marynaty - 6066 przepisów (strona:67/405)

Carnitas czyli wieprzowina po meksykańsku 225

nawet sąsiedzi:) Póki mięso się piekło, usmażyłam tortille i przygotowałam salsę. Więc okrzyki "Ale Meksyk!" podczas obiadu były całkiem uzasadnione;) Składniki: 1kg wieprzowiny (łopatka, szynka, karkówka) 1 cała pomarańcza marynata: 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kuminu 1 kopiasta łyżeczka wędzonej słodkiej papryki szczypta ostrej papryki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku pół łyżeczki kolendry 1 łyżeczka soli świeżo mielony pieprz(...)umyć i osuszyć. Jeśli kawałek jest gruby, należy go przekroić, żeby otrzymać płaskie kawałki o grubości ok 4cm. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Przyprawy utłuc w moździerzu. Wszystkie składniki marynaty wymieszać i zalać nią mięso. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Piekarnik rozgrzać do 180st. Pomarańczę wyszorować. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać marynatą, na mięso

Obiad gotowy
Cynamonowy kurczak z batatami, papryką w sosie mango 186

masala olej   Do soku z mango dodać cynamon, musztardę, sól i   pieprz, wymieszać i ostawić. Pierś z kurczaka pokroić w dużą kostkę i wrzucić do miski z marynatą z soku, pozostawić na około pół godziny. Bataty dokładnie wyszorować i pokroić na dość duże cząstki to samo zrobić z papryką. C ebule pokroić na ćwiartki. Mięso wyjąć z marynaty(...)pozostałej marynacie obtoczyć również bataty,   paprykę i cebule. W naczyniu żaroodpornym pokudłać wszystkie składniki naprzemiennie, na końcu skropić olejem. Piec w 170 stopniach przez 40 minut

Jadło i czytadło
Żeberka wieprzowe pieczone w miodzie 157

mieszamy ze sobą olej, miód, ocet winny, sos tabasco, pieprz cayenne, pieprz czarny oraz sól. 3. Pokrojone żeberka przekładamy do miski, dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek mięsa pokrył się marynatą. 4. Odstawiamy mięso do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc), i co jakiś czas obracamy i pokrywamy je z każdej strony marynatą. 5. Zamarynowane żeberka przekładamy na blachę(...)pieczenia, wylewamy resztę marynaty, podlewamy odrobiną wody i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez około 2 godziny. W trakcie pieczenia żeberka kilkakrotnie obracamy, aby ładnie zarumieniły się z każdej strony. Smacznego

W kuchni Katie
Pieczone skrzydełka 104

imprezę! Pieczone skrzydełka według tego przepisu, nie zawiodły mnie nigdy. Zostają zjedzone w ciągu 30 minut, ponieważ są one dobrze przyprawione i soczyste. Należy je marynować w przygotowanej marynacie minimum godzinę, ale im dłużej tym lepiej. Spróbujcie sami! Składniki: * opakowanie skrzydełek * 3 łyżki miodu * 3 łyżki ketchupu * 2 łyżki oleju sezamowego * 3 łyżki oleju * łyżka wegety * pół łyżeczki chili(...)poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1h20minut (+3 godziny marynowania) kaloryczność: średnia Skrzydełka myjemy i dokładnie suszymy papierem. W małej misce mieszamy wszystkie przyprawy. Kurczaki układamy w misce i polewamy marynatą, dobrze wmasowując ją w każde skrzydełko.  Szczelnie zawijamy folią spożywczą, Wkładamy do lodówki na około 3 godziny (minimum 1h). Na dużej płaskiej brytfance kładziemy papier do pieczenia (opcjonalnie). Skrzydełka

Klasyka Gotowania
Kurczak w przyprawie Jamaican Jerk z marchewką (pieczony w rękawie) 112

inicjatywa. Dodam jeszcze, że kurczaka upiekł mój mąż - ja tylko dałam mu kilka wskazówek... Polecam! około 1,5 kg dowolnych części z kurczaka (u mnie ćwiartki przecięte na połowę) Marynata: 1-2 łyżki oliwy około 25-30g przyprawy do kurczaka Jamaican Jerk   sól himalajska Dodatkowo: 2-3 marchewki Ponadto: rękaw do pieczenia (polecam Stella ) Przygotować marynatę. Mieszankę Jamaican(...)Jerk wymieszać z olejem i doprawić za pomocą soli. Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć marynatą. Całość odstawić do lodówki minimum na 1 h. Po tym czasie obraną marchewkę należy przekroić na 3-4 części, ew. pokroić w grubsze plasterki. Następnie mięso razem z marchewką umieścić w rękawie do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez 60-80 minut w 180 stopniach

