PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki podstawowe: pierś z kurczaka, średniej wielkości cukinia, średniej wielkości papryka. Składniki marynaty: 4 łyżki oleju, łyżeczka kurkumy, łyżeczka kminu rzymskiego, łyżeczka suszonej natki pietruszki, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka soli, łyżeczka oregano, łyżeczka przyprawy garam masala (opcjonalnie, ale warto dodać). Dodatkowo: 8 patyczków(...)szaszłyków (u mnie te dłuższe). Przygotowanie: Mięso, cukinię i paprykę kroję w kostkę. Przygotowuję marynatę - olej dokładnie łączę z przyprawami. Kurczaka oraz warzywa mieszam z marynatą, nabijam na patyczki do szaszłyków i odkładam do lodówki (najlepiej na noc, aby szaszłyki nabrały lepszego aromatu). Smażę na rozgrzanej patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony. Oczywiście można również upiec na grillu
JejKuchniapokroić w grube plastry. Tak grillowane pieczarki są świetnym dodatkiem do grillowanych mięs. Polecam! inspiracja tutaj Składniki ( dla 4 osób) ok 250 g bardzo drobnych pieczarek (mini) marynata: 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 3 ząbki czosnku, posiekane 1/2 łyżeczki suszonego majeranku sól i pieprz do smaku Przygotowanie Grzyby umyć i osuszyć. Przełożyć do miseczki. Wymieszać składniki(...)marynaty, zalać grzyby, obtoczyć w marynacie ze wszystkich stron. Marynować przez minimum 30 minut. Grzyby nadziać na patyki do szaszłyków. Grillować na średnim ogniu aż lekko zmiękną i lekko się przyrumienią - około 2-3 minut z każdej strony. Smacznego
Stare GaryOgórki o nucie słodko kwaśnej o łagodnym smaku doskonałe do kanapek Składniki • Ogórki większe Marynata •1,5 szkl octu jabłkowego • 10 łyżek cukru • 2 czubate łyżki soli • 2 l wody Do każdego słoika • gorczyca • kawałek cebuli • ząbek czosnku • plasterek chrzanu • plasterek marchwi • 1 ziarenko ziela angielskiego • kilka ziarenek pieprzu • duża szczypta kurkumy • liść laurowy Sposób(...)przygotowania przepisu: ogórki kanapkowe 1. • Ogórki pokroić na plastry końcówki wyrzucam . • Do Każdego słoika włożyć przyprawy i poukładać pokrojone ogórki. , 2. • Składniki marynaty zagotować. • Gorącą marynatą zalać słoiki zakręcić . • Słoiki wsadzić do ciepłej wody, pasteryzować do zagotowania wody w garnku i odstawić wszystko do wystudzenia
W królestwie smaków BeatyKurczak się przejadł:P) Standardowo ilość dwudniowa:) Skladniki : Około pół kg. Plastrów schaba 1 duża papryka (drobno pokrojona) 1 duża cebula (drobno posiekana) 1 średnia marchewka ( posiekana w półkrążki) Marynata: 3 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżeczki slodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka tymianku Sól Wszystkie składniki marynaty(...)Odstawiamy do lodówki na min. Pół h. Po tym czasie schaby podsmażamy, przekładamy do garnka, wrzucamy warzywa. Do naczynia w ktorym marynowalo się mięso wlewamy wodę (żeby zebrać pozostałość marynaty) następnie zalewamy schaby z warzywami-tak by wszystko było przykryte. Dusimy do miękkości (u mnie trwało to 1h 20min) Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je, sos blendujemy-jednak
Mamuśka wraca do formyłyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki ketchupu Mięso pokroić w dosyć cienkie plasterki i lekko rozbić. Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami marynaty w misce.Dokładnie wymieszać. Każdy plaster mięsa dokładnie smarujemy marynatą,odstawiamy do miski.Mięso układamy warstwowo. Mięsko przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godz,najlepiej 48 godz(...)jakiś czas zaglądamy i przekładamy warstwy by karkówka dobrze przeszła marynatą. Tak zamarynowane mięso układamy na ruszcie i pieczemy z każdej strony po ok 2-3 min. Sekretem dobrze zrobionej karkówki jest pieczenie kawałka mięsa tylko jeden raz z każdej strony. Z pierwszej strony trzymamy mięsko tak długo,aż brzegi po jednej stronie zrobią się białe,przewracamy na drugą stronę
Niespełnione zdolności kulinarneMięciutkie, aromatyczne mięso z kurczaka, pieczone w piekarniku ... niebo w gębie 💗 Dzięki wcześniejszemu zamarynowaniu mięsa, jest ono kruchutkie, i bardzo aromatyczne. Polecam gorąco! Składniki na marynatę: 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki curry (jeśli lubimy, jeśli nie - pomijamy) 2 łyżeczki musztardy (ja użyłam grillowej, bo lubię jej smak) szczypta tymianku(...)granulowany czosnek lub 2-3 ząbki świeżego majeranek sól mielony czarny pieprz 1/4 szkl. oleju i oczywiście: 4-5 udek (ćwiartek, pałek) z kurczaka. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą. Wykonanie: Udka myjemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem. Obtaczamy dokładnie w marynacie. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny albo najlepiej na całą noc. Po wyjęciu z lodówki układamy
Walijskie PichcenieProste, smaczne i sycące danie, do którego wystarczy tylko zrobić dowolną suróweczkę i obiadek gotowy. Składniki Marynata: sól pieprz przyprawa kebab-gyros przyprawa do kurczaka chili pieprz cayenne zioła prowansalskie kminek mielony bazylia oregano czosnek granulowany 1/4 szklanki oleju 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1 kg ziemniaków przyprawa do ziemniaków sól pieprz 1 cebula 3 duże ząbki czosnku tłuszcz(...)sera żółtego Przygotowanie: 1. Do miski wsypujemy po trochę wszystkich przypraw i dodajemy olej, mieszamy. Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki, lekko rozbijamy i obtaczamy dokładnie w marynacie, odstawiamy na około pół godziny do lodówki. 2. Ziemniaki obieramy, kroimy na plasterki i układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanym tłuszczem, posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków. 3. Cebulę kroimy
Kuchnia u Bietkitakże cynk. W samej, 100-gramowej piersi znajduje się zaledwie 83 kalorii, a w tym ok. 19 g białka i 0,7 g tłuszczu! Czyli naprawdę malutko. Dzięki jogurtowej marynacie mięso stało się wyjątkowo kruche i soczyste, a przy tym świetnie skomponowało się z ziołowymi przyprawami i całym daniem. Podałam je z delikatnym ryżem basmati i natką pietruszki. Było(...)idealne! Składniki: 150 g piersi z indyka 1 cukinia (niezbyt duża) 1/2 cebuli 2 łyżki kremowego serka chrzanowego (np. Almette) olej roślinny sok z cytryny natka pietruszki marynata: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oleju roślinnego odrobina soku z cytryny sól, pieprz, oregano, czosnek w proszku Przygotowanie: Pierś z indyka pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać
Kuchnia EllieKażda wersja okazała się rewelacyjna. Kurczak wyszedł soczysty i naprawdę bardzo smaczny, a skórka... pychotka! Koniecznie sami spróbujcie! około 1 kg podudzi z kurczaka (mogą być inne części kurczaka) Marynata: 3 łyżki oleju 3 łyżki przyprawy w płynie 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu 2 szczypty estragonu (solidne(...)Wszystkie składniki marynaty umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Kurczaka umyć, osuszyć i obtoczyć w marynacie. Całość przykryć i odstawić do lodówki - minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso można grillować, poddusić na patelni (*) lub upiec w piekarniku (**). (*) Kurczaka należy podlać odrobinką wody i dusić pod przykryciem do miękkości. (**) Mięso piec w rozgrzanym piekarniku
Di gotujezwolenników ogrodowego grillowania ten elektryczny jest idealny. Warto zainwstować w dobry model, by służył przez długie lata. Jak grill, to wiadomo - karkówka. Gwarantem smaczej karkówki jest samodzielne przygotowanie marynaty. Sklepowego mięsa w gotowych marynatach raczej nie polecam. To najczęściej mięso już nie pierwszej świeżości, peklowane i pełne konserwantów. Najlepiej wybrane przyprawy rozetrzeć w moździerzu, następnie wmasować w mięso, skropić olejem(...)mięsa. Pozwoli skruszyć mięso, przez co lepiej wchłonie wszystkie przyprawy. Skropić mięso olejem i ułożyć w ceramicznym naczyniu lub w woreczku strunowym. Nie uzywamy metalowej miski. Odłożyć do marynaty na 30 minut do 48 godzin. Im dłużej, tym lepiej mięso ułożyć na rozgrzanej płycie grilla i opiekać po kilka minut z każdej strony podawać z ulubionymi dodatkami. Super smakuje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tylko na co dzień, ale także na uroczysty obiad. Po poczęstunku usłyszałam: „To mistrzostwo świata!” /inspiracja „Francja. Smaki świata.” z moimi wieloma modyfikacjami/ Składniki: marynata : 100ml koniaku, 2 łyżeczki kremu balsamicznego, 1/2 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki przypraw do wołowiny, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki sypkiej, 3 przepołowione ząbki czosnku w łupinkach bulion: 2 litry wody, plaster boczku(...)300g pieczarek 1 cebula 1 por 2 łyżki przecieru pomidorowego 250 ml wina burgundzkiego (np. hermitrage) 2 łyżki oleju słonecznikowego sól, pieprz cayenne 1 łyżka śmietany 18% Wykonanie: Składniki marynaty wymieszać ze sobą w naczyniu, wołowinę umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, umieścić w marynacie. Schłodzić przez noc. Ugotować bulion, przestudzić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso, obsmażyć chwilkę na dużym
Raj dla PodniebieniaSKŁADNIKI: 1 kg piersi indyka w jednym kawałku MARYNATA: 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka majeranku 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżeczka oleju 1/2 łyżeczki miodu WYKONANIE: Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Składniki marynaty wymieszać. Marynatą natrzeć mięso ze wszystkich stron, owinąć je w folię kuchenną i włożyć do lodówki
Kuchenne zapiski EdytySKŁADNIKI: 1 kg piersi indyka w jednym kawałku MARYNATA: 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka majeranku 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżeczka oleju 1/2 łyżeczki miodu WYKONANIE: Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Składniki marynaty wymieszać. Marynatą natrzeć mięso ze wszystkich stron, owinąć je w folię kuchenną i włożyć do lodówki
Kuchenne zapiski Edytyoraz taka , którą robiliśmy sami :) Dziś zapraszam na pyszną wędlinę - schab pieczony z wędzoną śliwką :) Smacznego :) SKŁADNIKI: 1.5 kg schabu bez kości 150 g śliwek wędzonych Marynata 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju rzepakowego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku mielonego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka majeranku PRZYGOTOWANIE(...)Mięso myję a następnie osuszam ręcznikiem papierowym. Robię po środku otwór na całej długości mięsa za pomocą cienkiego ale ostrego noża. Następnie faszeruje śliwkami wędzonymi. W osobnej miseczce robię marynatę. Mięso nacieram marynatą. Owijam dokładnie folią aluminiową i pozostawiam w lodówce na min 10 godzin. Piekę mięso nie odwijając foli w 180 stopniach przez ok 1.5 godziny. Mięso zostawiam
Gotowanie Patkischabu bez kości Zalewa: 2,5 l wody 100 g soli peklowej łyżeczka cukru po 5 ziaren jałowca, ziela angielskiego i pieprzu 5 liści laurowych 6 ząbków czosnku Marynata: op. przyprawy do mięsa wieprzowego łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/4 łyżeczki pieprzu zmielonego 1/3 szkl oleju rzepakowego W garnku zagotować wodę z przyprawami i zmiażdżonym czosnkiem, ostudzić(...)zimnej zalewy. Przykryć a garnek przełożyć do lodówki na 6-7 dni. Codziennie rano i wieczorem obracać mięso. Dzień przed pieczeniem mięso wyjąć z zalewy, opłukać i natrzeć marynatą. Marynata: wszystkie składniki wymieszać. Mięso związać sznurkiem nadając mu ładny i zwarty kształt, zawinąć folią i wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień włożyć do rękawa do pieczenia i piec
Smakołyki Asi