marynaty - 6066 przepisów (strona:103/405)

Szynka wieprzowa w marynacie na oleju rzepakowym 226

konserwantów. Ja coraz częściej ze względu na dzieci muszę robić szynki w domu. te sklepowe coraz mniej im smakują. W sumie to nawet się z tego cieszę. Do marynaty użyłam oleju rzepakowego. „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego staram się często używać go w mojej kuchni zarówno do wypieków jak i dań wytrawnych.” Składniki: 1kg mięsa(...)Odłożyć do wystudzenia. Do zimnej wody włożyć mięso, przykryć pokrywką i odłożyć do lodówki na 5-7 dni. Raz dziennie obrócić mięso, żeby się równomiernie peklowało. Mięso wyjąć z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowym. Do miski wlać 5 łyżek oleju rzepakowego. Dodać pół łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem oraz pomijając imbir dodać  przyprawy z zestawu ( jeśli chcemy by szynka

Ala piecze i gotuje
Grillowany kurczak po tajsku 219

Coraz częściej pogoda zachęca do tego, aby rozpalić grilla;) My już mamy za sobą pierwszego grilla w tym roku! Przygotowałam kurczaka w bardzo smacznej, pikantno - kwaśnej marynacie. Dzięki temu, że smarowałam marynatą kurczaka w trakcie pieczenia, mięso nie jest wysuszone. Wspaniale komponuje się ze świeżym ogórkiem i natką pietruszki. Składniki: 700 g filetu z piersi kurczaka,  2 ząbki czosnku(...)dość grube plastry. Ułożyć w pojemniku. Sok z limonki wymieszać z sosem sojowym, oliwą z oliwek, obsypką, pieprzem i cukrem. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Marynatą zalać mięso, dokładnie wymieszać. Zamknąć (najlepiej w pojemniku próżniowym) i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie mięso wyjąć z marynaty, opiekać na grillu przez około 20 minut. W między czasie obracać

Z miłości do słodkości
Szaszlyki w pomaranczowej marynacie 160

Cytrusowej chwili wykorzystalam je w szaszlykach z kurczaka i cebuli. Poczatkowo pomarancza, ktorej tu uzylam miala byc jednym ze skladnikow tychze szaszlykow, ale w koncu skonczylo sie tylko na marynacie. Po kilku godzinach spedzonych w pomaranczowej marynacie moje kurze miesko nabralo bardzo delikatnego posmaku pomaranczy. Trzeba bardzo uwazac z dodawaniem curry by nie zdominowalo innych smakow. Jesli dodamy naprawde odrobine(...)okolo 10 minut. Jesli cebulki sa duze to przed nadzianiem ich na patyczki mozna pokroic je w cwiartki. Filety z kurczaka umyc i pokroic w duza kostke. Wszystkie skladniki marynaty zmieszac ze soba. Zalac nia kurczaka i odstawic na kilka godzin. Nastepnie nadziewamy na patyczki do szaszlykow przemiennie mieso i cebulke. Szaszlyki delikatnie solimy. Smazymy na patelni grillowej. Szaszlyki podajemy

Przysmaki Karolki
Pstrąg w pomarańczowej marynacie 169

Lubię marynaty do ryb komponowane z soku owoców cytrusowych z dodatkiem pikantnych przypraw. I co ciekawe sposób robienia ryby nie wiele sie różni od siebie. Nawet marynaty są bardzo podobne . A jednak - dodatek lub zamienienie 1-2 składników powoduje , że ryba smakuje inaczej. Gorąco namawiam do takich eksperymentów - rybka posmakuje nawet największym sceptykom. Mam wśród znajomych takich którzy jadali karpia(...)solą. Zalać ułożoną w pojemniczku rybę i zostawić na pół godziny ( odkrojone kawałki zamarynować również - po usmażeniu będzie można zrobić z nich np. pastę rybną). Wyjąć pstrąga z marynaty i bardzo dokładnie osuszyć na papierowych ręcznikach kuchennych. Delikatnie posolić. Oprószyć mąką. Smażyć na mocno rozgrzanej oliwie na rumiano z obu stron. * odkrojone kawałki również zamarynować i potem usmażyć - robię

Buniabaje w kuchni
Yakitori wg Buni 290

łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki mielonej papryki lub szczypta mielonego chilli szczypta pieprzu ziołowego Mięso z piersi kurczaka pokroić w bardzo cienkie plasterki , a potem w małe kawałki. Przygotować marynatę z pozostałych składników ( po za szczypiorem). Włożyć mięso w marynatę i zostawić na 30 minut ( można na dłużej- nawet na całą noc). Wyjęte z marynaty mięso i podzielony na kawałki(...)małe kawałki nie zsuwały się. Rozgrzać grill lub patelnie grillową lub zwykłą patelnię i piec yakitori po kilka minut z każdej strony smarując w trakcie pozostałą częścią marynaty. Podawać z porcją warzyw , dipem , plackiem , pieczywem   czy jak tam kto lubi ( mniej lub bardziej tradycyjnie. * marynata jest słodkawa - można jednak wg upodobania nadać jej bardziej ostry czy kwaśny smak dodając

Buniabaje w kuchni
Szaszłyczki z łososia i warzyw z sezamem 147

pewno będę w podobny sposób robić wszystko co da się tak zrobić. Z podpowiedzi wiem , że w Japonii również i innych krajach podobne szaszłyczki są bardzo popularną przekąską. Oczywiście marynaty i dodatki się zmieniają ( o składnikach głównych nie mówiąc), ale idea pozostaje ta sama- pokroić, zamarynować, nadziać na patyczki i grillować. Czas: 15 minut + 30 minut w marynacie Składniki(...)łyżka oleju z pestek winogron lub ryżowego 2 łyżki białego sezamu Pokroić łososia por, rzodkiewkę w bardzo małe kawałki , a pomidorki na ćwiartki. Umieścić w osobnych miseczkach. Wymieszać składniki marynaty: ketchup, sos sojowy, sok z cytryny, cukier, skórkę z cytryny, mieloną paprykę, pieprz, olej. Polać marynatą ( dzieląc ją równomiernie na 4 ) składniki szaszłyków. Wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut

Buniabaje w kuchni
Grillowana Pierś z Kurczaka w Zarąbistej Marynacie :) 13746

Marynata zarąbista! Dosłownie. Koniecznie musicie to zrobić! A ten zestaw, który widzicie na talerzu jest jak dla mnie IDEALNY! To wszystko na ten temat :) Aaa zapomniałabym, przepis na marynatę lekko zmodyfikowałam, oryginał pochodzi ze strony  Kwestia Smaku . Składniki: 1 duża pierś z kurczaka sól morska Kamis 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki imbiru w proszku Kamis szczypta ostrej papryki Chili(...)łyżki oleju rzepakowego Biooil Wykonanie: Fileta z kurczaka opłukać, osuszyć. Przeciąć wzdłuż na dwa cienkie filety o grubości około 1/2 cm. W miseczce wymieszać pozostałe składniki i natrzeć powstałą marynatą mięso. Odstawić na około 30 minut do zamarynowania. Po tym czasie rozgrzać patelnię grillową i smażyć na niej mięso. Po około 3 minuty na każdą stronę. Zgrillowane mięso układamy

Blondynka Gotuje
Curry z kurczakiem i pomidorami 23

jest prosty w wykonaniu.  Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 puszka pomidorów krojonych 400 ml mleczka kokosowego 1 szklanka kukurydzy z puszki świeże chilli oliwa do smażenia Marynata do kurczaka: 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka startego, świeżego imbiru 3 ząbki czosnku sól pieprz Dodatkowo: ryż  natka pietruszki 1. Kurczaka kroimy(...)kostkę. Do miski dajemy składniki do marynaty (czosnek przepuszczamy przez praskę, imbir obieramy i ścieramy na tarce), mieszamy, wrzucamy pokrojonego kurczaka i mieszamy. Owijamy folią spożywczą i odkładamy na 30 minut do lodówki. 2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurczaka i obsmażamy na rumiano z obu stron. 3. Wlewamy pomidory z puszki, mieszamy i dusimy około minuty. Dodajemy kukurydzę

kruche babeczki
Szaszłyki rybne ze szpinakiem 20

Składniki: Szaszłyki ? filet z łososia 200 g ? filet z tuńczyka 200 g ? filet z dorsza 200 g ? filet z miecznika 200 g Marynata ? 1 cebula ? starta skórka i sok z 1 pomarańczy ? 1 łyżeczka słodkiej papryki ? 1 łyżeczka kuminu ? 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry ? 2 łyżki posiekanej pietruszki ? 5 łyżek oliwy ? sól, pieprz do smaku ? 2 liście laurowe Szpinak(...)mrożonego szpinaku w sosie śmietanowym ? 200 g sera lazur ? 3 ząbki czosnku ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Wszystkie składniki marynaty oprócz liści laurowych zmiksować. ? Dodać liście i ryby pokrojone w kostkę ok. 3×3 cm. Marynować 2 godziny. ? Kostkę rybną nałożyć na szaszłyki na przemian każdy rodzaj. ? Można grilować, smażyć lub piec wg gustu. My piekłyśmy w 200 st.C

To co kocham
Biała kiełbasa pieczona w cebuli 150

cebuli: 5 porcji białej kiełbasy (około 500 g) 4 średniej wielkości białe cebule 2 łyżki oleju rzepakowego 1/4 szklanki wody 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżka majeranku szczypta soli Marynata: 2 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka miodu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Białej Kiełbasy pieczonej w cebuli: Cebule obrać, przekroić na pół, pokroić(...)majerankiem, wymieszać. Cebulę wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Do 1/4 szklanki wody wlać 2 łyżeczki sosu sojowego, wymieszać. Wlać do cebuli. Kiełbasę delikatnie naciąć po skosie. Ułożyć na cebuli. Składniki marynaty (tj. musztardę, miód, olej rzepakowy) umieścić w miseczce. Wymieszać. Posmarować wierzch kiełbasy. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i zapiekać około 40 minut. Polecam wypróbować przepis na pieczoną

Danka Pichci
SZYNKA PIECZONA W PIEKARNIKU 119

chrzanem, musztardą, ćwikłą czy sosem czosnkowym.  Do zrobienia mojej pieczeni  użyłam szynki kulki o wadze 1.400 g. i do tej wagi podaję proporcje na solankę i marynatę.  Składniki: Na solankę: ok 1.5 l letniej, przegotowanej wody 1 cebula 4 ząbki czosnk 3-4 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego kilka kulek czarnego pieprzu 1 łyżka majeranku(...)było całkowicie zanurzone. Ostawiamy w chłodne miejsce na minimum 24 h (max do 3 dni).  Po tym czasie wyjmujemy szynkę z solanki, wycieramy i nacieramy przygotowaną marynatą,  do której użyłam : 2 łyżki ostrej musztardy 3-4 przeciśniete przez praskę ząbki czosnku 1 łyżeczkę miodu 1 łyżeczkę słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 4 łyżki oleju 2 łyżeczki soli

Walijskie Pichcenie
Schabowe z curry – świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów! 26

łyżki oleju/oliwy z oliwek, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka curry, 1 łyżeczka octu balsamicznego, bułka tarta do obtoczenia, tłuszcz do smażenia, przyprawy: pietruszka, czosnek, sól, pieprz. Przygotuj marynatę. Połącz oliwę z oliwek albo olej, sos sojowy, curry i ocet balsamiczny. Przygotowanie: Każdy kotlet dopraw solą i pieprzem, następnie obtocz w marynacie. Mięso odstaw do lodówki na 30 minut. Kotlety

Rozdomowiona
Pieczony boczek w marynacie miodowo – musztardowej. 45

zrobienia nie koniecznie potrzebny jest specjalny sprzęt, można ja również z powodzeniem zrobić w piekarniku. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszny pieczony boczek w miodowo – musztardowej marynacie. Aromatyczny i bardzo smaczny, można się nim delektować zarówno na zimno jak i na ciepło. Na kanapki czy do obiadu rewelacja! Składniki: 1.5 kg boczku 1 lyzka soli 1 lyzka(...)majeranku 3 ząbki czosnku 1/3 łyżki czarnego pieprzu 3 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 1 lyzka oleju Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku. Wykonanie: Zrobić marynatę: W miseczce wymieszać sól, pieprz, majeranek, starty czosnek, musztardę i miód. Boczek ponacinać z wierzchu w kratkę, patrz film. Boczek przełożyć do naczynia żaroodpornego i natrzeć go, ze wszystkich stron

Pani M - kuchnia smakowita