marynaty - 6066 przepisów (strona:164/405)

Kurczak w pomarańczowo - serowym sosie 200

pieprz, sól, chilli, 2 listki laurowe natka pietruszki ząbek czosnku 1 cebula  120 ml soku pomarańczowego Przygotowanie: W misce wymieszać jogurt, ser, sok, sól, pierz, kolendrę i czosnek. Marynatą zalać pokrojonego kurczaka i odstawić do lodówki na 2 godz.  Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę z listkami laurowymi.  Marynatę z kurczakiem przelać

Gaździnka warzy
Żeberka marynowane 141

szczypta pieprzu szczypta tymianku szczypta oregano Wykonanie: Żeberka umyć i osuszyć. Przekroić na mniejsze kawałki np. tak po 2 kości. W miseczce wymieszać ketchup z przecierem pomidorowym i miodem.Do marynaty dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz resztę przypraw, dokładnie wymieszać. Żeberka przełożyć do naczynia żaroodpornego, dokładnie obtoczyć w marynacie, włożyć na minimum 3 godziny do lodówki. Po tym czasie piec

Krakowskie smaki Ani
Żeberka w miodzie i piwie 171

Miód łączymy z kilkoma łyżkami oleju, dodajemy przyprawę barbecue, słodką paprykę, pieprz i sól do smaku, dolewamy pół szklanki piwa, sos sojowy i dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy pokrojone na porcje żeberka i odstawiamy na czas przygotowania warzyw. Od czasu do czasy mieszamy.     Cebulę, marchew, czosnek i pora kroimy w plasterki i delikatnie solimy(...)patelni z rozgrzanym olejem układamy żeberka i obsmażamy do zrumienienia.    Przekładamy do naczynia żaroodpornego a na patelnię wrzucamy warzywa. Przez kilka minut smażymy, dolewamy pozostałą marynatę i smażymy do zeszklenia warzyw, dolewamy pół szklanki piwa i doprowadzamy do wrzenia.     Warzywa przekładamy na żeberka i przykrywamy naczynie.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Pikantne skrzydełka z miodem 113

skrzydełek 1/3 szklanki oleju 1 łyżka miodu 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/3 łyżeczki soli Sposób przygotowania: 1. Składniki na marynatę wymieszać. 2. Skrzydełka umyć i osuszyć. 3. Przygotowane skrzydełka dokładnie obtoczyć w marynacie. Odstawić na kilka godzin do lodówki. 4. Skrzydełka przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem

A Ty Smakuj Mnie
Sałatka z pieczoną marchewką i batatem, bryndzą i pomidorkami koktajlowymi 197

gram bryndzy (lub sera lazur) 1/2 średniego batata 2 marchewki łyżka syropu z agawy 1 łyżka sambal oelek szczypta cynamonu sól oliwa z oliwek 5-6 pomidorków koktajlowych Robimy marynatę: syrop z agawy, oliwę z oliwek, sambal oelek, cynamon i sól mieszamy. Batata i marchewkę kroimy w kostkę, mieszamy z marynatą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Mango Papaja
Ryba w towarzystwie pospolitego grzyba 132

pieczenie na jednym ogniu. Na talerzu gości marynowana ryba z pieczarkami w sosie beszamelowo cytrynowym, otoczona pięknymi ziemniaczkami w rozmarynie :) PRZEPIS Płat ryby ( u mnie miruna) 10 pieczarek RYBA Marynata: 4 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki przyprawy do ryb, łyżka pieprzu cytrynowego, odrobina soli) Rybę kroimy w kostkę, wszystkie składniki marynaty mieszamy i nacieramy rybę. Trzymamy w lodówce

Mój Smak na Życie
Przyprawy. Co, jak i do czego ! 137

również należą do grupy przypraw korzennych, mają bardzo intensywny i palący smak. Posiada różnorodne zastosowania w kuchni, idealnie nadaje się do deserów, potraw egzotycznych, zup warzywnych, kompotów a także marynat do wieprzowiny i dziczyzny. W postaci zmielonej jest  składnikiem  przyprawy piernikowej.                 Goździki są pomocne przy leczeniu infekcji oraz zapalenia(...)łupieżu oraz trądziku . pielęgnacji cery problemowej i tłustych włosów. Czosnek dodaję praktycznie do wszystkiego, lubię jego aromat, co może niektórym przeszkadzać. Idealnie "podbija" smak wielu potraw, przede wszystkim sosów, marynat, pieczeni, zup i sałatek.                    Jak wiadomo ma właściwości przeciwzapalne , antybakteryjne , antynowotworowe oraz pomaga obniżać zarówno ciśnienie krwi i zły cholesterol

Życie na widelcu
Pieczone żeberka 220

liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki miód 100 ml oliwy 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka zioła prowansalskie papryka czerwona słodka 1 łyżeczka jarzynki 1/2 łyżeczki marynaty staropolskiej Żebro pociąć na paski. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę w kostkę. Do naczynia wlać oliwę i dodać: czosnek, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, miód, sos sojowy,  zioła prowansalskie(...)paprykę czerwoną, jarzynkę. Dokładnie wymierzać i gotową marynatę wylać na mięso. Dokładnie wymieszać. Przykryć miskę o odstawić do lodówki na dobę. Następnego dnia żebra włożyć do rękawa do pieczenia. Można dodać cebulę pokrojoną w ćwiartki. Piec w temp.180st.C ok. 1 1/2 godziny. Smacznego

tojestpyszne.blogspot.com
Orzeźwiająca sałatka z kurczakiem i grejpfrutem. 135

nutką cytrusowego szaleństwa :) Potrzebujemy: *sałata rukola / roszponka * 1 mała czerwona cebula * 1 mandarynka * 1/2 grejpfruta * łuskane ziarna słonecznika * pierś z kurczaka Ponadto potrzebujemy również paru składników do stworzenia marynaty dla mięsa : *2 łyżki sosu sojowego *1 łyżka miodu *1 łyżka oleju * 1 cała papryczka chili Gdy skompletujemy już wszystkie składniki, możemy przejść do  przygotowania naszej sałatki: Papryczkę chili kroimy(...)krążki i również udekorować nimi talerz.     Tak powstałą  sałatkę odstawiamy i przechodzimy do smażenia kurczaka. Robimy to na średnim ogniu, na tłuszczu, który zawarty jest w marynacie. Pamiętajcie by podczas smażenia nie wysuszyć kurczaka - gdy tylko złapie odpowiedni złoty kolor - ściągamy go z patelni na deskę, na której musi odpocząć i przestygnąć. Na  rozgrzanej suchej patelni

Wspólne smaki
Pikantne piersi w złocistej panierce na popcornie 272

Piersi kroimy w długie paski ok 4 cm. W miski wlewamy oliwę z oliwę z oliwek, pół przyprawy do kurczaka, szczyptę oregano, szczyptę soli i drobno posiekany czosnek. Marynata ma być gęsta, więc nie używajmy zbyt dużo oliwy. Kawałki mięsa dokładnie nacieramy marynatą. Wkładamy do lodówki na całą noc.  2. Płatki rozgniatamy za pomocą np. wałka na mniejsze kawałki

Mój Smak na Życie
Marynowany schab 489

spróbowałam domowych wędlin, tak teraz piekę je bardzo często :) Moją dzisiejszą propozycją jest aromatyczny schab. Składniki: - 1 kg schabu - 1 mała główka czosnku marynata: - 1 łyżka miodu - 1/2 szklanki oleju - 1 łyżka papryki słodkiej czerwonej - 1 łyżka czosnku granulowanego - 1 płaska łyżka ziół prowansalskich - 1 płaska łyżeczka mielonego kminku - 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego - 1 łyżka musztardy(...)łyżka delikatu czerwonego do mięs - szczypta papryki ostrej -  szczypta pieprzu białego - szczypta curry - szczypta majeranku Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty łączymy i nacieramy nią schab. Nożem robimy dziurki, wkładamy w nie obrane ząbki czosnku a następnie związujemy sznurkiem. Schab wkładamy do rękawa do pieczenia, odstawiamy na conajmniej 12 godzin do zamarynowania a następnie pieczemy

Zainspirowana w kuchni
Cytrynowo-rozmarynowy kurczak z kaszą bulgur i warzywami 248

otarta z jednej cytryny 3 łyśki soku z cytryny 1 łyżka rozmarynu sól prowansalska 5 łyzek oleju 450 g mieszanki warzyw na patelnię 1 szklanka kaszy bulgur Piątnica Przygotować marynatę. Olej wymieszać z sokiem z cytryny, otartą skórką, rozmarynem oraz odrobiną soli prowansalskiej. Następnie przygotowaną marynatą nasmarować kawałki mięsa. Tak przygotowane mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym i odstawić do lodówki

Monia miesza i gotuje
Tilapia w marynacie musztardowej z placuszkami ziemniaczamymi 194

Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam rybę w nietypowej marynacie przyrządzonej na bazie musztardy. Tym razem użyłam tilapii, która ma wyjątkowo miękkie i delikatne mięso, ale może być ona zastąpiona inną rybą (oczywiście filetem). Do ryby idealnie pasują placuszki ziemniaczane, które są pewną modyfikacją tradycyjnych placków ziemniaczanych, za którymi, powiem szczerze, nie przepadam. Oceńcie sami, które wolicie :) Składniki (na 2 porcje): Ryba(...)sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Filety z tilapii myjemy i delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Musztardę, oliwę, ocet i przyprawy mieszamy w miseczce. Rybę smarujemy z obu stron marynatą i zostawiamy na minimum 2 godziny. W międzyczasie przygotowujemy masę na placuszki. Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach i odciskamy wodę, która się z nich wytworzy. Dodajemy jogurt, posiekaną

Zakręcony Widelec
Pikantne filety z soli 122

mięso jest jędrne i soczyste i przede wszystkim jest wolne od małych ości , które często psują nam radość jedzenia ryb. Filety z soli z tego przepisu dzięki marynacie uzyskuję kilka różnych dających się wyczuć smaków. Składniki: około półkilogramowy filet z Soli ¼ szklanki octu balsamicznego ¼ szklanki soku z cytryny 2 łyżeczki świeżej drobno posiekanej natki z pietruszki 1 mała cebula drobno(...)pieczenia. W małej misce połączyć ocet, sok z cytryny, cebulę i musztardę. Mieszanką polać fileta. Całość przykryć i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Rozgrzać grilla. Wyjąć rybę z marynaty i wyłożyć na ruszt. Dobrym pomysłem będzie tutaj grillowanie fileta w specjalnym koszu do grillowania ryb (GrillPro). Rybę grillować 4-6 minut w dużej temperaturze aż będzie biała. Usunąć

naRuszcie
Mięsa 211

Klopsiki z makaronem porem i pomidorami Pierś w marynacie Kurczak z cukinią i pomidorkami Polędwiczka z zielonym groszkiem Kurczaczki w płatkach kukurydzianych Pulpety z makaronem Roladki drobiowe Pierś z kurczaka grillowana Piersi z suszonymi pomidorami w prosciutto Placki ziemniaczane z gulaszem Pieczeń drobiowa z papryką i makaronem Krokiety z mięsem Piersi z żurawiną i chrzanem Pałki w marynacie z warzywami

Ala piecze i gotuje