marynaty - 6066 przepisów (strona:149/405)

stir fry z fasolką szparagową i kurczakiem 223

małej czerwonej papryki 1 mała cebula kilkanaście pieczarek 300-400g makaronu tagliatelle 2 łyżki miodu 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 limonka sól i pieprz Sposób przyrządzenia : marynata: sos sojowy (2 łyżki), miód (2 łyżki) i sok z połowy limonki dokładnie mieszamy fasolkę szparagową gotujemy kilka minut by pozostała al dente i przelewamy zimną wodą makaron gotujemy i pozostawiamy(...)rozgrzewamy olej na patelni, podsmażamy kurczaka kilka minut do kurczaka dodajemy paprykę i cebulę, mieszając smażymy kilka minut dodajemy fasolkę oraz pieczarki i smażymy kolejne 2-3 minuty wlewamy marynatę, opruszamy pieprzem, mieszamy dokładnie po 2-3 minutach dodajemy ugotowane tagliatelle, mieszamy i czekamy, aż makaron nabierze temperatury podajemy skrapiając sokiem z limonki

zobacz ich smak
Roladki z szynki parmeńskiej, buraka i koziego sera podane z piwem Marcowym 143

smak pieczonego buraka, który idealnie wkomponował się w moje połączenie. Składniki (na 8-10 porcji): 10 plastrów szynki parmeńskiej garść rukoli 40 gram twardego sera koziego 1 średni burak marynata: sól, pieprz, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżka syropku klonowego, 1 łyżka oliwy z oliwek do podania piwo Marcowe Buraka owijamy folią aluminiową i umieszczamy w piekarniku nagrzanym(...)stopni na godzinę. Po tym czasie studzimy, obieramy i kroimy w paski. Składniki marynaty mieszamy i umieszczamy w nich pokrojonego buraka. Odstawiamy na kilka minut. Rukolę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ser kozi kroimy w paski. Na desce kładziemy plaster szynki a na nim układamy (wzdłuż krótszego brzegu, od góry) kawałek sera, dwa lub trzy kawałki pieczonego buraka oraz

Mango Papaja
Papryka w marynacie ziołowej. 103

Składniki : około 2,1/2 kg czerwonej papryki 8-10 ząbków czosnku Marynata : 2 szklanki wody 6 łyżek oleju 1 łyżeczka soli 4 gałązki rozmarynu 4 listki laurowe 1 szklanka octu winnego Sposób wykonania :   P aprykę dokładnie opłucz, poukładaj na czystej blaszce ( możesz ją wyścielić folią aluminiową ) i opiekaj przez 15-20 minut w temperaturze 200 C. Ostudź, zdejmij skórkę(...)usuń gniazda nasienne. Pokrój w szerokie paski. Wodę zagotuj z solą i octem. Do każdego słoika dodaj gałązkę rozmarynu, listek laurowy, 2 ząbki czosnku. Słoiki napełnij papryką , zalej gorącą marynatą. Do każdego słoika wlej po łyżce oleju, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj 10 minut. Przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu nie dłużej niż

Przepisy i porady kulinarne
Rolada cielęca z żurawiną 67

Rolada cielęca z żurawiną Gotowa rolada cielęca Składniki Danie dla 8 osób Marynata Sól, pieprz 10 ml octu balsamicznego 20 ml oliwy z oliwek Szczypta lubczyku Szczypta czosnku niedźwiedziego Szczypta papryki słodkiej  Cielęcina 1,6 kg mostka cielęcego bez żeber 150 g suszonej żurawiny Opcjonalnie wiśniówka lub wódka gorzka Sos 50 g masła 100 ml słodkiej śmietany 30% ewentualnie(...)woda Sposób przygotowania Mieszamy składniki marynaty, wcieramy w mostek cielęcy i zostawiamy pod przykryciem w chłodnym miejscu na co najmniej 1 dzień, a najlepiej 2 dni. Żurawinę moczymy przez 20 minut w 50 ml alkoholu lub wody. Następnie układamy ją po wewnętrznej stronie wyjętej z lodówki cielęciny. Całość formujemy w roladę i mocno owijamy sznurkiem (naturalnym i bezbarwnym

Miód i pieprz
Szaszłyki 102

osób 300 g piersi z kurczaka 200 g wędzonego boczku 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 3 cebule Kilka łyżek oliwy z oliwek Sól, pieprz ziołowy Szpatułki na szaszłyki Marynata Sól Pieprz(...)Oliwa z oliwek Sposób przygotowania Pierś kurczaka dzielimy na niewielkie kwadraty i mieszamy ze składnikami marynaty, zostawiając w  na 1 godzinę. Cebulę kroimy w cienkie krążki, papryki i boczek na niewielkie kwadraty, a następnie nabijamy kolejno na szpatułkę razem z wyjętym z lodówki kurczakiem.  Szaszłyki smarujemy oliwą z oliwek, solimy, posypujemy pieprzem ziołowym, układamy na rozgrzanym grillu

Miód i pieprz
Filet z kurczaka w marynacie ziołowo - cytrynowej 181

sól pieprz Sposób wykonania: 1. Mięso umyć, podzielić na porcje. 2. W misce wymieszać jogurt, tymianek, sok z cytryny, siekaną zieleninę, doprawić solą i pieprzem. 3. Mięso włożyć do marynaty i schłodzić w lodówce ( u mnie był w lodówce pół dnia). 4. Z mięsa usunąć nadmiar marynaty, smażyć na patelni grillowej z obu stron. 5. Podawać wedle uznania

Kuchnia domowa Ani
Tikka masala – eksplozja smaków 221

łyżeczka nasion kardamonu ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 2 puszki pokrojonych pomidorów 1 płaska łyżka pomidorowego przecieru 2 łyżki oleju 150 ml śmietanki 1 doniczka dorodnej kolendry Z podanych składników zrób marynatę. Piersi z kurczaka podziel na mniejsze porcje i wymieszaj z marynatą. Marynuj mięso przez 2 godziny lub przez noc w lodówce. Smaż mięsopo obu stronach na mocno rozgrzanym oleju. Przygotuj

codojedzenia
Szafranowy kurczak 136

sztuce kulinarnej, w barwiarstwie. Ja przygotowałam dzisiaj z szafranem pierś z kurczaka. Piękny kolor, super smak i polecam Wam również taki obiad. Składniki 2 podwójne piersi  z kurczaka Marynata 6 łyżek oliwy sok z 1/2  cytryny szczypta szafranu sól pieprz Pierś z kurczaka umyć i osuszyć. Wszystkie składniki marynaty wymieszać i dokładnie obtoczyć w niej kurczaka. Odstawić

O kuchni z uczuciem
Aromatyczny kurczak pieczony z pomidorkami i czosnkiem 163

mała główka czosnku 2 czerwone cebule 3 gałązki rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1 duża szczypta słodkiej papryki sól i pieprz 2 łyżki oleju 3 ziemniaki (opcjonalnie) Przygotowanie: Przygotować marynatę - wymieszać olej z tymiankiem, słodką papryką, solą i pieprzem. Natrzeć marynatą mięso i odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny (najlepiej na noc). Piekarnik rozgrzać do 200°C. W naczyniu

Piąty grzech główny
Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka i chili 134

Słodko-kwaśna sałatka z pomidorków, ogórka i chili. Lekko słodkawa marynata miesza się z kwaskowym ogórkiem konserwowym, a wszystko przełamane ostrością chili. Niezwykle lekka i orzeźwiająca sałatka. W sam raz na lato, zwłaszcza do mięs z grilla. Składniki: – 250 pomidorków koktajlowych albo pomidorów kumato lub zebra (te dwie odmiany idealnie pasują do tej sałatki, bo są bardzo aromatyczne(...)mieszamy. Posypać świeżymi szatkowanymi ziołami. Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna z ogórkiem i chili jest świetnym dodatkiem to mięs, zwłaszcza grillowanych.   Podobne przepisy Grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie pomidorowa fasolka z bankietówkami Pizza prosciutto – pizza z szynką parmeńską... Tabbouleh – libańska sałatka z bobem, quinoą... .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb

Pociąg Do Kuchni
SAŁATKA SZWEDZKA 366

Przepyszna sałatka o słodko-kwaśnym smaku. Świetnie smakuje jako dodatek do kanapek lub np. do hod-dogów. SKŁADNIKI: MARYNATA: 1 kg ogórków 3 łyżki soli 4 szklanki wody ZALEWA: 2 szklanki wody 1,5  szklanki octu szklanka cukru PONADTO: marchewka cebula 8-10 ziaren ziela angielskiego 15 ziaren pieprzu czarnego 3-4 łyżeczki gorczycy PRZYGOTOWANIE: Marynata Ogórki myjemy

RAROSSA
Kurczak Tikka Masala 164

Kurczak Tikka Masala Składniki:  mięso:  - podwójny filet z kurczaka marynata: - 1 mały jogurt naturalny - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki - 1 łyżeczka mielonego imbiru - 1 łyżeczka kuminu - 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala sos: - pomidory bez skórki w puszce - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki - 1 łyżeczka mielonej słodkiej(...)masala - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżka octu winnego - sól - świeżo zmielony czarny pieprz - 5 łyżek śmietanki kremówki (30%) dodatki - 2 łyżki masła do smażenia - ryż biały Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty łączę ze sobą i dodaję do niej pokrojonego w kostkę kurczaka. Odstawiam do lodówki na minimum 30 minut.  Po tym czasie podsmażam mięso na rumiano. Na czystej patelni rozpuszczam

Kuchnia co dnia
Kaczka nadziewana jabłkami 178

Kaczka nadziewana jabłkami  Składniki: - 2kg kaczka   marynata: - 4 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżka naturalnego miodu (u mnie wielokwiatowy) - 2 łyżki octu spirytusowego 10% - sól - mielony czarny pieprz - majeranek nadzienie: - 2 jabłka dodatki: - kluseczki lane Forma: naczynie żaroodporne Przygotowanie: W miseczce mieszam dokładnie składniki na marynatę. Nacieram nią dokładnie kaczkę z zewnątrz i wewnątrz. Obsypuję dodatkowo majerankiem. Jabłka obieram

Kuchnia co dnia
Marynowany łosoś w świeżym imbirze na poduszeczce z batata z chrustem z buraka 148

łyżki octu winnego 3 goździki szczypta  cynamony sól pieprz  Przygotowanie: 1. Zacznij od ugotowania buraków, wystudź, pokrój w słupki, w garnku wlej marynatę: wodę , ocet, goździki, cynamon sól. Gotuj 5 minut. Włóż pokrojone buraki do naczynia i zalej marynatą. Odstaw na kilka godzin lub przygotuj dzień wcześniej, tak aby buraczki marynowały

AZgotuj!
Uczta morska na talerzu 131

ziemniaki pure krewetki tygrysie halibut filet dorsz filet  fasola mamut cukinia marchew papryka czerwona seler naciowy czosnek biały pieprz gałka muszkatołowa imbir świeży tarty białe wino sos sojowy Marynata do ryb: pieprz  sól oliwa z oliwek papryczka chilli  rozmaryn kolendra ziarnka Zamarynuj rybę w marynacie, odstaw na bok. Ugotuj ziemniaki na pure. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania