marynaty - 6066 przepisów (strona:162/405)

polędwiczki w miodzie i warzywach 212

chow mein 2 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki świeżego imbiru Przygotowanie: polędwiczki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z białych błonek, kroimy na plasterki grubości około 1 cm przygotowujemy marynatę: miód mieszamy z połową sosu sojowego, oliwą z oliwek zgniecionymi ząbkami czosnku i imbirem polędwiczki wrzucamy do marynaty, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, choć

Luźna Kuchnia
Miodowe Pałeczki z kurczaka 583

miody 1 łyżka musztardy sarepskiej lub rosyjskiej 1 kubek śmietany 30% Przygotowanie: podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy, wkładamy do miski oliwę, ocet, kurkumę oraz paprykę słodką i ostrą mieszamy, marynatą smarujemy pałeczki wkładamy do lodówki na około 2 godziny w międzyczasie gotujemy ryż lub przygotowujemy ziemniaki oraz surówkę- pora kroimy w talarki, wrzucamy do miseczki doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy(...)sosem majonezowo- jogurtowym w proporcjach pół szklanki majonezu na pół szklanki jogurtu greckiego na zimnej suchej patelni układamy mięso, smażymy na złoty kolor, po około 10 minutach zalewamy marynatą, dodajemy miód i musztardę, dolewamy słodką śmietanę całość dusimy jeszcze przez około 20 minut Podajemy gorące z sosem, świeżą kolendrą, ryżem lub zapiekanymi ziemniaczkami i sałatką z pora, która będzie świetnym

Luźna Kuchnia
Kurczak pieczony z kaszottem jaglanym w pomidorach z zielonym groszkiem. 191

minut -kilka pieczarek w całości -cebula nieobrana, przekrojona na pół -4 ząbki czosnku w łupinach -dwa liście laurowe -kilka liści rukoli Kurczaka nadziewamy cebulą, ząbkami czosnku i liśćmi laurowymi. Marynata: -łyżka miodu -3 łyżki oliwy -łyżka papryki słodkiej -łyżeczka papryki ostrej -duże szczypty: majeranku, estragonu, lubczyku, rozmarynu i kolendry (ucieramy w moździerzu z dwoma ząbkami czosnku) -duża szczypta soli Utarte(...)oliwą, miodem i paprykami oraz solą. Zalewamy tym kurczaka i oklepujemy po całej powierzchni. Wkładamy do lodówki na 3h. Duży rondel nacieramy oliwą, wkładamy doń kurczaka i polewamy go marynatą, która ociekła na dno miski, w której mięso się marynowało. Wkładamy do piekarnika góra - dół w temperaturze 180 stopni. Przypominam, że pieczemy kurczaka tak długo ile waży. Mój

BaRepas
Soczyste kotlety 155

podać  z ziemniakami, ryżem  lub makaronem, jak kto lubi.  SOCZYSTE KOTLETY SKŁADNIKI        1 podwójna pierś z kurczaka (około 50dag.) MARYNATA 2 jajka 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka bazylii 4 łyżki mąki 4 łyżki śmietany 18% 2-3 ząbki przeciśniętego czosnku sól,pieprz można dodać (opcjonalnie) przyprawę Knorra Specialite: Suszone pomidory(...)dużo jej używam,  odkryła ją moja koleżanka - dzięki Krysiu jest super) 2 łyżki oleju i 2 łyżki masła do smażenia WYKONANIE: Piersi pociąć na kotlety, ubić.  Składniki marynaty wymieszać i włożyć do niej ubite kotlety, przynajmniej na godzinę do lodówki.  Następnie smażę na wolnym ogniu, podczas smażenia uzyskuję pyszny sos. SMACZNEGO! Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście

Kuchnia Beaty
Kurczak marynowany I 129

serii tych, które można przygotować dzień wcześniej. KURCZAK MARYNOWANY W PRZYPRAWACH. Lubię mięsa, które mogę przygotować przeddzień i będą pyszne, to ułatwia życie pracującym kobietą. SKŁADNIKI: 3-4 udka MARYNATA: sos sojowy do drobiu oregano przyprawa:suszone pomidory, czosnek,bazylia - Kamisa sól, pieprz, papryka ostra oliwa z oliwek WYKONANIE: udka podzielić na udziec i pałkę przygotować marynatę, włożyć mięso

Kuchnia Beaty
Zapiekane filety z kurczaka 313

biesiadników. SKŁADNIKI: 4 pojedyncze filety(około 40dag.) lub 2 polędwiczki wieprzowe w tej samej wadze 10-12 szt. pieczarek 1 cebula 4 łyżki majonezu 40 dag. startego sera żółtego marynata pikantna (może być kamis ) pieprz, sól oraz przyprawa z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem masło klarowane lub kilka łyżek oliwy z oliwek. WYKONANIE: filety kroimy na skos ( z jednego(...)polędwiczkę na krążki), lekko rozbijamy rozbite wkładamy do marynaty na 2-3 godz.(ja zostawiam na noc) pieczarki, cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, aż woda odparuje solimy i pieprzymy zamarynowane mięso kładziemy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym na każdym kawałku kładziemy usmażone pieczarki, na to łyżkę majonezu, posypujemy startym żółtym serem i przyprawą z suszonymi pomidorami teraz

Kuchnia Beaty
Karkówka, kaszanka z grilla. 151

karkówki cienka kaszanka szynka lub boczek wędzony cebula olej trochę półwytrawnego czerwonego wina przyprawy: przyprawa do karkówki, sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, majeranek inne wg. upodobań MARYNATA DO MIĘSA: kilka łyżek oleju przyprawy 2-3 łyżki wina wymieszać WYKONANIE: Karkówkę pociąć na plastry lekko zbić i włożyć do marynaty, przynajmniej na 3 godz. Kaszankę przygotowujemy chwilę przed

Kuchnia Beaty
Karkówka w ziołach. 112

karkówki 2 szklanki mleka lub maślanki 3-4 łyżki oliwy oliwek oraz zioła po szczypcie: rozmaryn, tymianek,majeranek sól, pieprz WYKONANIE: Karkówkę moczymy 1-2 godz. w maślance, przygotowujemy marynatę z oliwy i ziół (zioła oraz pieprz i sól ucieramy w moździerzu), następnie osuszamy karkówkę, nakłuwamy wykałaczką i macerujemy w marynacie, wstawiamy do lodówki przynajmniej na 12 godz. (trzeba zaplanować

Kuchnia Beaty
Oszukane kacze confit 155

konfitury z cebuli, korniszony. Ja jednak chciałam je wykorzystać w innym klasycznym daniu, które przedstawię Wam w środę. Składniki 4 nogi z kaczki 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe marynata 1 łyżka soli 1 łyżka koniaku 4 zmielone ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Sposób przygotowania Wieczorem przed pieczeniem W kilku miejscach nakłuwamy kacze udka wykałaczką, przebijając(...)się przez skórę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty i mieszanką tą nacieramy kacze uda. Układamy je w małej formie do pieczenia, pod każde udko wkładamy rozgnieciony ząbek czosnku i połowę listka laurowego. Zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia Wycieramy ręcznikiem papierowym udka z nadmiaru soli, układamy w formie do pieczenia skórą do góry i wstawiamy do zimnego piekarnika. Włączamy temperaturę

W kuchni wieczorem
Kurczak w kwaskowej marynacie (piersi i pałki kurczaka) 157

dłonią, dzięki czemu tylko sok przeciekać będzie przez palce, a pestki zostaną w dłoni Wszystko razem mieszamy Mięso przekładamy na patelnię, na której będzie smażone Kurczaka smarujemy dokładnie marynatą, delikatnie wciskając ją w nacięcia. Z podanej ilości powinna wyjść 1 łyżeczka marynaty na każdy kawałek kurczaka, czyli 6 łyżeczek Dolewamy trochę oliwy z oliwek (nie szkodzi, że jest zimna), podgrzewamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pieczone żeberka wieprzowe w musztardzie z cebulką 147

proszku... Cóż, trochę sceptycznie podeszłam do tego, ale ta ilość "miodu" to było wszystko, jeśli chodzi o słodki posmak. Jeśli chcemy, żeby żeberka były słodsze - trzeba dodać do marynaty 2 łyżki prawdziwego miodu. Np. kwiatowy. Ja nie dodałam, nie chciałam. Składniki: 500-650  gramów żeberek wieprzowych 2-3 łyżki przyprawy do żeberek z miodem 1 cebula 3 łyżki musztardy(...)przyprawę do żeberek, 3 łyżki oliwy z oliwek i natkę pietruszki mieszamy w salaterce Mięso myjemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Żeberka nacieramy marynatą   Układamy wokół mięsa (i na nim) - cebulę, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 1,5-2 godzin Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C i na dół

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Podgrzybki w zalewie octowej z cebulką 116

takiej, aby przykryła całe grzyby Posolić i obgotować ok. 10 minut Następnie przelewamy zimną wodą, aby nabrały jędrności Cebulę obieramy i kroimy w piórka W drugim garnuszku należy przygotować marynatę z wody, octu, wrzucić pokrojoną cebulę, sól, wsypać pieprz, gorczycę, liście laurowe, cukier, ziele angielskie i zagotować - wyłączyć  Słoiczki i pokrywki  wyparzyć (zalać gorąca wodą, którą następnie(...)należy wylać) Przełożyć do słoiczków grzyby i zalać marynatą, dobrze zamknąć i postawić do góry denkami na 15 minut Smacznego:) Biorę udział w akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kurczak miodowo-cytrynowy 192

piersi się nie usmażą, możemy je trochę utłuc tłuczkiem, ale niewiele! W miseczce rozmieszać miód, sos sojowy, startą skórkę i sok z cytryny, sól i pieprz Obtoczyć filety w marynacie i smażyć na patelni  grillowej lub teflonowej bez dodatku tłuszczu. Marynata jest na tyle mokra, że tłuszcz jest po prostu niepotrzebny Podałam z marchewką i kaszą gryczaną. Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pierś z kurczaka faszerowana pomidorami suszonymi 194

czosnku 1 garść szpinaku (może być mrożony) - ja dałam rukolę, ponieważ nie miałam szpinaku 1 łyżka oliwy z zalewy po suszonych pomidorach 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól Marynata : czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą, dodać łyżkę oliwy z zalewy, sok z cytryny, pieprz - wymieszać Pierś oczyścić z ewentualnych błonek, umyć i osuszyć W środku piersi zrobić(...)jest tarty, to trzeba go najpierw "wsypać" do kieszonki, a następnie włożyć szpinak/rukolę i suszone pomidory. Otartym tymiankiem można dodatkowo natrzeć pierś - ja tak zrobiłam Nafaszerowaną pierś smarujemy marynatą i odstawiamy na 15 minut Nastawiamy piecyk na 190-200 stopni C Pierś owijamy w folię aluminiową, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok 25-30 minut Jeśli chcemy użyć

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Polędwiczki drobiowe z orzechami laskowymi 142

przyprawy do kurczaka sól ziołowa pieprz 2 łyżki bułki tartej  PRZYGOTOWANIE: Polędwiczki myjemy i osuszamy. Do miseczki przelewamy olej, dodajemy przyprawę i sól ziołową do smaku, mieszamy. W marynacie układamy polędwiczki i odstawiamy na 1 godzinę. Orzechy laskowe siekamy drobniej, łączymy je z bułką tartą.  Polędwiczki wyciągamy z marynaty i obtaczamy w panierce z orzechów, wkładamy na rozgrzaną

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki