Składniki: 2 szklanki mąki krupczatki 1 i 1/2 szklanki cukru 15 dag masła 1 żółtko 2 białka 2 łyżki gęstej śmietany 20 dag dżemu wiśniowego po 15 dag suszonych fig, śliwek, rodzynek Przygotowanie : Śliwki i figi umyć i pokroić w drobne paski, rodzynki sparzyć, odcisnąć i połączyć z figami i śliwkami, wymieszać z dżemem Z przesianej mąki, masła, 3/4 szklanki cukru, żółtka i śmietany zagnieść ciasto Ciasto cienko rozwałkować, ułożyć na blaszce, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C( w moim piekarniku piekłam 20... czytaj dalej...
Już w dzieciństwie mieszałam mamie w garnkach :) Bywało zabawnie. Mama posoliła zupę, ja też. Później kiedy potrafiłam już pomagać w gotowaniu, to zapał jakby mi przeszedł... Ale po założeniu rodziny, gotowanie stało się codzienną koniecznością.
I od tego czasu zaczęła się moja przygoda z "pitraszeniem". Były kulinarne wzloty i upadki.Nie wszystko się od razu udawało :( Przez te lata nazbierało się przepisów i porad kulinarnych , które ułatwiały mi odnaleźć swój smak. Te, które sprawdziły się w codziennym gotowaniu zamieszczam na blogu. W ten sposób wszyscy Ci, którzy lubią gotować proste , a zarazem łatwe w przyrządzaniu potrawy znajdą coś dla siebie. Przepisów stopniowo będzie przybywać, więc proszę często tu zaglądać.
Powodzenia
Urszula