Di gotuje
UDZIEC Z INDYKA PIECZONY W RĘKAWIE 698

tkę.  Mięso wyszło pyszne: kruchutkie i wilgotne.  Część spożyliśmy z sosem na obiad, a część powędrowała na kanapki 😊 Składniki :  ok 1,60 kg udźca z indyka Marynata : 4 roztarte ząbki czosnku 2 posiekane cebule trochę tymianku 2 łyżeczki musztardy 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki 1/2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki sok z połowy cytryny 1/2 szklanki oliwy(...)oleju sól Sos : zlany sos z pieczenia mięsa sól i pieprz do smaku śmietana 18% mąka do zagęszczenia Wykonanie :  Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso z indyka natrzeć z każdej strony marynatą, włożyć do pojemnika z przykryciem i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie przełożyć je do rękawa do pieczenia i wstawić

Walijskie Pichcenie
Pulled pork - szarpana wieprzowina 171

chudy, bo to właśnie tłuszcz sprawia, że mięso jest soczyste i pełne smaku, a nie suche.  Składniki: 1 kg łopatki lub karkówki wieprzowej Solanka: (można pominąć, ale wtedy do marynaty dodać sól i marnować ok. 8 godzin) 3 łyżeczki soli peklującej (nada mięsu apetyczny różowy kolor) kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe łyżeczka świeżo utłuczonego pieprzu 2 ząbki czosnku(...)wody  Marynata: 2 cebule czosnek ok. 4 ząbki 0,5 świeżej papryczki chili lub łyżeczka zmielonej  0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżka papryki wędzonej lub słodkiej  1 łyżeczka pieprzu  1 łyżeczka miodu  1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka octu balsamicznego  1 łyżka oleju  Dokładnie rozpuścić sól w wodzie i dodać przyprawy.Umyte i osuszone

Dobra karma
Schab nacinany. 115

czerwone cebule 1 papryka czerwona kilka plastrów bekonu cienkie plastry boczku przyprawy:sól, pieprz, lubczyk suszony, papryka ostra 1 łyżka oliwy z oliwek WYKONANIE: z oliwy i przypraw robimy marynatę, nacinamy schab, 3/4 grubości(powstaje grzebień), schab umieszczamy w misce z marynatą i zostawiamy na noc w lodówce, przygotowujemy warzywa: cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski, w kieszonki kładziemy(...)paprykę, cebulę, bekon, owijamy plastrami boczku, następnie schab wiążemy, smarujemy resztą marynaty i odkładamy na 2 godz. do lodówki,  tak przygotowane mięso pieczemy w rękawie w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 1,2 godz., po czym wyjmujemy z rękawa i pieczemy 10-15 min. do zrumienienia i miękkości

Kuchnia Beaty
KURCZAK MIODOWO-CYTRYNOWY Z TYMIANKIEM 102

ostatnio dużo większą ochotę mam na mięso niż na słodkości ( tak tak – mówię to ja! :D ) Dziś mam dla Was przepis na pysznego i soczystego kurczaka zapiekanego w marynacie miodowo-cytrynowej. Jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie na ciepło! Śmiało możecie przygotować tak zarówno całe udka, jak i podudzia czy też filet. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * podudzia(...)rondelku podgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek, wrzucamy posiekaną chili, zalewamy miodem i sokiem z cytryny – gotujemy o. 3-4 minuty. Dodajemy rozmaryn oraz tymianek – marynatą zalewamy mięso i dokładnie obtaczamy. Wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika na ok. 45 minut. Co jakiś czas obracamy i podlewamy marynatą. Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Wolowina w sosie ostrygowym 156

