marynaty - 6066 przepisów (strona:55/405)

Paluchy drobiowe z grilla 175

mięso i ułóż pośrodku ser. Zwiń całość w rulon. Skręcając folię jak cukierek uciśnij całego palucha :) Gotowe w folii paluchy włóż do zamrażarki na 30 minut. W międzyczasie przygotuj marynatę z połączenia i wymieszania miodu i musztardy. Rozpakuj paluchy i owiń każdego plastrami boczku. A teraz na grilla :) Grilluj spokojnie, bez żadnych płomyków ognia. Po każdym obróceniu posmaruj paluchy marynatą(...)Przy grillowaniu uważaj na płomienie ponieważ w marynacie jest miód który szybko się karmelizuje

Mechanik w kuchni
Piersi kurczaka z cytrynowo-tymiankową nutą 167

Dziś kolejna propozycja na kurczaka z grilla. Z bardzo fajną marynatą, ze świeżym tymiankiem, cytryną i ostrą papryczką. Dzięki niej otrzymujemy ziołowo-pikantne mięso. Bardzo nam smakowało:) podwójna pierś z kurczaka 1-2 łyżki sosu sojowego lub teriyaki 1 cytryna 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 4 listki laurowe świeży tymianek (ilość wg uznania, w zależności(...)tego czy lubimy bardziej, czy mniej ziołowe smaki) sól, pieprz Oczyszczone i osuszone ręcznikiem papierowym piersi kroimy na porcje. Przygotowujemy marynatę. Z wyszorowanej, sparzonej cytryny ocieramy skórkę. Łączymy ją w miseczce razem z sokiem wyciśniętym z połowy owocu. Następnie dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki papryczkę chilli oraz posiekany tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy oliwę

Smaki Na Talerzu
Karkówka pieczona w cebuli 310

pomidorowego 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1 łyżeczka majeranku W dużej misce przygotować marynatę rozcierając musztardę z miodem, olejem, solą, pieprzem, majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przecierem pomidorowym. Karkówkę pokroić na małe kawałki, wycinając tłuste części i dodać do marynaty razem z pokrojoną(...)piec przez 2 godziny. Tak przygotowane mięso można podać z ziemniakami. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Mięsa , Obiad Tagged: cebula , marynata , przecier pomidorowy , wieprzowina

https:KKuchniaMniam
Skrzydełka na ostro 209

obiad, ale również idealnie nada się na przekąską podczas spotkania ze znajomymi, bowiem nie będzie wymagała od nas zbyt wiele czasu na przygotowanie. Kluczowa podczas przygotowania tych skrzydełek jest marynata, w której będą musiały poleżeć skrzydełka – najlepiej przez całą noc w lodówce. Skrzydełka na ostro – składniki (na ok. 8 porcji): 30 skrzydełek 3 łyżki miodu 2 łyżki oleju(...)łyżki sosu sojowego 9 łyżek ostrego ketchupu 3 łyżeczki ostrej papryki Skrzydełka na ostro – przepis: Skrzydełka myjemy, osuszamy i nacieramy „ przyprawą do kurczaka ” Następnie musimy przygotować marynatę do skrzydełek. W tym celu dokładnie mieszamy wszystkie składniki i nacieramy nią umyte wcześniej skrzydełka . Miskę ze skrzydełkami przykrywamy folią spożywczą i wkładamy (najlepiej na całą noc) do lodówki. Skrzydełka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pikle z ogórków z papryką 182

przygotowane do słoików na zimę mogą zmienić zwykłe zimowe obiady w posiłki pełne kolorów i aromatu. To nie są klasyczne pikle ogórkowe, gdyż są z dodatkiem czerwonej papryki, ponadto marynata jest bardzo łagodna, czyli słodko-kwaśna. To kolejny mój rodzinny przepis na przetwory z ogórków. W taki sposób Pikle z ogórków robiła moja babcia, moja mama, ja też(...)sposób przygotowuję pikle do słoików na zimę . Przepis jest bardzo prosty, a tak przygotowane pikle są niezwykle aromatyczne i bardzo smaczne. Ponieważ stężenie octu w tej marynacie jest dosyć słabe, słoiki z piklami ogórkowymi wymagają jednorazowej pasteryzacji. Składniki 1 kg przerośniętych ogórków 20 dag kolorowej, pokrojonej papryki 2 szklanki wody 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1/4 szklanki octu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczeń z selera w gruszkowej marynacie 128

selera, pachnącego ziołami, czosnkiem, który posiada słodkość gruszki... niezły pomysł, co? Bez obaw, przepis jest bardzo prosty i tani, chociaż wymaga odrobinę cierpliwości, ale dla pieczonego selera w gruszkowej marynacie, chyba można się poświęcić :) Można, a nawet trzeba!   Pieczeń z selera w gruszkowej marynacie Przepis na 6-8 porcji  Potrzebujemy:  1 dużego selera  1 gruszkę(...)Najlepiej sprawdzać co jakiś czas czy seler jest już gotowy poprzez wbicie długiej wykałaczki szaszłykowej - jeśli będzie wchodziła łatwo, wtedy możemy go wyjmować. Pieczeń z selera w gruszkowej marynacie kroimy na 6-8 sporych części i podajemy z ziemniaczkami i buraczkami.  Gotowe! Pozostaje tylko radować zmysły  bogatym smakiem i aromatem! Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Soczysty indyk - jak z grilla. Przepis obiadowy na brzydką majówkę 170

zależności od potrzeb) łyżka lub 2 oliwy łyżka przyprawy grillowej klasycznej 1/2 łyżki ulubionych ziół (u nas mieszanka śródziemnomorska) Przygotowanie: Filet kroimy na kotlety grubości ok 1 cm. Przygotowujemy marynatę mieszając zioła z oliwą (można wzbogacić marynatę odrobiną miodu). Smarujemy nasze kotlety (nietłuczone) powstałą papką. Zamarynowane przez noc mięsko układamy w naczyniu żaroodpornym. Wylewamy resztę  marynaty. Zapiekamy pod przykryciem

Kuchnia po mojemu
Pierś z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim 615

serem. Wszystko otoczone ciastem francuskim i upieczone w piekarniku. Polecam na obiad :) 4 piersi z kurczaka 2 małe opakowania ciasta francuskiego olej rzepakowy do smażenia jajko ziarna sezamu MARYNATA: 2 łyżki suszonych pomidorów w proszku 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka czosnku granulowanego NADZIENIE: 1 cebula 3 ząbki czosnku 450 g szpinaku mrożonego(...)sól pieprz czarny 200 g sera żółtego Piersi kurczaka naciąć w połowie, aby utworzyły się kieszonki. Składniki marynaty połączyć i oprószyć z każdej strony mięso. Odstawić. W tym czasie można przygotować nadzienie. Czosnek roznieść i wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem, po chwili dołożyć pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodać rozmrożony szpinak i przyprawić. Dusić, aż większość płynu

https:KKuchniaMniam
Makaron z kaczką i boczniakami 242

piersi z kaczki 250g grzybów boczniaków 3 dymki 1 pęczek szczypiorku ok 1 1/2 szklanki buliony drobiowego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżka mąki kukurydzianej sól i pieprz MARYNATA: 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej Pierś z kaczki oczyścić ze skóry i pokroić na małe(...)kawałki, takie na jeden kęs. Czosnek rozetrzeć i połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Włożyć pokrojone mięso i dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 3godziny. Makaron ugotować al’dente w osolonej wodzie. Na patelni (wok) rozgrzać niewielką ilość oleju i wrzucić posiekaną dymkę. Kiedy się zeszkli dołożyć skrojone w paseczki boczniaki i usmażyć. Wrzucić zamarynowane kawałki kaczki

https:KKuchniaMniam
Kurczak w marchewce 155

Składniki udka z kurczaka, 4 szt marchewka, 2 szt pietruszka, 1 szt cebula, 1 szt olej, 4-5 łyżek Składniki na marynatę majonez, 1 łyżka olej, 1 łyżka miód, 1 łyżka sól, 1 łyżeczka pieprz, 1/3 łyżeczki czosnek granulowany, 1 płaska łyżeczka papryka słodka, 1 łyżeczka Przygotowanie Składniki na marynatę mieszamy. Udka z kurczaka myjemy, suszymy i nacieramy marynatą. Wkładamy

