marynaty - 6066 przepisów (strona:47/405)

Skrzydełka z nutą imbiru. 171

Sezon grillowania w pełni, więc kolejna odsłona skrzydełek grillowanych. SKŁADNIKI:     10 skrzydełek z kurczaka MARYNATA:     2-3 łyżki sosu sojowego     1 łyżka miodu     2 łyżki soku ze świeżego imbiru lub marynowanego(ja użyłam tego drugiego)     3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę(...)cebuli drobno posiekanej     2 łyżki przyprawy grillowej do drobiu WYKONANIE: wszystkie składniki marynaty mieszamy dokładnie, skrzydełka myjemy, odcinamy lotki, suszymy ręcznikiem papierowym i zalewamy marynatą, tak przygotowane wkładamy do lodówki najlepiej na noc (ja dziś tylko na 3 godz.) skrzydełka grillujemy na tackach często smarując marynatą około

Kuchnia Beaty
Grillowane pałki kurczaka. 160

Pyszne mięsko grillowane to kwestia dobrej marynaty czy bejcy, warto więc trochę poekperymentować. W sezonie mogłabym nie odchodzić od grilla. Zresztą posiłek w gronie rodzinki czy przyjaciół to super rzecz! SKŁADNIKI: 10 kawałków podudzia MARYNATA: 5-6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki pikantnego ketchupu kilka kropel magii  łyżka roztartego majeranku sól, pieprz 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę(...)WYKONANIE: ze wszystkich składników przygotowujemy marynatę, mięso myjemy, nakłuwamy i macerujemy w marynacie  najlepiej dobę, smażymy na tackach grillowych

Kuchnia Beaty
Pulled pork, czyli uczta dla mięsożerców 218

przygotowania mięso jest delikatne, miękkie i rozpada się na cienkie kawałki, które przypominają wyglądem grube nitki. Mimo iż przygotowanie zajmuje sporo czasu, to naprawdę warto spróbować.  Możecie przygotować marynatę według swoich preferencji, np. ostrzejszą, czy bardziej orientalną. Gwarantuję, że jeśli choć raz przygotujecie mięso w ten sposób, to na tym jednym razie nie poprzestaniecie. Kanapki z pulled pork(...)jedne z najsmaczniejszych jakie jadłam. Po prostu rewelacja! SKŁADNIKI łopatka wieprzowa około 1,5 kg marynata: 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki 2 łyżki pieprzu cayenne 1 łyżka przyprawy garam masala 1 łyżka soli 1 łyżka cukru muscovado 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki sosu barbecue 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy czosnkowej 3 łyżki oliwy

DefinicjaSmaku
Grilowany łosoś norweski podany na sałatce z kiełków słonecznika i owoców, z dodatkiem wytrawnych lodów szałwiowo- imbirowych 172

zawsze wychodzi pyszny. Uwielbiam eksperymentować z łososiem, który daje nieskończoną ilość wariacji na jej temat. Tym razem postawiłam na bardzo oryginalne połączenie krótko grillowanej ryby w orientalnej marynacie z orzeźwiającą sałatką i wytrywnymi lodami szałwiowo- imbirowaymi z dodatkiem czerwonego pieprzu oraz orzeszków pini prażonych w solonym karmelu. Całość wygląda i smakuje rewelacyjnie!  SKŁADNIKI (4 porcje) 600g filetu z łososia(...)norweskiego  marynata dwie łyżki delikatnego miodu ( akacjowego, lipowego) sok i skórka otarta z 1/3 pomarańczy sok z połowy limonki 1 łyżeczka sumaku ( opcjonalnie) 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka oleju z orzechów laskowych 1 ząbek czosnku 2 cm kawałek świeżego imbiru sałatka 3 garści kiełków słonecznika 1/2 dojrzałego, ale jędrnego mango

DefinicjaSmaku
Orientalny kurczak na patyku, czyli satay w pikantnym sosie 257

najwyższy czas spróbować :) To azjatyckie danie, wywodzi się z jednej z indonezyjskich wysp, najprawdopodobniej Jawy lub Sumatry. Satay to nic innego jak wąski płat mięsa w orientalnej marynacie, nabity na bambusowy patyczek i zapiekany nad ogniskiem / grillem, podawany z pikantnym sosem z papryczek chilii. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom w jednym małym satay'u można poczuć niezły kawał Azji :) Do tego(...)dania doskonale nadadzą się w zasadzie wszystkie rodzaje mięsa : kurczak, wołowina, jagnięcina, polędwiczka wieprzowa a także krewetki, czy ryby. Można eksperymentować ze składnikami marynaty i za każdym razem tworzyć nowe danie. Podane z domowym sosem słodko kwaśnym smakują wręcz wybornie. Polecam, naprawdę są genialne w swej prostocie. SKŁADNIKI (8 szaszłyków) 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1-2 papryczki chilli

DefinicjaSmaku
Szaszłyki z łososiem barbecue i ananasem 214

popisu. Wystarczy odrobina kreatywności i oryginalny szaszłyk gotowy! Na blogu jest już przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej . A tym razem proponuję Wam cudowne szaszłyki z łososiem w marynacie barbecue - dzięki której ryba jest soczysta, aromatyczna i po prostu taka jak trzeba :)  SKŁADNIKI (ok 6-8 szaszłyków) 400g filetu z łososia marynata 2 łyżki passaty pomidorowej 1 łyżka pikantnego(...)Filet z łososia myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm ( usunęłam również skórę z filetów, ale nie trzeba tego robić przed grillowaniem).  Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i zalewamy nimi rybę, tak aby marynata dokładnie pokryła każdy kawałek ryby. Wstawiamy do lodówki na 10-20h. Ananasa i cebulę kroimy w kawałki wielkośćią zbliżone

DefinicjaSmaku
Grillowany kurczak w słodko-kwaśnej marynacie 230

weekendu początkiem czerwca. Był czas na wycieczkę, spacery i na grillowanie. Kilka propozycji pojawi się teraz na blogu. Jedną z nich są grillowane podudzia z kurczaka ze słodko-kwaśnej marynaty. Mięso podałam z sałatką z grillowanych warzyw z kiełkami . Składniki: 8-10 podudzi z kurczaka Marynata: 4 łyżki keczupu pół szklanki soku pomarańczowego 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki musztardy(...)praskę 3-4 łyżki sosu słodko-kwaśnego 1 łyżka oleju 1 łyżeczka curry 2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki pół łyżeczki suszonego oregano sól i pieprz Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso osuszyć i włożyć do marynaty tak, by dokładnie były w niej namoczone. Przykryć i włożyć do lodówki na kilkanaście godzin. Mięso ułożyć na tackach na rozgrzanym grillu

Czerwień i błękit
Grillowana polędwiczka wieprzowa 137

Grillowana polędwiczka wieprzowa z dipem truskawkowym. To moja propozycja na grilla. Do tego surówka  np taka   i mamy obiadek. Składniki: 2 średnie polędwice wieprzowe Marynata: 2 łyżeczki musztardy francuskiej 5 łyżek oliwy 2 łyżki miodu 2 łyżki whisky 1 łyżka kaparów pieprz Dip truskawkowy: 1 szklanka truskawek 1 łyżeczka chrzanu cukier do smaku pieprz Wykonanie: Marynata Wszystkie(...)składniki marynaty mieszamy dokładnie w misce. Mięso kroimy w plastry i wkładamy do marynaty i dokładnie mieszamy, aby mięso było całe w niej  namoczone. Przykrywamy folią i odstawiamy na 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Dip: Truskawki umyć i zmiksować na gładko.Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Chrzan dodawać w małych ilościach , bo wszystko zależy od tego

O kuchni z uczuciem
Pierś w płatkach migdałowych 329

wiem, to brzmi trochę nieskromnie, ale cóż ja poradzę, że ja tak świetnie gotuję! :)))) A gdzie leżał pies pogrzebany? Otóż zamiast zalać sosem gotowe kotlety, uczyniłam z niego marynatę. Mięso wyszło niesamowicie soczyste i delikatne, idealnie połączyło się smakiem z migdałową panierką. Zresztą, jestem pewna, że jeśli zrobicie sobie pierś w migdałach według mojego przepisu, do czego Was ogromnie zachęcam(...)przyznacie mi rację! :) Pierś kurczaka panierowana w migdałach Składniki: Marynata (3 łyżki musztardy, 3 łyżki jasnego miodu,  2 łyżki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka białego pieprzu) 300 g piersi kurczaka jajko 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 100 ml ciemnego piwa mąka do panierowania 150 g płatków migdałowych sklarowane masło (masło ghee) lub olej rzepakowy do smażenia

Kuchnia Prezydentowej
Kurczak Kung Pao 336

Składniki:  Marynata 1 białko jaja 3 ząbki czosnku 3-cm kawałek świeżego imbiru 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka pieprzu syczuańskiego 1 niepełna łyżka oleju sezamowego  Potrawa: 2 pojedyncze piersi kurczaka 5-6 łyżek mąki kukurydzianej 2 łyżki oleju kukurydzianego 6 suszonych papryczek chili (koniecznie w całości!) 50 g orzechów cashew 1 łyżka(...)papkę. Przełożyć do niedużej, porcelanowej lub szklanej miski, dodać pieprz sos rybny, sojowy, olej sezamowy i białko. Wszystko dokładnie połączyć, ubijając lekko za pomocą widelca. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kurczaka i wstawić do lodówki na min. 2h. 2. Po tym czasie każdy kawałek mięsa osobno wkładać do panierki i obtaczać ze wszystkich stron, odkładać na talerz. Na patelni rozgrzać

Kuchnia Prezydentowej
Biała kiełbasa marynowana w ciemnym piwie 199

lodówki na 24 h. 2. Po tym czasie piekarnik nagrzać do 200°C, z kiełbasy odlać piwo (zachować!) i na wierzch kiełbasek położyć całą pokrojoną cebulę. 3. Przygotować marynatę: z pozostałego piwa odlać 3/4 szklanki, dodać miód, wszystkie zioła i przyprawy, nieco mielonego czarnego pieprzu, posolić dobrze do smaku i dokładnie wymieszać. Dodać olej i ponownie dobrze wymieszać. Zalać kiełbasę(...)cebulę połową marynaty, wstawić do nagrzanego piekarnika na dolny ruszt. Zapiekać przez 20-30 minut, aż połowa płynu wyparuje. 4. Polać pozostałą marynatą i przełożyć naczynie na górny ruszt. Zmniejszyć temperaturę do 180°C. Piec aż cebula i kiełbasa wyraźnie się podpieką, a z marynaty utworzy się aromatyczny, ciemnozłoty sos. Podawać gorące. Ja zrobiłam do tej kiełbasy marchewkowo-ziemniaczane puree

Kuchnia Prezydentowej
Vindaloo z kurczaka (Chicken Vindaloo) 269

bliskim spotkaniu z vindaloo.   Składniki i wykonanie 3 piersi kurczaka lub piersi i udka - można pokroić w dużą kostkę, a można na większe kawałki, jak porcje kurczaka Marynata do mięsa: 2 ząbki czosnku ok. 2-centymetrowy kawałek imbiru świeżo wyciśnięty sok z limonki lub cytryny 2 łyżeczki białego octu winnego 1 średnia cebula 1 niecała płaska łyżeczka kurkumy(...)opakowaniu lub jako pulao z przyprawami lub warzywami, znajdziecie też na moim blogu (ważne, żeby nie rozgotować!!!) mały kubeczek naturalnego jogurtu, bardzo dobrej jakości lub raita Wykonanie: 1 . Marynata - cebulę kroimy w półplasterki, niezbyt grube, wrzucamy do miski, w której będzie się marynował kurczak. Wszystkie całe przyprawy z marynaty miażdżymy w moździerzu (można użyć mielonych przypraw, ale zapewniam

Kuchnia Prezydentowej
Łopatka pieczona z czerwoną czubrycą 141

Przejedzona kupnymi wędlinami postanowiłam zrobić sobie własną wędlinkę. Wybór padł na piękny kawałek łopatki wieprzowej, zaś marynata skomponowała się właściwie sama w momencie, kiedy wyciągnęłam z szafki pudełka z przyprawami. Uwielbiam sama komponować marynaty - dopiero po skosztowaniu upieczonego mięsa można się przekonać, czy dobór jej składników był trafny. I tym razem udało mi się trafić w dziesiątkę, mięsko wyszło rewelacyjnie(...)Łopatka pieczona z czerwoną czubrycą Składniki: 1 kg odtłuszczonej łopatki wieprzowej w jednym ładnym kawałku MARYNATA: 1 łyżka oleju 1 łyżka octu winnego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli – można dać odrobinkę więcej 1 łyżeczka czerwonej czubrycy 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki szczypta pieprzu Łopatka pieczona z czerwoną czubrycą Wykonanie: Mięso opłukałam i osuszyłam papierowym ręcznikiem. Czosnek obrałam i przecisnęłam

Kuchenne zapiski Edyty
chow mein z orzechowym tofu i brokułem 159

orzechowa panierka jest pyszna. CHOW MEIN Z ORZECHOWYM TOFU I BROKUŁEM przepis autorski // 1-2 porcje ~75g makaronu chow mein ~300g brokuła ~1/2 kostki (90g) tofu naturalnego lub marynowanego ~marynata do tofu: 20g masła orzechowego, 1-2 łyżki wody, 1-2 łyżki sosu sojowego Tofu owinąć w kilka warstw ręcznika papierowego i odcisnąć wodę. Pokroić w kostkę. Masło orzechowe rozpuścić(...)Składniki marynaty dokładnie połączyć (masło orzechowe po dodaniu płynu może zbić się w twardą masę, ale należy wtedy po prostu dalej mieszać lub dolać jeszcze odrobinę wody). Tofu wymieszać z marynatą i wstawić do lodówki na min. 5h, a najlepiej na noc. Makaron i brokuła przygotować zgodnie z przepisami na opakowaniach. Tofu (wraz z pozostałą marynatą) wyłożyć na lekko natłuszczoną

chili & sugar
Szynka pieczona w rękawie 108

doskonale. A w tym przepisie najlepsze jest to, że smak idzie ramię w ramię z prostotą wykonania. Nie trzeba specjalnie nic wielkiego robić. Wystarczy kilka minut poświęcić na zrobienie marynaty, kolejną minutę na natarcie marynatą szynki, dobę sobie szynka leży już bez naszego udziału i ingerencji, potem ze 3-4 minuty na zasznurowanie szynki i przełożenie do rękawa i wsadzenie(...)piekarnika. Czyli 10 minut naszej pracy, a w zamian mamy tak genialną szynkę, że sklepowej już nigdy nie ruszycie. Możecie nam wierzyć. Marynata na 2 kg szynki: 3 liście laurowe (do obłożenia szynki) 4 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki wody 4 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę) 4 ziarenka jałowca (zmielone w moździerzu) 4 ziarenka ziela angielskiego (zmielone

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania