marynaty - 6066 przepisów (strona:39/405)

Skrzydełka w domowym sosie barbecue 130

Lubicie sos barbecue? Jeśli tak, to mam dla Was propozycję na skrzydełka w domowym sosie barbecue. Lekko słodko - pikantna marynata, miękkie, soczyste skrzydełka, słowem niebo w buzi. Jeśli podacie je z ziemniaczkami pieczonymi w piekarniku, to nie wiem, co będzie lepsze. Skrzydełka, czy ziemniaki maczane w sosie. My zajadaliśmy, aż uszy nam się trzęsły. A potem marudzę(...)tyłek mi rośnie. Ech, ... :) Składniki marynaty na 1 kg skrzydełek ( około 8 skrzydełek): 1 średnia cebula 4 duże ząbki czosnku 1/4 płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu czarnego 2 płaskie łyżki keczupu łagodnego 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon 1 mała łyżeczka octu balsamicznego 1 czubata łyżeczka trzcinowego cukru brązowego   (u mnie Skworcu ) 1/2 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki wędzonej 1 czubata łyżeczka

Smak mojego domu
Piknikowa sałatka ziemniaczana 194

polecam. Składniki: 1 kg ziemniaków sałatkowych 3 ogórki konserwowe 2 dymki ze szczypiorkiem 2 czubate łyżki posiekanego koperku sól do smaku pieprz czarny świeżo mielony, do smaku 4 łyżki marynaty z ogórków konserwowych 3 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka ostrej musztardy np. rosyjskiej Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w skórkach. Po lekkim przestudzeniu obrać ziemniaki ze skórek(...)pokroić w dużą kostkę. Przełożyć ziemniaki do miski, dodać marynatę z ogórków, posolić i oprószyć pieprzem, lekko wymieszać. Pozostawić na 15 minut do wchłonięcia marynaty przez ziemniaki. Ogórki pokroić w niewielką kostkę i dodać do ziemniaków. Drobno posiekać koperek i dymkę, dodać do ziemniaków. Jeśli ziemniaki ,,nie wypiły" marynaty, to należy ją odlać przed dodaniem sosu. W miseczce wymieszać majonez

Codziennik Kuchenny
Pieczona szynka z jarmużem i jabłkami na przywitanie jesieni 97

objąć z dalsza...) Przedstawiam zatem kilka listków ze zbiorów! I szynkę otuloną ciepłymi smakami przedstawiam! :) Pieczona szynka wieprzowa z jarmużem i jabłkami Potrzebujesz: około 1kg szynki wieprzowej w kawałku Marynata: 2,5 łyżeczki mielonej wędzonej papryki 1,5 łyżeczki granulowanego czosnku 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego tymianku i majeranku 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżki oleju(...)średnich liści 2 jabłka ( u mnie antonówka) 1 duża cebula 1/2 szklani wody 15 ziaren czarnego pieprzu Sposób przyrządzenia: 1. Szynkę oczyść z błon. 2. W sporej misce przygotuj marynatę ( bez brązowego cukru), włóż do niej szynkę i porządnie ją natrzyj marynatą z każdej strony. 3. Miskę z szynką w marynacie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na min.3h

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Przekonaj się do innej przekąski 98

Opakowanie / ok. 5 dużych liści jarmużu 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki skórki z cytryny 1/4 łyżeczki płatków chilli 1/4 łyżeczki soli Podzielone na kawałki liście jarmużu dokładnie obtocz w marynacie wykonanej z pozostałych składników. Rozłóż liście ciasno na blasze tak, żeby na siebie nie nachodziły i piecz 3-5min w 200*C. Uwaga! Łatwo je spalić! Słodkie buraki(...)średni burak ćwikłowy 1,5 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamicznego szczypta soli Obranego buraka pokrój na cieniutkie plasterki. Zanurzaj w marynacie i układaj na blasze. Piecz ok.15min. w 200*C. Cynamonowe marchewki: 2 średnie marchewki 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki cynamonu mała szczypta soli (opcjonalnie) Obrane i pokrojone na cieniutkie plasterki marchewki obtocz w marynacie. Układaj na blasze

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pieczony kurczak w sosie satay / Roasted chicken satays 165

średniej misce dokładnie wymieszaj trzepaczką masło orzechowe, pastę curry, sok z cytryny, sos sojowy, olej sezamowy, miód, imbir i mleko kokosowe. Włóż kurczaka do miski (nie metalowej), zalej marynatą i dokładnie go w niej obtocz. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 15 minut do zamarynowania, a najlepiej na całą noc do lodówki. Wyjmij kurczaka z marynaty i ułóż skórą(...)dołu na natłuszczonej blaszce do pieczenia. Zachowaj marynatę. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz przez 30 minut. Obróć kawałki kurczaka skórą do góry, zalej resztą marynaty. Zwiększ temperaturę do 200 oC i piecz kolejne 30 minut. Wyjmij kurczaka z piekarnika, posyp orzeszkami i kolendrą i podawaj. Smacznego! English version Roasted chicken satays (4 servings) Ingredients: 4 chicken legs, thighs separated

