marynaty - 6066 przepisów (strona:149/405)

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym 182

łyżki posiekanej natki pietruszki sól, świeżo mielony pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Polędwiczki wieprzowe: 1. Polędwiczki oczyszczamy z błon i nadmiaru tłuszczu, kroimy na mniejsze porcje. 2. Przygotowujemy marynatę: w misce mieszamy olej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, listkami rozmarynu i świeżo mielonym pieprzem. 3. Przekładamy polędwiczki do miseczki z marynatą, mieszamy i odstawiamy do lodówki na około dwie godziny

W kuchni Katie
Domowy burger z kurczakiem i mozzarellą 369

sera mozzarella w kulce garść świeżego szpinaku lub rukoli 4 łyżki ulubionej musztardy 4 bułki śniadaniowe fitness (pszenno-żytnie z siemieniem lnianym i słonecznikiem)   Przygotowanie: Przygotować marynatę do kurczaka: Olej lub oliwę wymieszać ze słodką i ostrą papryką, rozmarynem i solą. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z włókien. Przekroić wzdłuż na pół. Natrzeć marynatą i schować do lodówki

Moja Delicja
Schab pod warzywną pierzynką i mozzarellą 153

pyszne mięsko robi się samo :)   SKŁADNIKI:   70-80 dag schabu (można zastąpić szynką lub filetem z kurczaka albo indyka*) ulubiona przyprawa do wieprzowiny (u mnie wymieszana z Marynatą Staropolską ) olej do marynaty 1/2 papryki czerownej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 2 marchewki 1 cebula 25 dag pieczarek 3 łyżki Keczupu Kieleckiego 2 łyżki Majonezu Kieleckiego 1 łyżka

Kto ugości moich gości?
Szaszłyki z wołowiny 116

kostkę (także ok. 2×3 cm). Wszystko wrzucić do dużej miski lub garnka. Do osobnej miski wlać oliwę. Dodać zmiażdżony czosnek i wino. Wymieszać. Dodać pozostałe przyprawy. Gotową marynatą zalać mięso z resztą składników. Dokładanie wymieszać, by marynata pokryła wszystkie kawałki. Dodać świeże zioła i marynować kilka godzin pod przykryciem. Na patyczki do szaszłyków nabijać kolejno cebulę, mięso, boczek

Pociąg Do Kuchni
Steak z tuńczyka – proste, szybkie 141

wyjmujemy z opakowania i rozmrażamy , na talerzyku w lodówce – najzdrowiej i nie puści wody . Do głębokiego talerza wlewamy sos sojowy , dodajemy cukier , ostrą paprykę i obtaczamy w tej marynacie tuńczyka . Solimy , ale bardzo delikatnie bo sos sojowy jest słony . Pozostawiamy na 2 godziny w marynacie Smażymy na rozgrzanym oleju , na średnim ogniu , około 5 minut z każdej strony , jeśli

Ogrodnik w podróży
szaszłyki drobiowe z grilla 156

zawsze chętnie konsumowane przez amatorów grillowanych posiłków. Składniki : 1 pierś z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 mała cukinia 2 małe czerwone cebule oliwa z oliwek marynata czosnkowa Provitus Sposób przyrządzenia : pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na kawałki pokrojoną pierś marynujemy w : marynacie i odstawiamy na 2-3h do lodówki papryki kroimy

zobacz ich smak
stir fry z fasolką szparagową i kurczakiem 220

małej czerwonej papryki 1 mała cebula kilkanaście pieczarek 300-400g makaronu tagliatelle 2 łyżki miodu 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 limonka sól i pieprz Sposób przyrządzenia : marynata: sos sojowy (2 łyżki), miód (2 łyżki) i sok z połowy limonki dokładnie mieszamy fasolkę szparagową gotujemy kilka minut by pozostała al dente i przelewamy zimną wodą makaron gotujemy i pozostawiamy(...)rozgrzewamy olej na patelni, podsmażamy kurczaka kilka minut do kurczaka dodajemy paprykę i cebulę, mieszając smażymy kilka minut dodajemy fasolkę oraz pieczarki i smażymy kolejne 2-3 minuty wlewamy marynatę, opruszamy pieprzem, mieszamy dokładnie po 2-3 minutach dodajemy ugotowane tagliatelle, mieszamy i czekamy, aż makaron nabierze temperatury podajemy skrapiając sokiem z limonki

zobacz ich smak
Roladki z szynki parmeńskiej, buraka i koziego sera podane z piwem Marcowym 138

smak pieczonego buraka, który idealnie wkomponował się w moje połączenie. Składniki (na 8-10 porcji): 10 plastrów szynki parmeńskiej garść rukoli 40 gram twardego sera koziego 1 średni burak marynata: sól, pieprz, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżka syropku klonowego, 1 łyżka oliwy z oliwek do podania piwo Marcowe Buraka owijamy folią aluminiową i umieszczamy w piekarniku nagrzanym(...)stopni na godzinę. Po tym czasie studzimy, obieramy i kroimy w paski. Składniki marynaty mieszamy i umieszczamy w nich pokrojonego buraka. Odstawiamy na kilka minut. Rukolę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ser kozi kroimy w paski. Na desce kładziemy plaster szynki a na nim układamy (wzdłuż krótszego brzegu, od góry) kawałek sera, dwa lub trzy kawałki pieczonego buraka oraz

Mango Papaja
Papryka w marynacie ziołowej. 100

Składniki : około 2,1/2 kg czerwonej papryki 8-10 ząbków czosnku Marynata : 2 szklanki wody 6 łyżek oleju 1 łyżeczka soli 4 gałązki rozmarynu 4 listki laurowe 1 szklanka octu winnego Sposób wykonania :   P aprykę dokładnie opłucz, poukładaj na czystej blaszce ( możesz ją wyścielić folią aluminiową ) i opiekaj przez 15-20 minut w temperaturze 200 C. Ostudź, zdejmij skórkę(...)usuń gniazda nasienne. Pokrój w szerokie paski. Wodę zagotuj z solą i octem. Do każdego słoika dodaj gałązkę rozmarynu, listek laurowy, 2 ząbki czosnku. Słoiki napełnij papryką , zalej gorącą marynatą. Do każdego słoika wlej po łyżce oleju, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj 10 minut. Przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu nie dłużej niż

Przepisy i porady kulinarne
Rolada cielęca z żurawiną 61

Rolada cielęca z żurawiną Gotowa rolada cielęca Składniki Danie dla 8 osób Marynata Sól, pieprz 10 ml octu balsamicznego 20 ml oliwy z oliwek Szczypta lubczyku Szczypta czosnku niedźwiedziego Szczypta papryki słodkiej  Cielęcina 1,6 kg mostka cielęcego bez żeber 150 g suszonej żurawiny Opcjonalnie wiśniówka lub wódka gorzka Sos 50 g masła 100 ml słodkiej śmietany 30% ewentualnie(...)woda Sposób przygotowania Mieszamy składniki marynaty, wcieramy w mostek cielęcy i zostawiamy pod przykryciem w chłodnym miejscu na co najmniej 1 dzień, a najlepiej 2 dni. Żurawinę moczymy przez 20 minut w 50 ml alkoholu lub wody. Następnie układamy ją po wewnętrznej stronie wyjętej z lodówki cielęciny. Całość formujemy w roladę i mocno owijamy sznurkiem (naturalnym i bezbarwnym

Miód i pieprz
Szaszłyki 97

osób 300 g piersi z kurczaka 200 g wędzonego boczku 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 3 cebule Kilka łyżek oliwy z oliwek Sól, pieprz ziołowy Szpatułki na szaszłyki Marynata Sól Pieprz(...)Oliwa z oliwek Sposób przygotowania Pierś kurczaka dzielimy na niewielkie kwadraty i mieszamy ze składnikami marynaty, zostawiając w  na 1 godzinę. Cebulę kroimy w cienkie krążki, papryki i boczek na niewielkie kwadraty, a następnie nabijamy kolejno na szpatułkę razem z wyjętym z lodówki kurczakiem.  Szaszłyki smarujemy oliwą z oliwek, solimy, posypujemy pieprzem ziołowym, układamy na rozgrzanym grillu

Miód i pieprz
Filet z kurczaka w marynacie ziołowo - cytrynowej 177

sól pieprz Sposób wykonania: 1. Mięso umyć, podzielić na porcje. 2. W misce wymieszać jogurt, tymianek, sok z cytryny, siekaną zieleninę, doprawić solą i pieprzem. 3. Mięso włożyć do marynaty i schłodzić w lodówce ( u mnie był w lodówce pół dnia). 4. Z mięsa usunąć nadmiar marynaty, smażyć na patelni grillowej z obu stron. 5. Podawać wedle uznania

Kuchnia domowa Ani
Tikka masala – eksplozja smaków 214

łyżeczka nasion kardamonu ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 2 puszki pokrojonych pomidorów 1 płaska łyżka pomidorowego przecieru 2 łyżki oleju 150 ml śmietanki 1 doniczka dorodnej kolendry Z podanych składników zrób marynatę. Piersi z kurczaka podziel na mniejsze porcje i wymieszaj z marynatą. Marynuj mięso przez 2 godziny lub przez noc w lodówce. Smaż mięsopo obu stronach na mocno rozgrzanym oleju. Przygotuj

codojedzenia
Szafranowy kurczak 134

sztuce kulinarnej, w barwiarstwie. Ja przygotowałam dzisiaj z szafranem pierś z kurczaka. Piękny kolor, super smak i polecam Wam również taki obiad. Składniki 2 podwójne piersi  z kurczaka Marynata 6 łyżek oliwy sok z 1/2  cytryny szczypta szafranu sól pieprz Pierś z kurczaka umyć i osuszyć. Wszystkie składniki marynaty wymieszać i dokładnie obtoczyć w niej kurczaka. Odstawić

O kuchni z uczuciem
Aromatyczny kurczak pieczony z pomidorkami i czosnkiem 159

mała główka czosnku 2 czerwone cebule 3 gałązki rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1 duża szczypta słodkiej papryki sól i pieprz 2 łyżki oleju 3 ziemniaki (opcjonalnie) Przygotowanie: Przygotować marynatę - wymieszać olej z tymiankiem, słodką papryką, solą i pieprzem. Natrzeć marynatą mięso i odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny (najlepiej na noc). Piekarnik rozgrzać do 200°C. W naczyniu

Piąty grzech główny