Gotowanie moimi oczami
Szaszłyki z kurczaka w majonezie i cebuli 276

dość grubą kostkę. Majonez mieszamy z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na dnie naczynia układamy cebule pokrojoną w grube talarki a na niej układamy kurczaka wymieszanego w marynacie. Odstawiamy na klika godzin a najlepiej na noc. Kawałki kurczaka nabijamy na patyczki do szaszłyków i wersja na grill : układamy na dobrze rozgrzanym grillu i w czasie pieczenia ciągle smarujemy marynatą(...)wersja do piekarnika: Na dnie naczynia do zapiekania układamy cebulę a na niej szaszłyki - polewamy pozostałą marynatą i pieczemy ok 25 minut w 200 stopniach. Tak przyrządzone mięso wychodzi bardzo miękkie i soczyste. Polecam podawać ze świeżymi warzywami podane na plastrach upieczonej cebuli! Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Sałatka z grillowaną wołowiną i pieczonym kalafiorem na szpinaku 255

wołowiną i pieczonym kalafiorem Składniki stek z rozbefu wołowego ok 300-400g mały kalafior 3-4 garście liści młodego szpinaku 2 jajka pół kostki sera feta pomidor ogórek Marynata do mięta: 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego odrobina miodu (pół łyżeczki) Sos: 3 łyżki octu balsamicznego 5 łyżek oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku Do dzieła(...)Mieszamy ze sobą składniki marynaty i zalewamy nią stek - odstawiamy na 1 h. Nagrzewamy patelnię grillową, delikatnie polewamy ją olejem i układamy na niej wołowinę odsączoną z marynaty. Grillujemy z jednej strony ok 3 minuty, z drugiej 3-4 minuty po czym zdejmujemy z patelni, solimy, zawijamy w folię aluminiowa i odstawiamy na ok 20 minut. Kroimy w plastry. Kalafiora

sierotka maRysia w kuchni
Golonka delikatna i rozpływająca się w ustach 323

ziarenka czarnego pieprzu, czosnek i chilli. Doprawić do smaku solą. Gotować na małym ogniu 1,5 godziny. Golonka powinna być pół miękka, ponieważ będzie jeszcze pieczona. Podczas gotowania przygotować marynatę, którą wysmakujemy golonkę. Do miseczki wlać piwo, dodać chrzan,kminek, kilka igieł rozmarynu posiekanego drobniutko, łyżeczka czarnego pieprzu, wyciśnięty przez praskę czosnek, miód,ocet winny,musztardę, Dokładnie wszystko wymieszać(...)odcedzić. Ja miałam jeszcze buraki żółte, które zaskoczyły mnie swoim cudnym smakiem. mogę je jeść zamiast ziemniaków. Pieczenie golonki : Obgotowaną golonkę wyciągnąć z wywaru, skórę ponacinać tworząc tworząc kratę. Marynatę dokładnie wetrzeć w golonkę powciskać w naciętą skórę golonki. Włożyć golonkę na blaszkę z raszkami, wlać na dno marynatę i dolać wywar od gotowania, tyle żeby dno było zakryte. Wstawić

Kuchnia Pokoleń
Cukinia w marynacie koperkowo-czosnkowej 232

Cukinia w marynacie czosnkowo-koperkowej Nadszedł czas robienia przetworów , czyli mój ukochany okres. Uwielbiam zamykać lato w słoikach , wymyślać nowe receptury lub odświeżać te babcine z dzieciństwa . Dom pachnący koprem , chrzanem , octem ..i wszystkim co towarzyszy temu czarodziejskiemu procesowi kojarzy mi się z bezpieczeństwem i spokojem domowego ogniska .. Niektóre rzeczy , te najprostsze , przyziemne , potrafią dać nieziemskie przyjemności . Mam nadzieję(...)proste warzywo może być natchnieniem " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Pobudka i do roboty " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na marynatę ( około 3 słoiki 300 ml ) : 1 l wody 200 ml octu jabłkowego 100 ml octu zwykłego 0,5 szklanki cukru – niepełna 1 łyżka soli – płaska 1 cebula wkład

Ogrodnik w podróży
Pieczone udka z kaczki 154

była kura a piękna kaczuszka Musieliśmy nieco zmienić nasze plany kulinarne i tak oto powstało kilka propozycji którą jedną z nich dzisiaj polecamy czyli udka z kaczki w marynacie z pomarańczy, czosnku i tymianku Składniki: - 2 udka z kaczki - 50 g ryżu pełnoziarnistego - 2 łyżki miodu - 4 łyżki oleju - 1 ząbek czosnku - 1 łyżeczka tymianku - skórka starta z 1/2 pomarańczy(...)pomarańczy Porcja dla 2 osób Najpierw robimy marynatę do kaczki. W miseczce łączymy miód, olej, tymianek, posiekany czosnek oraz skórkę i sok z pomarańczy. Udka z kaczki obieramy ze skóry (można ją też zostawić, jak kto lubi) i wkładamy do marynaty. Kaczkę najlepiej marynować całą noc aby mięso było smaczniejsze i miększe. Na drugi dzień wyciągamy kaczkę, przekładamy do naczynia

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania