marynaty - 6066 przepisów (strona:88/405)

Butter chicken 203

kurczaka z dodatkiem śmietany oraz masła. Podawane z ugotowanym na sypko ryżem basmati lub chlebkami naan. Składniki: 500 g udek bez skóry i kości lub piersi kurczaka na marynatę: 1/2 szklanki jogurtu greckiego 1 cm korzenia imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki chilli łyżeczka garam masali łyżeczka kurkumy spora szczypta soli na sos: 2 łyżki masła łyżeczka nasion kuminu łyżeczka(...)ziaren kolendry cebula szczypta mielonego kardamonu łyżka garam masali szczypta chilli 4 pomidory łyżeczka cukru 1/2 szklanki śmietany sól Czosnek przecisnąć przez praskę, imbir zetrzeć na tarce. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Kurczaka pokroić w większą kostkę i wymieszać z marynatą. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i ustawić na funkcję grill.  Blaszkę wyłożyć

wyzwania kuchenne
Kaczka z jabłkami i pomarańczami 138

Nareszcie..była okazja ją zrobić :D  Kaczka z jabłkami i pomarańczami SKŁADNIKI: kaczka 1,5kg 4 jabłka 2 pomarańcze marynata:sól, pieprz, rozmaryn, majeranek, papryka słodka, chilli, lubczyk,  oliwa kluski śląskie Kaczkę rozmrozić, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować marynatę z ulubionych przypraw (ja dodaję: papryke, majeranek,  rozmaryn, sól, pieprz,chilli) przyprawy mieszamy z 3 łyżkami oliwy(...)Taką marynatą nacieramy kaczkę wewnątrz i z zewnątrz, jednocześnie "masując" i wstawiamy w chłodne miejsce - najlepiej na ok 5 - 24 godzin. 2-3 Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w  ósemki, przyprawiamy majerankiem i sokiem z połowy pomarańczy. Faszerujemy kaczkę i zszywamy wykałaczką.   Kaczkę pieczemy w brytfance ok 2  godzin. w temp. 180 stopni (pieczemy pól

MarciochaKucharzy
Marynowane na szybko warzywa. W sam raz na kaca lub ciążę 388

powiecie na stare, dobre, domowe marynaty warzywne ? Prawie takie jak robiła wasza babcia . No może niezupełnie takie same, ale coś w tym stylu. Są idealne jako przekąska sama w sobie , przydają się jako przystawka do obiadu lub dodatek do kanapek . Możecie zrobić je sami w domu , za pakować w ładny słoik i dać przyjacielowi w prezencie . Jeśli wasza żona(...)pieprz i 1 szklankę wody ; dodać prażone przyprawy i wymieszać ; doprowadzić do wrzenia . Równomernie upakować kalafior, cebulę, czosnek, marchew w szklane naczynie, słoik lub pojemnik ; za lać warzywa gorącą marynatą (tak żeby była przynajmniej 2 cm ponad warzywami) ; ostudzić naczynie do temperatury pokojowej, następnie przykryć pokrywką lub zakręcić słoik ; przechowywać w lodówce (idelanie zachowują smak 14-30 dni) . Smacznego

Jem więc Jestem
Tortille z pikantnym kurczakiem i chrupiącymi warzywami 338

Składniki: 4 wrapy orkiszowo owsiane (lub z ziarnami) pierś kurczaka sałata rzymska papryka czerwona awokado (plus sok z cytryny do skropienia) szczypiorek ogórek oliwa do smażenia   Na marynatę do kurczaka: 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny skórka otarta z połowy cytryny 1 ząbek czosnku - przeciśnięty przez praskę łyżeczka pasty z ostrej papryki (można(...)zamiast tego użyć posiekanej chilli)   Przygotowanie: Składniki marynaty wymieszać w misce, włożyć do niej pokrojonego w długie paski kurczaka. Marynować minimum 15 minut. W tym czasie możemy umyć i pokroić w paski warzywa. Awokado trzeba skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Szczypiorku nie kroimy, ładnie wygląda gdy włożymy go do tortilli w całości.   Kurczaka smażymy

Kulinarne Inspiracje
Boczek w marynacie paprykowo- cebulowej 194

łyżki oleju, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Cebulę obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Cebulę mieszam z olejem, papryką mieloną, majerankiem oraz solą i pieprzem. 2. Do marynaty wkładam boczek. Mięso dokładnie nacieram marynatą i odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. 3. Boczek razem z marynatą przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw zawiązuję i układam na blaszce. Piekę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kurczak w curry kokosowym 153

pół łyżeczki mąki ziemniaczanej czubata łyżka curry w proszku sól, olej Przygotowanie Wycisnąć sok z limonki, wymieszać go w misce z oliwą, połową kolendry i curry - tak powstanie marynata. Kurczaka pokroić na kawałki 3-4 cm. Posolić, włożyć do marynaty, wymieszać i pozostawić na 20-25 minut (jak jest czas to można nawet na godzinę). Na rozgrzanej patelni(...)usmażyć szybko kurczaka, dodać marynatę jeśli trochę jej zostało w misce. Zalać wszystko mleczkiem kokosowym wymieszanym z mąką ziemniaczaną. Gotować aż sos lekko się zredukuje i lekko zgęstnieje. Dodać resztę kolendry i wymieszać. Podawać z łyżką jogurtu naturalnego na wierzchu i ryżem basmati

Kulinarne Inspiracje
Schab faszerowany grzybami i suszonymi pomidorami 134

grzybów mrożonych ( u mnie podgrzybki) 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów ( kupuję w Biedronce ) 1 cebula 15 dag sera żółtego ( tu bez szczególnych wskazań) 2 łyżki masła klarowanego Marynata: 2 łyżki majeranku 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka zmielonej kolendry 4 ziela angielskie mielone 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego 1 łyżka soli 4 łyżki oliwy WYKONANIE: Schab płuczemy i osuszamy ręcznikiem(...)nacinamy przez środek robią jak największą kieszeń. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą.  Nacieramy nimi mięso. Można natrzeć również kieszeń od środka. Dobrze gdyby mięso poleżało tak przynajmniej dobę, wtedy ładnie przejdzie marynatą. Przygotowanie farszu : Grzyby jeszcze zmrożone płuczemy i kroimy na drobne kawałki. Cebulę kroimy w kostkę podsmażmy lekko na maśle. Dodajemy grzyby i dusimy pod przykryciem

W kuchennym oknie Ewy
Tikka Masala z jagnięciną / Lamb Tikka Masala 242

masala Jamiego Olivera , chociaż każdy może regulować ostrość według własnego uznania. Polecam dla całej rodziny! Scroll down for recipe in English Tikka Masala z jagnięciną (6 porcji) Składniki na marynatę: 680 g jagnięciny, z odkrojonym tłuszczem i pokrojonej w 2 cm kostkę 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki soli(...)łyżka soku z cytryny 3/4 szklanki śmietanki 30-36% 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki lub świeżej kolendry, plus więcej do podania ugotowany ryż do podania Przygotowanie: W celu przygotowania marynaty, wymieszaj w misce wszystkie jej składniki, łącznie z jagnięciną i włóż do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. W celu przygotowania sosu, w dużej i głębokiej

karmelowy
Pieczona biała kiełbasa z ziołami 173

Świętach została mi niewykorzystana biała kiełbasa. Przydała się w sam raz na leniwy obiad. Składniki: 6-8 parzonych białych kiełbasek Marynata: 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki oleju po 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, rozmarynu i majeranku 1/3 łyżeczka tymianku 1/3 łyżeczka pieprzu Dodatkowo: kilka ząbków czosnku 1 cebula Sposób wykonania: 1. Składniki marynaty połączyć. 2. Kiełbaski naciąć wedle(...)uznania. 3. W żaroodpornym naczyniu ułożyć kiełbaski, posmarować marynatą. Obłożyć pokrojoną w talarki cebulą i ząbkami czosnku. 4. Całość zapiekać 45-60 minut w 180 st.C, przekładać kiełbaski na drugą stronę co jakiś czas. Piec do ładnego zrumienienia. Smacznego!!! Źródło: Domowe potrawy

Kuchnia domowa Ani
Pałki kurczaka na cytrynowym ryżu 187

Pyszne danie obiadowe z orzeźwiającą nutą cytryny. Zarówno marynata do mięska jak i ryż mają ten fajny i delikatny posmak cytrynki. składniki: 6 pałek z kurczaka sok z połówki cytryny 2 łyżki płynnego miodu 3 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 2 woreczki ryżu 3 łyżki oleju sezamowego skórka otarta z jednej cytryny Przygotować marynatę do pałek. Wymieszać olej(...)cytryny, miód i sos sojowy. Gotową marynatą nasmarować kawałki kurczaka. Następnie mięsko przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 1 godzinki na funkcji termoobieg. Pod koniec pieczenia można odkryć naczynie aby mięsko lekko się przyrumieniło. Ryż ugotować i osączyć

