wylać na sito aby dobrze odciekł płyn solny w wyparzonych słoikach ciasno układać składniki dodając po 2 ząbki czosnku i po 2-3 kawałki chilli z podanych składników zagotować marynatę i gorącą wlać do słoików mocno zakręcić słoiki i odstawić na godzinę po godzinie pasteryzować w gotującej wodzie stawiając słoiki na zakrętkach przez 15 minut na dno garnka wkładam ściereczkę
W Mojej Kuchni Lubięumytą i bez miąższu na kawałki wsypać 2 łyżki soli, lekko wymieszać i zostawić na kilka godzin, potem wszystko wylać na sito, aby płyn odciekł z podanych składników zagotować marynatę pomidory z dodatkiem papryki, cebuli ciasno upychać w wyparzonych słoikach i zalać je gorącą marynatą dobrze zakręcić słoiki i pasteryzować je w gotującej wodzie postawione na zakrętkach z 15 minut
W Mojej Kuchni Lubiępotrzeba mąka pszenna, 4 łyżki olej rzepakowy, 4 szklanki woda umyte pałki kurczaka osuszyć ręcznikiem papierowym sok z cytryny, maggi, olej, paprykę ostrą, kucharka wymieszać i włożyć do marynaty pałki nacierając marynatą - zostawić na całą noc w lodówce obsypane mąką pałki zrumienić na gorącym oleju w rondlu i do zrumienionych wlać wodę pod przykryciem dusić do miękkości mięsa - jeśli potrzeba
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1,5 kg boczek surowy bez kości, 2 łyżki marynata pikantna Prymat, 2 łyżeczki kucharek, 2 sztuki liście laurowe Prymat, 2 sztuki ziele angielskie Prymatkupiłam świeżą roladę boczkową w siateczce roladę opłukać i dobrze ręcznikiem papierowym osuszyć natrzeć marynatą, kucharkiem i na noc do lodówki roladę włożyć do keksówki i piec w 220C około 40 minut ze 2 razy
W Mojej Kuchni Lubięolej rzepakowy 1/2 szklanki, sok z cytryny 1 łyżka umyte podudzia osuszyć recznikem papierowym przyprawę do kurczaka w misce wymieszać z olejem, sokiem z cytryny i dobrze wymieszać do marynaty włożyć podudzia i mocno je ponacierać marynatą przykrytą folią miske schować na całą noc do lodówki podudzia przełożyć do garnka, przykryc pokrywką i w piekarniku nagrzanym do 220C piec około
W Mojej Kuchni Lubiępapryka Prymat 1 łyżeczka, miód pszczeli 1 łyżka, kucharek 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, jabłka 4 sztuki, przyprawa w płynie - do smaku przygotować marynatę: olej, pieprz, papryka, majeranek, miód, kucharek, sok z cytryny dobrze wymieszać udka kacze opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym natrzeć je marynatą i do lodówki na 2-3 godziny na gorącym
W Mojej Kuchni Lubięwymieszać z olejem kminek, paprykę ostrą, pieprz ziołowy, bazylię, kucharek, czosnek granulowany i natrzeć umyte i osuszone nieduże dwie golonki - schować do lodówki na całą dobę, ze 3x obracać marynatę z przyprawami wlać do rondla i do gorącej włożyć golonki zrumienić golonki z każdej strony na rumiano dolać szklankę wody i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, około 1 godziny(...)jakiś czas je obracać w rondlu golonki w tej marynacie są kruche i smaczne..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: MARYNATA: karkówka 60 dag, przyprawa w płynie 4 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki, cebula 1 duża, mąka pszenna 4 łyżkiPLACKI Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW:ziemniaki młode 1 kg, jajka 2 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, mąka pszenna 3/4 szklanki, bułka tarta 1/2 szklanki, olej do smażenia(...)potrzeba DODATKI:koncentrat pomidorowy Pudliszki 2 łyżki, woda 3/4 szklanki, śmietana 12% - ile potrzeba karkówkę i cebulę pokroić w kostkę, przyprawy do marynaty wymieszać i dobrze wygnieść w nich karkówkę, do lodówki schować na kilka godzin karkówkę obsypać mąką i na gorącym oleju zrumienić, można dodać jeszcze papryki ostrej następnie dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki, wlać wodę i zamieszać, dusić
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: MARYNATA DO RYBY:przyprawa do ryb 2 łyżki, sok z cytryny 2 łyżki, pieprz biały 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki DODATKI:flądra 4 średnie, mąka pszenna 6 łyżek, sól - do smaku, koncentrat pomidorowy Pudliszki 3 łyżeczki, cebula 4 sztuki, cukier 2 łyżeczki, woda 2 szklanki, koperek siekany 1/2 pęczka użyłam od rybaków świeże flądry-tuszki(...)średniej wielkości, dużych nie kupuję gdyż mięso bywa gorzkawe z fląder odcinam nożyczkami płetwy, ogon i dobrze je płuczę, na ręczniku papierowym osuszam z podanych składników marynaty wszystko dobrze wymieszać i natrzeć flądry - schować do lodówki na 2-3 godziny, po wyjęciu przed smażeniem obsypać je mąką na mocno gorącym oleju smażyć flądry na rumiano z każdej strony, ja smażę
W Mojej Kuchni LubięMarynata: 3 szklanki wody 2 szklanki octu 10% ¾ szklanki cukru 1 listek laurowy- kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego Cebula pocięta w talarki Kilka ziarenek goździków Wykonanie: Grzyby obgotować (ok. 30 minut ) ,odcedzić. Cebulkę pociętą w talarki lekko obgotować w osolonej wodzie- odcedzić. Zagotować wodę z cukrem i przyprawami , na końcu dodać ocet. Grzyby ułożyć w słoikach(...)wierz położyć po 1-2 talarki cebuli, zalewać gorącą marynatą i pasteryzować kilka minut
Anioły w kuchnirondla wino i zredukuj płyn o 90%. Upieczony rostbef krój w plastry, posól i polej winną esencją. Przepis drugi. Składniki: 2 kg rostbefu Olej do smażenia Mąka do oprószenia Marynata: 1/2 szklanki oliwy 4 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu Worcester 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka utłuczonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka cukru 3 gałązki(...)rozmarynu 3 gałązki tymianku Wykonanie: Składniki marynaty wymieszać i zanurzyć w niej oczyszczone mięso. Po dwóch lub więcej godzinach marynowania wyjąć i lekko oprószyć mąką. Obsmażyć na oleju z każdej strony na rumiano. Ułożyć na kratce do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piec krótko, ok. 30 minut. Wyjąć i odstawić, by soki wewnątrz pieczeni rozeszły
Kulinarny karnet Christopherałyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżka tłuszczu do obsmażenia udek 150 ml wina czerwonego Udka natrzeć solą i marynatą przygotowaną z oliwy, miodu, cytryny i zmiażdżonego czosnku. Pozostawić na parę godzin ,a najlepiej na noc. Następnie na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć udka ,przełożyć do naczynia żaroodpornego ,polać winem ,przykryć(...)dusić w piekarniku 1-1,15 h. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego dodać 1 łyżkę marynaty w stylu chińskim i przesmażyć z obu stron plastry persymony , które na końcu posypać pieprzem kajeńskim. Udka serwować ze smażoną persymoną i chińskim sosem śliwkowym
Kulinarny karnet Christopherawesela, 7. małe tymbaliki np. z kurczaka w galarecie, 8. obowiązkowo śledź, jest bardzo lubiany, nie musi być go dużo. Można podać na małych półmiseczkach np. duet śledziowy, 9. marynaty, czyli ogóreczki konserwowe, papryki, cebulki, małe kolby kukurydzy, pieczarki konserwowane, grzybki 10. sosy – np. tatarski, czosnkowy, chrzanowy 11. pieczywo i masło Jest to zestaw w zupełności wystarczający. Nikt nie będzie(...)każdego asortymentu na 1 osobę. Ta ilość w zupełności wystarczy, daje to ok. 30 dag na osobę, do tego pozostałe ryby, tymbaliki , marynaty i śledzie. Co powinno się znaleźć na stole wiejskim - kiełbasy swojskie, balerony, salcesony, kaszanka, pasztety, boczek pieczony, pieczenie, jakieś pierogi i oczywiście domowy smalec, ogórki kiszone, chrzan, musztarda i pieczywo wiejskie. Godzina
Kulinarny karnet Christopherapapryki 3 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru brązowego 2 łyżki balsamico białego 2 łyżki ketchupu Wykonanie. Rybę pokroić w kostkę o boku 2-2,5cm.Podobnie pokroić paprykę. Marynata. Połączyć sos sojowy ,balsamico, cukier, sok ananasowy i ketchup. Dobrze wymieszać i marynować kostki ryby przynajmniej przez 3h. Na patyczki nabijać naprzemiennie ananasy, paprykę i rybę. Grillować na lekko natłuszczonej patelni(...)grillowej 2-3 min z każdej strony, smarując często marynatą, aż ryba się upiecze. Smacznego. Zapiekane plastry ziemniaków. Składniki: 2 ziemniaki 2 łyżki majonez 2 łyżki ketchup 1 cebula 5 dag ser mozzarella zioła prowansalskie cząber sól olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, przestudzić, obrać ze skórki, pokroić w plastry. Każdy plaster przesmażyć
Kulinarny karnet Christophera