łyżeczki przyprawy typu vegeta szczypta tymianku i rozmarynu sól, pieprz Przygotowanie: Umyty schab natarłam solą i odstawiłam do jej rozpuszczenia. Z oliwy, musztardy, vegety i startego czosnku przygotowałam marynatę, którą natarłam mięso. Na koniec oprószyłam utartymi w moździerzu ziołami prowansalskimi wraz z rozmarynem i tymiankiem oraz odrobiną ziołowej przyprawy do wieprzowiny. Tak przyprawione mięso leżakowało w lodówce całą(...)musztardzie, z aromatycznym posmakiem ziół. Doskonale urozmaica nasze zwykłe, codzienne kanapki. Jest tak pyszny, że spokojnie nada się na świąteczny stół. Wystarczy zakupić większy kawałek mięsa i przygotować więcej marynaty. Polecam wypróbować póki czasu do świąt dużo
Kuchnia po mojemuSkładniki -mięsne żeberka -pół kapusty białej małej -pół kapusty czerwonej małej -pieprz ziołowy SKWORCU -przyprawa do wołowiny SKWORCU -oliwa z oliwek u mnie Olitalia INDEX FOOD -marynata w płynie do żeberek Umyj żeberka i je poporcjuj, zalej marynatą w płynie, oliwą z oliwek, dodaj przyprawy do wołowiny i pieprzu ziołowego. Pozostaw w lodówce na całą noc. Naczynie
Z Kuchni Do Kuchnisłodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka oliwy ½ pęczku pietruszki 1 liść laurowy ok. 20 owoców jałowca kilka ziemniaków 330 ml piwa (mała butelka) 200 ml wody Wykonanie: Przygotować marynatę: zmieszać ze sobą zmiażdżony ząbek czosnku, sól, paprykę, pieprz, majeranek i oliwę. Tak przygotowaną marynatą natrzeć dokładnie kurczaka. Do środka kurczaka włożyć liść laurowy i około 15 owoców jałowca. Związać
Mama Gotujeudko z kurczaka SKŁADNIKI: 2 udka kurczaka kilka ziemniaków rozmaryn sól, oregano,papryka, pieprz, czosnek, lubczyk, oliwa rękaw (worek do pieczenia) surówka: pomidory malinowe z cebulą w śmietanie :P Marynatę zrobić z mieszanki przypraw i oleju lub oliwy Mięso umyć i osuszyć. Włożyć do marynaty i dokładnie wymieszać, by oblepiła całe udka. Zamknąć i odstawić do lodówki . Piekarnik nagrzewamy
MarciochaKucharzySkładniki (na 2 porcje): 4 kotlety jagnięce z kością Marynata 2 ząbki czosnku garść świeżego oregano 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno sól, pieprz rozmaryn Pesto: garść jarmużu łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 10-12 pistacji 15 gram parmezanu olej lniany sól, pieprz Do podania: tłuczone ziemniaki sałatka: suszone pomidory, świeży ogórek i czarne oliwki, sól, pieprz, łyżka(...)oleju lnianego świeże zioła Wszystkie składniki marynaty mieszamy, nacieramy nią mięso i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie mięso wyciągamy na 15-30 minut aby nabrało temperatury pokojowej. Patelnię nagrzewamy i smażmy kotlety jagnięce na dużym ogniu po 1-2 minuty z każdej strony, niech będzie brązowe. Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni i wstawiamy mięso
Mango PapajaJapońska sałatka z ogórków bardzo przypadła mi do gustu. Marynata z imbirem, octem ryżowym i sosem sojowym nadaje ogórkom przyjemnego orzeźwiającego smaku. Dodany imbir świetnie odświeża kubki smakowe, lepiej czujemy inne smaki i nie pozostaje w ustach smak jedzonej wcześniej potrawy. Składniki: 2 duże ogórki szklarniowe lub 1/2 kg ogrodowych 1 1/2 łyżeczki świeżo tartego imbiru 80 ml octu ryżowego(...)chwilę. Wymieszać ocet ryżowy, sos sojowy, cukier i imbir (do rozpuszczenia się cukru). Jeśli nie mamy octu ryżowego można dodać jabłkowego. Z ogórków zlewamy powstały płyn i zalewamy powstałą marynatą. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem można posypać sezamem
Kuchcik gotujefalse false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 1. Do miski wlewamy oliwę z oliwek, przyprawę do kurczaka pikantną, szczyptę oregano, szczyptę soli i drobno posiekany czosnek. Marynata ma być gęsta, więc nie używajmy zbyt dużo oliwy. Piersi nacieramy marynatą i wkładamy do lodówki na godzinę. 2. Płatki rozgniatamy za pomocą np. wałka na mniejsze kawałki. Pierś
Mój Smak na ŻycieSkładniki: 1 kg żeberek wieprzowych 2 jabłka 2 łyżki ketchupu 3 łyżki oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 szklanki wody sól Wykonanie Przygotować marynatę. Do miseczki wlać ketchup,olej i 1 łyżkę wody. Dodać słodką paprykę, pieprz i sól.Wszystko dokładnie połączyć. Żeberka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym . Nasmarować marynatą dokładnie z każdej strony mięso
O kuchni z uczuciemoliwie 1 polędwiczka wieprzowa ocet balsamiczny oliwa z oliwek łyżeczka musztardy łyżka brązowego cukru ząbek czosnku sól Przygotowanie Z oliwy z oliwek, octu balsamicznego, cukru, musztardy i soli przygotować marynatę do polędwiczki. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku (ze skorupką - chodzi tylko o smak i aromat). Do marynaty włożyć polędwiczkę i włożyć do lodówki na godzinę (a najlepiej na kilka godzin). Polędwiczkę
Kulinarne Inspiracjedente". Twarde końce szparagów obciąć (ok 3 cm) i przekroić na pół. Szpinak opłukać i wysuszyć. Łososia pokroić na kawałki (3-4 cm). W miseczce rozmieszać składniki marynaty: sos rybny, sos sojowy, mleczko kokosowe, cukier trzcinowy, curry. Na patelni rozgrzać klarowane masło i zeszklić na nim posiekany czosnek. Dodać pokrojone szparagi i obgotowaną fasolkę. Podsmażać na wolnym ogniu często(...)mieszając, aż fasolka trochę zmięknie, a szparagi będą "al dente". Zalać marynatą i doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojonego w kostkę łososia, gotować kilka minut ostrożnie mieszając, żeby łosoś się nie rozpadł. Kiedy łosoś będzie gotowy dodać liście szpinaku, wyłączyć ogień i delikatnie przemieszać. Posypać sezamem (ja wcześniej chwilę go podgrzałam na suchej patelni). Danie podałam z ryżem dzikim i basmati
Kulinarne Inspiracjemiodu i musztardy. Można je zjeść tuż po przygotowaniu, kiedy kurczak jest jeszcze ciepły albo na zimno. Obie wersje smakują równie dobrze. Składniki: 8 tortilli pierś kurczaka (na marynatę: łyżeczka musztardy, łyżeczka miodu, olej rzepakowy, sól, pieprz) papryka ogórek sałata lodowa opcjonalnie pomidor, czerwona cebula - w zależności od upodobań na sos: 2 łyżki musztardy (ja użyłam delikatesowej Kamis) 1 łyżka(...)musztardą. Kiedy miód i musztarda połączą się w gładką emulsję, można dodać majonez i ponownie wymieszać. Wstawić do lodówki, aby nieco zgęstniał. Z musztardy, miodu i oleju zrobić marynatę. Doprawić solą i pieprzem. Kurczaka pokroić w długie cienkie paski i marynować przez przynajmniej 1 godzinę. Usmażyć (najlepiej na patelni grillowej). Na tortillach ułożyć warzywa pokrojone w paski. Polać sosem musztardowo
Kulinarne Inspiracjemnie pogonił z pisaniem :) Jest to moja wariacja kurczaka po Syczuańsku która nieopatrznie się pochwaliłam. Danie jest na prawdę przepyszne i bardzo trudno je zepsuć więc polecam każdemu. Skład: marynata do mięsa: 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki sosu sojowego składniki do smażenia: papryka 1 cebula por połówka 2 suszone ostre papryczki kurczak piersi czosnek ząbek lub dwa (ja daję(...)posolić pieprz kolendra (parę ziarenek max ćwierć łyżeczki - kolendra jest intensywna więc łatwo zepsuć potrawę) gałka muszkatołowa (szczypta) kurkuma papryka słodka Wykonanie: Mięso kroimy w paski i obtaczamy w marynacie. Wkładamy je do lodówki na co najmniej godzinę i w tym czasie kroimy paprykę, cebulę i pora ( w przypadku braku pora pasuje tez szczypiorek ale dodajemy go na patelnie
Lubczyk i Waniliaopcjonalnie WYKONANIE: patroszone pstrągi myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym, oliwę z oliwek mieszamy z chili, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem oraz cytryną pokrojoną na małe kawałki(marynata), wysuszoną rybę posypujemy solą i pieprzem, wkładamy do wnętrza marynatę(smarujemy rybę też z zewnątrz), zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na około 2 godz. (jeśli pomyślicie wcześniej
Kuchnia Beatyspodziewałam się, że mimo dodatku chrzanu będą miały słodkawy posmak :) Ale musicie spróbować sami, by ocenić końcowy efekt. Mnie, osobiście, bardzo przypadły do gustu :) Składniki: 1 kg matiasów Marynata: 1/2 szklanki czerwonego octu winnego 1/2 szklanki przegotowanej zimnej wody 2 łyżki cukru 1 łyżka tartego chrzanu 1 łyża koncentratu pomidorowego 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Matiasy moczę(...)godzin, wyjmuję, osuszam i kroję w dzwonka i układam w słoiku. Sól, cukier i przegotowaną wodę mieszam, dodaję koncentrat, ocet i chrzan. Mieszając wlewam po trochu olej. Śledzie zalewam marynatą i odstawiam na 2-3 dni w chłodne miejsce. Jednakże do spożycia nadają się już po 12 godzinach leżakowania. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenłyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu szczypta zmielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej oliwa lub olej do smażenia i ok. 5 łyżek stołowych do przygotowania marynaty Przygotowanie Mięso pokroić w jak najcieńsze płatki. Najłatwiej kroić mięso kiedy jest średnio zamrożone. Oliwę lub olej wymieszać dokładnie z przyprawami i zamarynować mięso (minimalny czas marynowania(...)minut, ale im dłużej mięso leży w marynacie tym lepiej) Następnie smażyć je na patelni do miękkości. Zamiast przygotowywać mieszankę przypraw można z powodzeniem użyć gotowej przyprawy Kebab / Shoarma firmy Kamis . (około 1,5-2 łyżeczek) Podawać z frytkami, pieczonymi ziemniakami, chlebem pita lub białym pieczywem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata