Konfitura śliwkowa z rumem i wanilią

Konfitura śliwkowa z rumem i wanilią

Konfitura śliwkowa z rumem i wanilią

Cudowne aromatyczne śliwki połączone z nutką wanilii i rumu. Doskonałe do wypieków, deserów i kromką chrupiącego pieczywa. Składniki: 2 kg śliwek węgierek 500g cukru ( ja używam Królewskiego) 5 łyżek rumu 5 łyżek ekstraktu z wanilii Sposób przygotowania: Śliwki umyj, przekrój na pół i wydryluj. Umieść je w garnku z grubym dnem, dodaj cukier i 1/5 szklanki wody. Gotuj na wolnym ogniu ok. 3 godzin od czasu do czasu mieszając. Zostaw na noc bez przykrycia, aby swobodnie odparowały. Kolejnego dnia znowu wracamy do smaż... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Wielki apetyt

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.