marynaty - 6066 przepisów (strona:145/405)

Turecki szaszłyk - sis tavuk 212

soli 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 2-3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę Przygotowanie : Mięso oczyścić i pokroić na kawałki wielkości kęsa, przełożyć do sporej miski. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, zalać nią kurczaka, dokładnie wymieszać, aby marynata równomiernie pokryła mięso. Miskę przykryć folią i wstawić do lodówki, aby mięso się zamarynowało, najlepiej na całą noc (może być dłużej

Codzienne Gotowanie
Eskalopki ze schabem i suszonymi śliwkami 185

który wytopił się w czasie podsmażania boczku. Na każdy kotlet schabowy przypadać powinny dwa plasterki usmażonego boczku. Po odsączeniu boczku z nadmiaru tłuszczu również boczek pozostawiłem do wystygnięcia. Przygotowałem marynatę do mięsa mieszając 3 łyżki musztardy francuskiej, 3 łyżki miodu, łyżkę oliwy i pół łyżeczki suszonego oregano. Wyjęte z lodówki płaty ciasta francuskiego pokroiłem na ćwiartki. Na środku czterech kawałków(...)ciasta umieściłem po dwa plasterki boczku, a na nich kawałki schabu, które następnie posmarowałem z wierzchu marynatą musztardową. Na wierzch mięsa wysypałem pokrojone w plasterki suszone śliwki. Brzegi ciasta posmarowałem rozmąconym jajkiem, a następnie wszystkie kawałki mięsa przykryłem pozostałymi kawałkami ciasta francuskiego, dokładnie sklejając brzegi. Wszystkie eskalopki z wierzchu również posmarowałem rozmąconym jajkiem, a następnie piekłem je w piekarniku rozgrzanym

Wyprawy kulinarne
Gulasz Strogonow z dzika z pieczarkami 200

opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Włożyć do miski, doprawić solą i pieprzem. Wlać ocet jabłkowy, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca i przeciśnięte ząbki czosnki. Wymieszać wszystko tak, aby marynata pokryła mięso. Przykryć miskę i wstawić do lodówki. Marynować 3 godziny . Podsmażanie: W szerokim rondlu rozgrzać olej z masłem. Wrzucić mięso z dzika wraz z całą marynatą. Smażyć przez

Moja Delicja
pieczona karkówka z sosem pieczarkowym 204

ząbki czosnku sól, pieprz sos pieczarkowy 50 g masła 150 ml słodkiej śmietany 350 g pieczarek oraz sos zabrany z pieczeni karkowej ewentualnie sól, pieprz sposób przygotowania Wszystkie składniki marynaty ( oprócz czosnku) wkładamy do sporej miski i dokładnie mieszamy. Karkówkę myjemy, wkładamy do miski  i dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą. Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce

Miód i pieprz
smaczna ryba płotka grillowana... 154

łyżeczki, natka pietruszki 1 pęczek, filety rybne 2 większe płotki 2 większe filety ryby płotka opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym, z oleju, pieprzu, papryki, kucharka, soku z cytryny przygotować marynatę, natrzeć filety i odstawić na 1 godzinę do lodówki patelnię grillową na sucho mocno rozgrzać, położyć z marynatą filety i grillować z 5 minut z każdej strony natkę pietruszki zmiksować

W Mojej Kuchni Lubię
Cynamonowe żeberka z rękawa 150

granulowanego 1 łyżeczka słodkiej papryki 3 łyżki oleju sól, pieprz 1 łyżka mąki Sposób przygotowania: 1. Miód, cynamon, czosnek, paprykę, sól, pieprz i olej dokładnie ze sobą mieszamy. Powstałą marynata nacieramy dokładnie żeberka i odstawiamy je na godzinę do lodówki. Po tym czasie żeberka układamy w rękawie do pieczenia, polewamy pozostałą marynatą i szczelnie zamykamy rękaw z obu stron. Igłą

Na Ciasteczkowych Papierach
Sałatka z pieczoną marchewką i batatem, fetą i jajkiem w koszulce 128

pomidorków koktajlowych 2 jajka ugotowane w koszulce* dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z limonki, 1 łyżka wody, sól, pieprz, drobno posiekana kolendra szczypiorek opcjonalnie Robimy marynatę: syrop z agawy, oliwę z oliwek, sambal oelek, cynamon i sól mieszamy. Batata i marchewkę kroimy w plastry, mieszamy z marynatą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Mango Papaja
Udka pod jabłkową pierzynką 241

