości. Piersi kurczaka myję, osuszam, doprawiam solą, pieprzem, papryką wędzoną i słodką. Układam na nich świeżą bazylię i oregano i owijam plastrami szynki parmeńskiej. Pozostałe plastry szynki parmeńskiej kroję na mniejsze paski i owijam nimi umyty i osuszony(...)patelni rozgrzewam masło i olej. Siekam szalotkę i smażę na tłuszczu do zarumienienia. Dodaję owinięty szynką groszek i smażę go po minucie z każdej strony. Wyciągam usmażony groszek i wlewam na patelnie wino, które redukuję o połowę. Dodaję bulion, serek Apetina oraz śmietanę. Całość gotuję na wysokim ogniu do zredukowania i zgęstnienia sosu. Na koniec doprawiam solą i pieprzem

Mango Papaja