marynaty - 6066 przepisów (strona:35/405)

Golonka pieczona 177

Bogucice.   Składniki: 2 duże golonki tylne z kością (u mnie jedna około 1,3 kg) 5 listków laurowych 7-8 kulek ziela angielskiego 2 łyżki soli morskiej woda Marynata: 0,5 l wywaru z golonek 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu worcester 1 łyżka soli czosnkowej 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki(...)pozostawić w wywarze i odłożyć do ostudzenia.  Golonki wyjąć i ponacinać z wierzchu. Odlać 0,5 l wywaru dodać wszystkie przyprawy i wymieszać. Golonki natrzeć z wszystkich stron marynatą. Przełożyć na blaszkę i wlać resztę marynaty. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni. Piec około 1,5 godziny, aż golonki się ładnie zrumienią. Często polewając golonki marynatą z blaszki

Ala piecze i gotuje
Przepyszny cytrusowy łosoś Gravlax 170

miłośniczką, jak i innych morskich pyszności ;) I tak, wzorując się na najlepszych w tej dziedzinie, czyli wyżej wymienionych mieszkańców północy, serwuję Wam dzisiaj absolutnie przepysznego łososia Gravlax w cytrusowej marynacie. To jedna z najstarszych skandynawskich potraw! W średniowieczu rybacy solili łososie i zakopując je w piasku na brzegu morza, w miejscu gdzie napływały fale, pozwalali im delikatnie sfermentować. Stąd też(...)wzięła się nazwa, bo gravlax znaczy dosłownie pogrzebany łosoś ;) Dziś zamiast fermentacji, przygotowuje się różne marynaty na bazie cukru i soli, często z dodatkiem koperku, czy kieliszka czystej wódki. U mnie cytrusowa odsłona z lekkim anyżkowym posmakiem nasion włoskiego kopru, a do tego niezawodny i nieodzowny sos musztardowo-miodowy! I chrupki chleb! Dodałam też garstkę kwiatów ogórecznika, który wciąż jeszcze

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pieczone żeberka w marynacie musztardowo sojowej z ziemniakami 141

Żeberka w marynacie z musztardy, sosu sojowego, z dodatkiem curry i pieprzu czarnego, chwilę poleżały a następnie w rękawie foliowym „wylądowały”. Do nich cebule i marchewki dołączyły, a ziemniaki pokrojone w ćwiartki do drugiego worka wskoczyły. Równocześnie w piekarniku piekły się wspaniale, a po godzinie, już smakowały  -  doskonale. Składniki: 1 kg żeberek, ziemniaki, 4 marchewki, 3 średnie cebule(...)czerwone, 3 średnie cebule białe, olej rzepakowy, sól do smaku, marynata: 2 łyżki musztardy bawarskiej, 2 duże łyżki sosu sojowego ciemnego, 1 mała łyżeczka curry, 1 płaska łyżka pieprzu czarnego grubo mielonego. Przygotowanie: Żeberka kroimy na paski. Marynata: musztardę mieszamy z sosem sojowym z dodatkiem curry i pieprzu.  Żeberka nacieramy marynatą i pozostawiamy na ok. 1 godz. Marchew obieramy

Moniki Smakołyki
ŻYTNIA TARTA ZE SZPARAGAMI / RYE ASPARAGUS TART 80

Farsz: pęczek szparagów (500 g) kilkanaście pomidorków koktajlowych kawałek łososia (ok. 300 g) jogurt grecki 1 jajko 250 g żółtego sera (np. Edamski) 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g) Marynata: 1,5-2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka miodu kilka kropli ostrego sosu (np.: Tabasco) estragon INGREDIENTS: Pastry(...)ball) Marinade: 1,5-2 tablespoons olive oil 1 teaspoon balsamic vinegar 1 teaspoon soy sauce 1 teaspoon honey few drops of hot sauce (eg. Tabasco) estragon Najpierw marynata – wszystkie składniki umieść w słoiku, na taką ilość łososia wystarczą podane ilości składników, jeśli jednak marynaty będzie trochę za mało dodaj łyżkę wody. Łososia umyj, osusz, włóż do miski zalej

Martyna Cooks
Udka z kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie z warzywami-proste i pyszne 143

Witam Kochani dziś przedstawiam Wam super przepis na pyszne mięsiwo :) Polecam i zapraszam :) SKŁADNIKI 4 średnie ćwiartki z kurczaka MARYNATA 4 łyżki miodu 3 łyżki musztardy (np sarepskiej) 1 łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki oleju pieprz  i sól do smaku pół łyżczki oregano szczypta natki z pietruszki 3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę WARZYWA 1 duża marchew pół małej(...)cukini 1 cebula 2 łyżki masła sól i pieprz Ćwiartki dokładnie myjemy. Do miseczki dajemy składniki marynaty i wszystko dokładnie mieszamy.  Udka dajemy do osobnego naczynia i dodajemy do ich marynatę,obtaczamy je w niej dokładnie.  Odkładamy naczynie z udkami do lodówki na około 2 godziny,po tym czasie wykladamy je wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Skrzydełka marynowane w Sosie Hoisin (pieczone) 103

domu bardzo lubimy Sos Hoisin. Przeważnie używam go do przyrządzenia różnych części kurczaka oraz żeberek. Jego słodko-pikantny i lekko czosnkowy aromat sprawia, że idealnie sprawdza się jako składnik marynat oraz sos do potraw smażonych i pieczonych. Wspaniale komponuje się też z owocami morza, daniami z ryżu i makaronu. Tu przedstawiam Wam prostą propozycję ze skrzydełkami w roli głównej. Polecam(...)skrzydełek z kurczaka Marynata: 3-4 łyżki Sosu Hoisin   3/4 łyżeczki przyprawy „5 smaków” 1 łyżeczka soli (według smaku) Dodatkowo: 1-2 łyżki białego sezamu Składniki marynaty dokładnie połączyć. Skrzydełka umyć, osuszyć i wymieszać w przygotowanej marynacie. (Ze skrzydełek można odciąć lotki - najmniejsze części.) Całość odstawić do lodówki minimum na 1/2 godziny. Po tym czasie kurczaka umieścić w worku

Di gotuje
Kanapka z carpaccio wołowym 109

Carpaccio to przysmak prosto z słonecznych Włoch. W popularnych dyskontach możemy znaleźć je sprzedawane z serem parmezan oraz marynatą cytrynową, dzięki czemu mamy praktycznie gotowe danie. Ja postanowiłem jednak przygotować proste kanapki, które smakują rewelacyjnie. Nie do końca pasują one jednak na śniadanie (surowa wołowina) ale już jako drugi posiłek w ciągu dnia jak najbardziej. Jeżeli ktoś nie lubi surowej(...)wołowiny możemy oczywiście zamienić ją np. na łososia. Składniki Carpaccio wołowe (z parmezanem i marynatą cytrynową) 4 bułki (najlepiej z dynią) 4 liście sałaty 4 plastry pomidora Przygotowanie Bułki przecinamy na pół. Górną i dolną część smarujemy delikatnie marynatą cytrynową, którą dodano do carpaccio. Na dolną część bułki kładziemy liść sałaty, wołowinę, znowu marynatę cytrynową, plaster pomidora i posypujemy parmezanem

Programista w kuchni
Szaszłyki z krewetkami i serem halloumi 159

Możecie użyć innego sera, ale musi być taki co podczas podgrzania nie rozlewa się tylko mięknie. Tak przygotowane szaszłyki są pycha. Przygotowanie marynaty – do miseczki wrzucić wszystkie składniki marynaty, wymieszać. Przygotowanie krewetek – krewetki jeśli są mrożone zalać wrzącą wodą. Zostawić na kilka sekund odcedzić. Włożyć krewetki do miseczki i skropić sokiem z cytryny. Zalać krewetki marynatą i zostawić(...)minut do godziny. Ser pokroić w małe kostki. Na patyczki nabić krewetki na przemian z kawałkami sera. Położyć na tackach do smażenia na grillu i zalać marynatą. Delikatnie posolić. Smażyć na gorącym grillu kilka minut. Około 2-3 minut. Podawać z dowolną sałatką. To było pyszne polecam

Kuchnia Pokoleń
Ryżowy makaron z zielonymi warzywami w tajskim sosie z sezamem! 154

których po prostu w mojej kuchni nigdy nie brakuje takie jak: sos sojowy ciemny i jasny, sos sojowy grzybowy, olej sezamowy, mleczko kokosowe, ryżowy makaron i kilka różnych gotowych marynat. Bo kuchnia chińska, jest tak na prawdę dość prosto kuchnią, bardzo aromatyczną, bardzo ciekawą i o wielu, wielu smakach i zapachach.  Dzisiaj podsuwam Wam pomysł na pyszne warzywa(...)typu wstążki- TaoTao - 1 mała cukinia - 1 szalotka - 3 ząbki czosnku - 1 papryczka chilli - 2 łyżki sezamu - dymka - 1/3 brokuła - kawałek części pora - garść zielonego groszku cukrowego - 2 łyżki marynaty w sosie tajskim TaoTao - 2 łyżki sosu chilli czosnkowego TaoTao - 4 łyżki sosu sojowego TaoTao - 4 łyżki oleju rzepakowego - sól Makaron zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Cukinię kroimy

SMYKWKUCHNI
Mięso z Udek z Kurczaka Pieczone na Warzywach - Szybki Obiad 370

łyżka syropu klonowego sól himalajska świeżo zmielony pieprz 1 łyżka soku z cytryny estragon suszony 1 łyżka ketchupu 1 łyżka pasty sambal oelek Sposób przygotowania: W większej misce przygotowałam marynatę do mięsa wlewając łyżkę miodu, łyżkę sosu triyaki, ze 3 łyżki oleju, dodałam paprykę mieloną, grys chili, ketchup, pastę sambal oelek, sok z cytryny. Wszystkie składniki wymieszałam i do gotowej(...)marynaty włożyłam wcześniej natarte solą i pieprzem mięso. Marchewkę i ziemniaki porządnie wyszorowałam szczoteczką do warzyw, przekroiłam na połówki. W małej miseczce przygotowałam marynatę do marchewki wlewając łyżkę syropu klonowego, 2 łyżki oleju, imbir, sól, estragon. Marchewki wrzuciłam do miseczki i wymieszałam, aby marynata dokładnie pokryła każdy kawałeczek. Teraz już była szybka akcja, na dno patelni ułożyłam połówki ziemniaków spryskane

Blondynka Gotuje
Obłędny pieczony kalafior z parmezanem 482

słodkiej papryki 1 łyżeczka pikatnej paprki 1 łyżeczka czosnku 2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki chilli Przyprawy mieszamy dokładnie z olejami i oliwą tworząc marynatę. Kalafior myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze, w miare równe części. Każdą różyczkę kalafiora zanużamy na chwilę w marynacie tak, aby mieszanka jak nadokładniej wniknęła do środka rozgałęzień. Rozłożyć cząstki(...)tego, jakie smaki lubicie i jakich konkretnie przypraw macie ochotę użyć – czy lubicie ostrzejszą wersje czy jednak bardziej łagodną. Warto eksperymentować z przyprawami albo nawet zrobić 2 wersje marynaty o różnym stopniu ostrości. Do pieczonego kalafiora idealnie pasuje domowy sos czosnkowy (wtedy lepiej dodać mniej czosnku do marynaty), sos BBQ lub guacamole doprawione świeżą kolendrą i duża ilością limonki

Taste and Cook
Mięso z szynki pieczone w plastrach we francuskiej marynacie 204

Francuskiej marynaty można użyć do każdego innego rodzaju mięsa, np. łopatki czy karkówki. Ja wybrałam nieco chudszą szynkę. 1 kg szynki wieprzowej 2 cebule 300g pieczarek Marynata: 1/3 szklanki białego wina 4 łyżki musztardy 4 łyżki keczupu 3 łyżki śmietany 4 łyżki octu winnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, estragon, tymianek, gałka muszkatołowa natka pietruszki(...)posypania 1. Mięso kroimy w dość grube plastry. Cebulę i pieczarki kroimy drobniej. Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Marynatą zalewamy mięso i warzywa, mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy w chłodne miejsce na min. 1 godzinę, najlepiej na całą noc. 2. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 2 godziny, z czego pierwsze 30 min pod przykryciem

Szefowa kuchni
Pieczone żeberka wieprzowe 162

żeberek wieprzowych 3 łyżki miodu 2 łyżki ketchupu 2 łyżki oleju 4 łyżki soi japońskiej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu 1 łyżeczka soli Wymieszaj składniki do marynaty. Czosnek przeciśnij przez praskę i natrzyj mięso. Moje żeberka były w trzech kawałkach. Wlej marynatę do szczelnej, foliowej torebki. Najlepiej użyj dwóch wkładając jedną w drugą. Włóż żeberka do marynaty, zamknij(...)torebkę i marynuj mięso przez noc. Na drugi dzień ułóż mięso na blasze, wylej na nie marynatę i wstaw do piekarnika nagrzanego na 150ºC. Piecz żeberka przez 90 minut. Po połowie czasu odwróć na drugą stronę. Od czasu do czasu polewaj mięso wytworzonym sosem. Wyjmij żeberka z piekarnika. Mięso powinno być mięciutkie, wysmażone i odchodzić od kości. Pokrój mięso

codojedzenia
Wątróbka w marynacie marokańskiej z zielonym groszkiem. 141

Wątróbka...  jedni ją uwielbiają a inni nie znoszą! ta przygotowana w marokańskiej marynacie wychodzi mięciutka i krucha. Wręcz idealna. Polecam! Inspiracje znalazłam tutaj. Składniki; 40 dag wątróbki drobiowej 1 pomidor bez skórki 1 cebula biała 1 cebula czerwona 2 łyżki oliwy z oliwek Marynata; 100 ml wody 50 ml oliwy 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny(...)Skworcu 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego Skworcu 1 łyżeczka mielonego kuminu Skworcu pół łyżeczki kolendry mielonej Skworcu szklanka zielonego groszku sól do smaku himalajska Skworcu Przygotowanie; Wątróbkę oczyszczamy. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą a następnie wkładamy do niej wątróbkę, zostawiamy na około pół godziny. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno pokrojone obie cebule, chwilę smażymy. Następnie dodajemy posiekanego pomidora

Radość kipiąca uśmiechem.

Proponowane wyszukiwania