codziennego obiadu. Dietetyczna forma wieprzowiny w zestawieniu konfiturą pomarańczowo-jabłkową (do przygotowania w 20 minut) oraz sezonowymi warzywami.Czas przygotowania:50 minutPorcje: 4 Składniki:polędwiczka wieprzowa ok. 400g,Marynata:sok i skórka otarta z jednej pomarańczy,4 łyżki konfitury pomarańczowo-jabłkowej (przepis poniżej lub konfitura pomarańczowa ze sklepu),2 łyżki octu jabłkowego (najlepiej domowego),4 łyżki cydru lubelskiego,½ łyżeczki(...)Grillowana cukinia, grillowane jabłko, mix sałat i świeży tymianek. Warzywa skropić oliwą, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku.Przygotowanie:Polędwiczkę położyć na foli aluminiowej, w rondlu zagotować składniki marynaty, polać polędwiczkę, szczelnie zawinąć folię, piec na ruszcie 20-25 minut, co jakiś czas obracając. Uważać, żeby soki nie wyciekły z folii. Wyjąć polędwiczkę z foli, grillować na złoty kolor
SzczyptaSmaQŚledzie moi domownicy uwielbiają, większość gości również. Zamiast tradycyjnej sałatki śledziowej z majonezem proponuję podać na świątecznym stole kawałki ryby w towarzystwie marynat i fety rozłożone na półmisku, polane sosem vinegrette. Składniki: mały słoik marynowanych buraczków-kulek kilka korniszonów kostka twardej fety słoik marynowanych szalotek kilka marynowanych płatów śledziowych garść rukoli, roszponki lub innej sałaty sos vinegrette Buraczki(...)korniszony pokroić w plastry, fetę w grubą kostkę, śledzie na kawałki (prostokąty). Szalotki odcedzić z marynaty. Sałatę opłukać i osuszyć. Na dużym talerzu lub półmisku rozłożyć sałatę, a zaczynając od zewnętrznego brzegu układać:buraczki, fetę, śledzie, korniszony i szalotki. Całość polać sosem
Czerwień i błękitsuszonego tymianku,2 łyżeczek cukru,oliwy,soli,czarnego świeżo mielonego pieprzu.Przygotowanie perliczki zacząłem wcześnie rano od zamarynowania mięsa, które powinno przesiąknąć tymiankowo - czosnkowym aromatem, a w tym celu natarte marynatą musi spędzić co najmniej dwie godziny w lodówce. Zaznaczę, iż dzisiejszy obiad przeznaczony był na większą ilość osób, stąd też na niektórych zdjęciach widać dwie perliczki, jednak przygotowałem je dokładnie(...)opisany tu sposób, podwajając jedynie ilość składników. Marynata do perliczki składała się z 2 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, 2 łyżek stołowych suszonego tymianku, 3 łyżek oliwy i niewielkiej ilości czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Składniki te dokładnie ze sobą wymieszałem i dokładnie natarłem nimi perliczkę - zarówno jej skórę jak i wnętrze. Następnie odstawiłem ją do lodówki na 2 godziny.Po
Wyprawy kulinarnemlekaok. 1/2 szklanki mąki pszennejok. 3/4 szklanki bułki tartejjajko + ok. 3 łyżki mlekaNuggetsy - Sposób przygotowania:Mięso pokroić w nieregularną dużą kostkę. Dodać wszystkie składniki składające się na marynatę i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.Jajko wymieszać z 3 łyżkami mleka. Kolejno zanurzać kawałki kurczaka najpierw w mące, później w jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej
Słodka StronaJeżeli macie ochotę na mięso, po zapraszam na polędwiczki wieprzowe w przepysznej śliwkowej marynacie. Zawsze jest to jakiś substytut na słodycze, których nie jem aż do Wigilii. Wyszły genialnie :-)Składniki:1 polędwiczka ok. 400 g 3 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki oliwy 1 duży ząbek czosnku garść świeżej kolendry sól, pieprz Sposób przyrządzenia(...)misce dokładnie wymieszać powidła, czosnek, oliwę, sól, pieprz, posiekaną kolendrę. Polędwiczkę pokroić wzdłuż na grube paski. Następnie dokładnie natrzeć marynatą z powideł. Zostawić na całą noc w lodówce lub na kilka godzin. Po tym czasie obsmażyć na suchej patelni z obu stron. Zmniejszyć ogień, podlać pół szklanki wody. Dusić 20 min pod przykryciem. Podawać z ziemniakami z wody
pieprzny smaczekłyżeczki kardamonu2 ostre papryczki drobno posiekane1 łyżka miodu4 łyżki mleka kokosowegosólPrzygotowanie:Pierś z kurczaka dokładnie oczyścić i pokroić w średniej wielkości kostkę. Wrzucić do miski razem ze wszystkimi składnikami marynaty. Dokładnie wymieszać rękoma. Odstawić na minimum 3h, a najlepiej na całą noc w lodówce. Przed smażeniem należy jednak pamiętać by kurczak był w temperaturze pokojowej.Na dużej patelni rozgrzać olej kokosowy
Food Squaredwie.Składniki:-jedna lub dwie nieduże szyneczki-pół szklanki oleju-kilka ząbków czosnku-sól-przyprawa barbecue lub do mięs-słodka papryka mielona Szynkę nacieramy niewielką ilością soli.Przygotowujemy marynatę z oleju, przypraw i czosnku, pokrojonego w drobną kostkę.Przyprawy dodajemy ok. pół łyżeczki a papryki jedynie na czubek łyżeczki, do nadania koloru. Szynkę układamy w naczyniu żaroodpornym(...)wlewamy marynatę, obtaczamy w niej mięso, przykrywamy naczynie i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.Szynkę warto kilka razy obrócić. Po tym czasie naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Cna 60 minut.Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy 30 minut.Zdejmujemy pokrywę i pieczemy kolejne 30 minut
Maminek kulinarnyoliwekPuree z selera i ziemniaków750 g ziemniaków750 g selera (korzeń)100 g masła1 i 1/2 łyżki chrzanu1 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18%sólpieprz białyPrzygotowanie:Zaczynamy od przygotowania marynaty do kurczaka. Do miski wlewamy rum, dodajemy 3-4 łyżki miodu, skórkę z 1 limonki i sok z 1/2 limonki. Mieszamy. Do marynaty wkładamy podudzia kurczaka, 3 ząbki czosnku pokrojone
Smakowity Blog Kulinarnysmażymy na nim przez 15 sekund czosnek przeciśnięty przez praskę. Odstawiamy z ognia, dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Rondelek stawiamy ponownie na ogniu, dodajemy resztę składników marynaty: miód, sos pomidorowy, tabasco, paprykę w proszku i pieprz cayenne. Mieszamy i podgrzewamy przez chwilę, aż powstanie gęsta pasta. Studzimy. Skrzydełka obtaczamy w marynacie. Piekarnik nagrzewamy
Smakowity Blog KulinarnyButter Chicken...Aromatyczny, soczysty filet z kurczaka.Aksamitny, maślano-pomidorowy sos.Całość aromatycznie przyprawiona.Podany ze smażonym ryżem po indyjsku.Zapraszam!Składniki:Mięso i marynata:500 g filetu z kurczaka;2 ząbki czosnku;2 cm korzeń imbiru;1/2 łyżeczki soli;1/2 łyżeczki chili w proszku;1 1/2 łyżeczki soku z cytryny;75 ml jogurtu naturalnego;1/2 łyżeczki garam masala;1/2 łyżeczki kurkumy;Łyżeczka(...)kolendry;Łyżeczka garam masala;Łyżeczka kurkumy;Łyżeczka chili w proszku;200 g koncentratu pomidorowego;Łyżka soku z cytryny;40 g masła;150 ml jogurtu naturalnego.Sposób wykonania:Mięso i marynata:Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w 3 - 4 cm kawałki.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Imbir obrać, drobno posiekać.Do miski włożyć pokrojonego kurczaka, dodać
Gospodyni Miejskapieprz.Ciasto naleśnikowe:½ szklanki mąki pszennej,½ szklanki mąki z pełnego przemiału,½ szklanki piwa,1 jajko,2 łyżki oliwy,Pieprz,Gałka muszkatołowa,wodaPrzygotowanie: Cukinie pociąć w słupki, włożyć do marynaty, odstawić do lodówki na 15 minut. Wymieszać wszystkie składniki ciasta, usmażyć naleśniki. Na naleśnikach rozłożyć fileciki anchois, ciasno zwinąć, pociąć na małe krążki. Serek
SzczyptaSmaQpieprzem. Odstawiamy na 5-10 min. W tym czasie przygotowujemy z łyżki oleju, wyciśniętego przez praskę czosnku, przyprawy do kurczaka, soli i pieprzu szybką marynatę dla naszego mięska. Odstawiamy na bok i faszerujemy obydwie piersi naszym kolorowym farszem! Zamykamy je, ściskamy i obwiązujemy nicią, aby nam się nie wysypywał farsz. Następnie dokładnie "malujemy" nasze roladki marynatą
Kuchnia moimi oczamiszynki i zrolować. Posmarować jajkiem i posypać papryką. Piec w temp.190 stopni 15 minut.Przekąska selerowo -gruszkowaSkładniki.4 kawałki selera naciowego1 gruszkaMarynata.2 łyżki octu ryżowego4 łyżki oleju sezamowegorozmaryn, melisasólpieprzWykonanieSkładniki marynaty wymieszać.10 cm kawałki selera naciowego, jeżeli są grube, to przekroić wzdłuż, oraz ćwiartki gruszek marynować 1 h. Wyjąć i grillować na lekko natłuszczonej patelni grillowej.Na każdym kawałku selera ułożyć
Kulinarny karnet Christophera