Niemiecki placek drozdzowy ze sliwkami (Pflaumenkuchen)

Niemiecki placek drozdzowy ze sliwkami (Pflaumenkuchen)

Niemiecki placek drozdzowy ze sliwkami (Pflaumenkuchen)

Kolejne czyszczenie zamrażarki, tym razem ze śliwek :) Pyszne, szybkie w przygotowaniu ciasto intensywnie cynamonowe, trochę śliwkowe i puszyście drożdżowe. Znalezione na blogu Dorota Smakuje . Pflaumenkuchen – niemiecki placek drozdzowy ze sliwkami 1,5 szkl. mąki 15 g świeżych drożdży 1/2 szkl letniego ciepłego mleka 6 łyżek cukru 1 żółtko 70 g masła szczypta soli skórka starta z połowy cytryny lub łyżeczka skórki z pomarańczy 300 g śliwek pokrojonych w ćwiartki 2 łyżeczki cynamonu Wsypujemy mąkę do miski, robim... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Dzieje kuchennej Wiewióry

Autor

WiewióraWiewióra

Ruda, z zamiłowaniem do wypieków kulinarnych i nie tylko, potraw makaronowych i różnistych egzotycznych, a także ceramiki najchętniej własnego wyrobu, dobrych książek i filmów z klimatem. Mama Blondyneczki i Blondasa, do niedawna niania a teraz po prostu pełna pasji podwójna Mama Wiewiórka :)

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, śliwka, pieczywo, pomarańcze, chleb, placki, pieczenie, drożdżowe, ciasto ze śliwką, placek ze śliwkami, szybkie ciasto, ciasto ze śliwką na szybko, ciasto cytrynowe, pyszne ciasto, puszyste ciasto, ciasta drozdzowe, ciasto drożdżowe, chleb na drożdżach , chleb mieszany

Inne przepisy z Dzieje kuchennej Wiewióry

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.