kapustą oraz ziemniakami to jedno z najbardziej tradycyjnych dań w naszym kraju. Serwuje je się zazwyczaj w niedziele, jako drugie danie, zaraz po rosole. Dziś polecam lekką odmianę – marynatę do mięsa, dzięki której bardzo zyskuje ono na smaku, jest mięciutkie, kruche, soczyste i aromatyczne. Kotlety smakują wprost wybornie. Schab możemy marynować przez jedną, dwie lub nawet trzy doby(...)dłużej tym lepiej. Polecam! Składniki na 3-4 kotlety: 3-4 plastry schabu ok 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Marynata: 1 jajko 1 czubata łyżeczka drobnej soli pół łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka majeranku 1 ząbek czosnku lub pół łyżeczki czosnku suszonego 1 czubata łyżka ketchupu 1 łyżeczka (mała) musztardy
Blog z ApetytemDrób bardzo chętnie jest zjadany w moim domu, lubią go szczególnie dzieciaki. Podając go na stół eksperymentuje więc ze smakami, z przygotowanymi marynatami, by za każdym razem podać go inaczej. Taka marynata uczyni nasz drób niezwykle delikatnym i smacznym. Składniki: 1 kg skrzydełek 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego ciemnego sok z cytryny- ilość wedle uznania sól, pieprz(...)lotki, oprószamy solą i pieprzem, odkładamy pod przykryciem do lodówki na min. 2 godziny. Po tym czasie miód mieszamy z sokiem z cytryny i sosem sojowym, do tak przygotowanej marynaty wkładamy skrzydełka, odkładamy znów na min dwie godz do lodówki, po tym czasie układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy marynatą, pieczemy ok godziny w przykrytym naczyniu, po tym czasie odkrywamy zrumieniamy
Z Majeczką w kuchnichłodny koktajl jarmużowy albo smoothie truskawkowe. To nasz sposób na upał i na wzmocnienie. Polecam każdemu! A co na weekendowy obiad? Agata proponuje coś konkretnego – kotlet schabowy w marynacie musztardowo-majonezowej. Wypróbujcie ten przepis, gdy znajdziecie w sobie trochę energii na gotowanie mimo wszechogarniającej gorączki. Uroczyste obiady Agaty Dlaczego lubię obiady Agaty i jej przepisy? Bo nawet takie dania(...)zrobione według jej pomysłu) są naprawdę łatwe do przygotowania . Dzisiejszy przepis to kolejny przykład tego, że dieta Agaty jest kusząca, pełnowartościowa i ciekawa. Na przykład kotlety schabowe w marynacie będą miękkie w środku i nieco inne w smaku od tych klasycznych. Ich walory smakowe w dużej mierze zależą od rodzaju użytej musztardy (najlepiej wybrać taką, która najbardziej nam smakuje). Agata
KulinarneImpresje.plkolorową papryką i odrobiną słodkości w postaci ananasa to świetny pomysł na lekkie danie z rusztu. Składniki: 500g krewetek tygrysich (waga po obraniu) 1/2 świeżego ananasa 1 czerwona papryka Marynata do krewetek: 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 łyżki rumu sok i otarta skórka z 1 pomarańczy sok i otarta skórka z 1/2 cytryny 1 łyżka(...)posiekanego świeżego tymianku szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Wykonanie: 1. Marynata do krewetek: Wszystkie składniki marynaty przełożyć do miseczki, połączyć ze sobą, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 2. Krewetki delikatnie obrać z pancerzy, umyć i zalać marynatą, odstawić na około 30 minut, a najlepiej na całą noc. 3. Ananasa obrać ze skórki i pokroić na kostki
Szalona Kuchnia Ewelinyolej 2 łyżki łyżka sosu sojowego ( można dodać więcej dla lubiących słone lub zastąpić solą) pieprz ziołowy łyżeczka tymianek łyżeczka słodka papryka mielona łyżeczka Przygotowanie: Z podanych składników przygotować marynatę mieszając w miseczce wszystkie składniki ( Marynaty wychodzi więcej więc można jej użyć nawet do 1 kg fileta z indyka). Filet z indyka włożyć do marynaty a następnie przełożyć do woreczka(...)rękawa do pieczenia. ( Jeśli marynata wam została wlać również do woreczka z indykiem. Odstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia piec 35 minut w temperaturze 180 stopni a następnie kolejne 10 minut piec rozcinając woreczek do pieczenia. Dzięki temu indyk ładnie się zarumieni. Odczekać chwilę do przestygnięcia. Smacznego! ( Jeśli użyjecie większego kawałka mięsa ok 1 kg. należy zwiększyć czas
