wymieszać z olejem kminek, paprykę ostrą, pieprz ziołowy, bazylię, kucharek, czosnek granulowany i natrzeć umyte i osuszone nieduże dwie golonki - schować do lodówki na całą dobę, ze 3x obracać marynatę z przyprawami wlać do rondla i do gorącej włożyć golonki zrumienić golonki z każdej strony na rumiano dolać szklankę wody i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, około 1 godziny(...)jakiś czas je obracać w rondlu golonki w tej marynacie są kruche i smaczne..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: MARYNATA: karkówka 60 dag, przyprawa w płynie 4 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki, cebula 1 duża, mąka pszenna 4 łyżkiPLACKI Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW:ziemniaki młode 1 kg, jajka 2 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, mąka pszenna 3/4 szklanki, bułka tarta 1/2 szklanki, olej do smażenia(...)potrzeba DODATKI:koncentrat pomidorowy Pudliszki 2 łyżki, woda 3/4 szklanki, śmietana 12% - ile potrzeba karkówkę i cebulę pokroić w kostkę, przyprawy do marynaty wymieszać i dobrze wygnieść w nich karkówkę, do lodówki schować na kilka godzin karkówkę obsypać mąką i na gorącym oleju zrumienić, można dodać jeszcze papryki ostrej następnie dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki, wlać wodę i zamieszać, dusić
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: MARYNATA DO RYBY:przyprawa do ryb 2 łyżki, sok z cytryny 2 łyżki, pieprz biały 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki DODATKI:flądra 4 średnie, mąka pszenna 6 łyżek, sól - do smaku, koncentrat pomidorowy Pudliszki 3 łyżeczki, cebula 4 sztuki, cukier 2 łyżeczki, woda 2 szklanki, koperek siekany 1/2 pęczka użyłam od rybaków świeże flądry-tuszki(...)średniej wielkości, dużych nie kupuję gdyż mięso bywa gorzkawe z fląder odcinam nożyczkami płetwy, ogon i dobrze je płuczę, na ręczniku papierowym osuszam z podanych składników marynaty wszystko dobrze wymieszać i natrzeć flądry - schować do lodówki na 2-3 godziny, po wyjęciu przed smażeniem obsypać je mąką na mocno gorącym oleju smażyć flądry na rumiano z każdej strony, ja smażę
W Mojej Kuchni LubięMarynata: 3 szklanki wody 2 szklanki octu 10% ¾ szklanki cukru 1 listek laurowy- kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego Cebula pocięta w talarki Kilka ziarenek goździków Wykonanie: Grzyby obgotować (ok. 30 minut ) ,odcedzić. Cebulkę pociętą w talarki lekko obgotować w osolonej wodzie- odcedzić. Zagotować wodę z cukrem i przyprawami , na końcu dodać ocet. Grzyby ułożyć w słoikach(...)wierz położyć po 1-2 talarki cebuli, zalewać gorącą marynatą i pasteryzować kilka minut
Anioły w kuchnirondla wino i zredukuj płyn o 90%. Upieczony rostbef krój w plastry, posól i polej winną esencją. Przepis drugi. Składniki: 2 kg rostbefu Olej do smażenia Mąka do oprószenia Marynata: 1/2 szklanki oliwy 4 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu Worcester 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka utłuczonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka cukru 3 gałązki(...)rozmarynu 3 gałązki tymianku Wykonanie: Składniki marynaty wymieszać i zanurzyć w niej oczyszczone mięso. Po dwóch lub więcej godzinach marynowania wyjąć i lekko oprószyć mąką. Obsmażyć na oleju z każdej strony na rumiano. Ułożyć na kratce do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piec krótko, ok. 30 minut. Wyjąć i odstawić, by soki wewnątrz pieczeni rozeszły
Kulinarny karnet Christopherałyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżka tłuszczu do obsmażenia udek 150 ml wina czerwonego Udka natrzeć solą i marynatą przygotowaną z oliwy, miodu, cytryny i zmiażdżonego czosnku. Pozostawić na parę godzin ,a najlepiej na noc. Następnie na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć udka ,przełożyć do naczynia żaroodpornego ,polać winem ,przykryć(...)dusić w piekarniku 1-1,15 h. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego dodać 1 łyżkę marynaty w stylu chińskim i przesmażyć z obu stron plastry persymony , które na końcu posypać pieprzem kajeńskim. Udka serwować ze smażoną persymoną i chińskim sosem śliwkowym
Kulinarny karnet Christopherawesela, 7. małe tymbaliki np. z kurczaka w galarecie, 8. obowiązkowo śledź, jest bardzo lubiany, nie musi być go dużo. Można podać na małych półmiseczkach np. duet śledziowy, 9. marynaty, czyli ogóreczki konserwowe, papryki, cebulki, małe kolby kukurydzy, pieczarki konserwowane, grzybki 10. sosy – np. tatarski, czosnkowy, chrzanowy 11. pieczywo i masło Jest to zestaw w zupełności wystarczający. Nikt nie będzie(...)każdego asortymentu na 1 osobę. Ta ilość w zupełności wystarczy, daje to ok. 30 dag na osobę, do tego pozostałe ryby, tymbaliki , marynaty i śledzie. Co powinno się znaleźć na stole wiejskim - kiełbasy swojskie, balerony, salcesony, kaszanka, pasztety, boczek pieczony, pieczenie, jakieś pierogi i oczywiście domowy smalec, ogórki kiszone, chrzan, musztarda i pieczywo wiejskie. Godzina
Kulinarny karnet Christopherapapryki 3 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru brązowego 2 łyżki balsamico białego 2 łyżki ketchupu Wykonanie. Rybę pokroić w kostkę o boku 2-2,5cm.Podobnie pokroić paprykę. Marynata. Połączyć sos sojowy ,balsamico, cukier, sok ananasowy i ketchup. Dobrze wymieszać i marynować kostki ryby przynajmniej przez 3h. Na patyczki nabijać naprzemiennie ananasy, paprykę i rybę. Grillować na lekko natłuszczonej patelni(...)grillowej 2-3 min z każdej strony, smarując często marynatą, aż ryba się upiecze. Smacznego. Zapiekane plastry ziemniaków. Składniki: 2 ziemniaki 2 łyżki majonez 2 łyżki ketchup 1 cebula 5 dag ser mozzarella zioła prowansalskie cząber sól olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, przestudzić, obrać ze skórki, pokroić w plastry. Każdy plaster przesmażyć
Kulinarny karnet ChristopheraMarinated shrimp with black lentils. Składniki. 7 dużych krewetek 150g soczewicy czarnej 1 łyżeczka przyprawy Kucharek Marynata. 125ml oliwy z oliwek 80ml soku z cytryny 2 łyżki musztardy ziarnistej 2 łyżki miodu 2 łyżki koperku Sos jogurtowo koperkowy 150g jogurtu gęstego 2 łyżki koperku posiekanego 1/2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka kaparów konserwowych 1 ząbek czosnku zmiażdżony Wykonanie. Obrać(...)krewetki zostawiając ogonki i jeżeli chcemy głowy. Delikatnie naciąć grzbiet i usunąć czarną żyłkę zaczynając od głowy. Składniki marynaty wymieszać i polać nią krewetki. Marynować 1 h, przewracając od czasu do czasu. Soczewicę zalać zimną wodą ,dodać przyprawę Kucharek i gotować, aż będzie miękka (15 min), dolewając w trakcie gorącej wody. Zamarynowane krewetki smażyć na rozgrzanym grillu, lub patelni
Kulinarny karnet Christopheranacięcia ,włożyć do jogurtu z przyprawami, wymieszać i odstawić do lodówki na 2 h. Pastę z tamaryndowca zalać wodą ,po 15 minutach przecedzić. Dodać do udek w marynacie i znowu odstawić na 2 h do lodówki. Udka wyjąc z marynaty, ułożyć w naoliwionym naczyniu żaroodpornym, skropić olejem i piec w 180 stop. około 35 minut. Udka ułożyć na sałacie ,posypać
Kulinarny karnet Christopherałyżeczki przyprawy Kucharek 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 batat 1 mango duże 1 białko sól morska pieprz kajeński Wykonanie. Udka z kurczaka, wytrybować, pokroić na kawałki. Zrobić marynatę z curry, przyprawy do dań Kucharek, posiekanego czosnku i oleju. Do marynaty włożyć kawałki kurczaka, wymieszać, odstawić do lodówki na 0,5 godziny. Mango (duże, gotowe do jedzenia ) pokroić
Kulinarny karnet Christopheraplasterki. Pokrojone ogony ułożyć w szklanym naczyniu, dodać pokrojone warzywa i ząbki czosnku. Zalać butelką czerwonego wina. Ogony powinny być zakryte. Odstawić na 24 godziny. Ogony wyjąć z marynaty, osuszyć, posypać vegetą, pieprzem, oprószyć mąką i obsmażyć z każdej strony. Przełożyć do brytfanny. Marynatę przecedzić. Warzywa przesmażyć na oleju pozostałym po obsmażanych ogonach i rozsypać na ogony. Całość
Kulinarny karnet Christopherailości składników użyte do obliczenia wartości kalorycznej. Porcja ze zdjęcia to 457kcal w tym 44,5g białka, 8,8g tłuszczu, 45,8g węglowodanów i 11,9g błonnika. SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO MIĘSA: 1 łyżeczka oleju z pestek winogron 2 łyżki soku z cytryny świeża, posiekana bazylia świeże, posiekane oregano estragon tymianek papryka słodka czosnek granulowany imbir pieprz sól kurkuma(...)POZOSTAŁE SKŁADNIKI: 140g piersi z kurczaka 40g kaszy jaglanej 120g pomidora 80g czerwonej fasoli konserwowej 40g kukurydzy konserwowej PRZYGOTOWANIE: Z podanych składników przygotowujemy marynatę, do której wkładamy mięso, dokładnie je nacieramy, następnie odstawiamy do lodówki na minimum godzinę Gotujemy kaszę jaglaną Na rozgrzaną patelnię grillową kładziemy mięso oraz pokrojone w grube plastry i doprawione według uznania pomidory Filet grillujemy
peanutbuttermonstersama przygotuje znikają bardzo szybko:). Są aromatyczne, soczyste, smaczne i WIEM CO JEM!. Zachęcam, bo nie jest to trudne i nie zajmuje wiele czasu. Składniki do domowej szynki kanapkowej: marynata na 1 kg szynki, jeśli kupicie większy kawał mięsa, to marynatę też trzeba liczyć podwójnie garść suszonych pomidorów, ja polecam sklep http://www.owocowyraj.eu/ 2-3 łyżeczki majeranku gruba sól
Apetyczna babeczka