już moja druga przygoda z gotową marynatą Roleski . Przyznam, że nadal jestem zachwycona tym szybkim rozwiązaniem. Dziś testowałam marynatę BBQ więc użyłam dwóch rodzajów mięsa. Składniki: marynata BBQ od Roleski 0,75 schabu 0,75 piersi z kurczaka 2 cebule szalotki Schab kroimy na grube prostokątne kawałki, piersi kurczaka w szerokie paski. Oba rodzaje mięsa rozbijamy tłuczkiem, cebulę kroimy(...)pióra. Do saszetki z marynatą wkładamy mięso oraz cebulę, odkładamy do lodówki na 6 godzin. Mięso z cebulą przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 90 minut w temperaturze 190*C. Na zdjęciach: talerz duży płaski Jesień - Porcelana Bogucice
Gotowanie i blogowaniepieprzu 1 łyżeczka soli 200ml wody suszone śliwki słoiczek konfitury z borówki Rolnik Sól mieszamy z oliwą, nacieramy nią mięso. W misce mieszamy natkę pietruszki z musztardą oraz pieprzem. Marynatę nakładamy na mięso, które następnie wkładamy do miski (tej z resztkami marynaty) i wkładamy do lodówki na 12 godzin. W schabie robimy dziurę za pomocą noża, następnie długą łyżką(...)boki i tworzymy tunel. Mięso nadziewamy śliwkami, które w trakcie nadziewania upychamy. Gotowy schab wiążemy sznurkiem do wędlin i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Do miski z resztkami marynaty wlewamy wodę, mieszamy z resztkami marynaty i utworzony płyn wlewamy do naczynia żaroodpornego. Piekarnik rozgrzewamy do 100*C, wkładamy mięso i podnosimy temperaturę do 180*C. Od tego momentu pieczemy mięso przez
Gotowanie i blogowanieszynka swoim aromatem będzie wabić do kuchni podczas pieczenia wszystkich domowników. Zapraszam na wypróbowanie przepisu! Długo pieczona szynka wieprzowa z sosem miodowo-cebulowym porcja dla 4 osób Na marynatę będziemy potrzebować: 1 litr zimnej wody 50 g cukru 70 g soli 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki Na pieczeń(...)sól cukier Marynowanie (dzień przed pieczeniem): Szynkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wodę wlewamy do dość wysokiego, ale nie za szerokiego naczynia. (Musi być takie, żeby włożona do marynaty szynka była cała zakryta płynem.) Wsypujemy cukier, sól i przyprawy. Mieszamy do rozpuszczenia (zwracamy uwagę na to, żeby nie pozostały kryształki soli i cukru), a następnie umieszczamy w marynacie szynkę
Ratunku obiadpapryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej, 1/2 łyżki pieprzu, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka rozmarynu, 1/2 łyżeczki soli. PRZYGOTOWANIE: 1. Podpiwek mieszam z olejem i przyprawami. Do marynaty wkładam golonki. Mięso nacieram marynatą i odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. 2. Mięso razem z marynatą przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw związuję i układam na blaszce(...)wśród kujawskich żniwiarzy. Doskonale gasił pragnienie podczas prac polowych. Podpiwek Kujawski ma ciemną barwę. Jego smak przypomina kawę zbożową, z lekko wyczuwalnym aromatem chmielu. Ja wykorzystałam go do przygotowania marynaty do golonki i się nie zawiodłam. Napój zaskoczył mnie bardzo pozytywnie. Przekonałam się, że warto próbować nowych rzeczy. Zachęcam do zapoznania się z ofertą produktową sklepu Komu Komu
Tradycyjna kuchnia KasiObecnie możemy kupić wiele gotowych przyprawy i marynat różniących się smakiem i stopniem ostrości. Ale po co sięgać po gotowe produkty, które nie zawsze odpowiadają naszym indywidualnym smakom, skoro możne je przygotować samemu. Przyrządzone przez Nas przyprawy i marynaty będą idealnie dopasowane do naszych smaków i do tego co będziemy przygotowywać na grillu lub w wędzarni. Przygotowywanie własnych przypraw jest(...)bardzo proste. Trzy główne składniki dowolnej suchej przyprawy czy marynaty to: cukier, sól i pieprz lub papryka czerwona. Z zaledwie tych trzech składników można zrobić najprostszą przyprawę. Cukier pomaga tworzyć zewnętrzną warstwę na mięsie. Sól będzie wyciągać wilgoć z mięsa ale jednocześnie będzie zwiększać naturalne smaki samego mięsa. I wreszcie pieprz/czerwona przyprawa nada odpowiedniej ostrości. W odniesieniu do soli polecamy
naRuszcieWitajcie :) za oknem zima a Wy macie ochotę na pyszną karkówkę z grilla, jest na to sposób wystarczy piekarnik i gotowa marynata barbecue. Powiem Wam że smakuje wybornie jeszcze lepsza niż z grilla. Do mięsa użyłam przyprawy Skworcu . Koniecznie wypróbujcie gotowe marynaty firmy Roleski . Składniki : Marynata gotowa B.B.Q Roleski Około 1 kg karkówki 2 duże cebule(...)papryki domowa vegeta, pieprz, szczypta chili 100 ml oliwy 100 ml wody Wykonanie : Mięso umyć i osuszyć, pokroić w plastry. Mięso przełożyć na dużą tacę posypać przyprawami i wyłożyć marynatę, wszystko dobrze wymieszać i natrzeć. Mięso przełożyć do pojemnika razem z pokrojoną w plastry cebulą i zamknąć, odstawić na noc do lodówki. Mięso wyłożyć na blaszkę i lekko polać oliwą
Sama słodycz i szczypta chiliłyżka oleju 200g makaronu 50g masła ulubione warzywa Przygotowanie: Z sosu sojowego, soku z cytryny, otartej skórki z cytryny, szczypty soli, pieprzu, cukru, 1 ząbka czosnku oraz oleju przygotowujemy marynatę. Wszystkie składniki energicznie mieszamy, aż do rozpuszczenia się cukru i powstania gęstej, jednolitej emulsji. W tak przygotowaną marynatę wkładamy filety z ryby. Marynujemy w chłodnym miejscu przez około(...)minut. Marynowanie ryb trwa bardzo krótko. Ze względu na swoją delikatność mięso ryb bardzo szybko przejmuje smak marynaty, dlatego kilkanaście minut w zalewie, w zupełności wystarcza. Rozgrzewamy patelnię, na którą wlewamy kilka kropel oleju lub oliwy. Zamarynowane filety kładziemy na bardzo rozgrzaną patelnię. Takie rzeczy jak ryby, czy ostatnio często przeze mnie przygotowywane – ze względu na pracę – burgery
Jacob TastesPierwszy słoneczny i bardzo ciepły dzień postanowiłam wykorzystać i rozpocząć sezon grillowy. Wbrew tradycji mięsnej i kiełbasianej przygotowałam na grilla warzywne szaszłyki. Przygotowane w marynacie warzywa nabrały ciekawego smaku. Do tego idealne grzanki z pesto, sałatka, zimne piwko i sezon grillowy rozpoczęty :) Potrzebne składniki: 1 cukinia 1 bakłażan 8 pieczarek 8 rzodkiewek 1 papryka czerwona(...)papryka żółta Marynata: 1/3 szklanki oliwy z oliwek 3 łyżki musztardy (na domową przepis znajdziesz tutaj ) 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka posiekanej bazylii 1 łyżka majeranku sól ziołowa, pieprz Przygotowanie: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cukinie i bakłażan kroimy na plasterki, papryki w duże kostki, rzodkiewkę na pół a pieczarki pozostawiamy
Łycha smakówpucharków i za późno było, żeby zrobić zdjęcia :-(. Ale nie martwcie się nic straconego, zrobię go ponownie :-). Pozdrawiam i trzymajcie się cieplutko. PODUDZIA Z KURCZAKA W PIKANTNEJ MARYNACIE. Składniki: 1 kg podudzi z kurczaka 1 mała cebula czerwona 1 cebula dymka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1/3 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego(...)Cebule i czosnek obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do dużej miski, dodać przyprawy, sos sojowy, oliwę i miód. Wszystko zmiksować na pastę. Dodać podudzia, obtoczyć w marynacie i odstawić w chłodne miejsce minimum na 8 godzin. Podudzia razem z marynatą wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury
Zakątek rozkoszy kulinarnychMięciutka, rozpływająca się w ustach o nieziemskim smaku taka właśnie jest ta karkówka. Podstawą jest tutaj marynata, przepis na nią dostałam od koleżanki z pracy. Trafiła w 10, gdyż nie ma osoby, której ta części wieprzowinki by nie smakowała. Zapraszam... Stopień trudności - prosta, przy pieczeniu karkówki trzeba ją co 20-30 min podlać wodą Skala smaku - 10/10 sos, który(...)się wytworzył po upieczeniu karkówki jest również pyszny wystarczy zaklepać go łyżką mąki. Idealny do klusek śląskich. Składniki: Spory kawałek karkówki- tutaj w zależności od indywidualnych potrzeb do marynaty: 1/2szkl. oleju 1/2 szkl. soku z cytryny 1/2 szkl. sosu sojowego 3 łyżki miodu 2 łyżeczki wegety 5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki 1 łyżka majeranku Z podanych składników zrobić zalewę
Kubki smakumatias 1 czerwona cebula 1 jabłko (najlepiej czerwone, dla koloru) 3 marynowane ogórki – korniszony 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2-3 łyżeczki curry pieprz, ewentualnie sól Marynata do śledzi: 100 ml octu 1,5 szklanki zimnej wody 1 łyżka cukru 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren gorczycy Matiasy moczymy w zimnej wodzie około(...)godzin (dobrze jest wymienić wodę raz lub dwa). Dzięki temu stracą one nadmiar soli. Śledzie wyciągamy z wody i kroimy na kawałki szerokości 1 cm . Przygotowujemy marynatę: wodę zagotowujemy w niewielkim garnku, dodajemy ocet, cukier, gorczycę, ziele angielskie i listki laurowe. Gotujemy 5 minut i studzimy. Śledzie wkładamy do zimnej marynaty i marynujemy je przez noc w lodówce. Wyciągamy
Trzeci talerzdrobno). Cytrynę sparzyć wrzącą wodą. Skórkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. W miseczce wymieszać sól, koperek, skórkę cytrynową i wódkę. Na talerzu ułożyć czystą ściereczkę, którą należy posmarować marynatą (tylko tam, gdzie będzie położony łosoś). Następnie położyć pierwszy kawałek ryby - skórą do dołu. Ponownie wierzch łososia posmarować marynatą. Ułożyć drugi kawałek ryby (skórą do góry) i posmarować pozostałą(...)marynatą. Przygotowanego łososia zawinąć w ściereczkę. Następnie na zawiniętego łososia położyć deskę i obciążyć ją, np. naczyniem żaroodpornym. Tak przygotowanego łososia wstawić do lodówki na co najmniej 2 dni. Ewentualnie co jakiś czas wylewać z talerza wyciekający sok. Przed podaniem kawałki łososia umyć (należy usunąć sól jak i koperek) i pokroić w cienkie plasterki. Przygotowywanie marynaty Łosoś
Ugotowaćsmak, miękkie, soczyste mięso i cudowny aromat pomarańczy. Jest naprawdę przepyszny! Zrobiłam go na dwudniowy obiad - a zniknął już w pierwszym dniu! 1,3 kg kurczaka (dowolnych części) Marynata: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju 1 łyżka miodu sok z 1/2 pomarańczy (około 3-4 łyżki) skórka z 1/2 pomarańczy (starta) 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka słodkiej(...)papryki 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz (do smaku) Dodatkowo: 1/2 pomarańczy Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. (Miałam 3 duże ćwiartki, które przekroiłam na 2-3 części.) Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać (w dużej misce) i doprawić do smaku (solą i pieprzem). Kurczaka włożyć do miski i dokładnie obtoczyć w marynacie. Całość wstawić do lodówki - najlepiej na całą
Di gotujeWyśmienity kotlet w delikatnej marynacie z wódki , czosnku i pietruszki.Świetne danie obiadowe.Kruche , delikatne i rozpływajace się mięso , doskonały na wspólne biesiadowanie przy rodzinnym stole.Polecam.! 70 dag.schabu 2 łyżki miodu 2 łyżki wódki 1 ząbek czosnku 1 cytryna 2 pietruszki 2 łyżki masła 2 łyżki oleju sól pieprz *********************** Schab kroimy w plastry i lekko rozbijamy. Przygotowujemy marynatę z miodu wymieszanego(...)wódką.Obieramy pietruszkę i ścieramy ją na tarce.Cytrynę wyszorowac i sparzyć,pokroić w cienkie plasterki,usuwając pestki, czosnek posiekać.Plastry schabu posmarowac marynatą , ułożyć w salaterce , obłożyć startą pietruszką , plasterkami cytryny , posypać czosnkiem , pieprzem i zalać resztą marynaty.Przykryć, zostawić na noc w lodówce .Wyjąć i osuszyć , smażyć na silnie rozgrzanym oleju , posolić , przełożyć do rondla , dodać masło , skropić
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiserdecznie Propozycja na pyszne golonki z indyka pieczone w piekarniku, mięso po upieczeniu jest delikatne i bardzo smaczne, więc polecam na obiad. Będziemy potrzebować: 6 golonek z indyka na marynatę: 5 – 6 łyżek oleju 3 łyżeczki musztardy 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka tymianku 2 listki laurowe duża szczypta rozmarynu duża szczypta pieprzu cayenne(...)Golonki z indyka https://www.youtube.com/watch?v=slFXGNeYSlE Przygotowanie: Czosnek kroję w drobniutką kostkę i daję do miseczki. Następnie do miseczki dodaję olej, listki laurowe które rozkruszam i pozostałe przyprawy marynaty , całość dokładnie mieszam – marynata jest gotowa. Teraz umyte i osuszone golonki indycze układam w naczyniu żaroodpornym i dokładnie smaruję marynatą ( tak żeby całe były nią pokryte). Naczynie wstawiam do lodówki
Uwaga Babcia Gotuje