marynaty - 6066 przepisów (strona:69/405)

Ryba marynowana 107

mnie sola • sok z 1 cytryny • sól, biały pieprz Panierka • 3 jajka • 3 łyżki majonezu • 3 łyżki mąki • tarta bułka do panierowania • olej do smażenia Marynata • 1 szklanka octu • 4 szklanki wody • 3 łyżki cukru • 1 łyżka soli • 2 czerwone cebule Wykonanie: • Filety pokroić na 2-3 kawałki każdy, ułożyć na tacy, polać sokiem(...)stron na złoty kolor. • Usmażoną rybę ułożyć w szklanym naczyniu. • Cebulę obrać, pokroić w krążki i ułożyć na rybie. • Zagotować składniki marynaty i gorącą zalać rybę, wystudzić i wstawić do lodówki na 1 dzień. • Godzinę przed podaniem odlać marynatę

To co kocham
Surówka z ogórków po węgiersku 121

dłużej w naszym domowym menu. Składniki: • 500 g ogórków • 1 łyżka soli • pęczek szczypiorku • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki • 1 łyżka kwaśnej śmietany • pieprz do smaku Marynata • 3 łyżki octu winnego • 3 łyżki wody • 2 łyżki cukru Wykonanie: • Ogórki obrać ze skórki, pokroić w plasterki, umieścić w durszlaku i wymieszać z łyżką soli(...)godzinie przepłukać ogórki zimną wodą i osuszyć. • Zagotować składniki marynaty i przestudzić. • Wymieszać ogórki z marynatą, doprawić pieprzem. • Wstawić do lodówki na 1-2 godziny. • Przed podaniem wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, posypać mieloną papryką i podawać z kleksem śmietany

To co kocham
Żeberka w białej marynacie 79

Żeberka w białej marynacie z jogurtu, majonezu i musztardy są bardzo kruche i mięciutkie. Jest to zasługą worka foliowego, bo pieczenie w nim nie wysusza mięsa. A samo przypieczenie na końcu daje ładny kolor i chrupiącą skórkę. Ja takie żeberka przygotowuję latem na obiad w ogrodzie. Użyłam żeberek(...)majonezem i musztardą, doprawić solą i pieprzem. • Żeberka pokroić na porcje z 1 kością, posypać solą i pieprzem. • Włożyć żeberka do marynaty pokrywając je całe i odłożyć na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. • Przed pieczeniem włożyć żeberka z marynatą do worka foliowego

To co kocham
Szaszłyki z indyka w piwnej marynacie 125

pierś. Ale nie mamy problemu z podziałem tuszki, bo u nas chłopaki jedzą piersi, a dziewczyny nogi. Składniki: • 2 filety z udźca indyka Marynata • 1/2 szklanki miodu • 1/2 szklanki piwa porter • 1/4 szklanki sosu sojowego • 1 łyżeczka musztardy • 1 łyżka oleju • 1/4 łyżeczki pieprzu • 2 ząbki czosnku • 1 duża cebula Wykonanie: • Mięso indyka pokroić(...)małe kostki ok. 2 x 2 cm. Marynata • Cebulę drobno pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. • Połączyć wszystkie płynne składniki sosu, dodać cebulę, czosnek, pieprz i dokładnie wymieszać. • Dodać mięso do marynaty, przemieszać składniki i odstawić na kilka godzin do zamarynowania. Ja marynowałam całą noc. • Zamarynowane mięso indyka nabijać dość ciasno

To co kocham
Pieczone ziemniaki czosnkowo-tymiankowe 117

zostało kilka sztuk i po odgrzaniu bardzo smakowały nam z kefirem. Bardzo proste i zarazem wykwintne danie z ziemniaków. Składniki: • 16 sztuk średnich ziemniaczków Marynata • 1/2 szklanki oliwy • 3 ząbki czosnku • 1 płaska łyżeczka soli • 2 łyżeczki posiekanego tymianku Wykonanie: • Ziemniaków nie obierać tylko dokładnie wyszorować szczoteczką. • Gotować w posolonej wodzie przez 15 minut, następnie(...)odcedzić. • Ziemniaki ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia w równych odstępach. • Każdy ziemniak lekko zgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub dużą łyżką, aż popęka. Marynata • Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i utrzeć z solą. • Wymieszać z oliwą, dodać posiekany tymianek. • Każdy ziemniak polać obficie marynatą. • Piekarnik nagrzać do 200 st.C

To co kocham
Proste jaglane kaszotto - dietetyczne i bezglutenowe 120

mocno wystawianą na próbę jesienią z powodu pogodowych zawirowań. Dodatkowo warto również wspomnieć o ogromnych pokładach witamin z grupy B, dużej zawartości białka oraz żelaza i miedzi. SKŁADNIKI: MARYNATA:  2 szklanki kaszy jaglanej  1 łyżka oliwy  1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego*  1 łyżeczka curry  1 filet z kurczaka  1 łyżeczka słodkiej papryki  4 duże pieczarki  1/2 łyżeczki(...)chwili smażenia dodajemy soli, aby grzyby puściły sok. Nie odparowujemy. Powstały płyn zlewamy - dodamy go później do kaszy - jest niezwykle aromatyczny. Podobnie robimy z filetem, z tym że marynatę zlewamy przed smażeniem, mleko spowodowało, że całość jest płynna, więc nie powinno być z tym problemu.. Kurczaka smażymy na pozostałym maśle, aby go zamknąć, dojdzie już w kaszy. Płyn

Kuchnia od dwojga
Polędwiczki wieprzowe z wolnowaru 233

posiekana 1 łyżka prażonej cebuli (lekko rozgniecionej) 4 ząbki czosnku drobno posiekane Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Polędwiczki umyć, osuszyć i pozbawić błon. W miseczce wymieszać dokładnie wszystkie składniki marynaty. Jeśli polędwiczki są duże, to każdą przekroić na połowę (małe pozostawić w całości), włożyć do miseczki i dokładnie obtoczyć w marynacie. Przełożyć mięso do misy wolnowaru i zalać pozostałą(...)marynatą. Ustawić program low i gotować 4,5 godziny. Po dwóch godzinach, można mięso odwrócić i powtórzyć po kolejnych dwóch. Gotowe mięso pokroić w plastry i podawać polane sosem powstałym w czasie gotowania. Smacznego

kuchnia doski
wolno pieczone nóżki z kurczaka w whiskey 147

odczarować to z pozoru nudne danie i zdaje się, że z dobrym skutkiem, skoro sama coraz częściej po nie sięgam :) Tym razem  całe nóżki w dosyć nietypowej marynacie. Pieczone w nietypowej temperaturze.  Zapraszam! Składniki: - 2 nogi z kurczaka - pomarańcza - 70 ml whiskey - łyżka miodu - łyżka sosu sojowego ciemnego - 2 ząbki czosnku - łyżeczka suszonej mięty - sól, pieprz Start(...)Bardzo ostrym nożem nacinamy skórkę, uważając aby nie uszkodzić mięsa.  Whiskey, miód, sos sojowy, posiekany czosnek i sok z połowy pomarańczy mieszamy, dodajemy ok pół łyżeczki soli. Powstałą marynata nacieramy kurczaka, szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Piekarnik rozgrzewamy do 110 stopni z termoobiegiem. Nóżki przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy całą marynatą i obkładamy kawałkami pomarańczy

Cook&Love
Śledzie po kaszubsku 752

samo przygotowanie ale naprawdę warto spróbować. Mojej rodzince bardzo zasmakowały i proszą o kolejną porcję. Przepis na śledzie pochodzi z bloga Smaczna Pyza  8 szt solonych płatów śledziowych marynata: 300 ml wody  150 ml octu 10% 3 łyżki cukru 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego farsz: 3 cebule 3 łyżki oleju 6 suszonych śliwek 1/2 łyżeczki gorczycy(...)liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka majeranku połowa zalewy od marynowania śledzi  Składniki marynaty zagotować i wystudzić. Filety śledziowe wypłukać,włożyć do naczynia,zalać zimną zalewą i odstawić w zimne miejsce przynajmniej na dobę. Cebule pokroić w piórka,włożyć na patelnię i smażyć na oleju aż zmięknie. Do cebuli

Kolorowa kuchnia Elki
Pieczona makrela po kreolsku 178

class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) wszyscy ocenili ją jako średnią , najbardziej smakowała im skórka z przyprawami . Marynata jest genialna , więc wypróbuję ją na pstrągu – powinien wyjść bajeczny . Skąd mam przepis na nią ? Z jakiegoś programu podróżniczo-kulinarnego , ale oczywiście odpowiednio go przerobiłam do naszych gustów(...)style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 4 tuszki świeżej makreli marynata : 1/2 kostki masła 1 łyżka papryki słodkiej – mielonej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka ziaren, mielonej kolendry 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka miodu – kopiasta 1 łyżka czerwonego

Ogrodnik w podróży
Prosty kurczak z cytrusami i imbirem w sosie pomidorowym. 94

trzcinowego łyżka masła Sos: 0,5 szklanki keczupu łyżeczka skórki z cytryny Czyste mięso dobrze osuszamy i tniemy na mniejsze kawałki. Ja tak średnio tnę na trzy. Lepiej przechodzi marynatą i szybciej się smaży. Mandarynki dokładnie myjemy i razem ze skórką kroimy w plastry. Wkładamy je do naczynia, zasypujemy imbirem, pieprzem, solą i cukrem. Dodajemy ocet i wszystko dokładnie mieszamy(...)Taką właśnie marynatą nacieramy mięso i odstawiamy najlepiej na noc, a najmniej na 2 godziny. Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy mięso z każdej strony. Gdy jest już rumiane, zalewamy resztkami marynaty i dusimy pod przykryciem do miękkości. Wyjmujemy mięso i odparowujemy zawartość patelni, powstały tłuszcz (  a zrobi się go sporo) zlewamy. Widelcem rozgniatamy środki mandarynek, skórki wyrzucamy. Zalewamy

Dieta moja pasja
ŻEBERKA SŁODKKO - KWAŚNE 121

Cebulę i czosnek siekamy drobno.Rozgrzewamy na patelni olej  i szklimy cebulę i czosnek.Wlewamy sos sojowy,keczup,miód,pokrojone chilli, oraz pozostały olej .Mięso układamy do miski wraz z marynatą na ok.30 min.Potem mięso smażymy na złoty kolor,wlewamy marynatę co moczyliśmy żeberka,dolewamy tyle syropu aby utworzyło się trochę sosu, dodajemy pokrojoną brzoskwinię według własnego gustu i dusimy mięso(...)miękkości,uwaga aby się nie przypaliło,na małym ogniu w miarę dolewając syropu lub octu winnego jak będzie potrzeba. Takie żeberka można wrzucić na ruszt po  namoczeniu w marynacie bez dodatku syropu z brzoskwiń.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pałki z kurczaka miodowo-paprykowe z pyszną sałatką 167

szkl zielonych oliwek 3-4 łyżki prażonych ziaren (słonecznik, pini, dynia) 3 łyżki oliwy z oliwek Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć solą i pieprzem. W miseczce przygotować marynatę. Wymieszać keczup, sos sojowy, paprykę słodką i ostrą, miód i czosnek granulowany. Marynata natrzeć mięso i odstawić do lodówki na ok 2 godziny. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kawałki kurczaka, polać(...)całą marynata i posypać liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Przykryć i wstawić do piekarnika na ok 50 minut. 10 minut pod koniec pieczenia odkryć aby się przyrumieniły. Gorące pałki z kurczaka podajemy z sałatką. Na sałacie z dbałością układamy pomidorki, oliwki, posypujemy piórkami czerwonej cebulki i prażonymi ziarnami. Sałatę polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Dla Czytelników bloga czeka zniżka

Smakołyki Asi
kurczak pieczony w rękawie w pysznej marynacie z kefiru i Prymatu... 169

kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Prymatu doskonale się sprawdził z kefirem jako marynata do drobiu = uda kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, każde udo przeciąć na dwie porcje, odciąć nadmiar tłustej skóry do miski wsypać sos Prymatu, kucharka, pieprz, wlać kefir, przyprawę w płynie(...)wymieszać do marynaty włożyć porcje kurczaka, dobrze je natrzeć, przykryć, odstawić do lodówki najlepiej na całą noc do rękawa włożyć porcje kurczaka razem z marynatą, zawiązać, włożyć do blaszki piekarnik elektryczny nagrzany a 220 C, grzanie góra/dół, piec 35 minut, następnie rozciąć rękaw i piec dalej w 180 C około 15-20 minut mięso było pyszne, soczyste, aromatyczne

W Mojej Kuchni Lubię
Śledzie w zalewie ketchupowej 465

Przepis na pyszne śledzie marynowane w zalewie ketchupowej. Składniki: 500 g solonych filetów śledziowych 2 cebule 5 ogórków konserwowych Marynata: 7 łyżek keczupu łyżka musztardy 2 łyżki octu winnego 5 łyżek oleju łyżeczka cukru kilka ziarenek pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie Śledzie moczymy 3-4 godziny w wodzie, następnie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy(...)chwilę na oleju. Ogórki kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie składniki na marynatę łączymy ze sobą i mieszamy dokładnie. Na dnie szklanego naczynia układamy warstwę cebuli, ogórków i śledzi, na nich rozsmarowujemy marynatę. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Śledzie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na co najmniej

e-PrzepisyKulinarne