osób 300 g piersi z kurczaka 200 g wędzonego boczku 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 3 cebule Kilka łyżek oliwy z oliwek Sól, pieprz ziołowy Szpatułki na szaszłyki Marynata Sól Pieprz(...)Oliwa z oliwek Sposób przygotowania Pierś kurczaka dzielimy na niewielkie kwadraty i mieszamy ze składnikami marynaty, zostawiając w na 1 godzinę. Cebulę kroimy w cienkie krążki, papryki i boczek na niewielkie kwadraty, a następnie nabijamy kolejno na szpatułkę razem z wyjętym z lodówki kurczakiem. Szaszłyki smarujemy oliwą z oliwek, solimy, posypujemy pieprzem ziołowym, układamy na rozgrzanym grillu
Miód i pieprzsól pieprz Sposób wykonania: 1. Mięso umyć, podzielić na porcje. 2. W misce wymieszać jogurt, tymianek, sok z cytryny, siekaną zieleninę, doprawić solą i pieprzem. 3. Mięso włożyć do marynaty i schłodzić w lodówce ( u mnie był w lodówce pół dnia). 4. Z mięsa usunąć nadmiar marynaty, smażyć na patelni grillowej z obu stron. 5. Podawać wedle uznania
Kuchnia domowa Aniłyżeczka nasion kardamonu ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 2 puszki pokrojonych pomidorów 1 płaska łyżka pomidorowego przecieru 2 łyżki oleju 150 ml śmietanki 1 doniczka dorodnej kolendry Z podanych składników zrób marynatę. Piersi z kurczaka podziel na mniejsze porcje i wymieszaj z marynatą. Marynuj mięso przez 2 godziny lub przez noc w lodówce. Smaż mięsopo obu stronach na mocno rozgrzanym oleju. Przygotuj
codojedzeniasztuce kulinarnej, w barwiarstwie. Ja przygotowałam dzisiaj z szafranem pierś z kurczaka. Piękny kolor, super smak i polecam Wam również taki obiad. Składniki 2 podwójne piersi z kurczaka Marynata 6 łyżek oliwy sok z 1/2 cytryny szczypta szafranu sól pieprz Pierś z kurczaka umyć i osuszyć. Wszystkie składniki marynaty wymieszać i dokładnie obtoczyć w niej kurczaka. Odstawić
O kuchni z uczuciemmała główka czosnku 2 czerwone cebule 3 gałązki rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1 duża szczypta słodkiej papryki sól i pieprz 2 łyżki oleju 3 ziemniaki (opcjonalnie) Przygotowanie: Przygotować marynatę - wymieszać olej z tymiankiem, słodką papryką, solą i pieprzem. Natrzeć marynatą mięso i odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny (najlepiej na noc). Piekarnik rozgrzać do 200°C. W naczyniu
Piąty grzech głównySłodko-kwaśna sałatka z pomidorków, ogórka i chili. Lekko słodkawa marynata miesza się z kwaskowym ogórkiem konserwowym, a wszystko przełamane ostrością chili. Niezwykle lekka i orzeźwiająca sałatka. W sam raz na lato, zwłaszcza do mięs z grilla. Składniki: – 250 pomidorków koktajlowych albo pomidorów kumato lub zebra (te dwie odmiany idealnie pasują do tej sałatki, bo są bardzo aromatyczne(...)mieszamy. Posypać świeżymi szatkowanymi ziołami. Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna z ogórkiem i chili jest świetnym dodatkiem to mięs, zwłaszcza grillowanych. Podobne przepisy Grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie pomidorowa fasolka z bankietówkami Pizza prosciutto – pizza z szynką parmeńską... Tabbouleh – libańska sałatka z bobem, quinoą... .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb
Pociąg Do KuchniPrzepyszna sałatka o słodko-kwaśnym smaku. Świetnie smakuje jako dodatek do kanapek lub np. do hod-dogów. SKŁADNIKI: MARYNATA: 1 kg ogórków 3 łyżki soli 4 szklanki wody ZALEWA: 2 szklanki wody 1,5 szklanki octu szklanka cukru PONADTO: marchewka cebula 8-10 ziaren ziela angielskiego 15 ziaren pieprzu czarnego 3-4 łyżeczki gorczycy PRZYGOTOWANIE: Marynata Ogórki myjemy
RAROSSAKurczak Tikka Masala Składniki: mięso: - podwójny filet z kurczaka marynata: - 1 mały jogurt naturalny - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki - 1 łyżeczka mielonego imbiru - 1 łyżeczka kuminu - 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala sos: - pomidory bez skórki w puszce - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki - 1 łyżeczka mielonej słodkiej(...)masala - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżka octu winnego - sól - świeżo zmielony czarny pieprz - 5 łyżek śmietanki kremówki (30%) dodatki - 2 łyżki masła do smażenia - ryż biały Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty łączę ze sobą i dodaję do niej pokrojonego w kostkę kurczaka. Odstawiam do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie podsmażam mięso na rumiano. Na czystej patelni rozpuszczam
Kuchnia co dniaKaczka nadziewana jabłkami Składniki: - 2kg kaczka marynata: - 4 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżka naturalnego miodu (u mnie wielokwiatowy) - 2 łyżki octu spirytusowego 10% - sól - mielony czarny pieprz - majeranek nadzienie: - 2 jabłka dodatki: - kluseczki lane Forma: naczynie żaroodporne Przygotowanie: W miseczce mieszam dokładnie składniki na marynatę. Nacieram nią dokładnie kaczkę z zewnątrz i wewnątrz. Obsypuję dodatkowo majerankiem. Jabłka obieram
Kuchnia co dniałyżki octu winnego 3 goździki szczypta cynamony sól pieprz Przygotowanie: 1. Zacznij od ugotowania buraków, wystudź, pokrój w słupki, w garnku wlej marynatę: wodę , ocet, goździki, cynamon sól. Gotuj 5 minut. Włóż pokrojone buraki do naczynia i zalej marynatą. Odstaw na kilka godzin lub przygotuj dzień wcześniej, tak aby buraczki marynowały
AZgotuj!ziemniaki pure krewetki tygrysie halibut filet dorsz filet fasola mamut cukinia marchew papryka czerwona seler naciowy czosnek biały pieprz gałka muszkatołowa imbir świeży tarty białe wino sos sojowy Marynata do ryb: pieprz sól oliwa z oliwek papryczka chilli rozmaryn kolendra ziarnka Zamarynuj rybę w marynacie, odstaw na bok. Ugotuj ziemniaki na pure. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni
AZgotuj!Ponieważ muszę jeść ryby, nudzi mnie szybko , szukam nowych możliwości. Ten przepis wydał mi się ciekawy. Taka kolacja będzie dziś. 500 gram łososia atlantyckiego świeżego marynata : sok z połowy cytryny sok z jednego buraka olej skórka z cytryny pieprz sól kapary zielony pieprz Pokrój łososia w duzą kostkę. Zrób marynatę podaną w składnikach. Zalej
AZgotuj!mała czerwona cebula - 1 papryka - 1 duża marchewka - kilka pieczarek - 1 ząbek czosnku (zgnieciony) - 1 łyżeczka imbiru - 3 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka oleju sezamowego - 2 woreczki ryżu brązowego Marynata do kurczaka: - 3 łyżeczki jasnego sosu sojowego - 1 łyżeczka oleju sezamowego - sól, pieprz Sos słodko-kwaśny: - 5 łyżek octu ryżowego* - 4 łyżki cukru brązowego - 3 łyżeczki jasnego sosu sojowego(...)łyżek ketchupu łagodnego Umytego kurczaka pokrój w kostkę i wymieszaj w marynacie. Odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny. Ryż ugotuj zgodnie z opakowaniem**. Przygotuj sos: wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, tak długo, aż cukier się rozpuści. Cebule pokrój w grubszą kostkę, paprykę, marchewkę pokrój w paseczki. Natomiast pieczarki pokrój w plasterki lub półplasterki. Rozgrzej na woku olej rzepakowy
Corner With RecipesPudliszki - 1/2 szklanki wody - 1/2 szklanki przecieru pomidorowego - 2 łyżki masła - 1 łyżka mascarpone (opcjonalnie) - ryż basmati do podania - sól, pieprz do smaku, szczypta cukru - kilka szczypt chili cayenne Marynata do kurczaka - 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego - 1 duży ząbek czosnku - 1 łyżeczka przyprawy garam masala - 2 szczypty suszonego/świeżego imbiru - 1/2 łyżeczki kuminu - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej - szczypta cynamonu(...)kilka szczypt chili cayenne - sól, pieprz do smaku Filety umyj, pokrój w kostkę (2-3cm) i dopraw solą i pieprzem. Składniki na marynatę wymieszaj, a w niej wymieszaj kawałki kurczaka. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki, marynuj co najmniej 1 h, a najlepiej całą noc. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj koncentrat wymieszany
Corner With RecipesSkładniki: ziemniaki olej około 1/4 szk słodka papryka kminek sól Z ziemniaków powykrawać serduszka, następnie ugotować w osolonej wodzie 3 min. W międzyczasie przygotować marynatę połączyć olej z solą, kminkiem i słodką papryką. Odcedzić ziemniaki i wymieszać z marynatą. Ułożyć na blaszce do pieczenia i piec około
Moja Galeria Smaku