marynaty - 6066 przepisów (strona:123/405)

Schab pieczony w ziołach 112

Schab pieczony w ziołach to żadna filozofia. Nasze ulubione zioła,marynata domowej roboty i wędlinka do chleba lub obiadu...gotowa! I wiemy co jemy. Potrzeba tylko dobrej jakości schabu bez kości ,zioła i ...gotowe! Składniki schab bez kości ile nam potrzeba sól i pieprz do smaku oliwa oliwek tymianek,zioła prowansalskie, kolendra,mielony kminek itd ucieramy w moździerzu trochę słodkiej(...)ostrej musztardy Schab myjemy ,osuszamy ręcznikiem. Musztardę oraz oliwę z oliwek mieszamy. Dodajemy zioła i nacieramy mięso. Pieprzymy, solimy do smaku. Zamykamy z całą marynatą w naczyniu i chowamy na noc do lodówki. Na drugi dzień przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego z pokrywą i pieczemy w 220 stopniach około godziny. Możemy dłużej, zależy od wielkości kawałka. Pyszne mięso zarówno

Z Kuchni Do Kuchni
KARKÓWKA DŁUGO PIECZONA W SŁODKO-WINNEJ MARYNACIE 167

osuszcie. Natrzyjcie dobrze solą i świeżo zmielonym pieprzem. Cebule obierzcie i pokrójcie na plastry, czosnek lekko rozgniećcie. Z ketchupu, octu, oleju i reszty przypraw oraz ziół (bez wody) sporządźcie marynatę, dołóżcie do niej cebulę i czosnek. Mięso włóżcie do przygotowanego sosu, dokładnie go w nim obtoczcie i włóżcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Piekarnik nagrzejcie(...)Mięso wraz z marynatą umieśćcie w brytfance, dolejcie trochę wody i włóżcie do piekarnika. Pieczcie około 3-4 godzin, co kilkanaście minut polewając mięso powstałym w brytfance sosem, jeśli trzeba dolewajcie także wody

OliveandThyme
SAŁATKA Z KURCZAKIEM I SEREM FETA 2701

oliwa z oliwek 1 łyżka soku z cytryny   Sposób przygotowania: Filety myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Z 1 łyżki oliwy, curry, soli, pieprzu ziołowego i papryki słodkiej robimy marynatę.  Mięso mieszamy z marynatą i odstawimy na min. 30 minut. Następnie mięso smażymy na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory. Wszystko razem mieszamy

Prosto i Smacznie z Anetą
Bulgogi. Koreańska potrawka z wołowiny. 137

cola jest amerykańska? No cóż, jej zastosowanie do zmiękczania wołowiny i spajania smaku potrawy odkryli już starożytni Koreańczycy ;) Hm..., ale współcześni naprawdę tak robią. Potraktowanie składników potrawy taką specyficzną marynatą daje rzeczywiście świetny efekt, a całość dania przygotowuje się wyjątkowo prosto i bezstresowo. Tak lubię ;) Należy jednak pamiętać o bardzo cienkim pokrojeniu mięsa, niemal poszarpaniu na włókna - to podstawa. Składniki(...)razem z wołowiną. Dodać colę, sos sojowy oraz olej sezamowy i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na dwie godziny. Mięso z warzywami przenieść na dużą patelnię razem z całą marynatą i dusić na średnim ogniu do niemal całkowitego zredukowania płynu. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać drobno posiekany czosnek oraz ocet ryżowy i ewentualnie sól dla zrównoważenia smaku. Podawać

zadanie-gotowanie
Schab w miodowej marynacie. 135

schabu bez kości 1 łyżka miodu 1 łyżeczka papryki wędzonej mielonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej duża szczypta soli 5 łyżek oliwy 1/2 łyżeczki soku z cytryny Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy (miód miałam zwykły - nie płynny). Schab płuczemy i dokładnie nacieramy marynatą z każdej strony. Odstawiamy do lodówki na 3-4 godz. Jeśli jest taka możliwość można

Moje-pitraszenie
Żeberka w piwnej marynacie 120

mięsistych żeberek Marynata do żeberek: -jedno piwo -majeranek -kilka liści laurowych -kilka ziaren ziela angielskiego Żeberka podzielić na kawałki wzdłuż kości, obsypać grubo majerankiem, ułożyć w garnku i zalać piwem. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Układamy na grillu często przewracając  na drugą stronę i za każdym razem(...)smarujemy marynatą piwną

Kulinarne przemyslenia
Schab Pieczony W Wędzonej Papryce 183

liście laurowe 1/3 łyżeczki pieprzu 4-5 kulek rozgniecionego ziela jałowca 4-5 łyżki oleju 1 duża wykałaczka 1. Schab myjemy, wycieramy i nakłuwamy w kilkunastu miejscach tak aby marynata wikła w głąb mięsa. 2. W miseczce mieszamy sól, paprykę, pieprz, jałowiec i pokrojone na kawałeczki ząbki czosnku. 3. Mięso umieszczamy w głębokim naczyniu, smarujemy oliwą (możemy je nawet oblać(...)całość). Zakrywamy szczelnie folia aluminiowa i chowamy na noc do lodówki. 4. Następnego dnia, włączamy piekarnik na 180 stopni. Przed włożeniem schabu do niego, jeszcze raz obtaczamy go w marynacie która została w naczyniu. Pieczemy przez około 1 h i 15 minut

Gotowanie...to proste !
Korzenna kaczka z modrą kapustą 187

pieprzu 2-3 łyżki kaczego smalcu* Instrukcje Skórę na filetach z kaczki nacinamy ostrym nożem w dość gęstą „kratkę”. Od strony mięsa usuwamy ewentualne błoniaste i żylaste fragmenty. Składniki marynaty dokładnie mieszamy w dość dużej misce. Nacieramy marynatą kaczkę, przykrywamy naczynie folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Kapustę kroimy w wąskie (kilka mm) i niezbyt długie paski

Kulinarna Pokusa
Pieczony maślany kurczak z warzywami 147

szyi i lotek) 1 kg ziemniaków 2-3 marchewki 2 szalotki 4 ząbki czosnku kilka gałązek tymianku i rozmarynu 50g zimnego masła olej do wysmarowania formy oliwa marynata: 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta curry pieprz świeżo mielony 2 łyżeczki tymianku Przygotować marynatę: czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać

Obiad gotowy
Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce 907

łyżeczki ostrej papryki odrobina oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki suszonego chili* olej do smażenia *jeśli nie lubicie pikantnych mięs możecie pominąć chili Przygotowanie: Polędwiczki wkładamy do worka z marynatą (słodka i ostra papryka, suszone chili i oliwa z oliwek). Ruszamy workiem, aby marynata pokryła mięso. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Do jednej miski wsypujemy

Słodkie okruszki
Domowe marynaty do kurczaka 84

Sprawiają, że udka czy piersi nabiorą nowego,ciekawego aromatu. Po prostu wymieszaj podane składniki - i marynaty gotowe. Kawałki kurczaka marynuj pod przykryciem w lodówce 4-6 godzin. całą tuszkę możesz przechowywać w marynacie do 12 godzin. Z kolendrą Składniki: 2 posiekane ząbki czosnku łyżka posiekanej kolendry 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki kuminu

Menu Zdrowia
Kurczak w sosie musztardowym 176

powodzeniem. Mam nadzieję, że ten przepis także przypadnie Wam do gustu. Składniki: 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka 1 duży por 2 szklanki śmietany kremówki 2 słoiczki musztardy francuskiej marynata 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 2 ząbki czosnku płaska łyżeczka soli Sposób przygotowania: Oliwę łączymy z pieprzem cytrynowym i solą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso(...)przekrawamy wzdłuż na dwie części tak, żeby powstały cztery porcje mięsa. Kurczaka z każdej strony smarujemy marynatą. Odstawiamy w chłodne miejsce na min. 2 godziny. Por kroimy w prążki. Śmietanę mieszamy z musztardą. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno 1/2 pora, mięso, 1/2 pora. Wszystko zalewamy śmietaną. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 45 minut. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania

Pobite gary Barbary
Rolada z polędwicy z suszonymi śliwkami 145

marynata: 150 ml oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1/4 łyżeczki ziaren kolendry świeżo mielony pieprz kolorowy sól Polędwicę  umyć, osuszyć oczyścić. Naciąć mięso wzdłuż nie dokrawając do końca, tak żeby powstał szeroki płat mięsa. Do miseczki wlać olej,dodać rozgnieciony czosnek,rozmaryn,kolendrę,sól i pieprz. Wymieszać i marynatą polać mięso z jednej i drugiej

Kolorowa kuchnia Elki
Sałatka kebabowa z kurczakiem 232

bardzo ją lubią moje dzieciaki. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 cebule 4 ogórki kiszone 1 puszka kukurydzy pół kapusty pekińskiej majonez kielecki ketchup pikantny olej do smażenia Marynata: przyprawa kebab-gyros przyprawa curry przyprawa do kurczaka olej pieprz chili cayenne papryka słodka mielona sól pieprz Piersi z kurczaka kroimy na drobne kawałeczki. Składniki na marynatę w dowolnych ilościach

Kuchnia u Bietki
BRZUSZEK PIECZONY W GLAZURZE MIODOWO-MUSZTARDOWEJ 111

chili ciętym), 3 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki tymianku, łyżeczka rozmarynu, 2 łyżki miodu,  3 większe ząbki c zosnku. Przygotowanie: Brzuszek nacieram solą i pieprzem z każdej strony. Przygotowuję marynatę: dokładnie mieszam musztardę, miód, posiekany czosnek i przyprawy. Mięso smaruję od środka połową marynaty, zwijam, jak najbardziej ściśle, związuję nicią. Całość smaruję pozostałą zalewą.  Zawijam w folię aluminiową, wkładam

JejKuchnia