miękkie chcemy warzywo, odcedzić). Cebulę, szynkę i ser żółty pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć cebulkę na złoty kolor, dodać szynkę , ser, śmietankę, wodę wymieszaną z mąką, wodę z blanszowania, przyprawy, gotować aż masa zgęstnieje. Na koniec dodać brokuł, wymieszać. Na każdy naleśnik nałożyć farsz (lekko odcedzając z sosu), zwinąć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Górę polać pozostałym
Mój pomysł nażółtego sera 100 g szynki konserwowej 1/2 czerwonej papryki 1/2 pora sól i pieprz do smaku opcjonalnie majonez lub jogurt naturalny Przygotowanie: Ser, szynkę oraz paprykę kroimy w kostkę. Pora kroimy w pióra. Groszek gotujemy w wodzie lbu na parze według przepisu na opakowaniu. Wszystkie składniki mieszamy razem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz opcjonalnie majonezem lub jogurtem naturalnym
Bon appetit mon amiekremówki 3 łyżki chrzanu DODATKOWO: posiekany cienki szczypior jajka ugotowane na twardo WYKONANIE: Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Obraną cebulę i czosnek, oraz szynkę pokroić w kostkę, obsmażyć na łyżce masła i wrzucić do gotującego się rosołu. Na tej samej patelni rozgrzać drugą łyżkę masła i obsmażyć na nim ziemniaki, a następnie przełożyć je do rosołu. Wsypać majeranek
Kuchenne zapiski Edytymiękkie chcemy warzywo, odcedzić). Cebulę, szynkę i ser żółty pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć cebulkę na złoty kolor, dodać szynkę , ser, śmietankę, wodę wymieszaną z mąką, wodę z blanszowania, przyprawy, gotować aż masa zgęstnieje. Na koniec dodać brokuł, wymieszać. Na każdy naleśnik nałożyć farsz (lekko odcedzając z sosu), zwinąć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Górę polać pozostałym
coolinarnysałatki Chociaż jestem pewna, że sałatka z figami posmakuje każdemu. Przepis na sałatkę z figami, serem pleśniowym i gorgonzolą Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 15 min Składniki 2 garście szpinaku 2 figi 4 plastry szynki parmeńskiej kilka plasterków sera pleśniowego łyżka miodu łyżka musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek Przepis 1 Przygotowujemy sos. Miód, musztardę i oliwę wlewamy
Kuchnia Bazyliinaprawdę warto pokusić się o przygotowanie tej zupy w sezonie choć raz :) Do podania proponuję proste grzanki na maśle, smażone chrupiące kawałki szynki szwarcwaldzkiej lub bekonu albo groszek ptysiowy. Warto również zostawić podczas gotowania główki szparagów, aby moc później udekorować nimi zupę. Polecam! SKŁADNIKI: 1 pęczek białych szparagów 2 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku
Słodko-Słony Świat Ilonyjeśli nie macie przekonania do parówek, możecie użyć innej wędliny, np.: cienkiej kiełbasy, ale myślę, że śmiało możecie sięgnąć po jedne z parówek z szynki - jeśli wierzyć etykietom, to nie powinny być złe... To kto gotuje? SKŁADNIKI 2 duże papryki 1 cebula 2 pomidory 2 parówki 2 łyżki oleju 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego ostra mielona papryka słodka mielona papryka sól
Czary - gary w kuchniimprezowe koreczki. Szybkie, pyszne i ładne dla oka. Składniki: 7 kolorowych makaroników- kokardki 7 oliwek 7 plastrów wędliny 7 pomidorków koktajlowych Wykonanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowania, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Plasterki szynki składamy na pół i zwijamy w rulonik. Na wykałaczki nadziewamy kolejno: pomidor koktajlowy, kokardkę makaronową, zwiniętą w rulonik szynkę i oliwkę
Podróż w kulinariaCzas na dynię, czas na pyszne jedzenie, dla mnie to równoznaczne. Dziś zupa krem z dyni inna niż dotychczas gotowałam bo z fasolką szparagową która pasuje tutaj idealnie oraz z szynką długodojrzewającą hiszpańską Cabero de lomo ibérico. Szynka wyprodukowana jest ze szlachetnych ras świń hiszpańskich a dokładniej z podudzi samic. Jest cudownie poprzerastana tłuszczykiem który po wysmażeniu tworzy witrażyki. Polecam
Moje Małe CzarowanieJedyną rzeczą, której mi zabrakło była chociaż odrobina zielonego szczypiorku... tzw. kropka nad "i" :) 12 porcji Składniki: 6 jajek kawałek papryki wędlina (kawałek kiełbasy, szynki, czy nawet mięso z obiadu) majonez musztarda sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo. Gdy wystygną obieramy je i kroimy wzdłuż na połówki. Ostrożnie wyjmujemy żółtka a "puste" jajka układamy na talerzu. Żółtka rozgniatamy łyżeczką
My simple kitchenSkładniki: 3 kromki chleba- u mnie z tego przepisu 3-4 liście botwiny 6 szparagów białych lub zielonych, w zależności od upodobań- gotujemy 7-8 minut w osolonej wodzie 3 jaja 3 plastry szynki parmeńskiej 3 plastry sera typu włoskiego sól, pieprz łyżka oliwy z oliwek Na suchej, rozgrzanej patelni smażymy szynkę parmeńską po 1 minucie z każdej strony
Mango Papajagotowane w wodzie lub na parze, grillowane, pieczone lub wyjątkowo czasem smażone na patelni bez tłuszczu. Przykładowo: grillowana pierś z kurczaka 150g = 185 kcal gotowane udko z kurczaka 150g = 187 kcal mięso mielone wieprzowe z szynki 150g = 192 kcal polędwica wieprzowa 170g = 185 kcal Pieczeń Rzymska: mięso mielone wieprzowe z łopatki 100g = 177 kcal 3. Dodatek do mięsa, którego
IzaGotujeopakowaniu. Gdy makaron zmięknie odlać powstałą zupę i rozpuścić w niej serki, lekko podgrzewając. Przygotować sos: cebulę poszatkować i usmażyć wraz z szynką na oleju. Dodać rozpuszczone serki wraz z przecierem. Przyprawić (ewentualnie). Gotować na wolnym ogniu przez ok 3 minuty. Ser zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Makaron z zupek, przełóż do żaroodpornego naczynia
Jadło i czytadłoPadło na kolorowe rurki. Sałatka jest pyszna, delikatnie pikantna od przypraw, bo dodałam pieczonego kurczaka. Polecam spróbować! Składniki : * duży filet z kurczaka pieczony czy gotowany - może być wędlina która została nam ze świąt bądź 40g szynki drobiowej * biała część pora * papryka czerwona * pół zielonego ogórka * 4 korniszony * garść startego sera wędzonego * mała śmietana 10% * pół słoiczka majonezu * koperek * sól , pieprz
Magiczne Życie Martyszpinaku mrożonego rozdrobnionego 4 jajka 2 ząbki czosnku 1 ły żeczka soku z cytryny 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz 1 łyżka oliwy Sałatka chrzanowa: ok. 250 g szynki w całości ok. 125 g sera żółtego w kostce 4 jajka garść rzeżuchy 2-3 łyżeczki tartego chrzanu (polecam Schronisko Smaków ) 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól, pieprz Wykonanie(...)wykładamy na nią masę szpinakową. Wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 min. Studzimy. Sałatka chrzanowa: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Ser oraz szynkę również kroimy w drobną kostkę. W miseczce mieszamy jogurt naturalny z majonezem i tartym chrzanem. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W dużej misce mieszamy
Kuchnia MagdaLenyszpinaku mrożonego rozdrobnionego 4 jajka 2 ząbki czosnku 1 ły żeczka soku z cytryny 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz 1 łyżka oliwy Sałatka chrzanowa: ok. 250 g szynki w całości ok. 125 g sera żółtego w kostce 4 jajka garść rzeżuchy 2-3 łyżeczki tartego chrzanu (polecam Schronisko Smaków ) 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól, pieprz Wykonanie(...)wykładamy na nią masę szpinakową. Wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 min. Studzimy. Sałatka chrzanowa: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Ser oraz szynkę również kroimy w drobną kostkę. W miseczce mieszamy jogurt naturalny z majonezem i tartym chrzanem. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W dużej misce mieszamy
Kuchnia MagdaLenyfood: Bagietka nadziewana kurczakiem i serem żółtym Burgery z kurczakiem i surówką z czerwonej kapusty Drożdżowe kieszonki z serem i szynką Pikantne pałki z kurczaka Artykuł Calzone z mięsem mielonym i domowym sosem BBQ pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie
Słodkie Gotowanieprzez 5 do maksymalnie 6 dni. Jeśli nie nakłuwasz szynki wcześniej musisz mniej więcej co 1,5 dnia wstrzyknąć nieco zalewy do szynki za pomocą specjalnej strzykawy. Bez tego Twoja szynka nie będzie w środku różowa a lekko szara, bo zalewa może nie dotrzeć do niektórych zakamarków. Po marynowaniu wyjmij szynkę z zalewy, zdejmij pozostałości przypraw i włóż w specjalny(...)szynkowar i włóż go do garnka z gotującą się wodą lub do szynkowaru z płaszczem wodnym (temperatura wody 80 st C, użyj termometru do zmierzenia temperatury). Gotuj wędlinę przez 1,5 h utrzymując temperaturę 80 st C. Tak przygotowaną wędlinę wraz z szynkowarem wstaw do lodówki na 12- 24h. Po tym czasie szynka jest gotowa i można ją wyjąć
nietylkopasta.plDzisiaj pomysł na lekki obiad - chińskie gołąbki gotowane na parze. Do dania wykorzystałam młodą kapustę oraz mięso mielone z szynki. Do gołąbków nie dodawałam bułki, ponieważ mięsne pulpeciki mają w sobie bardzo dużą ilość ugotowanego ryżu. Wbrew pozorom - gołąbki podczas formowania i po ugotowaniu zachowują swój kształt i się nie rozpadają. Aby dodać azjatyckiego posmaku - mięso mielone doprawiłam sosem sojowym(...)ugotowane gołąbki polałam sosem słodkie chilli. Zachęcam do przygotowania 😀 Składniki na 5 porcji: 1/4 młodej główki kapusty (350 g) 0,3 kg mięsa mielonego, np. z szynki 1/2 szklanki surowego ryżu basmati (100 g) 1 i 1/4 szklanki wody 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 jajko sól, pieprz ewentualnie do podania
Ugotowaćłyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka przyprawy do sałatek Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kaszę gotujemy na sypko. Soczewicę płuczemy, osączamy z wody. Kukurydzę osączamy z zalewy. Ser kroimy w kostkę. Szynkę kroimy w kostkę. Pomidory kroimy na paski. Oliwki kroimy na pół. Wszystkie składniki mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Oliwę miksujemy z posiekaną
R'n'G KitchenPasztet domowej roboty gości na naszym stole naprzemiennie z pieczonym karczkiem, boczkiem czy szynką. Ja i Mama należymy do mięsożerców i go uwielbiamy, Tato, co dziwne w kontekście innych mężczyzn zdecydowanie woli sery :) Przepis jest już przez nas wielokrotnie sprawdzony, zachęcam więc z czystym sumieniem do wypróbowania. Składniki na 6 słoików(...)drobiowych wątróbek 0,7 kg łopatki wieprzowej b/k 0,7 kg podgardla wieprzowego bez skóry 1 szklanka wywaru z gotowania mięsa 1 średni seler 4 średnie cebule 4 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 4 goździki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 czubate łyżki majeranku sól i pieprz do smaku 6 łyżek wytopionego domowego smalcu Składniki
Gosia gotujewyśmienity. Spróbujcie:) około 400 g makaronu orzo 1 pęczek koperku 1 długi zielony ogórek (lub 2 mniejsze) 250-300 g szynki (u mnie pieczona polędwica wieprzowa) 3-4 łyżki majonezu 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy. Przelewamy 1 łyżką oliwy z oliwek, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Ogórka, po obraniu
Smaki Na Talerzupora, marchewki, pietruszki, cebuli przypalonej jak do rosołu, liścia laurowego, pieprzu, soli, ziela anglieskiego i lubczyka. Gotowaliśmy pod przykryciem na małym ogniu przez 45 min, po czym przecedziliśmy bulion. OPCJONALNIE: natka pietruszki, świeży tymianek lub rozmaryn, posiekana nać selera, chipsy z boczku lub szynki długo-dojrzewającej, grzanki - u nas kromka pełnoziarnistego chleba pokrojona i podpieczona z dodatkiem oleju sezamowego(...)Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez 30-45 min. Czas zależy od tego, jak grubo były pokrojone warzywa. Kiedy seler będzie miękki, blendujemy. Można posypać czymś zielonym, dodać grzanki lub chipsy z wędliny. Krem dobrze komponuje się także ze słodką śmietanką lub jogurtem naturalnym - robimy kleks bezpośrednio na talerzu. My podaliśmy z grzankami, rozmarynem oraz chipsami z szynki
Kuchnia od dwojga