karmelowy
Danie Polskie- Gulasz wieprzowy 106

cebula biała 1 główka czosnku 2 marchewki 1 papryka czerona i jedna zielona pół  pora 300 dag pieczarek(zostawimy kilka sztuk do sosu) 3 łyżki majeranku (jedna do marynaty,pozostałe dwie na koniec gotowania) 6 łyżeki oleju roślinnego  1łyżka masła 4 łyżki mąki przennej 2 litry bulionu kurczęcego 6 łyżek słodkiej papryki 3 łyżki prażonej cebuli SPOSÓB(...)Kroimy mięso w większą kostkę,i szykujemy marynatę; 2 kostki rosołowe,łączymy z olejem tak aż się rozpuści Pokrojoną czerwoną cebulę w drobną kostkę i czosnek drobno siekany wrzucamy do miski,następnie mięso,majeranek trochę soli i pieprzu,i mieszamy tak by marynata objeła całe mięso. Pozostawiamy mięso na okolo 2 h by przeszło,marynatą. acz kolwiek im dłużej

Viola cooks with passion
Pieczone udka kurczaka w marynacie paprykowo majerankowej 133

Brak pomysłu na obiad ? Polecam pieczonego kurczaka, którego dobrze jest wcześniej zamarynować. Kurczak ma to do siebie, że wystarczy mu 2-3 godziny w lodówce w ulubionej marynacie i śmiało może wędrować do piekarnika czy też na grilla. Jednak ja lubię kiedy mięsko przejdzie smakiem danej marynaty i przygotowuję go wieczorem dnia poprzedniego. Dzisiaj paprykowo majerankowa odsłona pieczonych udek. Obiad(...)który tak naprawdę przygotowuje się sam, gdyż nasz nakład to przygotowanie mięsa w marynacie i wsadzenie kurczaka do piekarnika - cóż, nie ma chyba nic prostszego :)   Pieczone udka kurczaka w marynacie paprykowo majerankowej Składniki : 4 udka z kurczaka około 150-175 ml oleju rzepakowego 2-3 łyżeczki prpryki mielonej słodkiej 3/4 łyżeczki papryki mielonej ostrej 1 - 1,5 łyżeczki majeranku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Karkówka po diabelsku (w marynacie z jajek i majonezu) 89

Tylko nadal nie mogę dojść dlaczego w nazwie jest określenie: "po diabelsku"... Hmm... Przyznam, że mięso jest diabelsko... nie pikantne, ale... smaaaczne.  Pierwszy raz spotkałam się z taką marynatą i przyznam szczerze, że jeszcze nie raz ją wypróbuję. Karkówka wyszła niezwykle aromatyczna i soczysta.  Spróbujecie? Dodam jeszcze, że tak zamarynowane mięso doskonale nadaje się na grilla lub upieczenia(...)piekarniku. 1 kg karkówki (ew. schabu)  Marynata: 2 jajka 1 łyżka majonezu  2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka przyprawy typu Vegeta (używam domowej) 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka pieprzu 4 ząbki czosnku Dodatkowo: olej do smażenia  Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości 1 cm. (Mięsa nie należy rozklepywać.) Wszystkie

Di gotuje
Ziemniaki w ziołach prowansalskich i oregano, pieczone w piekarniku 196

Naczynie najlepiej, jeśli jest wielkością zbliżone do ilości ziemniaków, tak, aby ziemniaki nie leżały na sobie. Naczynie możemy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować oliwą. Zapobiegnie to przywieraniu marynaty. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wkładamy do dużej miski. Jeśli używamy ziemniaków młodych, nie musimy ich kroić. Ziemniaki stare najlepiej pokroić na ćwiartki. Przygotowujemy marynatę. W miseczce mieszamy(...)oliwę, sól, pieprz, oregano i zioła prowansalskie. Tak przygotowaną marynatę wylewamy na ziemniaki i całość dokładnie mieszamy. Ziemniaki wykładamy do naczynia żaroodpornego. Całą marynatę, która pozostała w misce również  wylewamy na ziemniaki.  Ziemniaki wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 45 - 60 minut. Czas pieczenia zależy od ziemniaków. Ja piekę na grzałkach: dolnej

Smak mojego domu
Kurczak pieczony po śródziemnomorsku (II) 164

trzeba więcej fantazji, albo sugestii naszych gości, żeby połączyć smaki, odpowiednio doprawić i pięknie podać... Tak podany obiad smakuje wyjątkowo i chyba ... wszystkim        Składniki na marynatę: 1 kurczak (1,2 – 1,5 kg) 3 łyżki oliwy 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny sól morska(...)pieprz świeżo zmielony       Zrobiłam marynatę Wymieszałam wszystkie składniki dodałam posiekane listki rozmarynu. Wymieszałam i dodałam odrobinę wody. Marynatą natarłam umytego, osuszonego kurczaka. Przełożyłam do lodówki na kilka godzin   (najmniej na godzinę).     Pozostałe składniki: kurczak z marynaty kilka zielonych oliwek 1 cytryna (wyszorowana, sparzona) kilka gałązek tymianku 5 średniej wielkości ziemniaków 1 bakłażan papryka czerwona

Kuchnia u Krysi
Polędwiczki wieprzowe z konfiturą z czerwonej cebuli i ...rozmarynem 135

wspaniały przepis na pyszne polędwiczki z pyszną konfiturą z czerwonej cebuli. Niebo w gębie .... Palce lizać...           Składniki: polędwica wieprzowa ok. 350-400 g Marynata: 2 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki sosu teriyaki 2 ząbki czosnku kilka gałązek natki pietruszki           Składniki na konfiturę: 2 czerwone cebule(...)łyżki miodu 2 łyżki octu balasamico 2 łyżeczki tymianku 2 łyżki oliwy sól pieprz     Wykonanie: Umyłam polędwicę. Pokroiłam ją na około 3 centymetrowe kawałki. Wszystkie składniki marynaty wymieszałam i przełożyłam do niej polędwiczki. Dokładnie obtoczyłam w marynacie, przykryłam folią   i wstawiłam na noc do lodówki.     Przygotowałam konfiturę z czerwonej cebuli. Na patelni rozgrzałam oliwę

Kuchnia u Krysi
soczysta pieczona szynka 152

przed pieczeniem na maśle będzie tak soczyste i kruche, iż będzie musiało spotkać się z uznaniem wszystkich domowników. składniki 1,5 kg ładnie wykrojonej wieprzowej szynki 50 g masła marynata 3 łyżki oleju 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki domowego maggi, przepis na przyprawą znajduje się na tej  stronie sól,  pieprz Sposób przygotowania Wszystkie składniki marynaty wkładamy(...)sporej miski i dokładnie mieszamy. Szynkę myjemy, wkładamy do miski  i dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą. Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na 24 godziny).  Następnego dnia mięso wyjmujemy z lodówki, osuszamy z  marynaty papierowym ręcznikiem, a następnie obwiązujemy sznurkiem ( tak jak robimy

Miód i pieprz
Karkówka z grilla 190

Kolejna propozycja na karkówkę z grilla. Mięso łatwe do przygotowania, kruche i soczyste. Tym razem marynata do mięsa ma aromat cebulki i czosnku.  Składniki: 4 kotlety z karkówki (moje ważyły aż 800 g) Składniki marynaty do mięsa: 1 duża cebula starta na tarce o drobnych oczkach 6 dużych ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę 1 płaska łyżeczka soli 1/2 płaskiej(...)wcześniej. Dzięki temu będzie kruche, soczyste i miękkie już po krótkim grillowaniu.  Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na plastry i z obu stron rozbijamy tłuczkiem. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w misce. Mięso pokrywamy dokładnie marynatą, zamykamy w pojemniku i odstawiamy na całą noc do lodówki. Karkówkę grillujemy na średnim żarze, do miękkości mięsa. Właściwa temperatura na grillu

Smak mojego domu
Sprytny sposób na pyszne żeberka 88

sposoby na to, żeby troszkę oszukać, ułatwić sobie życie i przyspieszyć proces grillowania tych bardziej wymagających.  Prezentuję Wam dzisiaj moją podpowiedź na zjawiskowo pyszne żeberka w słodko-pikantnej marynacie. Mięsne żeberka, około 1,2 kg, podzieliłam na mniejsze części, tak, aby każda zawierała nie więcej niż 3 kości. Gotowałam je około 1,5 h w lekko osolonej wodzie(...)około 20 minutach wyjęłam je z wywaru.  Bulionu oczywiście nie wylewałam, nic nie mogło się zmarnować :) Posłużył mi za bazę do pysznej zupy fasolowej. Z następujących składników przygotowałam marynatę: 1/4 szklanki cydru (może być także sok jabłkowy) dwóch łyżek miodu, ja wykorzystałam lipowy połowy łyżki przecieru pomidorowego połowy łyżki kurkumy mieszanki utartych ziół, była to odrobina gorczycy, kolendra, tymianek

Pichceniomania
Grillowana karkówka z warzywami 104

słońce mnie obudziło, to zrobiło mi się bardzo ciepło i miło. Postanowiłam coś pysznego na świeżym powietrzu przygotować, więc nie pozostało nic innego, jak tylko grillować. Karkówkę rano z marynacie na bazie oleju rzepakowego i octu balsamicznego z sokiem malinowym zamarynowałam i świeże prosto z działki warzywa do niej przygotowałam. Wszystko równocześnie się grillowało i bardzo dobrze smakowało(...)ulubionym sosem, musztardą podałam i promieniami słońca oraz smakiem potrawy z całą rodziną  się rozkoszowałam.   Składniki: 1 kg karkówki, marynata: 3 łyżki octu balsamicznego z sokiem malinowym, 6 łyżek oleju rzepakowego Rapso, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól morska świeżo mielona do smaku, mieszanka przypraw chili świeżo mielona do smaku, ponadto: garść świeżych liści lubczyku (opcjonalnie

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania