marynaty - 6066 przepisów (strona:60/405)

Łosoś z warzywnym ratatouille 162

Łosoś z warzywnym ratatouille w 15 minut. Łosoś to chyba jedna z łatwiejszych do przygotowania ryb, wystarczy bardzo prosta marynata aby nadać jej odpowiedni, wyjątkowy smak. Jednak zawsze mamy z Madzią problem co podać jako dodatek do łososia – ziemniaki ? Nie, to zbyt proste i takie tradycyjne. Poza tym warto, aby dodatek był lekki i zarazem pożywny. Nie może też(...)przepłacać za filet z łososia. Ale to już Wasza decyzja. Składniki (na 2 porcje) 2 dzwonki z łososia cukinia 150 ml passaty pomidorowej zioła prowansalskie pieprz sól Składniki na marynatę 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka soku z cytryny Przepis na łososia z warzywnym ratatouille Zaczynamy od przygotowania i zamarynowania łososia. W miseczce mieszamy wszystkie składniki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Żeberka po polsku , pieczone na cebuli z rękawa 174

łyżeczka musztardy miodowej sól do smaku smalec wieprzowy długie wykałaczki Żeberka myjemy , dzielimy na porcje , osuszamy papierowym ręcznikiem . Solimy . W miseczce mieszamy maggi, miód, pieprz, czosnek i musztardę . Powstałą marynatą pokrywamy żeberka i odstawiamy na noc do lodówki . Następnego dnia obieramy cebulę, czosnek i kroimy na duże kawałki , wkładamy do woreczka do pieczenia lub rękawa . Żeberka spinamy wykałaczkami , tak jakbyśmy(...)chcieli je ponownie skleić . Spięte w taki sposób , nie wysychają tak bardzo , a jednocześnie dzięki temu ,że marynowały się pocięte , są bardziej nasycone marynatą Układamy na cebuli , wlewamy także resztę marynaty z miski . Na wierzchu układamy kawałki smalcu , zawiązujemy rękaw i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C . Pieczemy około 1,5 godziny . Gotowe , tak przyrządzone żeberka są pyszne , smakują

Ogrodnik w podróży
Sałatka pomidorowa z grzankami. 148

bagietki na oliwie z oliwek. Sałatka nie nadaje się do przechowywania, trzeba ją zrobić, schłodzić i zjeść.  Składniki: 0,5 kg pomidorów (najlepiej różnokolorowych) 1 czerwona cebula (opcjonalnie, marynata do cebuli: 2 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżka wody, 1/3 łyżeczki cukru, szczypta soli) kawałek bagietki na zakwasie lub chleba pszenno-żytniego niewielki kawałek fety świeża bazylia Dressing: 3 części(...)część octu balsamicznego 1 ząbek czosnku (pokrojony w drobną kosteczkę) sól, pieprz Przygotowanie: Pomidory umyć, pokroić i posolić, aby puściły sok. Cebulę pokroić w cienkie plasterki, wymieszać ze składnikami marynaty, odstawić na kilka minut, aby zmiękła. Bagietkę podzielić na niewielkie kawałki i usmażyć grzanki na oliwie.  Z oliwy, octu balsamicznego i czosnku przygotować dressing, doprawić solą i pieprzem. Cebulę

Codziennik Kuchenny
Tuńczyk w sezamie 168

Polecam TUŃCZYK w SEZAMIE Składniki: (2 porcje) domowy sos kabayaki: 150 ml mirin-u 150ml sosu sojowego 150 g cukru lub miodu 1 pomarańcza 1 laska cynamonu 5 goździków marynata: domowy sos kabayaki sok z limonki i cytryny 1/2 pęczka kolendry 1 laska trawy cytrynowej 2-3 liście kafiru tuńczyk: 2 porcje świeżego tuńczyka(...)połowę dodajemy sos sojowy i gotujemy przez chwilę. Sos przecedzamy przez sitoi wstawiamy ponownie na ogień. Dodajemy cukier i miód i podgrzewamy do momentu aż się rozpuści. Studzimy. marynata: Łączymy domowy sos kabayaki, sok z limonki i cytryny, trawę cytrynową, liście kafiru oraz posiekaną kolendrę. Do marynaty wkładamy tuńczyka i marynujemy przez 12 godzin. tuńczyk: Zamarynowanego  tuńczyka obtaczamy

Bon appetit mon amie
Szaszłyki z kurczaka i brzoskwiń 146

przepisem na mięsno-owocowe szaszłyki. Na patyczki nadziewamy wyłącznie mięso kurczaka i kawałki brzoskwiń, ale zapewniam, że takiemu dwuskładnikowemu szaszłykowi niczego nie brakuje. Od samego początku zaciekawiła mnie marynata: „sos sojowy i … przyprawa do piernika? Czy to aby nie pomyłka?”. Na szczęście chętna jestem do próbowania nowych smaków, dzięki czemu od kilku lat zajadamy się właśnie tymi(...)kilka razy (między innymi rarytasami oczywiście;)). Przepis jest stary i znany, ale jeśli ktoś jeszcze nie próbował, to zachęcam i polecam. 4 pojedyncze piersi kurczaka 1 puszka brzoskwiń sól Marynata: 1/4 szkl. oleju 1/2 szkl. zalewy z brzoskwiń łyżka przyprawy do piernika 3 łyżki sosu sojowego sól Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w większą kostkę. Delikatnie oprószamy

Smaki Na Talerzu
Pieczone skrzydełka z kurczaka w marynacie z colą 188

Witam Kochani Dziś chcę Was zaprosić na rewelacyjne skrzydełka z kurczaka pieczone w pysznej marynacie z dodatkiem coli, musztardy, miodu itp :) Takie skrzydełka są pokryte pyszną glazurą, są miękkie i każdemu bardzo smakują. Są idealne na obiad. Gorąco polecam i zapraszam :) SKŁADNIKI -1,5 kg skrzydełek z kurczaka -2 ząbki czosnku -1 mała cebula -125ml coli -pół łyżeczki pieprzu(...)oczyszczamy, ucinamy końcówki i dajemy do miski. Do drugiej miski dajemy czosnek przepuszczony przez praskę, drobno posiekaną cebulę, musztardę, ketchup,miód,colę oraz przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Powstałą marynatą oblewamy skrzydełka, pokrywając je  dokładnie. Miskę ze skrzydełkami przykrywamy np folią aluminiową i odkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, ale minimum na 2 godzinki. Po tym czasie skrzydełka

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pieczony łosoś z brązowym ryżem i kolorową sałatką 150

oknem już można dopatrzeć się pierwszego śniegu, to u mnie na talerzu króluje prawdziwie wiosenna i kolorowa sałatka z mnóstwem przepysznych warzyw. Łosoś pieczony jest w pysznej marynacie wykonanej z sosu sojowego i soku z cytryny. Do tego pełen zdrowia brązowy ryż.  Bardzo smaczna i pełnowartościowa propozycja na obiad, którym naprawdę można się najeść. Składniki (2 porcje(...)filetu z łososia 100 g ryżu brązowego lub pełnoziarnistego marynata do łososia: 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki soku z cytryny Sałatka: pół opakowania roszponki pół czerwonej papryki  kilka pomidorków koktajlowych mała puszka kukurydzy konserwowej z czerwoną fasolką 1/2 awokado 2 łyżki oliwy Wykonanie: Filet z łososia przekroić na dwie równe części, które następnie umyć i osuszyć. Przygotować marynatę

Healthy food explorer
Łosoś ze szparagami i kaszą bulgur 141

Sezon na szparagi w pełni, więc przedstawiam moją propozycję obiadową. Jedna z moich ulubionych kasz, czyli bulgur z ulubioną rybą, a więc łososiu pieczonym w marynacie z sosu sojowego a do tego oczywiście pyszne zielone szparagi. Taki obiad nie dość, że jest bardzo zdrowy to doskonale syci,  ładnie prezentuje się na talerzu i robię się go sprawnie i szybko(...)Polecam samemu się przekonać. Składniki (2 porcje): 1 pęczek szparagów ok. 350 g filetu z łososia woreczek kaszy bulgur Marynata do łososia: 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny pieprz Wykonanie: Szparagi umyć i odciąć twarde końce (około 5 cm). Następnie przygotować ulubionym sposobem - można je zgrillować, usmażyć na patelni, upiec lub  ugotować. Ja gotowałam

Healthy food explorer
Szaszłyki z kurczaka 203

naprawdę co było w lodówce. Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 2  większe filety z kurczaka  średnia cukinia większa czerwona cebula większa czerwona papryka zielone oliwki Marynata do kurczaka: 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 1/3 łyżeczki kurkumy sól pieprz zioła prowansalskie 1. Kurczaka jakąś godzinę wcześniej marynujemy (wszystkie składniki marynaty mieszamy i wkładamy do niej filety(...)już pociętego w kostkę kurczaka, mieszamy, żeby kurczak ładnie zanurzył się w marynacie). Warzywa kroimy. 2. Na patyki do szaszłyków nabijamy po kolei wszystkie składniki. 3. Blaszkę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej gotowe szaszłyki i pieczemy w 200 stopniach około 30 minut. Podajemy z sałatką i ulubionymi dodatkami

kruche babeczki
PIECZONE PODUDZIA W SOSIE ORZECHOWYM 171

zarówno smażyć, dusić, jak i piec, bez przekładania i brudzenia kilku naczyń. Składniki: 1 kg podudzi z kurczaka 1 duża marchewka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1/2 papryki czerwonej Marynata: 2 łyżki oliwy 2 łyżka sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki imbiru mielonego sól, pieprz Sos: 300 ml mleczka kokosowego 4-5 łyżek pasty(...)kuminu rzymskiego 1 łyżeczka curry szczypta papryki chili sól, pieprz Dodatkowo: ok. 100 g fistaszków Radix-Bis ryż basmati Radix-Bis Wykonanie: Podudzia z kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej. Marynata: W misce łączymy ze sobą oliwę, sos sojowy, sok z cytryny, czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę, imbir mielony oraz szczyptę soli i pieprzu. Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy

Kuchnia MagdaLeny
SKRZYDEŁKA PIECZONE W MARYNACIE Z MUSZTARDĄ 193

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki podstawowe: 10 skrzydełek z kurczaka. Składniki marynaty: 4 łyżeczki ostrej musztardy, łyżka syropu trzcinowego (lub klonowego, ewentualnie miodu), 10 ml sosu sojowego, czubata łyżeczka majeranku, 1-2 suszone papryczki chili peperoncini lub 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne. Przygotowanie: Z mięsa(...)odcinam najcieńsze końcówki, myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty dokładnie łączę, nacieram mięso, odkładam do lodówki (najlepiej na całą noc). Mięso przekładam do woreczka do pieczenia wraz z marynatą. Piekę w 200 stopniach (z termoobiegiem) przez 40 minut. Następnie rozcinam woreczek i piekę jeszcze 10-15 minut do momentu zarumienienia się mięsa

JejKuchnia
Indyk pieczony z ketchupem 269

Indyk pieczony w marynacie z ketchupem. Rewelacyjny w smaku, wilgotny. Możemy go podawać na dwa sposoby. Na ciepło pokrojony w plastry do obiadu lub na zimno na kanapki. Podałam z ryżem i surówką. Więcej przepisów na różne rodzaje mięs znajdziecie na moim blogu w zakładce MIĘSA. Specjalnością mojego bloga są dania mięsne i dlatego jest tam największy wybór przepisów(...)propozycji obiadowych. Jeśli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Składniki 1 kg piersi z indyka 1 duża cebula Marynata 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki octu balsamicznego 6 łyżek oleju 5 łyżek ketchupu łagodnego Wszystkie składniki marynaty wymieszać

O kuchni z uczuciem
Kurczak pieczony w marynacie z masła orzechowego 141

przepada za orzeszkami ziemnymi. Mięso smakuje rewelacyjnie i kusząco pachnie. Jest bardzo delikatne oraz posiada przyjemny, lekko orzechowy posmak. Polecam! około 1,2 kg dowolnych części z kurczaka Marynata: 2-3 łyżki masła orzechowego (u mnie Woj-Len ) 2 łyżki oleju 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryki słodkiej (płaska) 1/2 łyżeczki czosnku w proszku/granulowanego 1/4 łyżeczki papryki ostrej(...)Przygotować marynatę. Masło orzechowe, olej oraz sos sojowy należy dokładnie połączyć z przyprawami.  Przygotować kurczaka. Kurczaka umyć, ja dodatkowo ćwiartki przecinam na dwie części i po osuszeniu dokładnie pokryć marynatą. Całość odstawić do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie kawałki kurczaka umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i wstawić do rozgrzanego

Di gotuje
Pomidorowa zupa z kurczakiem i ryżem 91

Nuda na talerzu? Przenigdy ;) Składniki Marynata :  1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka drobno zmielonego pieprzu szczypta pieprzu cayenne 2 filety z piersi kurczaka 2 łyżki wytrawnego sherry 2 łyżki miodu 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych 1 szklanka zielonego groszku koperek(...)ryżu jaśminowego 1,2 l bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz Przygotowanie Marynata: Skórkę cytrynową, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos rybny i sojowy, pieprz czarny i Cayenne mieszamy. Filety z kurczaka kroimy na 5 cm paski, wkładamy do marynaty. Sherry mieszamy z miodem i sokiem z cytryny. Na rozgrzanym oleju smażymy kurczaka, dodajemy sos i lekko redukujemy. Ryż

R'n'G Kitchen
Warzywa korzeniowe pieczone w kuminie oraz warzywa kiszone - przepis na post Dr. Dąbrowskiej 125

młodą marchew, pietruszkę, cukinię, czerwoną cebulę, paprykę, brokuł i szparagi. Generalnie im większa różnorodność tym lepiej. Dobrze dać po niewielkim kawałku wszystkich warzyw niż w dużych ilościach pojedynczych. Przygotuj marynatę, wymieszaj i doprowadź do wrzenia następujące składniki: 1 i 1/2 litra wody  1 łyżka soli  2 cm startego imbiru  rozmaryn - gałązka  2 łyżki octu(...)cytryny  1 ząbek czosnku  Naturalnie te warzywa są słodkie zatem idealnie ich smaki się zrównoważą z marynatą. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki ale nie drobno np. szparagi na pół, marchew wzdłuż na pół, itd. Umieść warzywa w słoiku lub słoikach względnie ciasno, wlej marynatę, zakręć słoje i umieść warzywa w lodówce na 2 dni. Po tym czasie ciesz

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania