Składniki: pierś z indyka 700 g papryka żółta kawałek papryka czerwona kawałek papryka zielona kawałek marchewki bobaski z puszki 2 łyżki mozzarella 1 kulka pietruszka zielona krojona 1 łyżka Marynata: sól 0,5 łyżeczki pieprz ziołowy 0,5 łyżeczki marynata do kurczaka z rozmarynem i pieprzem cayenne 1 łyżeczka czosnek 3 ząbki olej 3 łyżki musztarda francuska 1 łyżka(...)posmarowania Przygotowanie: Marynata: czosnek obrać rozetrzeć z solą włożyć do miseczki dodać pozostałe składniki marynaty i wymieszać . Pierś oczyścić umyć i osuszyć . Mięso porozcinać żeby powstał płat mięsa , lekko rozbić . Połową marynaty posmarować mięso , ułożyć paski papryk , marchewki , pokrojoną w plasterki mozzarelle i zieloną pietruszkę . Zwinąć roladę i obwiązać sznurkiem . Posmarować roladę resztą marynaty i rozsmarować na górze musztardę . Roladę
Ala piecze i gotujeSoczyste i aromatyczne żeberka w marynacie z sosem barbecue. Moje były pieczone w piekarniku, jednak równie dobrze będą smakować przyrządzone na grillu. Składniki : 1,8 kg żeberek Marynata : 1/4 szklanki oleju 1 łyżka wędzonej papryki w proszku 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1/2 szklanki gotowego sosu barbecue 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej Żeberka(...)umyć, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Do dużego worka foliowego lub dużej miski przełożyć wszystkie składniki marynaty i wymieszać, dodać żeberka i dokładnie pokryć je marynatą. Wstawić do lodówki na około 12 godzin. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C. Żeberka przełożyć na blachę i włożyć do nagrzanego piekarnika na 30 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni
Zabawa smakiemKURCZAK W JOGURTOWEJ PIKANTNEJ MARYNACIE: Składniki: 1 pierś kurczaka 1 świeży ananas lub ananas z puszki ok. 250 g pieczarek 2 łyżki oliwy z oliwek papryka w proszku łagodna sól Marynata do kurczaka: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki chili Wykonanie: Składniki marynaty połączyć. Pierś(...)kurczaka pokroić na kawałeczki, posypać solą, wymieszać z marynatą i włożyć na noc do lodówki lub na min 3 godziny. Pieczarki przekroić na połówki, posmarować oliwą i posypać papryką, ananasa pokroić w grubą kostkę. Nadziewać na przemian na patyczki do szaszłyków. Piec w piekarniku w 180°C przez ok. 30 minut, raz odwracając. Można też piec na grillu. ZAPIEKANE ROZMARYNOWE
Blondynka Gotujemaja celebrowaliśmy Ogólnopolski Dzień Grilla, ot, taka nowa świecka tradycja;))Macie sprawdzone propozycje na grillowane potrawy, ciekawe marynaty do mięs czy grillowanych warzyw? Urządźmy sobie mały kiermasz pomysłów, bo przecież jakby nie było ciągle jesteśmy na początku tego sezonowego, grillowego szaleństwa!To ja zaczynam;) Grillowana karkówka w marynacie z ketchapu i ryżowego octu Składniki(...)ząbki czosnku · 1 opakowanie ziół prowansalskich Mięso umyć, osuszyć, poporcjować na plastry. Czosnek przecisnąć przez praskę, wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą, zamarynować mięso i wstawić do lodówki na min. 1 godzinę(najlepiej zamarynować dzień przed grillowaniem). Piec na rozgrzanym ruszcie grillowym do miękkości, obracając
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapowstał w ostatnich dniach i baaardzo nam przypadł do gustu. Lekka pełnia smaku do ogarnięcia w pół godzinki. Składniki: ok. 300 g piersi z kurczaka 1-2 łyżki marynaty Teriyaki Kikkoman 1 łyżka oliwy z oliwek płatki wędzonego chili sałata rzymska pomidory koktajlowe sos Cezar sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Pierś kurczaka pokrojoną w medaliony - lekko osoloną(...)sałacie rzymskiej zalanej sosem Cezar. Opcjonalnie przygotowujemy grzanki i wszystko obsypujemy tartym serem Grana Padano. Po prostu mega. Mega proste i mega szybkie i jeszcze bardziej mega smaczne😃 Dobra marynata Teriyaki i kurczak to para, której nie da się popsuć. Gorąco polecam na gorące dni🌞 Znajdźcie własne inspiracje na szybkie dania pełne smaku. Niebawem przepis na sos Cezar oraz PONZU
Kuchnia po mojemuPieczemy je ok. 30-40 minut w temperaturze 180 st. C, aż będą chrupiące. Marchewki obieramy, kroimy wzdłuż na pół i układamy na blaszce do pieczenia. Smarujemy je przygotowaną marynatą miodową. Marynata miodowa: w misce mieszamy 2 łyżki miodu z 4 łyżkami oliwy, 1 łyżką soku z cytryny, szczyptą soli i pieprzu. Steki smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Przed smażeniem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!było wyjąć i usmażyć. Pozostałe mięso w porcjach dwuosobowych. Sama zaczęłam tak robić dla nas, bo nie zawsze mam czas, żeby stać dłużej i coś gotować. Często też do marynat wrzucam to, co ma pod ręką. Kupiłam mojo na Kanarach - dodaję mojo. Kupiłam na bazarze czerwoną czubricę - dodaję czubricę. Marynowane żeberka około 1 kg żeberek kilka ząbków czosnku(...)miodu sól pieprz ketchup ze 3-5 łyżek lub przecier pomidorowy sos Worcester lub sos BBQ majeranek cząber lubczyk Do worka na suwak z Ikea wrzucam wszystkie składniki marynaty, mieszam, dodaję pokrojonę w kawałki żeberka, miącham wszystkim chwilę i układam na płasko w zamrażarce. Hamburgery pół kilograma mielonego antrykotu lub innej części łyżeczka ostrej musztardy łyżeczka majonezu - opcjonalnie sól
Cytryna&Co.słone , a do tego pozostaje chrupkie , nie jest rozgotowane i rozmiękłe . Polecam , tym bardziej że świetnie się przechowują nawet bez pasteryzacji można je trzymać poza lodówką wiele miesięcy Składniki : marynata : 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10 % 6 łyżek cukru 2 łyżki oleju 3 łyżeczki soli 10 ziaren pieprzu 2 łyżeczki gorczycy dodatkowo : papryczki jalapeno dowolna ilość Papryczki jalapeno myjemy(...)kroimy w plastry lubianej grubości . Układamy w słoikach . Składniki na marynatę wkładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia . Gorącą zalewą , zalewamy słoiki z papryczkami. Zakręcamy i ustawiamy do góry dnem do wystudzenia.Przed konsumpcją należy odczekać przynajmniej tydzień , aż zalewa porządnie wniknie w kawałki papryki . Jalapeno nie wymaga pasteryzacji , świetnie się przechowują , nawet bez lodówki i zachowują chrupkość . Polecam , naprawdę pyszne
Ogrodnik w podróżyDoprawić wszystko solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie. Do jogurtu włożyć mięso, dokładnie obtoczyć mięso. Wstawić do lodówki na dwie godziny. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek. Wyjąć mięso z marynaty i położyć na dno naczynia. Marynatę rozłożyć na kawałkach mięsa. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i rozrzucić naokoło mięsa.Wlać wodę. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 40 minut
Kuchnia PokoleńKurczak w pomarańczach to prosta i bardzo dobra potrawa. Nie wymaga od nas jakiegoś większego zaangażowania. Nawet osoba, która nie specjalnie garnie się do kuchni może
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przygotowane dużo wcześniej. Pomimo tego że przygotowanie i grillowanie jest czasochłonne to samej pracy określiłbym jako łatwiejsze niż przygotowanie szaszłyków. Składniki na ok 8 osób : 2 kg żeberek wieprzowych marynata do żeberek (przepis) kilka liści laurowych ziele angielskie kostka rosołowa wieprzowa sól, pieprz sznurek bawełniany Przygotowanie : Żeberka oczyszczam i kroję w porcje zależnie od wielkości(...)momentu pierwszych "bulgotów" wywaru. Należy unikać typowego gotowania, wywar ma sobie "pyrkać" ;) Żeberka wyciągam, studzę, a gdy są jeszcze ciepłe a można je już utrzymać w dłoni nacieram marynatą i pozwalam całkowicie wystygnąć. Ostygnięte wkładam do lodówki na minimum 12 h. Wyciągam na godzinę przed grillowaniem i ściągam sznurek. Grilluję na brykiecie ok 45 minut obracając na każdą stronę
Mechanik w kuchnimarynowanie śledzia, bo do marynowania śledzi wykorzystałam całą zawartość słoika marynowaną paprykę z rozmarynem i chili , możecie wykorzystać też marynowaną paprykę ze sklepu, oraz świeży rozmaryne. Jednak moja marynata jest delikatna, dzięki czemu marynowane śledzie nie są kwaśne, są pyszne, będą każdemu smakować. Zostało jeszcze trochę czasu, aby przygotować marynowaną paprykę z mojego przepisu, a potem wykorzystać ją do przygotowania(...)bieżącą wodą, a potem moczymy jeszcze przez godzinę w zimnej wodzie, suszymy na ręczniku papierowym. Śledzie kroimy w paski i układamy w słoiku, w którym będziemy je marynować . Całą marynatą ze słoika o poj. 500 ml wlewamy do większego słoika z pokrojonymi śledziami, dodajemy jeszcze 1 pokrojoną cebulę, świeży rozmaryn, zawartość słoika uzupełniamy niewielką ilością oleju rzepakowego. W tym roku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŻeberka z rękawa z cebulką Składniki ok. 1 kg żeberek wieprzowych 2 duże cebule marynata: 4 łyżki spirytusu 6 łyżek oleju 1 łyżeczka czosnku w płatkach lub kilka ząbków świeżego … Czytaj dalej Żeberka w spirytusowej marynacie
czarrna od kuchniSkładniki: 1/2 kg fileta z kurczaka marynata: 2 łyżki pasty tahini 2 łyżki oleju 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki sosu sojowego sok z 1/2 limonki sól i pieprz Przygotowanie: Składniki … Czytaj dalej Szaszłyki drobiowe z marynatą z tahini
czarrna od kuchniszynki wieprzowej ok. 50 g sera żółtego 1 jajko 3 łyżki mleka bułka tarta tłuszcz do smażenia wykonanie: Mięso myjemy, kroimy na porcje i rozbijamy tłuczkiem. Każdego kotleta smarujemy marynatą i odstawiamy na ok. 3 godz. (ja odstawiałam na noc). Ser ścieramy na tarce o małych oczkach i mieszamy z bułką tartą. Jajko mieszamy z mlekiem. Każdy kawałek zamarynowanego mięsa(...)maczamy w jajku a następnie w tartej bułce wymieszanej z serem i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z każdej strony . składniki na marynatę: 2 łyżki przyprawy gyros 3 ząbki czosnku 1/2 -1 łyżeczki caien 1łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 4 łyżki oliwy z oliwek wykonanie: Przyprawę gyros mieszamy z caien, solą, pieprzem, oliwą oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Zapisz
Domowy Smak Jedzenia