marynaty - 6066 przepisów (strona:108/405)

Pieczone, pikantne skrzydełka 95

dzielimy na trzy części. Lotki odrzucamy. Do miseczki wlewamy maślankę, dodajemy sól, czosnek granulowany , pieprz, tymianek, pół łyżki papryki słodkiej mielonej i 1/3 lyżeczki papryki ostrej. Mieszamy. Do marynaty wkładamy osuszone papierowym ręcznikiem skrzydełka. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Piekarnik rozgrzewamy do temp 180 C. Skrzydełka wyjmujemy z marynaty i umieszczamy na kratce

Kasia i jej kobiecy świat
Świąteczny obiad 104

pachnący pomarańczą – i cudowne ziemniaki z czosnkiem. To danie nie tylko wspaniale wygląda na talerzu, ale tak też smakuje. POLĘDWICZKA W GLAZURZE Z MUSZTARDY FRANCUSKIEJ O tej polędwiczce w marynacie z musztardy nie trzeba wiele pisać. Wystarczy na nią spojrzeć, żeby wiedzieć, że jest pyszna! To zasługa słodko-kwaśnej, aromatycznej marynaty i glazury w jednym. Zamarynowane w niej mięso można

Niedzielny kucharz
CHRUPIĄCE UDKA KURCZAKA Z PIEKARNIKA 150

miseczce wymieszać oliwę z sosem sojowym, dodać sól, mieloną słodką paprykę, limonkę kafir, trawę cytrynową, chili, pędy bambusa i około 2 łyżki zalewy z bambusa- wymieszać. Krok 3. Przygotowaną marynatą natrzeć mięso, ułożyć w salaterce, dodać pozostałe warzywa, przemieszać i odstawić do zamarynowania, najlepiej na całą noc. Zamarynowane udka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wolne przestrzenie wpełnić warzywami(...)polać pozostałą w naczyniu marynatą. Udka pieczemy przez około 1,5  godziny w 170 stopniach, na środkowym poziomie piekarnika. W trakcie pieczenia kilka razy polewać sosem spod kurczaka, wytworzonym podczas pieczenia.   Oto kilka pomysłów na pyszny obiad: udka kurczaka z piekarnika, tłuczone ziemniaki z koperkiem i surówka z marchewki i jabłka>> >    udka kurczaka

Moja Książka Kucharska
Schab nadziewany brokułem, serem i pieczarkami 174

połączenie. Tym razem przygotowałam schab z farszem pieczarkowo-serowym. Jako dodatek podałam kapustę pekińską ze składnikami, jakie pozostały mi z innej sałatki. ok. 800 g – 1 kg schabu Marynata: 1 łyżka octu jabłkowego 1-2 łyżki oleju 2-3 łyżeczki musztardy mielona papryka słodka i ostra sól, pieprz Farsz: ok. 8-10 pieczarek 100-150 g żółtej mozzarelli(...)Kroimy na około 2-2,5 cm plastry. W każdym z nich robimy nacięcie, tworząc tzw „kieszeń”. Ocet jabłkowy, olej, musztardę oraz przyprawy dokładnie mieszamy. Nacieramy powstałą marynatą mięso i umieszczamy np w woreczku z suwakiem. Wkładamy na noc do lodówki. Cebulę drobno siekamy. Pieczarki kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, a gdy się

Smaki Na Talerzu
Filety pieczone w piernikowej marynacie na kanapki 272

musi pojawić się domowa pieczonka na kanapki. U nas w domu zawsze są to domowe wędliny. W tym roku będą to filety z kurczaka zapeklowane i upieczone w piernikowej marynacie. Zapach i smak niesamowity 😍 Czuć ten świąteczny klimat w potrawach nawet na kilometr i chętnych, by je spałaszować nie brakuje. Jest pysznie, zdrowo i przede wszystkim domowo.   MARYNATA

Kuchnia Paulettes
Faszerowany schab wolno pieczony zawijany w boczku 148

jest suchy jak wiór. Każdy lubi soczyste mięso z pysznym słodko- kwaśnym farszem z serem i owocami.   Składniki: 1 kg schabu 15 plastrów wędzonego boczku Składniki na marynatę: 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki pieprzu 2 kulki jałowca 2 liście laurowe 1-1,5 łyżeczki soli 4 łyżki oliwy(...)oliwek Składniki na farsz: garść suszonej żurawiny garść suszonych śliwek garść tartego żółtego sera Do pieczenia idealnie sie sprawdza ceramiczna brytfanna Ambition , którą dostalam od mojej tesciowej. Marynata:  Mięso dokładnie natrzeć i wymasować mieszanką przypraw. Ponakłuwać wykałaczką, aby przyprawy wszędzie dotarły. Włożyć do worka. Zostawić w chłodnym miejscu na ok 24godziny. Farsz:  Suszone śliwki kroimy na pół. Łączymy

Słodki Zakątek
Kurczak pieczony na ryżu, który robi się sam [PRZEPIS] 134

zacznie znikać! Składniki: 800 gramów pałek z kurczaka, 300 gramów ryżu, dwie marchewki, dwie cebule, łyżeczka kurkumy w proszku, sól, pieprz, trochę sosu sojowego, trochę dobrej jakości ketchupu. Do marynaty: 4 ząbki czosnku, papryka słodka w proszku, sól, pieprz, kilka łyżek oleju. Zrób tak: Składniki marynaty zmiksuj na papkę, którą natrzyj kurczaka i odstaw na kilka godzin, a najlepiej

Kulinarna Polska
Polędwica Wieprzowa z Cebulką 114

białym winem, przykrywamy, umieszczamy w lodówce na około 30 minut aby mięso przeszło aromatem. 3. Cebulę siekamy na piórka, po czym rumienimy ją na oliwie. 4. Polędwicę wyjmujemy z marynaty i smażymy ją aż się zrumieni, z obydwóch stron. 5. Ponownie przekładamy do marynaty, przykrywamy podsmażoną cebulką. Pieczemy w temp 190* aż do uzyskania oczekiwanej miękkości. Na zdjęciu prezentuję

Dziś Ja gotuje
Kurczak pieczony na ryżu, który robi się sam [PRZEPIS] 22160

zacznie znikać! Składniki: 800 gramów pałek z kurczaka, 300 gramów ryżu, dwie marchewki, dwie cebule, łyżeczka kurkumy w proszku, sól, pieprz, trochę sosu sojowego, trochę dobrej jakości ketchupu. Do marynaty: 4 ząbki czosnku, papryka słodka w proszku, sól, pieprz, kilka łyżek oleju. Zrób tak: Składniki marynaty zmiksuj na papkę, którą natrzyj kurczaka i odstaw na kilka godzin, a najlepiej

Kulinarna Polska
Łopatka zapiekana w pieczarkach 158

pracy. Po zamarynowaniu mięsa i ułożeniu go w naczyniu żaroodpornym z pokrojonymi warzywami dalej robi się sama, polecam :) Składniki na ok. 5-6 porcji: ok. 1,2 kg łopatki Marynata: 1,5 łyżeczki majeranku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej sól pieprz Ponadto: 2 cebule 500 g pieczarek   Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. W miseczce(...)wymieszać majeranek, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, sól i pieprz. Składniki marynaty wetrzeć w mięso, włożyć je do miski, przykryć folią i wstawić na ok. 3 godziny do lodówki.   Po tym czasie łopatkę obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na mięsie rozłożyć obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Pieczarki pokroić

Simply Food
Butter Chicken 128

uwielbiam najbardziej! Wystarczy zmienić jeden albo dwa składniki, żeby potrawa zyskała swój wyjątkowy smak! Poniżej przedstawiam Wam swój pomysł na tą indyjska potrawę. Do jej przygotowania potrzebujemy: Kurczak w marynacie: ok. 700g piersi z kurczaka, 1 duża cebula czosnkowa, jogurt naturalny 150g 1 łyżka stołowa czosnku granulowanego, 1 łyżka suszonej kolendry, 1 łyżeczka tartego imbiru, sok z limonki, sos sojowy(...)wrzucam cebulę. Smażę do momentu kiedy delikatnie się zeszkli, Następnie przekładam ją do małego naczynia i blenduję na papkę. Dodaję do jogurtu z przyprawami. Dokładnie mieszam. Do tak powstałej marynaty dodaję kurczaka. Całość odstawiam do lodówki na min. 2 godziny. Do garnka wrzucam krojone pomidory, 3 łyżki stołowe jogurtu greckiego, 1 łyżkę stołową kolendry, 2 łyżki stołowe czosnku, łyżkę garam

Przepis na Dzień Dobry
Pałki z kurczaka w paprykowej panierce 416

cała rodzinka zajadała się, aż im się uszy trzęsły, to chyba najlepsza rekomendacja dla tego dania :)  Składniki na 6-7 średnich podudzi: 6-7 średnich podudzi z kurczaka Marynata: 1 pełna łyżeczka słodkiej papryki mielonej 0,5 łyżeczki ostrej papryki mielonej 0,5 łyżeczki soli Panierka: 2 jajka 1 niepełna szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej(...)łyżeczka ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka czosnku granulowanego   Pałki z kurczaka umyć, osuszyć i włożyć do miski. W małej miseczce zmieszać składniki na marynatę i natrzeć nimi dokładnie mięso. Przykryć folią i wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.    Po tym czasie w jednej misce rozbełtać oba jajka, a w drugiej dokładnie wymieszać pozostałe składniki panierki (mąkę

Simply Food
Kuchnia ze smakiem: aromatyczne i pełne smaku przyprawy Knorr cz. 2 69

razem zaczynamy od wizyty w Ameryce Północnej.  Gorczyca z Kanady Gorczyca lubi chłodny klimat dlatego rejony Kanady są idealne do jej uprawy. W kuchni wykorzystywana jest do marynat, sosów, mięs czy wędlin a nawet kiszonych i konserwowych ogórków czy kapusty. Ma lekko ostry smak. Kminek z Polski Nasze rodzime ziemie sprzyjają uprawie kminku – Polska jest jednym z czołowych liderów(...)Często stosowany do zup czy sosów. Liść laurowy z Turcji Dorastające w ciepłym klimacie liście laurowe charakteryzują się wyrazistym aromatem i oraz smakiem. Są wykorzystywane głównie do zup sosów, marynat czy pasztetów. Wizytą w Turcji zakończyliśmy podróż po kulinarnym świecie przypraw. Jestem ciekawa jakie są Wasze ulubione przyprawy bez których nie możecie się obejść w kuchni? Moimi zdecydowanymi faworytami

Health-Fit-Life
"Smaczna kuchnia. Domowe wyroby" 148

bardzo apetyczne rolady do przygotowania w domu. Przechodzimy do mięs panierowanych i szaszłyków gdzie znajdziemy przepisy na kotlety, kawałki kurczaka, szaszłyki czy grillowany kebab, ostatnie są zalewy i marynaty, które na pewno wykorzystamy do zamarynowania mięs. Mamy tutaj marynaty do schabu, do drobiu, żeberek, steków, wołowiny czy kaczki.  "Smaczna kuchnia. Domowe wyroby" to książka pełna pysznych przepisów na domowe

kruche babeczki