Udka z kurczaka zamarynowane, a następnie upieczone w drobno startych jabłkach. Marynatę z jabłek przygotowałam na bazie cydru, dzięki czemu mięso jest soczyste, lekko kwaskowate. SKŁADNIKI: 4 udka z kurczaka 1 cebula 2 jabłka 1 szklanka cydru 1 łyżka miodu wielokwiatowego sól pieprz czarny szczypta cynamonu olej do smażenia Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną(...)solą, pieprzem, cynamonem i miodem. Odstawić do wystudzenia. Udka obedrzeć ze skóry i obtoczyć w jabłkach. Odstawić na co najmniej 3 godziny. Przełożyć do naczynia do zapiekania razem z marynatą jabłkową, wykładając ją na wierzch mięsa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 1-1,5godz. Po upieczeniu odczekać 10min i podawać. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE

https:KKuchniaMniam
Gulasz z szynki z pomidorową nutą 192

niejednego smakosza;)  Gulasz podaję na kolację z pieczywem, lub na obiad z kaszą gryczaną. Do tego ogórek kiszony... Pyszne danie, zasmakuje każdemu. 1 kg chudej szynki wieprzowej  Marynata:   Przyprawa czerwona do mięs  Olej smakowy -pomidor czosnek bazylia  Pomidory suszone z czosnkiem i bazylią  Czosnek granulki  Do duszenia:  Cebulka liofilizowana ( kupuję w KLIK(...)pieprzu czarnego  3- 4 gałązki świeżego oregano  2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Mięso myję, odcinam błonki i zbędny tłuszcz, kroję w większą kostkę.   Mieszam ze składnikami marynaty i odstawiam, na co najmniej godzinę, do lodówki. Po tym czasie mięso podsmażam, dodaję resztę przypraw, gałązki oregano i koncentrat pomidorowy, podlewam wrzątkiem i duszę do miękkości.  Jeśli trzeba

Takie tam pichcenie
Grillowany ser halloumi z warzywami 91

mieszamy 3 łyżki oliwy z  sokiem z cytryny, dodajemy pokrojoną cebulę, mieszamy i odstawiamy na parę minut. N a patelni podgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy cebulę delikatnie odsączoną z marynaty i chwilę podsmażamy, dodajemy oliwki, czosnek i suszone pomidory, smażymy na średnim ogniu, aż cebula się lekko zeszkli, a wtedy dodajemy świeże pomidory i resztę marynaty. Smażymy 60 sekund, przykrywamy

Kulinarne przygody Gatity
Soczysta, ziołowa pierś z kurczaka pieczona w rękawie. 134

Propozycja na obiad ale nie tylko - takie mięsko sprawdzi się również jako zimna przystawka czy dodatek do pieczywa. Składniki: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka, Marynata: 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka soli, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki oliwy Sposób przygotowania: Przyprawy wymieszać w miseczce razem z oliwą i sokiem(...)cytryny.Połówki piersi porządnie nasmarować marynatą i odstawwić do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie mięso wyjąć z lodówki i przełożyć do rękawa do pieczenia. Worek dobrze zawiązać i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piersi wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45 minut. Pod koniec pieczenia rozciąć worek - pierś pięknie się zrumieni. Tak przygotowana pierś

Nie tylko w kuchni
Chrupiący kurczak w aromatycznej panierce z pastą misą i imbirem 145

poratuje, zawsze zainspiruje! Donna Hay jest naszą ulubienicą! Przepis pochodzi z jej magazynu. Przepis zmieniliśmy - dopasowaliśmy do nas i zmieniliśmy panierkę - koniecznie spróbujcie! Pycha! Kurczak jest świetny! Mięso w marynacie zmienia konsystencję i jest niesamowicie delikatne, świetne ciasto, dobrze doprawione. Bardzo aromatyczne! Składniki: (dla 3 osób) ok. 400 g piersi kurczaka, 60 g pasty miso, łyżeczka startego imbiru, 1 duży(...)małe kawałki o wielkości 2 cm. W miseczce wymieszać pastę miso, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i wino do gotowania Shaoxing. Następnie przełóż kurczaka do miseczki z marynatą i wymieszaj, włóż miseczkę do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie w miseczce wymieszaj składniki panierki mąkę pszenną, mąkę ryżową i proszek do pieczenia. Po 30 minutach wyciągnij miskę

Plate of Joy
Domowa szynka w przyprawach i soku z pomarańczy 141

lubczyk majeranek bazylia jałowiec słodka papryka zioła prowensalskie wyciśnięte 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek oliwa z oliwek z pomarańczami Lidl - Tydzień Grecki Przygotowanie: Z oliwy i przypraw przygotować marynatę. Wszystkie przyprawy po większej szczypcie wymieszać z oliwą z oliwek. Szynkę natrzeć marynatą, w kilku miejscach wbić w nią ziele angielskie  i marynować 2-3 doby

Lili w kuchni
Curry z dynią 144

piersi kurczaka 400 ml mleka kokosowego 2 łyżki masła 400 g miąższu z dyni 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka soli Marynata do kurczaka: 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka kminu rzymskiego 2 łyżeczki słodkiej papryki(...)łyżka oleju Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Wymieszać z wyciśniętym czosnkiem i pozostałymi składnikami marynaty. Dodać olej i zamieszać. Zostawić w lodówce pod przykryciem na kilka godzin. Następnie kurczaka podsmażyć na roztopionej łyżce masła (przez kilka minut co jakiś czas mieszając). Przełożyć do garnka. Dynię obrać i miąższ pokroić w kostkę. Na tej samej patelni rozpuścić drugą łyżkę

Bullio