marynaty - 6066 przepisów (strona:42/405)

Jajka marmurkowe 189

pięknie udekorować, dzięki czemu będą świetną dekoracją stołu. Dziś mam dla Was pomysł na jajka, które będą prezentowały się wspaniale, gwarantuję, że przyciągną uwagę gości. Mimo całonocnej kąpieli w marynacie nie zmieniają smaku, więc można je dodatkowo czymś nafaszerować ;)   Składniki: 4-5 jajek rozmiar M 3 szklanki wody 3 łyżki ciemnego sosu sojowego łyżeczka ziaren ciemnego pieprzu 2 łyżki(...)zacznie wrzeć. Zestawiamy z gazu i zostawiamy na 8 minut. Następnie zalewamy zimną wodą i studzimy. Po schłodzeniu, uderzamy łyżką lub widelcem i tłuczemy skorupki. Nie obieramy. Składniki na marynatę gotujemy w garnuszku przez 15 minut. Gorącą marynatą zalewamy potłuczone jajka. Powinny być całe pokryte płynem. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy płyn będzie zimny wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego

Czerwona Porzeczka
Kurczak w marynacie mleczno-jogurtowej FIT (z makaronem ryżowym) 153

mięsa (przed pieczeniem) można ściągnąć skórę - będzie mniej kalorycznie. Danie przygotowuje w bardzo prosty sposób i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Mięso wychodzi mięciutkie i soczyste, a z marynaty można przyrządzić pyszny sos. Reszta dodatków zależy od Was. U mnie świetnie sprawdził się makaron ryżowy ( Bio Fabijańscy ). (3 porcje) 1/2 kg podudzi z kurczaka (mogą być inne części) Marynata(...)mleka 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka przyprawy do kurczaka/gyrosa 1 cebula Dodatkowo: rękaw/worek do pieczenia   Mięso umyć i umieścić w misce. Składniki marynaty połączyć i przelać na kurczaka. Dodać cebulę (pokrojoną w piórka), wymieszać i odstawić do lodówki - minimum na 2-3 godziny. Po tym czasie kurczaka (z marynatą) - umieścić w rękawie/worku.   (Rękaw/worek dokładnie

Di gotuje
Śledzie marynowane 102

wodą z dodatkiem mleka przez 5-6 godzin,aby pozbyć się nadmiaru soli. Śledzie będą delikatniejsze. Po tym czasie opłukujemy śledzie i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy je do marynaty (najlepiej w dużym słoiku) na co najmniej 2 dni. Marynata/ ocet : Podgrzewamy na małym ogniu wodę , do której dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz ocet, cukier i pokrojoną w pióra(...)cebulę. Kiedy marynata się zagotuje, zdejmujemy z ognia i studzimy. Dopiero zimnym octem  z cebulą możemy zalać śledzie.  ( Musicie sprawdzić według swojego smaku czy z podaną ilością octu marynata wam smakuje - nie jest za słaba/mocna. Można dolać trochę wody aby ją rozcieńczyć  lub octu aby była mocniejsza

Bon appetit mon amie
Jak tworzyć własne przyprawy i suche marynaty 128

Obecnie możemy kupić wiele gotowych przyprawy i marynat różniących się smakiem i stopniem ostrości. Ale po co sięgać po gotowe produkty, które nie zawsze odpowiadają naszym indywidualnym smakom, skoro możne je przygotować samemu. Przyrządzone przez Nas przyprawy i marynaty będą idealnie dopasowane do naszych smaków i do tego co będziemy przygotowywać na grillu lub w wędzarni. Przygotowywanie własnych przypraw jest(...)bardzo proste. Trzy główne składniki dowolnej suchej przyprawy czy marynaty to: cukier, sól i pieprz lub papryka czerwona. Z zaledwie tych trzech składników można zrobić najprostszą przyprawę. Cukier pomaga tworzyć zewnętrzną warstwę na mięsie. Sól będzie wyciągać wilgoć z mięsa ale jednocześnie będzie zwiększać naturalne smaki samego mięsa. I wreszcie pieprz/czerwona przyprawa nada odpowiedniej ostrości. W odniesieniu do soli polecamy

naRuszcie
Gulasz z indyka w marynacie Azjatyckiej z kaszą bulgur z vermicelli. 163

Witajcie :) Na dworze dzisiaj  zimno więc na obiad przygotowałam coś rozgrzewającego :) Gulasz z indyka w marynacie Azjatyckiej Roleski oraz przyprawą Skworcu . Gulasz podałam z kaszą bulgur z vermicelli .Vermiceli to taki cieniutki makaronik, powiem Wam że kasza w połączeniu z tym makaronikiem i sosem smakuje wybornie :) Obiad podałam na porcelanie Bogucice . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 3oo g kaszy Bulgur(...)Vermicelli firmy Melvit 600 g mięsa gulaszowego z indyka 1 duża cebula 3 marchewki 1 łyżka czerwonej papryki  marynata Azjatycka Roleski   ( marynata jest ostrawa ) 2 łyżeczki oregano Skworcu     sól, pieprz do smaku 2 ząbki czosnku 1 do 1, 1/2  litra bulionu z kurczaka  2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki wody 3 łyżki klarowanego masła

Sama słodycz i szczypta chili
Udka z kurczaka marynowane w soi 158

łyżka winnego octu 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki miodu sól i czarny pieprz do smaku Udka z kurczaka opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę w pojemnej misie. Dodaj mięso. Wymieszaj tak aby całe mięso było pokryte marynata. Przykryj szczelnie folią i odstaw na 2 godziny lub na noc do lodowki. Nastaw piekarnik na 200ºC(...)Ułóż mięso na blasze. Zachowaj marynatę do pędzlowania. Piecz kurczaka przez około godziny w zależnosci od wielkości udek. Pedzluj udka resztą marynaty. Podaj z kaszą, ryżem lub sałatką oraz z jogurtem doprawionym świeżą kolendrą, miodem i sokiem z limonki. The post Udka z kurczaka marynowane w soi appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Grillowane krewetki na ostro 122

Grillowane krewetki na ostro (ale nie tylko, marynatę można modyfikować), to świetna przekąska na letniego grilla, ale także na rozgrzewającą przekąskę zimą. Można je przygotować nie tylko latem na grillu (na tacce, chyba, że macie bardzo „gęsty” ruszt), ale też na patelni grillowej. Szybkie, proste, soczyte, ostre, słodkawe. Niezapomniane. Grillowane krewetki warto podawać z cząstkami cytryny lub limonki(...)zwykłej papryczki chili – ilość wg Waszych upodobań i tolerancji ostrości :) ) sok z połowy limonki sól, pieprz limonka/cytryna opcjonalnie: 2-3 ząbki czosnku Wykonanie: Krewetki umyć i osuszyć. Przygotować marynatę: w małym rondelku rozpuścić masło, dodać resztę składników oprócz soku z limonki. Dokładnie rozmieszać. Zdjąć z ognia i dodać sok z limonki. Odstawić pod przykryciem, żeby utrzymać ciepło. Osuszone krewetki

Pociąg Do Kuchni
Schab i piesi kurczaka w gotowej marynacie BBQ 143

już moja druga przygoda z gotową marynatą Roleski . Przyznam, że nadal jestem zachwycona tym szybkim rozwiązaniem. Dziś testowałam marynatę BBQ więc użyłam dwóch rodzajów mięsa.  Składniki: marynata BBQ od Roleski 0,75 schabu 0,75 piersi z kurczaka 2 cebule szalotki Schab kroimy na grube prostokątne kawałki, piersi kurczaka w szerokie paski. Oba rodzaje mięsa rozbijamy tłuczkiem, cebulę kroimy(...)pióra. Do saszetki z marynatą wkładamy mięso oraz cebulę, odkładamy do lodówki na 6 godzin.  Mięso z cebulą przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 90 minut w temperaturze 190*C.   Na zdjęciach: talerz duży płaski Jesień - Porcelana Bogucice

Gotowanie i blogowanie
Schab w zielonej skórce nadziewany śliwką 106

pieprzu 1 łyżeczka soli 200ml wody suszone śliwki słoiczek konfitury z borówki Rolnik Sól mieszamy z oliwą, nacieramy nią mięso. W misce mieszamy natkę pietruszki z musztardą oraz pieprzem. Marynatę nakładamy na mięso, które następnie wkładamy do miski (tej z resztkami marynaty) i wkładamy do lodówki na 12 godzin.  W schabie robimy dziurę za pomocą noża, następnie długą łyżką(...)boki i tworzymy tunel. Mięso nadziewamy śliwkami, które w trakcie nadziewania upychamy. Gotowy schab wiążemy sznurkiem do wędlin i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Do miski z resztkami marynaty wlewamy wodę, mieszamy z resztkami marynaty i utworzony płyn wlewamy do naczynia żaroodpornego. Piekarnik rozgrzewamy do 100*C, wkładamy mięso i podnosimy temperaturę do 180*C. Od tego momentu pieczemy mięso przez

Gotowanie i blogowanie
Słodko-pikantna pieczeń z szynki 171

szynka swoim aromatem będzie wabić do kuchni podczas pieczenia wszystkich domowników. Zapraszam na wypróbowanie przepisu! Długo pieczona szynka wieprzowa z sosem miodowo-cebulowym porcja dla 4 osób Na marynatę będziemy potrzebować: 1 litr zimnej wody 50 g cukru 70 g soli 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki Na pieczeń(...)sól cukier Marynowanie (dzień przed pieczeniem):  Szynkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wodę wlewamy do dość wysokiego, ale nie za szerokiego naczynia. (Musi być takie, żeby włożona do marynaty szynka była cała zakryta płynem.) Wsypujemy cukier, sól i przyprawy. Mieszamy do rozpuszczenia (zwracamy uwagę na to, żeby nie pozostały kryształki soli i cukru), a następnie umieszczamy w marynacie szynkę

Ratunku obiad
Golonka pieczona na podpiwku 142

papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej, 1/2 łyżki pieprzu, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka rozmarynu, 1/2 łyżeczki soli. PRZYGOTOWANIE: 1. Podpiwek mieszam z olejem i przyprawami. Do marynaty wkładam golonki. Mięso nacieram marynatą i odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce.  2. Mięso razem z marynatą przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw związuję i układam na blaszce(...)wśród kujawskich żniwiarzy. Doskonale gasił pragnienie podczas prac polowych. Podpiwek Kujawski ma ciemną barwę. Jego smak przypomina kawę zbożową, z lekko wyczuwalnym aromatem chmielu. Ja wykorzystałam go do przygotowania marynaty do golonki i się nie zawiodłam. Napój zaskoczył mnie bardzo pozytywnie. Przekonałam się, że warto próbować nowych rzeczy.  Zachęcam do zapoznania się z ofertą produktową sklepu Komu Komu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Jak tworzyć własne przyprawy i suche marynaty 110

Obecnie możemy kupić wiele gotowych przyprawy i marynat różniących się smakiem i stopniem ostrości. Ale po co sięgać po gotowe produkty, które nie zawsze odpowiadają naszym indywidualnym smakom, skoro możne je przygotować samemu. Przyrządzone przez Nas przyprawy i marynaty będą idealnie dopasowane do naszych smaków i do tego co będziemy przygotowywać na grillu lub w wędzarni. Przygotowywanie własnych przypraw jest(...)bardzo proste. Trzy główne składniki dowolnej suchej przyprawy czy marynaty to: cukier, sól i pieprz lub papryka czerwona. Z zaledwie tych trzech składników można zrobić najprostszą przyprawę. Cukier pomaga tworzyć zewnętrzną warstwę na mięsie. Sól będzie wyciągać wilgoć z mięsa ale jednocześnie będzie zwiększać naturalne smaki samego mięsa. I wreszcie pieprz/czerwona przyprawa nada odpowiedniej ostrości. W odniesieniu do soli polecamy

naRuszcie
Karkówka z marynatą barbecue. 133

Witajcie :) za oknem zima a Wy macie ochotę na pyszną karkówkę z grilla, jest na to sposób wystarczy piekarnik i  gotowa marynata barbecue. Powiem Wam że smakuje wybornie jeszcze lepsza niż z grilla. Do mięsa użyłam przyprawy Skworcu . Koniecznie wypróbujcie gotowe marynaty firmy  Roleski .   Składniki : Marynata gotowa B.B.Q Roleski Około 1 kg karkówki 2 duże cebule(...)papryki domowa vegeta, pieprz, szczypta chili 100 ml oliwy 100 ml wody Wykonanie : Mięso umyć i osuszyć, pokroić w plastry. Mięso przełożyć na dużą tacę posypać przyprawami i wyłożyć marynatę, wszystko dobrze wymieszać i natrzeć. Mięso przełożyć do pojemnika razem z pokrojoną w plastry cebulą i zamknąć, odstawić na noc do lodówki. Mięso wyłożyć na blaszkę i lekko polać oliwą

Sama słodycz i szczypta chili
Ryba z makaronem czosnkowym i bukietem warzyw 116

łyżka oleju 200g makaronu 50g masła ulubione warzywa Przygotowanie: Z sosu sojowego, soku z cytryny, otartej skórki z cytryny, szczypty soli, pieprzu, cukru, 1 ząbka czosnku oraz oleju przygotowujemy marynatę. Wszystkie składniki energicznie mieszamy, aż do rozpuszczenia się cukru i powstania gęstej, jednolitej emulsji. W tak przygotowaną marynatę wkładamy filety z ryby. Marynujemy w chłodnym miejscu przez około(...)minut. Marynowanie ryb trwa bardzo krótko. Ze względu na swoją delikatność mięso ryb bardzo szybko przejmuje smak marynaty, dlatego kilkanaście minut w zalewie, w zupełności wystarcza. Rozgrzewamy patelnię, na którą wlewamy kilka kropel oleju lub oliwy. Zamarynowane filety kładziemy na bardzo rozgrzaną patelnię. Takie rzeczy jak ryby, czy ostatnio często przeze mnie przygotowywane – ze względu na pracę – burgery

Jacob Tastes
Wegetariańskie szaszłyki 112

Pierwszy słoneczny i bardzo ciepły dzień postanowiłam wykorzystać i rozpocząć sezon grillowy.  Wbrew tradycji mięsnej i kiełbasianej przygotowałam na grilla warzywne szaszłyki. Przygotowane w marynacie warzywa nabrały ciekawego smaku. Do tego idealne grzanki z pesto, sałatka, zimne piwko i sezon grillowy rozpoczęty :) Potrzebne składniki:   1 cukinia 1 bakłażan 8 pieczarek 8 rzodkiewek 1 papryka czerwona(...)papryka żółta Marynata:   1/3 szklanki oliwy z oliwek 3 łyżki musztardy (na domową przepis znajdziesz tutaj ) 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka posiekanej bazylii 1 łyżka majeranku  sól ziołowa, pieprz Przygotowanie: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cukinie i bakłażan kroimy na plasterki, papryki w duże kostki, rzodkiewkę na pół a pieczarki pozostawiamy

Łycha smaków

Proponowane wyszukiwania