Cytrusowej chwili wykorzystalam je w szaszlykach z kurczaka i cebuli. Poczatkowo pomarancza, ktorej tu uzylam miala byc jednym ze skladnikow tychze szaszlykow, ale w koncu skonczylo sie tylko na marynacie. Po kilku godzinach spedzonych w pomaranczowej marynacie moje kurze miesko nabralo bardzo delikatnego posmaku pomaranczy. Trzeba bardzo uwazac z dodawaniem curry by nie zdominowalo innych smakow. Jesli dodamy naprawde odrobine(...)okolo 10 minut. Jesli cebulki sa duze to przed nadzianiem ich na patyczki mozna pokroic je w cwiartki. Filety z kurczaka umyc i pokroic w duza kostke. Wszystkie skladniki marynaty zmieszac ze soba. Zalac nia kurczaka i odstawic na kilka godzin. Nastepnie nadziewamy na patyczki do szaszlykow przemiennie mieso i cebulke. Szaszlyki delikatnie solimy. Smazymy na patelni grillowej. Szaszlyki podajemy
Przysmaki KarolkiLubię marynaty do ryb komponowane z soku owoców cytrusowych z dodatkiem pikantnych przypraw. I co ciekawe sposób robienia ryby nie wiele sie różni od siebie. Nawet marynaty są bardzo podobne . A jednak - dodatek lub zamienienie 1-2 składników powoduje , że ryba smakuje inaczej. Gorąco namawiam do takich eksperymentów - rybka posmakuje nawet największym sceptykom. Mam wśród znajomych takich którzy jadali karpia(...)solą. Zalać ułożoną w pojemniczku rybę i zostawić na pół godziny ( odkrojone kawałki zamarynować również - po usmażeniu będzie można zrobić z nich np. pastę rybną). Wyjąć pstrąga z marynaty i bardzo dokładnie osuszyć na papierowych ręcznikach kuchennych. Delikatnie posolić. Oprószyć mąką. Smażyć na mocno rozgrzanej oliwie na rumiano z obu stron. * odkrojone kawałki również zamarynować i potem usmażyć - robię
Buniabaje w kuchniłyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki mielonej papryki lub szczypta mielonego chilli szczypta pieprzu ziołowego Mięso z piersi kurczaka pokroić w bardzo cienkie plasterki , a potem w małe kawałki. Przygotować marynatę z pozostałych składników ( po za szczypiorem). Włożyć mięso w marynatę i zostawić na 30 minut ( można na dłużej- nawet na całą noc). Wyjęte z marynaty mięso i podzielony na kawałki(...)małe kawałki nie zsuwały się. Rozgrzać grill lub patelnie grillową lub zwykłą patelnię i piec yakitori po kilka minut z każdej strony smarując w trakcie pozostałą częścią marynaty. Podawać z porcją warzyw , dipem , plackiem , pieczywem czy jak tam kto lubi ( mniej lub bardziej tradycyjnie. * marynata jest słodkawa - można jednak wg upodobania nadać jej bardziej ostry czy kwaśny smak dodając
Buniabaje w kuchnipewno będę w podobny sposób robić wszystko co da się tak zrobić. Z podpowiedzi wiem , że w Japonii również i innych krajach podobne szaszłyczki są bardzo popularną przekąską. Oczywiście marynaty i dodatki się zmieniają ( o składnikach głównych nie mówiąc), ale idea pozostaje ta sama- pokroić, zamarynować, nadziać na patyczki i grillować. Czas: 15 minut + 30 minut w marynacie Składniki(...)łyżka oleju z pestek winogron lub ryżowego 2 łyżki białego sezamu Pokroić łososia por, rzodkiewkę w bardzo małe kawałki , a pomidorki na ćwiartki. Umieścić w osobnych miseczkach. Wymieszać składniki marynaty: ketchup, sos sojowy, sok z cytryny, cukier, skórkę z cytryny, mieloną paprykę, pieprz, olej. Polać marynatą ( dzieląc ją równomiernie na 4 ) składniki szaszłyków. Wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut
Buniabaje w kuchniMarynata zarąbista! Dosłownie. Koniecznie musicie to zrobić! A ten zestaw, który widzicie na talerzu jest jak dla mnie IDEALNY! To wszystko na ten temat :) Aaa zapomniałabym, przepis na marynatę lekko zmodyfikowałam, oryginał pochodzi ze strony Kwestia Smaku . Składniki: 1 duża pierś z kurczaka sól morska Kamis 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki imbiru w proszku Kamis szczypta ostrej papryki Chili(...)łyżki oleju rzepakowego Biooil Wykonanie: Fileta z kurczaka opłukać, osuszyć. Przeciąć wzdłuż na dwa cienkie filety o grubości około 1/2 cm. W miseczce wymieszać pozostałe składniki i natrzeć powstałą marynatą mięso. Odstawić na około 30 minut do zamarynowania. Po tym czasie rozgrzać patelnię grillową i smażyć na niej mięso. Po około 3 minuty na każdą stronę. Zgrillowane mięso układamy
Blondynka Gotujejest prosty w wykonaniu. Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 puszka pomidorów krojonych 400 ml mleczka kokosowego 1 szklanka kukurydzy z puszki świeże chilli oliwa do smażenia Marynata do kurczaka: 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka startego, świeżego imbiru 3 ząbki czosnku sól pieprz Dodatkowo: ryż natka pietruszki 1. Kurczaka kroimy(...)kostkę. Do miski dajemy składniki do marynaty (czosnek przepuszczamy przez praskę, imbir obieramy i ścieramy na tarce), mieszamy, wrzucamy pokrojonego kurczaka i mieszamy. Owijamy folią spożywczą i odkładamy na 30 minut do lodówki. 2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurczaka i obsmażamy na rumiano z obu stron. 3. Wlewamy pomidory z puszki, mieszamy i dusimy około minuty. Dodajemy kukurydzę
kruche babeczkiSkładniki: Szaszłyki ? filet z łososia 200 g ? filet z tuńczyka 200 g ? filet z dorsza 200 g ? filet z miecznika 200 g Marynata ? 1 cebula ? starta skórka i sok z 1 pomarańczy ? 1 łyżeczka słodkiej papryki ? 1 łyżeczka kuminu ? 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry ? 2 łyżki posiekanej pietruszki ? 5 łyżek oliwy ? sól, pieprz do smaku ? 2 liście laurowe Szpinak(...)mrożonego szpinaku w sosie śmietanowym ? 200 g sera lazur ? 3 ząbki czosnku ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Wszystkie składniki marynaty oprócz liści laurowych zmiksować. ? Dodać liście i ryby pokrojone w kostkę ok. 3×3 cm. Marynować 2 godziny. ? Kostkę rybną nałożyć na szaszłyki na przemian każdy rodzaj. ? Można grilować, smażyć lub piec wg gustu. My piekłyśmy w 200 st.C
To co kochamcebuli: 5 porcji białej kiełbasy (około 500 g) 4 średniej wielkości białe cebule 2 łyżki oleju rzepakowego 1/4 szklanki wody 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżka majeranku szczypta soli Marynata: 2 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka miodu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Białej Kiełbasy pieczonej w cebuli: Cebule obrać, przekroić na pół, pokroić(...)majerankiem, wymieszać. Cebulę wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Do 1/4 szklanki wody wlać 2 łyżeczki sosu sojowego, wymieszać. Wlać do cebuli. Kiełbasę delikatnie naciąć po skosie. Ułożyć na cebuli. Składniki marynaty (tj. musztardę, miód, olej rzepakowy) umieścić w miseczce. Wymieszać. Posmarować wierzch kiełbasy. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i zapiekać około 40 minut. Polecam wypróbować przepis na pieczoną
Danka Pichcichrzanem, musztardą, ćwikłą czy sosem czosnkowym. Do zrobienia mojej pieczeni użyłam szynki kulki o wadze 1.400 g. i do tej wagi podaję proporcje na solankę i marynatę. Składniki: Na solankę: ok 1.5 l letniej, przegotowanej wody 1 cebula 4 ząbki czosnk 3-4 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego kilka kulek czarnego pieprzu 1 łyżka majeranku(...)było całkowicie zanurzone. Ostawiamy w chłodne miejsce na minimum 24 h (max do 3 dni). Po tym czasie wyjmujemy szynkę z solanki, wycieramy i nacieramy przygotowaną marynatą, do której użyłam : 2 łyżki ostrej musztardy 3-4 przeciśniete przez praskę ząbki czosnku 1 łyżeczkę miodu 1 łyżeczkę słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 4 łyżki oleju 2 łyżeczki soli
Walijskie Pichceniełyżki oleju/oliwy z oliwek, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka curry, 1 łyżeczka octu balsamicznego, bułka tarta do obtoczenia, tłuszcz do smażenia, przyprawy: pietruszka, czosnek, sól, pieprz. Przygotuj marynatę. Połącz oliwę z oliwek albo olej, sos sojowy, curry i ocet balsamiczny. Przygotowanie: Każdy kotlet dopraw solą i pieprzem, następnie obtocz w marynacie. Mięso odstaw do lodówki na 30 minut. Kotlety
Rozdomowionazrobienia nie koniecznie potrzebny jest specjalny sprzęt, można ja również z powodzeniem zrobić w piekarniku. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszny pieczony boczek w miodowo – musztardowej marynacie. Aromatyczny i bardzo smaczny, można się nim delektować zarówno na zimno jak i na ciepło. Na kanapki czy do obiadu rewelacja! Składniki: 1.5 kg boczku 1 lyzka soli 1 lyzka(...)majeranku 3 ząbki czosnku 1/3 łyżki czarnego pieprzu 3 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 1 lyzka oleju Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku. Wykonanie: Zrobić marynatę: W miseczce wymieszać sól, pieprz, majeranek, starty czosnek, musztardę i miód. Boczek ponacinać z wierzchu w kratkę, patrz film. Boczek przełożyć do naczynia żaroodpornego i natrzeć go, ze wszystkich stron
Pani M - kuchnia smakowitaplastry o szerokości około 1,5-2 cm. Wytnij twardy środek. Następnie pokrój plastry ananasa w kostkę. Na patyczki do szaszłyków nabij na zmianę kawałki ananasa i krewetki z marynaty. Ułóż na rozgrzanym grillu na dosłownie 2-3 minuty i przewróć na drugą stronę i grilluj 1-2 minuty. Jeśli chcesz, możesz zrobić te szaszłyki na patelni grillowej – wówczas smaż(...)szaszłyków 220-250 g dużych, mrożonych krewetek 1 świeży, dojrzały ananas lub z puszki (400 g) 2 opakowania sosu sweet chilli & garlic z Blue Dragon (1 do marynaty i 1 do gotowego dania) 2 szczypty soli sok z połówki cytryny Jak kupić dojrzałego ananasa? To proste – wybierz tego, którego podstawa jest jak najbardziej żółta a czasem nawet pomarańczowa
Eat me! Fit me!Poniżej znajdziecie przykładowy przepis na pyszne poke bowl. Kto się skusi? Przepis na poke bowl z tuńczykiem Składniki: 1,5 szklanki ryżu 340 g tuńczyka pokrojonego w kostkę Marynata do tuńczyka: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżeczki octu ryżowego 2 łyżeczki sezamu Sos do poke bowl 0,5 szklanki majonezu (125 ml) 2 łyżki wody(...)gotujemy w wodzie z łyżeczką soli. Schładzamy do temperatury pokojowej. Do miski dodajemy sos sojowy, olej sezamowy i ocet ryżowy. Mieszamy. Dodajemy rybę i sezam. Wszystko mieszamy tak, by marynata pokryła każdy kawałek ryby. Odstawiamy wszystko w chłodne miejsce na 15 minut. W drugiej miseczce mieszamy składniki na sos do poke bowl. Do miseczek wykładamy ryż, zamarynowaną rybę i pokrojone
Słodkie okruszki