udko kurczaka), mała marchewka, po kawałku papryki zielonej i czerwonej, kawałek pora, torebka kaszy gryczanej, 2 łyżki oleju Wielkopolskiego, 2 łyżki sosu sojowego, nieduża garść posiekanej natki pietruszki. Składniki marynaty do mięsa: 2 łyżki oleju Wielkopolskiego, 1/2 łyżeczki soli, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka majeranku, łyżeczka oregano. Przygotowanie: Kurczaka obieram, kroję na mniejsze kawałki. Przygotowuję marynatę z oleju
JejKuchniacebule pół puszki kukurydzy konserwowej 4 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego 2 kopiaste łyżki ketchupu pikantnego sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 2 łyżki oleju 2 płaskie łyżeczki marynaty do mięs klasycznej odrobina gorącej wody Wykonanie: 1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, kroimy w plastry, powinno nam wyjść 4 grube plastry, następnie nacieramy je marynatą do mięs
Izabelawkuchnioleju rzepakowego Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy a następnie kroimy w kostkę wielkości pomidorków koktajlowych. Przyprawy mieszamy z olejem i polewamy pokrojoną pierś, mieszamy aby mięso było całe pokryte marynatą. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Warzywa myjemy i osuszamy. Cukinię do szaszłyków kroimy w kostkę wielkości pokrojonego mięsa. Sałatka: Obieramy cukinię i ogórka ze skórki i kroimy w plasterki(...)olejem i mieszamy. Szaszłyki: Na patyczki do szaszłyków nabijamy po kolei:mięso, cukinia, mięso, pomidorek, mięso, cukinia, mięso, pomidorek, mięso, cukinia, mięso. Robimy tak do wykorzystania składników. Smarujemy resztą marynaty szaszłyki i posypujemy je ziołami prowansalskimi. Rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy po 5 minut z każdej strony. Podajemy z lekką sałatką. Przepis na 3 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarnełososia - przepis Składniki: - 200g łososia - sok z 2 cytryn - 1 cytryna pokrojona w plastry - 2 łyżki oliwy z oliwek - posiekana pietruszka - pieprz świeży - sól morska Sposób przygotowania: - przygotować marynatę z soku z cytryn, oliwy i soli oraz pieprzu; - łososia pokroić w cienkie plastry, włożyć do marynaty i obłożyć na wierzchu pokrojoną w plastry cytryną - odstawić całość na ok.6
MintTastebyło dać mniej, u nas było 1½ szklanki octu, ale myślę, że w tym wypadku 1 będzie ok :) Składniki: 6 kg zielonych pomidorów 12 cebul 4 łyżki soli Marynata: 8 szklanek wody 1 szklanka octu ½ szklanki oleju 6 łyżek cukru Kilka ziarenek ziela angielskiego Kilka liści laurowych 3 łyżki soli Sposób przygotowania: Pomidory i cebulę poszatkować (w Tefal(...)Companion prędkość 12, tarcza „H”), nasolić, pomieszać i odstawić na 24h do zimna. Kolejnego dnia dobrze odcedzić, wrzucić na gorącą marynatę na 3 minuty. Włożyć do wyparzonych, osuszonych słoiczków i pasteryzować na mokro przez 5 minut od momentu zagotowania
Kuchnia w czekoladziepasteryzowania i słusznie zresztą, bo są rewelacyjne. Niezastąpione jako przekąska na dom owych uroczystościach, ale i wspaniały dodatek do kanapek z wędliną. Składniki: 2 kg małych grzybków ( podgrzybki, borowiki) Marynata: 2 szklanki octu 10% 4 szklanki wody 4 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka gorczycy 3-4 listki laurowe 5-6 kulek ziela angielskiego 1 cebula Sposób przygotowania(...)sito i spłukać zimną wodą. W drugim garnku zagotować wodę z cukrem, pokrojoną cebulą i przyprawami, dodać ocet i zagotować. Przygotowane słoiki napełnić grzybkami. Gorącą marynatą zalać grzyby, zakręcić słoiki i wstawić do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlać wodę do 2/3 wysokości słoików i zagotować Przykryć pokrywką i gotować jeszcze około 10 minut
Gosia gotujełyżki oliwy, sól, pieprz, ulubione zioła i wszystko dokładnie wymieszaj, żeby warzywa się lekko zamarynowały. Kurczaka umyj, osusz, powycinaj nieładne kawałki mięsa. Wrzuć do miski i też wymieszaj z marynatą – oliwa, sos sojowy, kilka kropel tabasco, czosnek, sol, pieprz, zioła. Wszystkie warzywa, razem z marynatą wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy na sporym ogniu aż warzywa lekko zmiękną. Osobno smażymy
Martyna Cooksschab, a później pieczemy! Jak nie zjemy z ziemniaczkami/ kaszą/ ryżem, to na drugi dzień spokojnie możemy zabrać do pracy. Składniki: 1 kg schabu 1 jabłko 1 cebula Marynata: 2 łyżki powideł śliwkowych ⅕ szklanki oleju rzepakowego 1 łyżka miodu ½ łyżeczki suszonego tymianku Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Schab oczyszczamy i myjemy. Osuszony nacinamy w odstępach(...)docinając do końca nadziewamy krążkami cebuli oraz plastrami jabłek. Całość polewamy przygotowaną wcześniej marynatą i przekładamy do rękawa do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C i pieczemy godzinę, po czym przekładamy do ceramicznego naczynia i podpiekamy jeszcze przez 20 minut, podlewając pozostawionym z wcześniejszego pieczenia sosem
Kuchnia w czekoladziepałek z kurczaków. Na marynatę: 4 łyżki oliwy, 3 łyżki miodu, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie), łyżeczka sosu sojowego, 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę). Dzisiejsza propozycja na obiad, jest niezwykle prosta i niezwykle smaczna :) Wyśmienicie smakuje z ziemniaczkami i mizerią. Z podanych składników przygotować marynatę. Posmarować nią pałki kurczaka i odstawić na całą noc do lodówki
Świat Domowej Kuchniziaren czarnego pieprzu 6 liści laurowych Omasta: 150 g musztardy stołowej 150 g musztardy dijon 150 ml oleju Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Przygotowujemy marynatę. Papryki kroimy w paski, grzyby-większe kroimy, mniejsze zostawiamy w całości. Pokrojone papryki i grzyby wrzucamy do marynaty, zagotowujemy, trzymamy na gazie około 10 min. Odcedzamy, studzimy. Musztardę i olej mieszamy
R'n'G Kitchentakie dni i obiad musi być treściwszy i koniecznie na ciepło. Polecam tak przygotowane żeberka. Świetne są również na zimno. Składniki: 1 kg żeberek ekstra mięsnych sól, pieprz marynata; 8 łyżek miodu 2 łyżki przyprawy Worcester 4 łyżki cukru 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki musztardy 8 łyżek keczupy pikantnego Żeberka posypujemy sola i pieprzem. Wszystkie składniki marynaty dobrze
Z Majeczką w kuchniprzypadnie Wam do gustu! Dzięki temu, że kurczaka marynowałam przez kilka godzin w ziołach i oliwie, a następnie zgrillowałam, mięso jest bardzo soczyste i aromatyczne. Do marynaty użyłam bazylii, oregano, tymianku, słodkiej papryki, oliwy z oliwek oraz ząbka czosnku. Jak widzicie na zdjęciach, mięso wyszło wspaniale. Jako dodatek do wrapów wybrałam ser cheddar, sałatę rzymską, paprykę czerwoną oraz awokado. Zrezygnowałam(...)słodkiej papryki Galeo 5 łyżek oliwy z oliwek ząbek czosnku 2 tortille pełnoziarniste 2 liście sałaty rzymskiej 1/3 czerwonej papryki 1/3 awokado Przepis 1 Pierś z kurczaka filetujemy. Przygotowujemy marynatę - mieszamy ze sobą wszystkie zioła Galeo, oliwę oraz dodajemy posiekany ząbek czosnku. 2 Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie kurczaka grillujemy na patelni do mocnego wysmażenia
Kuchnia Bazyliidanie nie jest mdłe. Boczek nadaje aromatu wędzonki, a papryka w sosie jest wspaniałym elementem estetycznym. 1 pojedyncza pierś z kurczaka 2 łyżki miodu płynnego 1 łyżka oliwy do marynaty 3 łyżeczki musztardy francuskiej pikantnej 1/4 papryki czerwonej około 80 ml śmietanki 30 oliwa do smażenia 1 grubszy plaster boczku wędzonego szczypta sproszkowanego czosnku sól do smaku Kurczaka pokrojonego(...)kostkę zamarynować w miodzie , musztardzie, oliwie i czosnku w proszku. Marynować najlepiej kilka godzin. Boczek pokrojony w kostkę podsmażyć na patelni. Potem dodać kurczaka razem z marynatą. Podsmażyć. Dodać śmietankę i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić przez chwilę. Doprawić. Smacznego
cukrem pudrem posypanekurczaka 1 cebula sałata pomidor sos czosnkowy 1 łyżka sezamu Ciasto 3 szklanki mąki 1 letniej wody szklanka wody 1/3 szklanki oliwy (ja użyłam z oliwek) Marynata 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki natki pietruszki 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki ketchupu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczaka kroimy w paski, wszystkie składniki marynaty mieszamy
Delusional Trineciecierzycy jest cennym źródłem białka i ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Potrzebujemy: pierś z kurczaka (moja ważyła 500 g) 0,5 litra - 1 litr oleju rzepakowego, do smażenia Składniki marynaty do mięsa: 3/4 płaskiej łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 3/4 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1,5 czubatej łyżeczki papryki słodkiej 1/4 płaskiej łyżeczki curry 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte(...)jajko około 130 g mielonej ciecierzycy (polecam Panier z ciecierzycy firmy Mamut ) Wykonanie: Piersi kroimy na kawałki o grubości około 8 mm. Wkładamy do miski, dodajemy wszystkie składniki marynaty, dokładnie mieszamy, szczelnie przykrywamy i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Jajko roztrzepujemy widelcem i wlewamy do mięsa. Dokładnie mieszamy, aby przylgnęło do mięsa z każdej strony. Panier z ciecierzycy wysypujemy
Smak mojego domu