Monia miesza i gotuje
Steki z letnim sosem rabarbarowym 148

rabarbarowym zachwycą wszystkich naszych gości. Ten sos rabarbarowy może również być doskonałym dodatkiem do deserów i lodów. Składniki: 4 ulubione steki o grubości około 2,5 -3 cm do marynaty: 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę 1 łyżeczka świeżo(...)zmielonego czarnego pieprzu Przygotowanie: W płytkim szklanym naczyniu wymieszać wszystkie składniki marynaty. Steki dokładnie z każdej strony natrzeć przygotowaną marynatą. Przykryć i przechowywać w lodówce do 24 godzin. Przed grillowanie steki wyjąć z lodówki i odstawić na pół godziny do osiągnięcia temperatury pokojowej. Steki grillować do osiągnięcia pożądanego stopnia wysmażenia. Sos rabarbarowy Składniki: 2 szklanki grubo posiekanego rabarbaru

naRuszcie
Shawarma 176

mielonego kuminu; 1/4 łyżeczki mielonej kolendry; 7 łyżek jogurtu greckiego; 2 łyżki soku z cytryny; 4 ząbki czosnku obrane i przeciśnięte przez praskę; Mięso umyć i drobno pokroić. Przygotować marynatę: do miski wsypać przyprawy, dodać jogurt, sok z cytryny i czosnek. Dokładnie wymieszać. Mięso włożyć do marynaty, zamieszać i odstawić do lodówki na całą noc. Na patelni rozgrzać niewielką ilość(...)oliwy. Mięso wyjąć z marynaty, przełożyć na patelnię i podsmażyć przez około 10-15 minut lub dłużej (do miękkości). Czas smażenia zależy od tego, na jak duże kawałki zostało pokrojone mięso. Shawarma zwykle jest podawana z sałatką w chlebku pita. Pomimo tego u mnie było jak u Atinki: z ryżem po arabsku i z sałatką

In my kitchen
Kurczak w stylu marokańskim 169

łyżeczki soli morskiej   szczypta szafranu   1 - 2 szklanki bulionu drobiowego   posiekana natka kolendry do dekoracji   1/2 szklanki zielonych oliwek do dekoracji   oliwa do marynaty i do smażenia  pieprz do smaku Marynata Czosnek, paprykę, kumin, cynamon, kurkumę i sól  utrzeć dokładnie na pastę, dodając stopniowo oliwę. Pasta powinna byłć na tyle  gęsta, żeby(...)spływała z kurczaka.  Udka kurczaka  zalać marynatą i pozostawic w lodówce na całą noc. Przygotowanie W głębokim rozndlu usmażyc do miękkości cebulę.  Dodać udka kurczaka i smażyć na rumiano, uważając, żeby nie przypalić cebuli..  Dodć pkrojoną w plasterki cytrynę lub limonke i podlać bulionem tak, aby mięso było zakryte do 3/4 wysokości. Dodać szafran i dusić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
BIAŁE KIEŁBASKI SOJOWE GLAZUROWANE W MIODZIE 172

łyżki soku z cytryny 1 łyżka musztardy Dijon 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Miód, musztardę, sok z cytryny, pieprz mieszam razem, dodaję posiekane, obrane uprzednio ząbki czosnku. W takiej marynacie zanurzam kiełbaski, które uprzednio nacinam delikatnie (by nie popękały pod wpływem temperatury) i zostawiam na 30 minut. Cebulę obieram, kroję w talarki i wsypuję na dno naczynia żaroodpornego. Na wierzchu(...)układam kiełbaski, polewam 1/3 marynaty  i wkładam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Podpiekam w sumie przez 30 minut, dwukrotnie polewając pozostałą marynatą. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Krewetki w sosie pomarańczowym 128

Składniki: 10-12 krewetek 1 pomarańcza 1 łyżka miodu imbir, pieprz, kolendra 50g mąki ziemniaczanej oliwa Grzanki : bagietka przyprawa do masła masło lub margaryna kanapkowa   Przygotowanie: Aby przygotować marynatę , należy wycisnąć sok z pomarańczy , rozpuścić w nim miód , przyprawić imbirem , kolendrą i pieprzem . Wrzucić krewetki i marynować w 2-3 godziny. Krewetki smażyć na oliwie, 2-3 minuty(...)stron na średnim ogniu. Z marynaty robimy sos . Wystarczy rozpuścić mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości wody i wlać do gotującej się marynaty, stale mieszając aż zgęstnieje. Przekąskę można podawać z grzankami . Aby je przygotować, należy pokrojoną bagietkę posmarować masłem bądź margaryną z obu stron, posypać przyprawą do masła i przypiec w piekarniku aż staną się chrupiące. Smacznego! Post Krewetki

Za drzwiami kuchni

Proponowane wyszukiwania