Nalewka śliwkowa

Nalewka śliwkowa

Nalewka śliwkowa

Składniki – porcja na 2 l nalewki: 2 kg śliwek węgierek, 1 kg cukru, 0,5 l spirytusu, 0,5 litra zimnej przegotowanej wody. Krok 1 Śliwki myjemy i usuwamy pestki, przekładamy do słoja (4,25 litra) i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka dni do tygodnia maksymalnie w chłodne miejsce, aby owoce puściły sok,a cukier się rozpuścił. Raz dziennie wstrząsamy słojem, żeby zawartość się wymieszała. Krok 2 Gdy śliwki puszczą sok dodajemy spirytus i wodę. Odstawiamy w ciemne miejsce na 2 miesiące. Krok 3 Po 2 miesiącach... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Coś bym zjadła

Autor

Jilian PrażynkaJilian Prażynka

Kocham życie i wszystko to, co mnie otacza – ludzi, miejsca, muzykę,podróże. Wieczna optymistka szukająca wyzwań, Już zastanawiam się „Ciekawe, co fajnego się dziś wydarzy?” :)

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

śliwka, słoik, napój

Inne przepisy z Coś bym zjadła

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.