Kulinarne przygodydość dobrze rozgrzanej patelni. Jeśli filet jest gruby to 8 minut z każdej strony. Cieńszemu wystarczą dwie tury po 6 minut. Składniki: Podwójna pierś kurczaka 11/2 łyżki oliwy Marynata 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka zmiażdżonego czosnku (2-3 ząbki w zależności od wielkości ząbków) 1 łyżeczka soli (więcej lub mniej w zależności od gustu) 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka(...)przyprawy włoskiej (możesz zrobić ją w domu, składniki znajdziesz pod przepisem) Świeża pietruszka lub mięta Przygotowanie: Krok 1 Wymieszaj składniki marynaty w głębokiej misie. Włóż do marynaty kurczaka, przykryj i wstaw do lodówki. Marynuj co najmniej godzinę, najlepiej całą noc. Marynatę i kurczaka możesz też włożyć do woreczka strunowego, zamknąć, potrząsnąć, żeby przemieszać składniki i wstawić do lodówki. Krok
Niedzielny kucharzJakiś czas temu pokazywałam Wam przepis na pieczone skrzydełka kurczaka , które śmiało można przygotować tym sposobem. Polecam na lekki, letni obiad, koniecznie z frytkami i dobrą surówką. Pieczone nuggetsy Marynata 200 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego Dodatkowo 3 szkl płatków kukurydzianych dobrej jakości 5 łyżek startego(...)parmezanu albo innego żółtego sera 1 podwójna pierś z kurczaka Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w poprzek na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą w misce i dodać pokrojone mięso drobiowe. Wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki. Płatki kukurydzanie przesypać do mocnego woreczka i rozdrobnić palcami, albo lekko zmiksować w malakserze
Pieguskowa KuchniaNajlepsza marynata do karkówki zawsze wychodzi mi z tego co mam pod ręką. Mieszam próbuje i jeszcze coś dorzucę. Tym razem w mojej marynacie dominuje świeży imbir i limonka. Dorzuciłam troszkę innych przypraw i marynata gotowa. Karkówka jest delikatna w smaku i wyraźnie czuć świeżość limonki. składniki: 1 kg karkówki 1 limonka 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 2 łyżki płynnego(...)miski wlać olej. Dodać miód, starty imbir, otartą skórkę z limonki, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sok wyciśnięty z limonki i wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Marynata nasmarować dokładnie plastry kakrówki. Wszystko przełożyć do miski i odstawić na noc do lodówki. Karkówkę grillować z obu stron aż się zrumieni. Podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie grillowany chlebek
Monia miesza i gotujeSezon grillowy w pełni bo w Pszczynie gdzie się nie ruszyć po południu to czuć aromat grillowanych mięs. Dla wszystkich znudzonych klasyczną marynatą do karkówki polecam niezwykle prostą a dającą znakomity efekt marynatę majonezową. Składniki : (na 7 porcji) 1,5 kg karkówki 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 duża cebula pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej pół łyżeczki(...)sól do smaku Przygotowanie : Karkówkę kroimy w plastry, idealne to takie które ważą ok 20 dag sztuka. Rozbijamy je lekko tłuczkiem. W większej misce z pozostałych składników przygotowujemy marynatę do której wkładamy wszystkie kawałki karkówki zwracając uwagę na to aby każdy był obtoczony w marynacie. Pomiędzy karkówkę wkładamy pokrojoną w plastry cebulę i odstawiamy na min 2h do lodówki
Mechanik w kuchniJest to najtańsze mięso na grilla, a kiedy dobrze doprawione to wspaniała uczta dla podniebienia. Zazwyczaj marynuję mięso na grilla przez noc. Tak też robię w przypadku skrzydełek. Do marynaty użyłam tamari soi. Tamari soja jest produkowana jedynie soi, a więc nie zawiera glutenu. Poza tym ma ciemniejszy kolor i jest bardziej intensywna w smaku. Według mnie najlepsza soja(...)marynowania mięsa. Skrzydełka zaostrzyłam sosem z harissa. Uwaga, sos jest bardzo ostry! Ta marynata jest bardzo prosta. Oprócz soi i harissa potrzebna jest oliwa i świeżo utarty imbir. Skrzydełka w niej marynowane są bardzo smaczne i aromatyczne. Przepis na skrzydełka Składniki: 1 kg skrzydełek 100 ml tamari soi 50 ml oliwy 1 łyżka sosu harissa 1 łyżeczka soli 2 łyżki
