Karkówka czosnkowo-szczypiorowa Pyszna z grilla Składniki 1 kg karkówki marynata: 1/2 główki czosnku pęk szczypioru po pół łyżeczki oregano i bazylii sól, pieprz przyprawa do grilla (opcjonalnie) sok z 1/2 … Czytaj dalej Karkówka czosnkowo-szczypiorowa
czarrna od kuchniwkładamy do lodówki na 2 godziny. Przekładamy mięso do woreczka do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180st przez około godzinę. Na 15 minut przed końcem rozrywamy woreczek i rumienimy skórkę. Marynata wystarcza na całego kurczaka lub 4-5 udek
Gotowanie moimi oczamikurczaka, 2-4 szt olej rzepakowy, 100ml cynamon, 1 łyżeczka papryka słodka, 1 łyżeczka sól, 1/2 łyżeczki pieprz, 1/2 łyżeczki coca-cola, 100ml Przygotowanie W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki, całość mieszamy z zalewą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Smażymy bez tłuszczu na teflonowej lub grillowej patelni po 5 minut
Gotowanie moimi oczamiUwielbiamy grillowanie z Jack Daniels. Sosy i marynaty z tym składnikiem pozwalają na uzyskanie fantastycznego smaku. Dziś zapraszamy do przygotowania dwóch fantastycznych sosów do dań z grilla w których wyczuwalny jest słodki dymny smak. Wypróbujcie oba i wybierzcie sos dla siebie. Sos barbecue z Jack Daniels #1 Składniki: ¼ szklanki cukru pudru 1 ½ łyżeczki melasy ½ szklanki Whiskey Jack Daniels 1 łyżka
naRuszcieusmaży. Czy mięso jest gotowe najlepiej jest sprawdzić wbijając w nie widelec-jeśli wejdzie bez problemu nasza kolacja jest gotowa! Smacznego! Ps dzięki Monika za przepis na tą pyszną marynatę! I Oskarowi dziękuję za pożyczenie patelni do grillowania
sierotka maRysia w kuchnikminku łyżka oleju płatki chili Do dzieła!!! Kurczaka kroimy w plastry z długości a nie szerokości. Mieszamy ze sobą paprykę wędzoną, pieprz cayenne, zgnieciony czosnek, kminek i olej. Powstałą marynatą nacieramy kurczaka i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Kurczaka dusimy na patelni podlewając, co jakiś czas, delikatnie wodą. Jajka przekrawamy na pół, wyjmujemy żółtka. Mieszamy ser, żółtka, posiekany szczypiorek
sierotka maRysia w kuchniPieprz zielony w ziarnach a 120g - Otrzymywany z niedojrzałych, zielonych owoców. Jest łagodny, lekko słodkawy, i ma odświeżający a jednocześnie wyrazisty smak. Do potraw z pomidorów, do pasztetów, sałatek, marynat i sosów. 5 szt. Słoik szklany a 280 ml - Słoik szklany zakręcany (niski 61mm) - zamykany wieczkiem (zwanym także zakrętką, zakrywką, pokrywką) "twist
Różowa kuchniaDziś pierwszy dzień jesieni ... :) Jesień kojarzy mi się z przetworami i marynatami, którymi można się rozkoszować w zimowe dni. Dzisiaj chciałabym wam zaproponować cukinię w zalewie curry. Delikatnie słodka, delikatnie kwaśna - dosyć wyrazista! W tym w ramach małego kuchennego eksperymentu postanowiłam także zalać tą zalewą ogórki i muszę przyznać że smak nie rozczarowuje :) Także polecam ją zarówno
Taste Therapyczerwona cebula 2 kubki maślanki 2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz 8-10 ziemniaków 1 camembert 0,5 kubka tartego Parmigianino Reggino 2 plasterki emmentalera Przygotowanie: przygotowujemy marynatę do schabu- czosnek i cebulę kroimy w kosteczki, mieszamy z maślanką i sosem, doprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem, zalewamy kotlety odstawiamy do lodówki na całą noc ziemniaki obieramy, gotujemy
Luźna Kuchniawóch stron ją bijemy (ja robię to w woreczku foliowym). Cukinię myjemy i kroimy w niegrube plastry razem ze skórką. Mięso oraz cukinię dokła dnie obtaczamy w marynacie. Pozostawiamy w misce, przykrywając ją i wstawiając do lo d ówki na 2-3 go dziny (najlepiej zamarynować mięso rano, a wrzucić na grilla dopiero wieczorem). Mięso wykła damy na grilla
ChilliJemyGrillowaniem u nas zajmuje się Pan Mąż. Wychodzi mu to całkiem nieźle i nie chodzi tu tylko o rozpalenie grilla, ale o przygotowanie mięsa. Tworzy różne marynaty, które sprawiają, że mięso na prawdę
Szybko Tanio Smacznieważne jest, aby ryba do ceviche była naprawdę bardzo świeża i ze sprawdzonego źródła – jak do sushi. Do ryby podanej w ten sposób często jako aperitif serwowany jest kieliszek marynaty w której się moczyła, nazywany ‘leche de tigre’ – tygrysim mlekiem. Podobnie, jak sok z ogórków kiszonych w Polsce, tak w Peru tygrysie mleko uważane jest za świetne lekarstwo na kaca
Karo in the Kitchenprzepis Ta sałatka , to jeden z naszych rodzinnych faworytów jeśli chodzi o zimowe przetwory . Dlaczego napisałam ,że przepis jest oryginalny , bo kiedyś w mojej miejscowości była mała , fabryka produkująca marynaty i musztardę , a przepis pochodzi właśnie stamtąd-z czasów kiedy jeszcze nie używano konserwantów,a słoik ogórków zawierał 100 % ogórków , a nie aromat ogórkowy identyczny z naturalnym i 10 % wsadu
Ogrodnik w podróżySezon grillowy w pełni, większość czasu spędzamy na świeżym powietrzu - stąd też moja propozycja na skrzydełka z grilla w marynacie z chili, posypane świeżym oregano. Jeżeli akurat nie mamy dostępu do grilla można je także zrobić na patelni grillowej. Dla 4-5 osób potrzebujemy: 1 kg skrzydełek z kurczaka 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżkę: papryki słodkiej, chili
Kolejny blog o gotowaniu