łyżeczka posiekanego imbiru 1 papryka pokrojona w kostkę posiekana kapusta pekińska - tyle co papryki fasolka szparagowa - opcjonalnie (u nas tym razem bez) kilka różyczek brokuła - opcjonalnie (u nas bez) MARYNATA: 1 jajko 1 łyżeczka sosu sojowego (najlepiej ciemny) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju 4 łyżki wody DODATKOWO:  ryż (najlepiej smakuje nam robiony jak w tym przepisie) olej(...)głębokiego smażenia - nie dużo Wołowinę kroimy na cienkie plasterki. Składniki marynaty, oprócz oleju mieszamy ze sobą. Olej wlewamy dopiero, kiedy uzyskamy jednolitą konsystencję. Dodajemy mięso i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Kiedy mięso się marynuje, kroimy warzywa. Wszystko w kostkę, jedynie cebulę w grube pióra, a kapustę drobno szatkujemy. Jeśli używamy szparagówki, obcinamy jej końce i rdzeń

Kuchnia od dwojga
Pieczone żeberka 185

tylko mężczyźni są miłośnikami żeberek:) Mam czasem ochotę na takie męskie danie, ale kupując żeberka wybieram jednak te, które mają najmniej tłustej warstwy. Przygotowuję marynatę na bazie miodu, która jest niezwykle aromatyczna. Słyszałam też o żeberkach w coli, ale ponieważ tego typu napojów nie pijemy, wolę tradycyjne składniki marynaty. Marynuję je długo, czasem zostawiam w lodówce nawet(...)chili   pieprz świeżo mielony  kilka gałązek świeżego tymianku Żeberka pokroić na kawałki, żeby w każdym była kostka.   Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Składniki marynaty wymieszać, zalać żeberka, odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.  Zamarynowane żeberka ułożyć w rękawie do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i przykryć,  piec ok godziny

Obiad gotowy
Pieczone udźce kurczaka z warzywami 169

Składniki: 1 kg filetów udźca kurczaka 45 dag morzonej marchewki mini 45 dag mrożonych brokułów 1/2 czerwonej papryki Marynata: 1/4 szklanki sosu sojowego 3 łyżki miodu 2 łyżki imbiru (posiekanego w drobną kostkę)  4 ząbki czosnku (posiekane w drobną kostkę) 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka soli Sposób wykonania: Łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Mięso myjemy, osuszamy(...)wkładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy marynatą, mieszamy, przykrywamy przykrywką i odkładamy do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 1 godzinę pod przykryciem. Po godzinie do kurczaka dodajemy zamrożone warzywa i pokrojoną w średnią kostkę paprykę. Pieczemy pod przykryciem 45 minut również w 180°C. Tak upieczone mięso podajemy

Qchnia po prostu
Łopatka wieprzowa pieczona 519

plastry i polane sosem. Na zimno pokrojone w cienkie plastry idealne do kanapek czy sałatek. Nie wymagają dużo pracy, ale troszkę czasu oczekiwania, kiedy mięso chłodzi się w marynacie, a potem, kiedy się piecze. Pieczeń podałam z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej . Pyszny obiad, który i Wam polecam. Składniki 1 kg łopatki wieprzowej bez kości 1/2 szklanki wody(...)łyżki oleju sól pieprz W miseczce wymieszać miód,olej sól,pieprz, paprykę słodką, paprykę ostrą, majeranek, sos sojowy, ocet balsamiczny. Łopatkę umyć, osuszyć i nasmarować bardzo dokładnie  powyższą marynatą. Odstawić mięso w chłodne miejsce na 3-4 godziny. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć cebulę, plasterki czosnku, ułożyć mięso wraz z marynatą. Całość

O kuchni z uczuciem
BOCZEK PIECZONY Z SOSEM SOJOWYM I CZOSNKIEM 126

czosnkowego, 2 łyżki sosu sojowego, 4 duże ząbki czosnku, łyżeczka pieprzu pomarańczowego, łyżeczka cząbru, łyżeczka bazylii, łyżeczka tymianku, 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki chili. Przygotowanie: Przygotowuję marynatę z oleju, sosu sojowego, 1 ząbku posiekanego czosnku i przypraw. Mięso myję, dokładnie smaruję marynatą. Układam w naczyniu żaroodpornym, a na nim pozostałe ząbki czosnku (w całości). Przykrywam i zostawiam(...)minimum 12 godzin w lodówce. Mięso przekładam do folii aluminiowej (wraz z czosnkiem i marynatą), szczelnie zakrywam. Piekę w temp. 190-200 stopni około godziny. Następnie odkrywam folię i piekę kolejne 10-15 minut. Wyłączam piekarnik i zostawiam mięso na 10 minut (bez uchylania drzwiczek

JejKuchnia

Proponowane wyszukiwania