codojedzeniaPolędwice z indyka pieczone w marynacie. Na ciepło pokrojone w grubsze plastry idealne do obiadu. Na zimno idealne do kanapek. Mięso soczyste, delikatne i bardzo smaczne. Nie wymaga od nas zbyt wiele pracy. Hop do piekarnika i gotowe:) Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie w zakładce MIĘSA. Szczególnie polecam polędwiczki z indyka w sosie własnym. Jeżeli przygotowaliście Państwo coś(...)moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Składniki 2 polędwice z indyka Marynata 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki rozmarynu 8 łyżek oleju 1 łyżka miodu 2 płaskie łyżki kremu balsamicznego 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta papryki ostrej Wszystkie składniki marynaty umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać. Polędwiczki
O kuchni z uczuciemczym należy pamiętać podczas pieczenia mięsa w domu? Mięso przede wszystkim najpierw należy zamarynować w ulubionych przyprawach, miodzie, musztardzie czy ketchupie. Powinno ono poleżeć w tej marynacie kilka lub kilkanaście godzin, wtedy nasza pieczeń będzie krucha. Warto też pamiętać, aby w fazie początkowej piec mięso pod przykryciem, żeby nam nie wyschło i dodatkowo, raz na jakiś czas(...)dalej przekonywać nad wyższością wędliny upieczony czy przygotowanej w domu, nad tą którą kupujemy w sklepie. Zapraszam Was po prostu po przepis na pyszną pieczeń w miodowo-musztardowej marynacie. Pieczona biodrówka Czas przygotowania: 2 godziny + czas marynowania Składniki: 800 wieprzowej biodrówki 2 ząbki czosnku 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka musztardy Dijon sól pieprz Wykonanie: Czosnek
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 1,2 kg karkówki 1/2 główki kapusty pekińskiej 4 cebule Marynata: 4 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki ketchupu 3 łyżeczki musztardy (francuskiej) 2 łyżki majeranku 1/4 szklanki wody 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku sól Sposób wykonania: Mięso kroimy w plastry o grubości 1 cm a następnie rozbijamy je. Cebulę kroimy w krążki(...)kapustę w paski. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą. Do miski wrzucamy kawałki mięsa, cebulę i kapustę. Całość zalewamy marynatą i mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce do lodówki na parę godzin. Wszystkie składniki razem z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika. Pieczemy pod przykryciem w 200 °C przez 1,5 godziny (lub do miękkości mięsa
Qchnia po prostuMarynowane kotlety schabowe Dzięki marynacie mięso bardzo zyskuje na smaku, jest mięciutkie, kruche i soczyste. Kotlety smakują wprost wybornie. Schab możemy marynować nawet przez jedną, dwie lub nawet trzy doby – im dłużej tym lepiej. Polecam! Składniki na 3-4 kotlety: ok 40 dkg schabu- 3-4 plastry 3/4 szklanki bułki tartej olej do smażenia Marynata(...)ziemniaczanej 1 łyżka majeranku 1 ząbek czosnku lub pół łyżeczki czosnku suszonego 1 czubata łyżka ketchupu 1 łyżeczka (mała) musztardy 2 łyżki oleju *** W misce umieszczamy wszystkie składniki marynaty *** *** Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji *** *** Schab kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem – nie za cienko. Kotlety wkładamy do miski i obtaczamy w marynacie. Całość przykrywamy folią spożywczą
Blog z ApetytemBogucice. Składniki: 2 duże golonki tylne z kością (u mnie jedna około 1,3 kg) 5 listków laurowych 7-8 kulek ziela angielskiego 2 łyżki soli morskiej woda Marynata: 0,5 l wywaru z golonek 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu worcester 1 łyżka soli czosnkowej 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki(...)pozostawić w wywarze i odłożyć do ostudzenia. Golonki wyjąć i ponacinać z wierzchu. Odlać 0,5 l wywaru dodać wszystkie przyprawy i wymieszać. Golonki natrzeć z wszystkich stron marynatą. Przełożyć na blaszkę i wlać resztę marynaty. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni. Piec około 1,5 godziny, aż golonki się ładnie zrumienią. Często polewając golonki marynatą z blaszki
Ala piecze i gotuje