marynaty - 6066 przepisów (strona:51/405)

szaszłyki z warzywami i filetem drobiowym w cytrynowo imbirowej marynacie 90

poczuć unoszący się w powietrzu  tak przez nas lubiany zapach lata i aromatycznych smakołyków. Moja pierwsza propozycja to:  szaszłyki z warzywami i filetem drobiowym w cytrynowo imbirowej marynacie. Jutro część druga pikniku :) składniki na 9 szaszłyków 2 filety drobiowe zielona papryka biała papryka młoda cebulka cukinia pomidorki koktajlowe 9 listków szałwii przyprawa do grilla sól, pieprz olej patyczki(...)szaszłyków składniki na marynatę: 1 cytryna mały kawałek imbiru (ok 5 cm) 1 łyżeczka miodu skórka z połowy cytryny sól, pieprz   Na początku przygotowujemy marynatę. Wyciskamy sok z cytryny, imbir ścieramy na tarce, dodajemy łyżeczkę miodu przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.Filety drobiowe kroimy w dużą kostkę. Oprószamy solą i pieprzem, zalewamy marynatą, mieszamy wszystko razem. Zostawiamy w lodówce

noteskulinarnyfiga
Kurczak pieczony na butelce piwa 401

kości. Przepis prosty, jedynie marynowanie długo trwa, ale na prawdę warto. Trochę się bałam, czy butelka mi nie pęknie pod wpływem temperatury, ale były to nieuzasadnione obawy Składniki: Marynata: - 1/2 szklanki gorącej wody; - 4 łyżki oleju; - 1 łyżka sosu sojowego; - 1 łyżka miodu; - 1 łyżeczka pieprzu; - 1 łyżeczka słodkiej papryki w płatkach; - 1 łyżeczka słodkiej papryki; - 1 łyżeczka suszonego tymianku(...)łyżeczka bazylii i oregano; Wszystkie składniki łączymy. Do rękawa foliowego wkładamy umytego kurczaka i dokładnie nacieramy go marynatą i szczelnie zamykamy na całą dobę od czasu do czasu obracając workiem wcierając w kurczaka marynatę. Składniki do pieczenia: - 1 zamarynowany kurczak; - 1 butelka ulubionego piwa; - 1 kg ziemniaków pokrojonych w plastry; - 3 cebule; - 4 ząbki czosnku w łupinkach - sól Wykonanie: Otworzyć

dom-agi.pl
Wołowina adobo 164

następnie długo w niej duszona. Potrawa nie jest bardzo wymyślna, natomiast efekt końcowy jest wspaniały :) Danie pochodzi z Filipin, ale nie będą wam potrzebne typowo azjatyckie składniki. Podstawą marynaty jest ocet winny lub ryżowy, sos sojowy, czosnek i liść laurowy. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony  Magazyn Kuchenny . Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 3-4 osób: 700 g tłustej(...)kroimy w dużą kostkę. W misce łączymy ocet, czosnek, liście laurowe, sos sojowy i pieprz. Wkładamy mięso i odstawiamy do zamarynowania na minimum godzinę. 2. Mięso wyciągamy z marynaty (marynatę zostawiamy na później), osuszamy na ręczniku papierowym. W garnku z grubym dnem porządnie rozgrzewamy olej. Obsmażamy mięso z każdej strony na brązowo.  3. Zmniejszamy ogień, wlewamy marynatę i wodę

My Culinary Art
Żeberka - PALCE LIZAĆ !!! 131

zamarynować na 24 godziny przed pieczeniem. Przygotowanie: Żeberka myjemy i dzielimy na mniejsze porcje. Układamy je w jakimś naczyniu ze szczelnym zamknięciem. MARYNATA - do miski dodajemy miód, oliwę, 1 szklankę piwa, sos sojowy oraz pozostałe wymienione przyprawy. Wszystko razem mieszamy i dodajemy do marynaty 5 ząbków czosnku ( wyciśnięte).  Żeberka zalewamy marynatą. Całość obsypujemy pokrojoną(...)sokiem. Żeberka obtaczamy lekko w mące i przez chwilkę obsmażamy na patelni z roztopionym masłem. Lekko podsmażone żeberka umieszczamy w naczyniu lub brytfance. Zalewamy to marynatą oraz szklanką piwa i szklanką wody. Dodajemy suszone śliwki i pieczemy. Piekarnik 180 stopni, opcja góra dół - 80 minut

ClauditteMissCooking
Wołowina z sosie słodko ostrym. 154

SKŁADNIKI: 1 kg wołowiny 1 duża marchewka 5 listków laurowych 2 ziarenka ziela angielskiego 1 litr wody 1 łyżka mielonej papryki słodkiej 200 g koncentratu pomidorowego SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO MIĘSA 5 łyżek oliwy 5 łyżek wody 2 łyżki miodu 3 łyżki musztardy sarepskiej 1 chilli 1 cebula 4 ząbki czosnku sól himalajska pieprz Składniki na marynatę zmiksowałam blenderem. PRZYGOTOWANIE(...)Mięso obmyć i pokroić na kawałki takie około 2 cm. Zalać marynatą i odstawić do lodówki na noc. Do misy multicookera wlać 1 litr wody i dodać do niej obrana i pokrojoną w plasterki marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie , koncentrat i paprykę. Doprawić solą i pieprzem. Do doprawionej wody dodać mięso z marynatą, Zamknąć pokrywę multicookera i ustawić STEW

ClauditteMissCooking
Łosoś pod pierzynką Magdy Gessler 566

pierzynką' - niebo w gębie! Zapraszam do pieczenia! Składniki dla dwóch osób: 2 bardzo świeże filety z łososia ze skórą sok z cytryny  sól morska pieprz świeżo mielony  Marynata: 100 g śmietany 18% 1 łyżka chrzanu 1 łyżka musztardy rosyjskiej (ja użyłam miodowej) 1 zmiażdżony ząbek czosnku 1 kromka chleba tostowego, pokruszona 3 łyżeczki miodu mały pęczek koperku (pominęłam(...)GODZ. POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Filety z łososia myjemy, osuszamy, pozbywamy się ewentualnych łusek ze skóry. Nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny.  2. Wszystkie składniki na marynatę łączymy ze sobą, dokładnie obtaczamy w niej łososia. przekładamy na duży talerz wraz z pozostałą marynatą, ściśle obwiązujemy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej

My Culinary Art
Polędwiczka wieprzowa z wolnowaru 157

parę godzin zapominam o gotowaniu. Co wszystkim bardzo polecam!  Oryginalny przepis  tutaj składniki ok 1 kg   polędwiczek wieprzowych (użyłam trzech małych polędwiczek) marynata: ¼ szklanki sosu sojowego 1 i 1/2 łyżki ostrej musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki syropu klonowego 1 szalotka posiekana 1 łyżka prażonej cebuli  -lekko rozgniecionej 4 ząbki  czosnku(...)posiekane drobno przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Polędwiczki umyć, osuszyć,  starannie oczyścić z błon.  W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Na dno misy nalać 2 - 3 łyżki marynaty, na nie j ułożyć polędwiczki - jedna obok drugiej, i zalać resztą marynaty. Ustawić na program low i gotować 5 godzin, do czasu aż mięso będzie miękkie

Stare Gary
Plastry indyka w sosie estragonowym z szybkowaru 183

naczyniem) zalane solanką plastry wstaw do lodówki na 2 godziny wyjmij plastry z solanki i każdy opłucz pod zimną wodą, następnie osusz dokładnie papierowym ręcznikiem, solankę wylej przygotuj marynatę: wymieszaj olej rzepakowy (4 łyżki) z pieprzem i solą gotową marynatą zalej plastry indyka i dokładnie wymieszaj, aby marynata na nich osiadła plastry rozłóż na płaskiej blasze lub pozostaw(...)przepisem po ugotowaniu wyjmij plastry indyka i przykryj folią aluminiową, aby nie wystygły wywaru nie wylewaj  Plastry indyka w zalewie solankowej. Plastry indyka wyjęte z solanki i oblane marynatą. Zamarynowane plastry indyka. Podsmażone plastry indyka... ...przełóż do szybkowaru i... ...zalej zimną wodą. Sos Składniki 50 g masła (możesz użyć oleju roślinnego, np. rzepakowego) 50 g mąki pszennej 3 szalotki

Szybko Szybkowar
szynkowar-łopatka z czosnkiem niedźwiedzim... 252

Składniki: łopatka bez kości 1 kg, czosnek niedźwiedzi Royal Brand 4 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka MARYNATA: woda 1,5 litra, sól peklowa 3 łyżeczki, papryczka chilli 1 suszona, ząbki czosnku 6 sztuk, ziele angielskie 2 sztuki, liście laurowe 2 sztuki marynatę zagotować bez soli i wystudzić, wtedy wsypać sól i wymieszać ładny kawałek łopatki bez kości(...)włożyć do marynaty na 3 dni i ze 3 razy dziennie obracać mięso - powinno być całe zanurzone w wodzie następnie wyjąć z marynaty, natrzeć mięso suszonym czosnkiem niedźwiedzim z pieprzem ziołowym, kucharkiem woreczek włożyć do szynkowara i wsunąć do środka mięso, wlać 100 ml wody i zawiązać woreczek, zamknąć szynkowar i do lodówki najlepiej na całą noc szynkowar wstawić

W Mojej Kuchni Lubię
Karkówka pod leśnymi grzybami 166

serwowanej na obiad karkówki. Grzyby przesmażone z dodatkiem cebulki są bardzo smacznym i wyrazistym akcentem na soczystym, lekko pikantnym mięsie.   SKŁADNIKI: 4 kawałki karkówki (około 800g) marynata: 2-3 łyżki oliwy pomidorowej lub ew. czystej słodka i ostra papryka sól czarny pieprz ząbek czosnku gorczyca w całości majeranek grzyby: 400g leśnych grzybów (maślaki, kozaki, borowiki, podgrzybki, kurki etc) łyżka(...)masła klarowanego 2 średnie białe cebule sól czarny pieprz WYKONANIE: Karkówkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na porcje. Składniki marynaty : oliwę, ostra i słodka papryką, sól, świeżo mielony czarny pieprz, przeciśnięty ząbek czosnku, majeranek i gorczycę łączymy. Mięso umieszczamy w marynacie na co najmniej kilka godzin. Im dłużej tym lepiej przejdzie aromatem przypraw. Rozgrzewamy mocno patelnie i smażymy mięso

Pyry na Gaz
Koreczki łososiowo-pieczarkowo-pomidorkowe z parowaru 185

nocnym obiedzie , został mi jeszcze kawałek łososia :) Po sprawdzeniu co mam w lodówce postanowiłem zrobić z niego przekąskę. Wyszła naprawdę pyszna, smaki użytych produktów fajnie się ze sobą komponowały :) Marynatę zrobiłem bardzo podobną jak poprzednio, z tą różnicą, że dodałem tym razem sok z cytryny zamiast z limonki i  natkę pietruszki dodałem do marynaty, a nie po parowaniu(...)pieprz cytrynowy  Łososia myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i oczyszczamy ze skórki po czym kroimy na 5 kawałków. Natkę pietruszki myjemy i kroimy. W głębokim talerzu przygotowujemy marynatę. Wlewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny, dodajemy natkę pietruszki oraz pieprz cytrynowy, mieszamy i zanurzamy w niej kawałki łososia, zostawiamy je w marynacie na pół godziny

Parowar Faceta
Cytrynowy kurczak 208

oregano 4 ząbki czosnku 50 ml oliwy 3 ziemniaki sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka opłukać i osuszyć. Sok z połowy cytryny wymieszać z winem, połową oliwy, oregano, solą i pieprzem. Marynatą zalać kurczaka i wstawić do lodówki na kilka godzin lub przynajmniej na 30 minut. Następnie kurczaka po wyjęciu z marynaty obsmażyć na oliwie (marynatę zachować). Ziemniaki wyszorować i pokroić(...)kawałki. Ułożyć je na brzegach naczynia żaroodpornego. W środku położyć podudzia. Wszystko zalać pozostałą oliwą i marynatą, posypać rozmarynem i włożyć pomiędzy nieobrane ząbki czosnku. Na kurczaku ułożyć pokrojoną w plasterki drugą połówkę cytryny. Piec pod przykryciem w temp. 200 C. przez około godzinę. Następnie zdjąć pokrywę i zapiekać do zrumienienia ziemniaków i cytryny

Pasja Smaku
Butter chicken 166

nadzieję, że nie potrwa długo, bo teraz jedyne na co mam siłę to owinąć się w kołdrę i spać, spać, spać.  Składniki 4 duże piersi z kurczaka marynata 180g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki garam masala 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kuminu 3 zmielone nasiona zielonego kardamonu 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki chilli pieprz cayenne 1 zmiażdżony ząbek(...)imbiru 2 czubate łyżeczki jogurtu naturalnego 100g masła 2 posiekane białe cebule szczypta soli 1 szklanka wody 1 suszone listki laurowe 200ml śmietany 18% Sposób przygotowania Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Kurczaka pokroić w większe kawałki i wrzucić do marynaty. Rozpuścić w garnku masło i wrzucić cebulę. Posypać solą i smażyć mieszając ok. 3 minut aż zmięknie. Po tym czasie zwiększyć

W kuchni wieczorem
Zapiekanka brokułowa 1128

czosnku przeciśniętego przez praskę* 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej* 1/4 łyżeczki mielonej papryki ostrej* 1 łyżeczka oregano* sól, pieprzSposób przygotowaniaMięso umyć, osuszyć i pokroić w dość drobną kostkę. Składniki marynaty wymieszać ze sobą, wrzucić do niej pokrojone mięso, dobrze wymieszać żeby marynata dokładnie je obtoczyła i odstawić do lodówki na 1-2 godziny.Zagotować wodę w garnku, dodać 1/2 łyżeczki(...)łyżeczkę soli, wrzucić brokuła podzielonego na mniejsze część oraz mini marchewki i gotować na średnim ogniu 10 min. następnie odcedzić.Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.Mięso wraz z marynatą wyłożyć na rozgrzaną patelnię i usmażyć.Pomidora umyć i pokroić w kosteczkę, większe marchewki pokroić na na mniejsze kawałki.Zetrzeć na tarce o grubych oczkach ser, dodać do niego śmietanę

Mix smaku

Proponowane wyszukiwania