pieczarkowym, który delikatnie dopełnia smaki, jest wyjątkowo smakowite! :) Kurczak faszerowany jarmużem i serem blue Składniki: 2 filety z kurczaka świeży jarmuż (dwie garści) 100 g sera pleśniowego blue marynata: 1 łyżka miodu (użyłam miód rzepakowy), 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżka kminku mielonego, sól himalajska, pieprz oraz 6 dużych pieczarek 250 ml śmietanki 18% przyprawa: curry, kurkuma, sól, pieprz(...)Piersi z kurczaka delikatnie rozbijamy, otrzymując dwa dość cienkie płaty mięsa. Dokładnie mieszamy w przygotowanej marynacie i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie, jarmuż drobno siekamy i nakładamy niezbyt grubą warstwę na całą powierzchnię płatu kurczaka - zostawiając jedynie po 0,5 cm wzdłuż każdego brzegu. Ser blue kroimy w plastry i układamy na jarmużu kilka kawałków. Następnie
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!łyżeczka bazylii 2 łyżki oleju 5 cebul sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Żeberka kroimy na porcje. Cebule obieramy i kroimy w pióra. Pozostałe składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Gotową marynatą zalewamy żeberka i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie przekładamy do rękawa do pieczenia lub naczynia żaroodpornego, przy czym najpierw układamy 1/2 cebuli, następnie żeberka i ponownie cebulę(...)Całość polewamy pozostałą marynatą. Rękaw do pieczenia dokładnie zawiązujemy, igłą robimy na górze kilka dziurek, a naczynie przykrywamy. Żeberka pieczemy godzinę w 200 stopniach. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachcytryny szafran 1 ząbek czosnku 0.5 małej cebuli 100 ml.śmietany kremówki 30% 10 dag.masła ok.0.5 pęczka bazylii 150 ml.białego wina wytrawnego sól i pieprz *******†*********************************** Robimy marynatę do ryby-czosnek obrac i drobno posiekać, wymieszać z 2 łyżkami oliwy i SOKIEM z cytryny. Ryba-mięso ryby oprószyć z obu stron solą i pieprzem.Natrzeć zrobioną wcześniej marynatą
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki: 1, 2 kg schabu bez kości 4 łyżki oliwy 1 łyżka sosu chilli 1 łyżeczka oregano 2 ząbki czosnku W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty - ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Schab płuczemy, wykładamy na talerz i polewamy marynatą. Tak przygotowany schab wkładamy do lodówki na 3 godziny a najlepiej na całą noc. Po tym czasie przekładamy schab do naczynia
Moje-pitraszeniePolędwiczki wieprzowe w boczku są szybkie i niewymagające. :-) Kruche mięso, wędzony boczek, ser i miodowo-musztardowa marynata tworzą spójną, wzajemnie uzupełniającą się całość. Można przygotować je dzień wcześniej, przetrzymać w lodówce a przed obiadem tylko wrzucić do rozgrzanego piekarnika. 2 polędwiczki wieprzowe 200g boczku wędzonego w plastrach 150g żółtego sera 3 łyżki ostrej musztardy 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka(...)papryki słodkiej 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz 1. Polędwiczki oczyszczamy, kroimy na plastry o szerokości około 1 cm. 2. Miód, musztardę i przyprawy mieszamy ze sobą, w marynacie umieszczamy polędwiczki, odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. 3. Każdy kawałek polędwiczki owijamy kawałkiem plasterka żółtego sera i wędzonym boczkiem. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około
Szefowa kuchnisoli, 2 łyżki płatków migdałowych MAKAR , 2 łyżki mieszanki ziaren MAKAR , 1 łyżka masła. PRZYGOTOWANIE: 1. Olej mieszam z winem i przyprawami. Dodaję płatki migdałowe oraz ziarenka. Mieszam. Do marynaty wkładam podudzia. Nacieram i odstawiam na godzinę w chłodne miejsce. 2. Mięso razem z marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu mięsa układam kawałki masła. Naczynie przykrywam. Piekę
Tradycyjna kuchnia Kasiaktualny. Jednak schab jest odpowiedni na każdą porę roku. Zapraszam do wypróbowania! Składniki; 1,7 kg schabu ( tyle było u mnie) 5 ząbków czosnku 1 łyżka soli Marynata; 8 łyżek oleju 1 łyżka musztardy (dosyć pikantnej) 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny 1 łyżka majeranku pieprz Przygotowanie; Schab dokładnie umyć i wytrzeć ręcznikiem(...)wcisnąć w nie plasterki czosnku. Mięso dokładnie natrzeć solą a wszystkie pozostałe składniki połączyć ze sobą. Następnie schab przełożyć do dużej miski i dokładnie natrzeć go powstałą marynatą. Miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnie schab przełożyć do formy żaroodpornej i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C i piec
Radość kipiąca uśmiechem.kroimy drobno - jeśli chcemy bardziej ostre danie, papryczki kroimy z pestkami, jeśli nie usuwamy je. Ćwiartki z kurczaka kroimy na pałki. Do jednej miski dodajemy wszystkie składniki marynaty- dokładnie mieszamy, dodajemy kurczaka, dokładnie mieszając z marynatą. Miskę zakrywamy folią spożywczą. Wszystko pozostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc. Następnego dnia wkładamy wszystko do rękawa. Pieczemy około
Garnkowe fanaberieChodzicie czasami do KFC? Jeżeli tak to pewnie kojarzycie kurczaka w fajnie wyglądającej i chrupiącej panierce. Dzisiaj mam dla Was przepis na własnie tą panierkę. Oczywiście marynaty do mięsa możecie użyć dowolnej- takiej jaka najbardziej smakowo Wam odpowiada- ja jednak podaje również swoją marynatę jakiej użyłam do kurczaka. Cały sekret panierki jak z KFC tkwi w mące
Krakowskie smaki Anibiała 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz roztarty w moździerzu przyprawa włoska papryka sól, vegeta WYKONANIE: filet kroimy w paski około 1-1,5 cm, delikatnie rozbijamy, wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy, do marynaty wkładamy mięso i na 2-3 godz. do lodówki, następnie przygotowujemy szaszłyki na patyczkach:pieczarka lub jej połowa(można je chwile przesmażyć)-mięso-papryka(kawałek
Kuchnia Beatyudka 2 ząbki czosnku sól, pieprz, vegeta oregano, zioła prowansalskie, 1 łyżeczka oliwy z oliwek majonez masło klarowane WYKONANIE: udka dzielimy na pałki i udziec, z przypraw przygotowujemy marynatę, mięso wkładamy do marynaty na 3-4 godz. następnie smarujemy naczynie żaroodporne masłem, układamy mięso, smarujemy majonezem, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30 min. podlewając uzyskanym
Kuchnia BeatySkładniki: 1 filet łososia pesto z natki pietruszki (przepis znajdziesz tutaj ) 2 ząbki czosnku 10 szt topinamburu 1 łyżeczka sezamu pieprz, sól Marynata do łososia: 1 łyżka oleju ryżowego sok z 1/2 cytryny pieprz cytrynowy, sól 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Łosoś dokładnie myjemy,przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać usuwamy ości. Wszystkie składniki(...)marynaty mieszamy i polewamy nią rybę i posypujemy sezamem. Łososia zapiekamy przez 20 min w 200 st. Topinambur obieramy i kroimy na plasterki, rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem delikatnie pieprzymy i solimy i skrapiamy oliwą. Pieczemy w temp. 200 st przez ok 10 min. Łososia podajemy z pesto z natki pietruszki i chipsami z topinamburu
Łycha smakówśrednie ugotowane buraki 1 kulka mozzarelli świeże liście bazylii 4 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Buraki kroimy w plasterki zalewamy marynatą: ocet balsamiczny, oliwa, pieprz, sól. Najlepiej pozostawić plasterki buraka w zalewie na min. 1 godzinę. Na talerzu układamy plasterki zamarynowanych buraczków na przemian z mozzarellą, całość polewamy marynatą (która pozostała
Łycha smakówśrednie cukinie 2 pomidory 1 mozzarella 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki majeranku suszonego 1 łyżeczka ostrej papryczki pieprz, sól Cukinie kroimy w plasterki, następnie zostawiamy w marynacie na ok. 15 min. Marynata: oliwa z oliwek, majeranek, papryczka ostra, pieprz i sól. Po upływie 15 min najpierw grillujemy plasterki cukinii . Jak się cukinia zarumieni dodajemy pokrojony
Łycha smakówudka to chyba najwspanialsze danie z kurczaka ,pełne aromatu i chrupkości zniewala człowieka na " amen"!.Do tego Pyszna sałata i frytki , szczęście gotowe. 4 udka kurczaka lub pałek Na marynatę : ******************** 1/2 szkl.soku pomidorowego 1/2 szkl.keczupu 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku kilka kropel sosu tabasco szczypta curry cukier kminek sól morska **************************************** Wszystkie produkty na marynatę wymieszać że sobą i odstawić
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki