domowej roboty. Też mega prosty. Zrobicie go w czasie, kiedy pieką się żeberka. Przepis pochodzi z bloga Cafedelites.com Składniki: 2 kg żeberek 1 szklanka sosu barbecue ( według tego przepisu ) Marynata 2 łyżeczki suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej cebuli 2 łyżeczki wędzonej papryki lub słodkiej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu ½ łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie) Przygotowanie(...)Krok 1 Osusz ręcznikiem papierowym lub ściereczką żeberka. Polej je olejem i wysmaruj z obydwu stron. Wymieszaj składniki marynaty i natrzyj nią mięso. Przełóż do nasmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Krok 2 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na środkową półkę wstaw żeberka. Piecz 2 godziny. Krok 3 Wyjmij żeberka z piekarnika. Pokrój na kawałki, tak żeby
Niedzielny kucharzmogą się przy niej schować. Idealna propozycja na świąteczny stół. Składniki: ok. 1 kg schabu 1 litr mleka 6-7 ząbków czosnku 3 listki laurowe 3-4 ziela angielskie Marynata: 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki oliwy Wykonanie: W misce łączymy przyprawy: paprykę(...)majeranek, czosnek niedźwiedzi oraz sól i pieprz. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz oliwę i dokładnie mieszamy. Schab myjemy, osuszamy, oczyszczamy i dokładnie nacieramy z każdej strony otrzymaną marynatą. Mięso wkładamy do miski, zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. W garnku zagotowujemy mleko, dodajemy pokrojone ząbki czosnku oraz
Kuchnia MagdaLenybulionu drobiowego 2-3 łyżki oliwy 1 pęczek natki pietruszki 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili szczypta szafranu 1/2 łyżeczki kuminu mielonego 1/2 łyżeczki kurkumy sól, pieprz Marynata: 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry garść posiekanych liści mięty Dodatkowo: kuskus Wykonanie: W misce mieszamy(...)dodajemy przyprawy: kurkumę, kumin, kolendrę oraz drobno posiekane listki mięty. Całość mieszamy do połączenia składników. Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i dokładnie obtaczamy w otrzymanej marynacie. Mięso zostawiamy w misce, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w piórka, a czosnek drobno
Kuchnia MagdaLenybulionu drobiowego 2-3 łyżki oliwy 1 pęczek natki pietruszki 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili szczypta szafranu 1/2 łyżeczki kuminu mielonego 1/2 łyżeczki kurkumy sól, pieprz Marynata: 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry garść posiekanych liści mięty Dodatkowo: kuskus Wykonanie: W misce mieszamy(...)dodajemy przyprawy: kurkumę, kumin, kolendrę oraz drobno posiekane listki mięty. Całość mieszamy do połączenia składników. Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i dokładnie obtaczamy w otrzymanej marynacie. Mięso zostawiamy w misce, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w piórka, a czosnek drobno
Kuchnia MagdaLenypieczona. Różnie! Ten sposób podania bardzo nam smakuje. Zapraszam Co nam trzeba? 1kg białej kiełbasy parzonej 100 g suszonej śliwki (dużej, miękkiej) 200 g pieczarek (starajcie się kupić małe) marynata: 100ml wody + 2 łyżki oleju rzepakowego, pół łyżeczki soli i pieprzu ziołowego, 2 łyżki ketchupu i 2 łyżki musztardy np. sarepskiej Robimy! Kiełbasę obgotowujemy 2-3 minuty. Studzimy, obieramy(...)błonki Olej mieszamy z ketchupem, musztardą, solą, pieprzem i wodą. Nacieramy tym naszą kiełbasę, odstawiamy na minimum 3-4 godziny. Najlepiej na noc. Układamy w brytfance, wlewając resztę marynaty. Pieczarki myjemy, jak są małe nie musimy obierać. Dorzucamy pomiędzy kiełbasę, tak samo robimy ze śliwkami. Całość zapiekamy w piekarniku około 30minut w 190 stopniach. W połowie czasu przemieszajcie kiełbasę
Latosiowydomjest dość krótki, więc staramy się go dobrze wykorzystać, dlatego pędzę do Was z kolejnym przepisem. Dziś będzie wyjątkowo smacznie i zdrowo! Bohaterem tego dania jest grillowany łosoś, muśnięty marynatą pomarańczową. Podany na wspaniałym, aromatycznym duszonym czosnku niedźwiedzim. Danie zdecydowanie skradło nasze serca i z pewnością posmakuje nie tylko smakoszom dzikiej kuchni. Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania(...)łyżka masła klarowanego pieprz biały sól Dodatkowo plastry pomarańczy do dekoracji Grillowany łosoś Z pomarańczy wyciskamy sok, dodajemy miód, sos sojowy, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Marynatę umieszczamy w torebce strunowej, dodajemy łososia, zamykamy torebkę i odstawiamy na 30 minut, aby łosoś się zamarynował. Duszony czosnek niedźwiedzi Szalotkę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy
Wędrówki po kuchnimiseczki wsypać wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać (lub użyć gotowej mieszanki kebab-gyros lub innych swoich ulubionych przypraw). Dodać olej (lub jogurt wedle uznania) i ponownie wymieszać. Tak przygotowaną marynatą porządnie natrzeć mięso. Przygotować dużą cebulę lub ziemniaka. Przekroić na pół. Jedną połówkę wykorzystać jako podstawę, wbić 4 szaszłyki, a na nie wbijać otoczone w marynacie kotlety, starając się je układać
Kulinarne Przebojecebul 3 ząbki czosnku liść laurowy ziele angielskie sól pieprz papryka słodka majeranek czosnek niedźwiedzi 2 łyżeczki musztardy olej 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 pietruszka Wykonanie: Robimy marynatę: do oleju dodajemy paprykę, majeranek, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz, musztardę. Mieszamy. Marynatą nacieramy mięso i odstawiamy do lodówki na 1h. Po tym czasie łopatkę obsmażamy na rozgrzanym oleju
Walijskie PichcenieMój wczorajszy obiad piekarnikowy, nie wymagający dużego nakładu pracy, a przy tym smaczny. Pomysł zaczerpnięty od Pani Natalii , choć ja trochę pozmieniałem :) Składniki : - udka, - ziemniaki. Marynata: - 3 łyżeczki czubrycy czerwonej, - 1 łyżeczka ziół prowansalskich, - 1 łyżeczka tymianku, - 1 łyżka musztardy, - 3 łyżki soku z cytryny, - 3 łyżki oleju, - sól. Składniki marynaty wymieszać, dokładnie obtoczyć w niej udka i odstawić
Przepisy Mikołajakurczaka – pieczone Mini pizze z ciasta francuskiego z szynką Przepis na tortillę z kurczakiem i kiełkami Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 40 minut Składniki 2 piersi z kurczaka marynata do kurczaka: łyżeczka kurkumy, łyżeczka imbiru. łyżeczka czosnku granulowanego, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka papryki ostrej, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki sosu sojowego(...)czerwonej papryki kiełki bambusa z puszki/słoika Przepis 1 Piersi oczyszczamy i przekrajamy na pół, aby były cieńsze. Wszystkie przyprawy, olej i sos sojowy mieszamy. Wkładamy do tak powstałej marynaty kawałki mięsa. Odstawiamy na około 15 minut. Im dłużej będziecie marynować, mięso będzie smaczniejsze. 2 Po tym czasie smażymy mięso na dobrze rozgrzanej patelni grillowej z obu stron do mocnego
Kuchnia Bazyliiniedzielę zazwyczaj w polskich domach jest rosół i schabowe. My tym razem nie poszliśmy w niedzielną klasykę i na obiad był kurczak. Udziec z delikatnej cytrynowej marynacie idealnie skomponował się z kurkumą, czosnkiem, tymiankiem i papryką. Kurczak wyszedł miękki, soczysty a skórka chrupiąca. Taką jak lubię. Składniki: 10 udźców z kurczaka sól pieprz pół łyżeczki kurkumy 3/4 łyżeczki papryki słodkiej(...)tymiankiem. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z sokiem z cytryny oraz oliwą. Polać kurczaka i wymieszać nacierając go z każdej strony przyprawami. Kurczaka wyłożyć do naczynia żaroodpornego razem z marynatą. położyć na wierzch wiórki masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st C przez 45 minut. Podczas pieczenia można polewac udka powstałym sosem
Kuchnia w oparachawokado, mango i wakame Składniki na 4 porcje: Marynowany łosoś pół kilo surowego łososia 50 ml sosu sojowego 30 ml oleju sezamowego 15 g startego imbir Przygotuj marynatę z sosu sojowego, oleju i imbiru. Łososia potnij na kawałki 2×2 cm i wymieszaj z marynatą. Zostaw na 2-3 godziny. Pozostałe składniki: 2 szklanki ryżu
Ugotowane pozamiataneright:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif";} MARYNATA DO KURCZAKA: - 10 pałek z kurczaka - 2 łyżeczki miodu - przyprawy (kebab-gyros, kminek mielony, bazylia, ostra papryka, majeranek, czosnek w proszku – ilość wedle uznania) - 2 łyżki oliwy z oliwek(...)łyżki wody Pałki dokładnie myjemy i osuszamy na papierowym ręcznik. Przyprawy łączymy z miodem, oliwą i wodą i dokładnie mieszamy. Marynatą nacieramy nasze pałki i odstawiamy na około 2 godziny do lodówki. SKŁADNIKI DO PANIERKI: - 1 jajko - ząbek czosnku - kilka listków pietruszki - 1/4 szklanki mleka - 3 szklanki mąki - suszone papryczki piri-piri - przyprawy (gorczyca, kminek mielony, ostra papryka – ilość wedle
Związek na patelniPRZEPIS TUTAJ *** Przygotowujemy kurczaka: *** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w paski *** *** W miseczce mieszamy jogurt z jajkiem i delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem, oraz mielonymi paprykami *** *** Kurczaka wkładamy do marynaty i odstawiamy na około 1 godzinę do lodówki *** *** Następnie kawałki mięsa wyjmujemy widelcem kolejno z marynaty i obtaczamy w mące *** *** Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z dwóch
Blog z Apetytem